Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
belfy

#24801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

Phia wrote: 05/04/2025 17:07
SaPnA wrote: 05/04/2025 17:04
Phia wrote: 05/04/2025 16:56

ChatGPT izvor

Here’s a rough estimate of the percentage likelihood of each major scenario unfolding from 2025 to 2030, based on current political trends, regional dynamics, and international engagement:

---

2025–2026: Short-Term Scenarios

1. Status Quo / Slow Institutional Breakdown
Probability: 60%
Dodik continues undermining BiH institutions without fully breaking away, while international actors attempt to manage the crisis.

2. Sharp Escalation (Referendum or Total Boycott in 2026)
Probability: 25%
A provocative move like an independence referendum or full boycott of elections could occur, especially if Dodik seeks to rally hardline support.

3. Early De-escalation via Diplomacy
Probability: 15%
A Dayton 2.0-style agreement or meaningful EU/US-led reform could cool tensions, but requires alignment that currently seems unlikely.

---

2027–2028: Medium-Term Divergent Paths

1. Scenario A: Escalation Toward Disintegration
Probability: 30%
RS continues distancing from state structures, possibly holds a referendum. Risk of permanent constitutional paralysis or soft partition.

2. Scenario B: Frozen Conflict / Stalemate
Probability: 50%
Most likely: no full breakup, but no functional unity. Political and economic stagnation. RS operates semi-independently; BiH lacks central authority strength.

3. Scenario C: Mediated De-escalation
Probability: 20%
International actors succeed in reining in RS ambitions and reinvigorating state functionality with some constitutional reform.

---

2030 and Beyond: Long-Term Outlook

Best-case (Reformed Functional BiH)
Probability: 15%
Requires major structural reform, international coordination, and buy-in from all ethnic groups—currently a long shot.

Worst-case (RS Attempts Full Separation)
Probability: 25%
If global attention fades or Serbia/Russia back Dodik more openly, RS might attempt unilateral secession, sparking regional tensions.

Continued Stalemate (Frozen Conflict)
Probability: 60%
BiH remains legally intact but politically paralyzed—similar to post-2010 Lebanon or pre-2020 Kosovo-Serbia dynamics.
Pitaj ga kako bi on ovo rijesio, da vidimo :D
That’s a big one—and honestly, there's no silver bullet. But here's how I would approach solving the Republika Srpska (RS) crisis, based on political realism, regional dynamics, and historical context.

---

1. Reframe the Problem: It’s Not Just RS—It’s the Dayton System

The core issue isn’t just Dodik or RS—it’s the post-war architecture that froze the conflict rather than resolving it.

So:
Don’t just target RS actions. Target the system that incentivizes division.

---

2. Launch a “Dayton 2.0” Process

Goal: Replace the outdated consociational model with a functional federal or confederal system.

Smaller state presidency or a rotating prime minister.

End to ethnic veto powers.

Streamlined institutions with clear accountability.

> Backed by the EU, U.S., and regional actors, with a clear carrot: accelerated EU accession for all of BiH.

---

3. Pressure + Incentives for RS

Carrots:

Massive EU financial aid tied to de-escalation and constitutional reform.

RS-specific development deals (energy, education, infrastructure).

Sticks:

Targeted sanctions on RS leadership and businesses fueling separatism.

Clear red line: unilateral moves like referenda = loss of EU aid + international isolation.

Increase EUFOR troop presence in hotspots like Brčko and Banja Luka.

---

4. Reintegrate Through the Economy

Create cross-entity investment zones and shared EU-funded projects.

Focus on youth, startups, and digital infrastructure to promote cross-ethnic cooperation.

Economic dependence between RS and the rest of BiH creates mutual interest in peace.

---

5. Change the Narrative

Massive investment in civic education and independent media.

Support interethnic NGOs, youth exchanges, and platforms that sideline ethnic nationalism.

---

6. Regional Diplomacy: Serbia is Key

Make normalizing RS-BiH relations a precondition for Serbia’s EU path.

Encourage Belgrade to act as a stabilizer, not a spoiler.

Use Kosovo-Serbia normalization as leverage: “You don’t get RS if you don’t recognize Kosovo—and you won’t get either if you keep destabilizing.”

