iz zadnje klupe wrote: ↑06/04/2025 07:58
Malo drugacije posmatram Aliju od ksda sam procitao memoare Ive Komsica sa pregovora iz Dejtona
Aliji se moze natovarit 1000 stvari, skroz pogresna odoba za to vrijeme, samo se sjetiti bisera za rat jr pozrebno dvoje i mirno spavajte
Ali jednu mu stvsr priznsjem, Milosevic mu je bio preman dati jos zemlje, nek rekne sta zeli, samo da da brcko sa koridorom od 20 km
Alija je ostao rezultno protiv, ijako je znao ako propadne Dejton, mi cemo biti okrivljeni za to, izgubicemo podrsku Zapada, Hrvati su vec rekli da nece dalje ratovati, ppkazali smo da ne mozemo deblokirati Sarajevo, i ako neko misli da bi se nastavio oslobilacki val, to je vrlo upitno, jer, ma koloko je tesko priznati, on je jahao na valu pada srpske krajine i ulaska HV u Bih, ne osporavam nase zasluge, ali bez Hrvata, podrske Zapada sto bi omogucilo Srbiji da sad otvoreno i regularnim vojnicima pomogne RS, nije nevjerovatna opcija da srbi krenu u kontranapad i pocnemo gubiti osvojeno
I ja bi rado za sve okrivio Aliju, jer se guro tamo gdje je i njemu bilo jasno da nije ni najmanje dorastao, ali nikad zaboraviti u kakvom je cudnom psiholoskom stanju bio nas narod
Kada je bilo jasno da ce Srbi napasti Zvornik otisla je jedna jedinica PL iz Zivinica u Kula Zvornik da pomogne i skoro neprijateljski docekana od lokalaca jer su ih domaci bosnjaci optiuzivali da hoce da zapocnu rat
Kad je legendarni kapetan Hajro dosao u Djulice kod zvornika da pripremi narod na odbranu, otjeran je sa optuzbom da ih hoce zavadit sa komsijama Srbima
Naravno, predali su svo oruzje Srbima, a oni ih strpali u kamione i pobili 300 muskaraca
I kad je konacno novosadski korpus i arkanovci zauzeli Zvornik i narod pobjegao, u kuci mog djeda su sjedile izbjeglice, i tada ih je komandir NS korpusa pozvao nazad sigurajuci bezbjednost, mi ih molili da se ne vracaju, ali ne, to je nasa JNA, ne moram reci da su svi pobijeni koji su se vratili
Dakle, dosta je do Alije, ali i do mentalnog stanja naseg naroda