Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
JovicSA

#24826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

palermo wrote: 06/04/2025 12:17
JovicSA wrote: 06/04/2025 12:15
Haris.ba wrote: 06/04/2025 12:03

Pa trebali su svasta nesta. Ali, nije to bilo evo vama sve samo trazi.
Za sve sto se trazilo morala je biti i neka protuusluga.
Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...
A.sta bi uradila da.je bila dalekovidna ?
Dosta toga, eto počevši od insistiranja na nazivu BiH "Republika BiH" pa nadalje. Ima pametnijih glava od moje koje o tome mogu reći više.
Škobo Habu wrote: 06/04/2025 12:35

Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...slično kao što je Haris radi ličnog ega odbacio "aprilski paket".

Silajdžića Srbi kuju u zvijezde zbog propasti Prudskog sporazuma.

U ovakvoj konstalaciji odnosa bili bi u strateškoj prednosti u odnosu na HDZ i SNSD.
No, i pored Harisovog političkog egzibicionizma od 100 % BiH, njemu se i dalje daje medijski prostor, iako je politička štetočina per se.

Danas jedino za Tihića možemo reći daje imao određenu poltičku viziju. Ultimativan stav u politici je nešto pšto preovladava u politici kod Bošnjaka. To je zato što Bošnjaci nemaju izgrađenu političku svijest, o kontinuitetu da i negovorimo.

Alijina diplomacija je postavljena na pogrešnim temeljima.
Nesposoban i prevrtljiv kadar, za jednokratnu upotrebu.

Nikakvo čudo. Diplomacija se ne izučava na Al Azharu, saudijskim šerijatskim školama, niti iz Homeinijevih govora.

Dobri smo mi kakvi su nas vodili kroz devedesete.
A tek potpisivanje famozne reforme policije od strane dotičnog... :roll: Pa sjećaš se da je za načelnika policije SR BiH devedesete postavljen Delimustafić :lol: :shock:
KraljicaIzJajca

#24827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

belfy wrote: 06/04/2025 01:20
KraljicaIzJajca wrote: 05/04/2025 07:48
Bosanski_kralj wrote: 04/04/2025 21:11 Da SDA nije zajedno sa HDZOm i SNSDom 30 godina uništavala institucije, državu...danas ne bismo bili u ovakvoj poziciji kakvoj jesmo.
Ali jok hajmo mi sve to Trojci nakalamiti, jbg trebali su ljudi u dvije godine popravit sve ono što su drugi decenijama uništavali
Svi su ista govna!
interesantno je kako ovo ljudi olako govore.. jer, ako si ikada glasala onda se nalazis u istoj skupini...
Nisam nikad, niti planiram.
Škobo Habu

#24828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Škobo Habu »

JovicSA wrote: 06/04/2025 12:47
A tek potpisivanje famozne reforme policije od strane dotičnog... :roll: Pa sjećaš se da je za načelnika policije SR BiH devedesete postavljen Delimustafić :lol: :shock:
Što se tiče Alije - KOS je u njegovom slučaju bio dosta uspješan. Razbio je jedinstvo među Bošnjacima
Filipović out, Zulfikarpašić out. Alija je htio da SDA postane kao JMO, a on poglavica svih muslimana u Jugoslaviji.

Albanci mu prvi rekli da od toga nema ništa.

Bošnjake proglašava nacijom tek nakon što mu je ušla voda u uši. Delegate skupio kao Tito za AVNOJ, preko gora i livada.

Doći će vrijeme kada će se svesti Alijina uloga na osnovu faktografije i historijskih činjenica, a ne osnovu političke mitomanije SDA i IZ.

Bojim se da su njegove odluke bile više proizvod emocija i vjerničkog sanzbiliteta, nego li posljedica odeređene strategije.
Haris.ba

#24829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Dosta toga, eto počevši od insistiranja na nazivu BiH "Republika BiH" pa nadalje. Ima pametnijih glava od moje koje o tome mogu reći više.
Pa mogli su institirati. Ali, ne bi dobili.

Insistiranje samo po sebi ne znaci nista.