---

Realism Clause:

This is a 10–15 year process.

It requires sustained international commitment, which has been lacking.

The goal isn't perfect unity—but functional coexistence and long-term peace.

---

Want me to put this into a policy proposal format or bullet-proof it for a think tank submission?
ako nemate sta sami reci cemu ovo? da svi postavljaju odgovore sa Chate i vise niko ne prica u svoje ime? mozete li formulizirati sami svoj odgovor?
the the

#24802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by the the »

SANU je puna skracenica.

SANU je pomogla Aliji da dodje na vlast je ispravno.
SAN je restorancic kafanica u Sa preko puta Predsjednistva al
unatoc tome nije imalo uticaja na njegovo namjestenje.

Svi izbori su pokradeni a prvi najvise. Ko je bio tad glavni je postavio koga je i gdje htio. I dan danas isti krade izbore u malo drugacijem krznu al ostao je u sustini isti.
Point.

#24803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Thorgerson wrote: 06/04/2025 01:07
Point. wrote: 05/04/2025 23:49 Pola države se de facto odstranilo a pojedini kolačići i dalje trube o Aliji, frajer umro ima 20 i + godina. Nev,freaking,jerovatno.
Pa mora se spominjati. Mora se uvijek spominjati. Jer je od te 92 sve krenulo naopako.

Usli smo goloruki u rat, znajuci da ce nas poklat i da nemamo sansi. Barem su to vojni analiticari trebali znati ili trebali barem pretpostaviti. U smislu, aha u Vukovaru su prije par mjeseci pokali hrvate, hm mi imamo stotine hiljada bosnjaka/muslimana u istocnoj bosni. Hm..ma sta im se moze desiti. Jel tako. Zasto smo bili toliko nespremni?

On jeste umro, ali je ostala njegova stranka da vlada. I ta neka licemjerna ideja o drzavi Bosni i Hercegovini, a ustvari se htio fildzan iz deklaracije.
Fokusiraj se na sadašnjost. Danas i sutra. Pusti se rata koji je završio prije 30 godina.

Fildžan iz deklaracije veliš? Sabirući tvoj defitizam, jasno mi odakle tvoj vjetar duva.
Casual's

#24804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

belfy wrote: 06/04/2025 01:12
Casual's wrote: 04/04/2025 23:19 Image

Eufor u Sericima pored Zenice trazi Dodika? :mrgreen: Slobodno guglajte to mjesto. Malo mjesto koje je dalo 1000+ sehida.
tvoje selo ili ga nikada u zivotu nisi vidio?
Opet si preskocio terapiju
palermo

#24805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

belfy wrote: 06/04/2025 00:56
palermo wrote: 04/04/2025 22:01
MMM1977 wrote: 04/04/2025 21:57

A Lider SDA? Genijalac neki ili priglupi tokmak?
Izmislio politiku za referenta Nerku, nevidljicog Fortu....doduse Dino je bolji u sibicarenju
palermo wrote: 04/04/2025 22:05
MMM1977 wrote: 04/04/2025 22:03

Ojjj bože. Bakir nešto izmislio za nekoga??? Lično ga znam jebo te on, papučar najobičniji
Tim gore za ove.....eto, papucar, a izmislio politiku za ove...
a ti si onaj neopredijeljeni?
Ma jok, otkud ti to da sam.neopredjeljen. Ja sam uvijek opredjeljen za drzavu Bosnu I Hercegovinu I sve ljude koji je osjecaju kao svoju jedinu domovinu.

A ako mislis na stranke I strancarenje, pa moram priznati da sam medju prvima na forumu prepoznao politicku I inu stetu koju sa sobom.donosi Trojka. Al cak su I mene iznenadili, nisam vjerovao da ce biti toliki zijanceri. Otvoren sam da promijenim misljenje, al iskreno, sumnjam.
iz zadnje klupe

#24806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by iz zadnje klupe »

Malo drugacije posmatram Aliju od ksda sam procitao memoare Ive Komsica sa pregovora iz Dejtona
Aliji se moze natovarit 1000 stvari, skroz pogresna odoba za to vrijeme, samo se sjetiti bisera za rat jr pozrebno dvoje i mirno spavajte
Ali jednu mu stvsr priznsjem, Milosevic mu je bio preman dati jos zemlje, nek rekne sta zeli, samo da da brcko sa koridorom od 20 km
Alija je ostao rezultno protiv, ijako je znao ako propadne Dejton, mi cemo biti okrivljeni za to, izgubicemo podrsku Zapada, Hrvati su vec rekli da nece dalje ratovati, ppkazali smo da ne mozemo deblokirati Sarajevo, i ako neko misli da bi se nastavio oslobilacki val, to je vrlo upitno, jer, ma koloko je tesko priznati, on je jahao na valu pada srpske krajine i ulaska HV u Bih, ne osporavam nase zasluge, ali bez Hrvata, podrske Zapada sto bi omogucilo Srbiji da sad otvoreno i regularnim vojnicima pomogne RS, nije nevjerovatna opcija da srbi krenu u kontranapad i pocnemo gubiti osvojeno
I ja bi rado za sve okrivio Aliju, jer se guro tamo gdje je i njemu bilo jasno da nije ni najmanje dorastao, ali nikad zaboraviti u kakvom je cudnom psiholoskom stanju bio nas narod
Kada je bilo jasno da ce Srbi napasti Zvornik otisla je jedna jedinica PL iz Zivinica u Kula Zvornik da pomogne i skoro neprijateljski docekana od lokalaca jer su ih domaci bosnjaci optiuzivali da hoce da zapocnu rat
Kad je legendarni kapetan Hajro dosao u Djulice kod zvornika da pripremi narod na odbranu, otjeran je sa optuzbom da ih hoce zavadit sa komsijama Srbima
Naravno, predali su svo oruzje Srbima, a oni ih strpali u kamione i pobili 300 muskaraca
I kad je konacno novosadski korpus i arkanovci zauzeli Zvornik i narod pobjegao, u kuci mog djeda su sjedile izbjeglice, i tada ih je komandir NS korpusa pozvao nazad sigurajuci bezbjednost, mi ih molili da se ne vracaju, ali ne, to je nasa JNA, ne moram reci da su svi pobijeni koji su se vratili
Dakle, dosta je do Alije, ali i do mentalnog stanja naseg naroda
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

belfy wrote: 06/04/2025 00:30
mk ultra wrote: 06/04/2025 00:23
belfy wrote: 06/04/2025 00:17

ti konstanto pokusavas da ispadnes pametan, ali glupim upadicama. ne ide to tako... ko je te i takve policijske agencije pravio desetljecima? ili da ih se sve odjednom sada smijeni? sta bulaznis?
Ocigledno je da papir sve trpi
I presudu
I sta treba policija da radi
I ustav i sve tako

A stvarnost nije papir
ne razumijem sta si ovdje zelio reci...
Pa da sve na papiru iskljucivo postoji
Sve te drzavne institucije ocigledno
Ken_M

#24808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ken_M »

mk ultra wrote: 06/04/2025 07:59 Pa da sve na papiru iskljucivo postoji
Sve te drzavne institucije ocigledno
Tako je. Postoji na papiru, a u stvarnosti taj papir je bezvrijedan bez pokrića.
Ako nemaš "vojsku" (policiju, oružje) da "pokriješ" taj papir onda sa papirom možeš da brišeš... tanjire (ako je kuhinjski papir).
palermo

#24809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

belfy wrote: 06/04/2025 01:10
palermo wrote: 04/04/2025 23:02
MMM1977 wrote: 04/04/2025 22:57

Otkud znam šta je ona pisala, i ona je navijačica NIP kao i vi SDA tako da ja to ne pikam ništa. Samo Bosance uvažavam, vi nacionalisti odjebaus
Aha, bosanac...onda je ok, onda imas pravo sve pisati...jbg nisam znao da si bosanac......

Doduse, mogao sam I pretpostaviti cim ti ne podnosis Komsu...
nije valjda da zelis reci da se Komso mora od strane Bosanaca podnositi? da li ti podnosis Komsu?
Dapace, pa jedan od zajednickih imenitelja forumskih Bosanaca je da.mrze Komsica. Znas ono, navijamo u fudbalu za susede/komsije (I Doleta natavno) , mrzimo Komsica, da.mi smo Bosanci.