Sta sve ima u clanu 1.ustava je vaznije od toga republika ima li u nazivu.
Odvagas sustinu od toga da li je bitno da u nazivu drzave bude oblik vladavine.
Na stolu je bilo da li ce nastati nova ili ce se nastaviti stara drzava.
KraljicaIzJajca

#24830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

jagugu wrote: 06/04/2025 12:35
Dodikov kabinet potvrdio da je njemačkoj ministrici koju su otjerali iz Banje Luke bio ugrožen život u RS-u

U pokušaju opravdanja poteza Dodikovog kabineta, Weiss je iznijela ključan detalj:

"Prema sigurnosnoj procjeni, Lührmann je također nenajavljenim posjetom ugrozila i sopstveni život te život sopstvene delegacije, jer na tlu Republike Srpske zvaničnici kojima je dan ranije izrekla sankcije uživaju veliku podršku građana. Da je došlo do javnog incidenta, verbalnog ili fizičkog obračuna, RS i njegovi zvaničnici bi snosili odgovornost".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodikov ... B-TqD5285Q
Piča o razini ugroženosti njemice jeste preuvelicana!

Anna Lühermann je na x potvrdila da joj je bilo prijetnje, nikakve ugroženosti, u stilu napada i nasilja.

A Weiss ima ovakav stav o narodu u BiH:

https://faktograf.hr/2024/09/20/aurora- ... ala-90-ih/
skupljac_zeljeza

#24831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Dodikov kabinet potvrdio da je njemačkoj ministrici koju su otjerali iz Banje Luke bio ugrožen život u RS-u
Starkelje, a lažu. Kad će se uozbiljiti?
palermo

#24832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

palermo wrote: 06/04/2025 12:17

Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...
A.sta bi uradila da.je bila dalekovidna ?
Naravno, zaboravlja se da je Alija otisao u Dejtton a da je iza sebe imao opkoljeno Sarajevo,. Gorazde, da smo bili pod embargo.. ...insistirati.....ja se sjecam da je Alija nakon Dejtona rekao da su iznenadje I kako su Srbi uopste pristali na zajednicku valutu, centralnu vladu...

Dajeton je bio dobar, u dayom trenutku nas maksimum, to sto smo mi u prethodnih trideset godina nista nismo uradili na jacanju nacionalne svijesti, na samopostovanju, obtazo anju itd je jedna druga prica.

Uosyalom, hajde da poredimo Dejton, Aliju, njegovu poziciju I ovu sadasnju politicku garnituru...njihovu poziciju I njihove uspjehe...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

skupljac_zeljeza wrote: 06/04/2025 13:13
Starkelje, a lažu. Kad će se uozbiljiti?
Sto bi

A neka nepsimena gospava, soBstvenu sigurnost :lol:
Sociolog

#24834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sociolog »

Nazalost, nazalost kako slusah Radio Chicago, prosrpski, izgleda da ce Olga Ravasi biti ambasadorica.... :( :roll: :(
skupljac_zeljeza

#24835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Ja ne vidim ništa da su bolji ovi danas što se slomeći radeći, a nismo od rata imali ovakve krize kao što je trenutna. Jedino ako im je filozofija ...ne može biti bolje dok ne bude gore. Kakve veze ima Dodik sa neradnom nedjeljom, minimalcima, niskim penzijama, haosom u zdravstvu, obrazovanju.....? Bar u federaciji ili nekom kantonu? Meni su najbolji primjer penzioneri jer mi imamo ljudi koji su prošlu zimu išli deset puta na razne destinacije da skijaju i sada će najmanje tri puta preko ljeta ili do Španije ili do Turske ili do Italije...i ok. Snašli se. A šta ćemo sa pola miliona penzionera koji ne mogu više da se 'snađu' i od kojih dvije trećine ne mogu sebi priuštiti normalno liječenje, hodaju bez zuba, a o moru jednom godišnje su prestali i da maštaju. Nije bilo posla i čučao na birou, skupio jedva staža za pravo na penziju i sada na 570 KM cijeli mjesec. Umjetnost preživljavanja.
Haris033

#24836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris033 »

Sociolog wrote: 06/04/2025 13:27 Nazalost, nazalost kako slusah Radio Chicago, prosrpski, izgleda da ce Olga Ravasi biti ambasadorica.... :( :roll: :(
Ako bude tako, ne gine nam geto. 🫤
pemanapemani

#24837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 12:48
KraljicaIzJajca wrote: 05/04/2025 07:48

Svi su ista govna!
interesantno je kako ovo ljudi olako govore.. jer, ako si ikada glasala onda se nalazis u istoj skupini...
Nisi nikad glasala, niti planiras, ali dajes sebi za pravo da pametujes o politickom sistemu u BiH kojem je temelj jebeno glasanje. :-)

Narcisoidnost i egoizam.

Ja sam najpametnija, ja sam najbolja.