A sto se.mene tice, moram.priznati da begenisem Komsica, prije svega simboliku koju sa sobom nosi, politicki rad manje vise
PM72

#24810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

iz zadnje klupe wrote: 06/04/2025 07:58 Malo drugacije posmatram Aliju od ksda sam procitao memoare Ive Komsica sa pregovora iz Dejtona
Aliji se moze natovarit 1000 stvari, skroz pogresna odoba za to vrijeme, samo se sjetiti bisera za rat jr pozrebno dvoje i mirno spavajte
Ali jednu mu stvsr priznsjem, Milosevic mu je bio preman dati jos zemlje, nek rekne sta zeli, samo da da brcko sa koridorom od 20 km
Alija je ostao rezultno protiv, ijako je znao ako propadne Dejton, mi cemo biti okrivljeni za to, izgubicemo podrsku Zapada, Hrvati su vec rekli da nece dalje ratovati, ppkazali smo da ne mozemo deblokirati Sarajevo, i ako neko misli da bi se nastavio oslobilacki val, to je vrlo upitno, jer, ma koloko je tesko priznati, on je jahao na valu pada srpske krajine i ulaska HV u Bih, ne osporavam nase zasluge, ali bez Hrvata, podrske Zapada sto bi omogucilo Srbiji da sad otvoreno i regularnim vojnicima pomogne RS, nije nevjerovatna opcija da srbi krenu u kontranapad i pocnemo gubiti osvojeno
I ja bi rado za sve okrivio Aliju, jer se guro tamo gdje je i njemu bilo jasno da nije ni najmanje dorastao, ali nikad zaboraviti u kakvom je cudnom psiholoskom stanju bio nas narod
Kada je bilo jasno da ce Srbi napasti Zvornik otisla je jedna jedinica PL iz Zivinica u Kula Zvornik da pomogne i skoro neprijateljski docekana od lokalaca jer su ih domaci bosnjaci optiuzivali da hoce da zapocnu rat
Kad je legendarni kapetan Hajro dosao u Djulice kod zvornika da pripremi narod na odbranu, otjeran je sa optuzbom da ih hoce zavadit sa komsijama Srbima
Naravno, predali su svo oruzje Srbima, a oni ih strpali u kamione i pobili 300 muskaraca
I kad je konacno novosadski korpus i arkanovci zauzeli Zvornik i narod pobjegao, u kuci mog djeda su sjedile izbjeglice, i tada ih je komandir NS korpusa pozvao nazad sigurajuci bezbjednost, mi ih molili da se ne vracaju, ali ne, to je nasa JNA, ne moram reci da su svi pobijeni koji su se vratili
Vrlo objektivan osvrt :thumbup:
HD_2015

#24811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

iz zadnje klupe wrote: 06/04/2025 07:58 Malo drugacije posmatram Aliju od ksda sam procitao memoare Ive Komsica sa pregovora iz Dejtona
Silajdžić je čak pristao na verziju Dejtonskog sporazuma da Brčko ostane u genocidnoj, otvorili šampanjac da proslave. Ulazi Alija i gleda u Brčko. Govori da neće potpisati nikakav sporazum ako Brčko ostane. Ovo je jedini razlog zašto ne vjerujem da je Alija, barem na kraju, bio srpski igrač.

Što se tiče onih koji su se "dogovorili sa komšijama Srbima" - pune ih masovne grobnice. Neka nam uvijek bude podsjetnik.

Vezano za temu. Bećireviću su nakon sastanka koji je organizovao na početku krize sa predstavnicima MZ-e dobio poruku: "krenite, mi smo za vama". Drugim riječima, "morate imati m..a ili neće imati državu. Ne očekujte da neko za vas ratuje". Eto, nadam se da prof fizičkog ovo razumije.

Valjda će narod uvidjeti cijenu neobrazovanja. Imamo neobrazovane političare sa neobrazovanim savjetnicima. Izvršio se juriš na diplome, doktorate, zvanja, pozicije, a nigdje znanja. Tražili su da se lahko polaže, a ništa ne zna. Pustili su učenicima i njihovima roditeljiam da ocjenjuju učitelje, nastavnike i profesore. Obrazovanje je sahranjeno davno. Što je narod tražio, to je i dobio
skupljac_zeljeza

#24812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

HD_2015 wrote: 06/04/2025 09:19 Ulazi Alija i gleda u Brčko. Govori da neće potpisati nikakav sporazum ako Brčko ostane.
Oni su bili zatvoreni u bazi prilikom dogovaranja i Alija je vukao još od Ankare da to ne valja i da je baš Brčko bilo povod da to razvali ili ucijeni da se još nešto popravi. Tako se govorkalo poslije potpisivanja. Mislim da je i on sam to negdje priznao. Još od Vašingtonskog to nije krenulo kako treba što vidimo danas. A ja sam mišljenja da je to moglo biti i dobro da su samo Bošnjaci vodili pametniju unutarnju i vanjsku politiku bez obzira što je bio jak uticaj i miješanje i Beograda i Zagreba sve ove decenije. Umjesto dovršavanja pravljenja države, krenulo se u njenu krađu i brinulo se uglavnom za lične interese kroz politiku. Smatrali su da ima Visoki predstavnik pa neka se on sa PIC-om bavi državom.
Izetbegović nije bio protiv toga da se bosanskim Srbima omogući ustavna uloga u novoj državi ali je osjećao da im dozvoljavanjem da koriste ime 'Republika' garantuje de facto autonomiju. Izgledalo je da to legitimizuje akcije ustaničkih vođa poput Karadžića (Radovan) iz januara 1992. kad su proglasili svoju 'Srpsku' republiku nezavisnu od Bosne i Hercegovine kao dio Srbije. 'To ime je kao nacističko ime', rekao je Izetbegović emocionalno. 'Ako ga koristite, dozvoljavate im da pobijede. Ono sadrži ime 'Republika' i činiće im se kao da imaju zasebnu zemlju'. Kasno te večeri, nakon velikog pritiska, bosanski predsjednik je najzad pristao", piše u dokumentu objavljenom u izdanju američkog Arhiva nacionalne bezbjednosti.

https://www.slobodnaevropa.org/a/ankara ... 69703.html
saimidin

#24813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by saimidin »

:thumbup:

Ali sad ćeš biti proglašen sdfa, pa zašto ne i sanu botom od dežurnih branioca :bih:
Ludzak

#24814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ludzak »

sehohari wrote: 05/04/2025 15:29 Vi se zezajte ovdje, ja za 2 dana upisujem kurs turskog jezika kao što sam i najavio.

Savjetujem i ostalima isto
A čemu turski jezik može pomoć?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#24815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

Ludzak wrote: 06/04/2025 10:08
sehohari wrote: 05/04/2025 15:29 Vi se zezajte ovdje, ja za 2 dana upisujem kurs turskog jezika kao što sam i najavio.

Pa ako se zakuha mozes po turskoj hodati kao prevoditelj sda-ovcima
ljubijankic

#24816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

izvrsni direktor wrote: 06/04/2025 10:13

Pa ako se zakuha mozes po turskoj hodati kao prevoditelj sda-ovcima
Možda mu je Fiktet neka familija. Sehoharioglu :bih:
skupljac_zeljeza

#24817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Imao bi ekonomsku računicu kada pogledaš koliko je stranica prijevoda na engleski ili njemački, a koliko na turski jezik.
HD_2015

#24818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

Turska želi proširiti politički utjecaj na Balkanu i tu im je Srbija bitna. Zato i daju neutralne izjave kada je u pitanju situacija u BiH.