Ma hajte molim vas.
Casual's

#24838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

Sociolog wrote: 06/04/2025 13:27 Nazalost, nazalost kako slusah Radio Chicago, prosrpski, izgleda da ce Olga Ravasi biti ambasadorica.... :( :roll: :(
Dobro nam idu ova lobiranja. Nek i bude vala. Sve je svakako otislo u 3 pm
KraljicaIzJajca

#24839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pemanapemani wrote: 06/04/2025 13:32

Nisi nikad glasala, niti planiras, ali dajes sebi za pravo da pametujes o politickom sistemu u BiH kojem je temelj jebeno glasanje. :-)

Narcisoidnost i egoizam.

Ma hajte molim vas.
Korumpirano glasanje :wink:
KraljicaIzJajca

#24840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Najjača srpska dijaspora, pored Pittsburgh.
Romanija

#24841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Romanija »

iz zadnje klupe wrote: 06/04/2025 07:58 Malo drugacije posmatram Aliju od ksda sam procitao memoare Ive Komsica sa pregovora iz Dejtona
Aliji se moze natovarit 1000 stvari, skroz pogresna odoba za to vrijeme, samo se sjetiti bisera za rat jr pozrebno dvoje i mirno spavajte
Ali jednu mu stvsr priznsjem, Milosevic mu je bio preman dati jos zemlje, nek rekne sta zeli, samo da da brcko sa koridorom od 20 km
Alija je ostao rezultno protiv, ijako je znao ako propadne Dejton, mi cemo biti okrivljeni za to, izgubicemo podrsku Zapada, Hrvati su vec rekli da nece dalje ratovati, ppkazali smo da ne mozemo deblokirati Sarajevo, i ako neko misli da bi se nastavio oslobilacki val, to je vrlo upitno, jer, ma koloko je tesko priznati, on je jahao na valu pada srpske krajine i ulaska HV u Bih, ne osporavam nase zasluge, ali bez Hrvata, podrske Zapada sto bi omogucilo Srbiji da sad otvoreno i regularnim vojnicima pomogne RS, nije nevjerovatna opcija da srbi krenu u kontranapad i pocnemo gubiti osvojeno
I ja bi rado za sve okrivio Aliju, jer se guro tamo gdje je i njemu bilo jasno da nije ni najmanje dorastao, ali nikad zaboraviti u kakvom je cudnom psiholoskom stanju bio nas narod
Kada je bilo jasno da ce Srbi napasti Zvornik otisla je jedna jedinica PL iz Zivinica u Kula Zvornik da pomogne i skoro neprijateljski docekana od lokalaca jer su ih domaci bosnjaci optiuzivali da hoce da zapocnu rat
Kad je legendarni kapetan Hajro dosao u Djulice kod zvornika da pripremi narod na odbranu, otjeran je sa optuzbom da ih hoce zavadit sa komsijama Srbima
Naravno, predali su svo oruzje Srbima, a oni ih strpali u kamione i pobili 300 muskaraca
I kad je konacno novosadski korpus i arkanovci zauzeli Zvornik i narod pobjegao, u kuci mog djeda su sjedile izbjeglice, i tada ih je komandir NS korpusa pozvao nazad sigurajuci bezbjednost, mi ih molili da se ne vracaju, ali ne, to je nasa JNA, ne moram reci da su svi pobijeni koji su se vratili
Dakle, dosta je do Alije, ali i do mentalnog stanja naseg naroda
Jako precizan osvrt. Jasam sa svojim pokojnim starim raspravljao poslije rata da li je Brcko van RS najveci uspjeh Dejtona ili Sarajevo. Ja sam uvjek mislio ovo drugo obzirom da sam nakon '95 gdje sam direktno ucestvovavo u operacijama i izgubio dva dobra jarana, skonto da ga mi vojnicki (kadrovski i oruzano) "nikad" necemo deblokirati, kamoli osloboditi. On je opet isao tezom da MIlosevicu preko uputa Karadzica posebice i cijele te ekipe SDS-a, Sarajevo u kome bi opet Bosnjaci i Srbi zivjeli institucionalno zajedno je to bio non-starter po cijenu da ga zrtvuju i napuste, sto su konacno i ucinili. Glavni cilj je bio da potpuno politicki razdvoje Bosnjake i Srbe za sva vremena sto su dobili sa jebenom RS. Realno da je Brcko ostalo u RS, povratak Bosnjaka i ponekog Hrvata bi bio isti kao u ostatku Istocne Bosne, znaci u promilima, i ovo kroz sta BiH ide bi se desilo odmah po razmontiranju i odlaska SFOR-a, poslednje bitne vojnicke snage u BiH.
Haris.ba

#24842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Slusam Vikica na obiljezavanju povodom dana Sarajeva.

Kaze otprilike da je razocaran onima u odjelima sto sjede u foteljama bez odgovornosti dok se otvoreno krsi ustav i zakon.

Znao sam ja da je on stari sdfaovac.

Ademovic poslije njega komentarise: to Vikic malo ostrije iz svog ugla.
Last edited by Haris.ba on 06/04/2025 13:51, edited 1 time in total.
pemanapemani

#24843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 13:41

Narcisoidnost i egoizam.

Ma hajte molim vas.
Doriana Gray :wink:
ketronsd1

#24844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ketronsd1 »

skupljac_zeljeza wrote: 06/04/2025 13:29

Ja ne vidim ništa da su bolji ovi danas što se slomeći radeći, a nismo od rata imali ovakve krize kao što je trenutna. Jedino ako im je filozofija ...ne može biti bolje dok ne bude gore. Kakve veze ima Dodik sa neradnom nedjeljom, minimalcima, niskim penzijama, haosom u zdravstvu, obrazovanju.....? Bar u federaciji ili nekom kantonu? Meni su najbolji primjer penzioneri jer mi imamo ljudi koji su prošlu zimu išli deset puta na razne destinacije da skijaju i sada će najmanje tri puta preko ljeta ili do Španije ili do Turske ili do Italije...i ok. Snašli se. A šta ćemo sa pola miliona penzionera koji ne mogu više da se 'snađu' i od kojih dvije trećine ne mogu sebi priuštiti normalno liječenje, hodaju bez zuba, a o moru jednom godišnje su prestali i da maštaju. Nije bilo posla i čučao na birou, skupio jedva staža za pravo na penziju i sada na 570 KM cijeli mjesec. Umjetnost preživljavanja.
Pa ovi danas i jesu proizvod liderstva 90-ih. :-)
Casual's

#24845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

Haris.ba wrote: 06/04/2025 13:48 Slusam Vikica na obiljezavanju povodom dana Sarajeva.

Kaze otprilike da je razocaran onima u odjelima sto sjede u foteljama bez odgovornosti dok se otvoreno krsi ustav i zakon.

Znao sam ja da je on stari sdfaovac.

Ademovic poslije njega komentarise: to Vikic malo ostrije iz svog ugla.
Ma ja, ko sta god prokoemntarise je SDfovac. Sve je ok, rade institucije.
KraljicaIzJajca

#24846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pemanapemani wrote: 06/04/2025 13:50
KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 13:41

Narcisoidnost i egoizam.

Ma hajte molim vas.
Doriana Gray :wink:
Jel' ovo kompliment? :evil:

Ozbiljno, glasanje i lažiranje istog jeste problem.
JovicSA

#24847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 13:43
Pa zar nisu rekli prvo da se ambasada u Sarajevu gasi, te da neće imati ambasadora, da će Beograd pokrivati rad u BiH pa svašta nešto. Dakle nemoj vjerovati na prvu, siguran sam da od toga teško da bude šta kao i za ovo prvo.
KraljicaIzJajca

#24848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

JovicSA wrote: 06/04/2025 14:03
Pa zar nisu rekli prvo da se ambasada u Sarajevu gasi, te da neće imati ambasadora, da će Beograd pokrivati rad u BiH pa svašta nešto. Dakle nemoj vjerovati na prvu, siguran sam da od toga teško da bude šta kao i za ovo prvo.
Ja sam tri puta ovdje pisala da to nije istina, i da imaju zamjenika koji razumljivo radi posao ambasadora. Sve radi normalno.
Ambadassor u Srbiji , ovdje pišu da je djete četnika, a čovjeku je majka dalmatinka, otac crnogorac.

Ne znam, tko je uopće rekao da se gasi! :-)

Ovdje mnogi pišu bez postavljanja izvora!
JovicSA

#24849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 14:13

Ja sam tri puta ovdje pisala da to nije istina, i da imaju zamjenika koji razumljivo radi posao ambasadora. Sve radi normalno.
Ambadassor u Srbiji , ovdje pišu da je djete četnika, a čovjeku je majka dalmatinka, otac crnogorac.

Pa bilo je likova koji su pisali a o tome je i HB forum pisao. Mislim čak i neki političar iz HDZ-a da je likovao na tome.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#24850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

KraljicaIzJajca wrote: 06/04/2025 14:13

Čovjek je govorio protiv visokog predstavnika. Roditelji su mu "pobjegli od komunizma", ergo da su vjerovatno bili neki četnici.

Pa baš iz sjeverne Crne Gore su najveći četnici, za majku ne znam, ali moguće je da je tamo samo rođena.
Post Reply