U tu svrhu žele relaksirati odnose između Srba i Bošnjaka - politika koju je Bakir dosljedno pratio - koliko je puta Dodika spasio. Uvijek je bilo očigledno da je ovakva politika kancerogena po BiH.
JovicSA

#24819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

skupljac_zeljeza wrote: 06/04/2025 10:00
HD_2015 wrote: 06/04/2025 09:19 Ulazi Alija i gleda u Brčko. Govori da neće potpisati nikakav sporazum ako Brčko ostane.
Oni su bili zatvoreni u bazi prilikom dogovaranja i Alija je vukao još od Ankare da to ne valja i da je baš Brčko bilo povod da to razvali ili ucijeni da se još nešto popravi. Tako se govorkalo poslije potpisivanja. Mislim da je i on sam to negdje priznao. Još od Vašingtonskog to nije krenulo kako treba što vidimo danas. A ja sam mišljenja da je to moglo biti i dobro da su samo Bošnjaci vodili pametniju unutarnju i vanjsku politiku bez obzira što je bio jak uticaj i miješanje i Beograda i Zagreba sve ove decenije. Umjesto dovršavanja pravljenja države, krenulo se u njenu krađu i brinulo se uglavnom za lične interese kroz politiku. Smatrali su da ima Visoki predstavnik pa neka se on sa PIC-om bavi državom.
Izetbegović nije bio protiv toga da se bosanskim Srbima omogući ustavna uloga u novoj državi ali je osjećao da im dozvoljavanjem da koriste ime 'Republika' garantuje de facto autonomiju. Izgledalo je da to legitimizuje akcije ustaničkih vođa poput Karadžića (Radovan) iz januara 1992. kad su proglasili svoju 'Srpsku' republiku nezavisnu od Bosne i Hercegovine kao dio Srbije. 'To ime je kao nacističko ime', rekao je Izetbegović emocionalno. 'Ako ga koristite, dozvoljavate im da pobijede. Ono sadrži ime 'Republika' i činiće im se kao da imaju zasebnu zemlju'. Kasno te večeri, nakon velikog pritiska, bosanski predsjednik je najzad pristao", piše u dokumentu objavljenom u izdanju američkog Arhiva nacionalne bezbjednosti.

https://www.slobodnaevropa.org/a/ankara ... 69703.html
Holbruk je pisao o tome u svojim memoarima, očekivao je da će BiH strana insistirati na promjeni imena RS ali po njemu iznenađujuće lako su pristali. Po meni ako su pritali na RS trebali su tražiti da ostane i Republika BiH bez obzira što to ona pravno više nije kao ni enitet što nije republika u pravnom smislu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote: 06/04/2025 00:57
srce_ruke_lopata wrote: 05/04/2025 20:48
512MB wrote: 05/04/2025 20:11 Kifla kreten još izgleda nije skonto, država SAMA treba rješavat svoje probleme, kakva je ovo kuknjava, da "neko iz EU/NATO/EUFOR nješta duradi" a država će prst u uho .

Ovo Kiflino jaukanje za pomoć niko živ na zapadu ne razumije. Zamisli da Spanija na sva zvona kuka "Italija da uhapsi Puigdemona sad jer mi nemamo muda :oops:"
Pa zato nikad nećemo imati države, sve dok sa mindera čekamo da neko drugi radi to što bi trebala ta država kakva takva da radi. Nažalost begovi su prodali ovu državu početkom devedestih i njima je dosta da spletkare i kradu od Sarajeva do Zenice i Tuzle..
Može prepošteni ministar bacati šuplju koliko hoće, tih 49% je zauvijek izgubljeno onda kad ih je njegov idol Alija Živković prepisao Slobi i ekipi.
Pa bukvalno je to Spanija trazila od Italije.

:lol:

https://english.elpais.com/spain/2021-1 ... emont.html
:lol:
Haris.ba

#24821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

JovicSA wrote: 06/04/2025 11:31
Holbruk je pisao o tome u svojim memoarima, očekivao je da će BiH strana insistirati na promjeni imena RS ali po njemu iznenađujuće lako su pristali. Po meni ako su pritali na RS trebali su tražiti da ostane i Republika BiH bez obzira što to ona pravno više nije kao ni enitet što nije republika u pravnom smislu.
Pa trebali su svasta nesta. Ali, nije to bilo evo vama sve samo trazi.
Za sve sto se trazilo morala je biti i neka protuusluga.
JovicSA

#24822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Haris.ba wrote: 06/04/2025 12:03
Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...slično kao što je Haris radi ličnog ega odbacio "aprilski paket".
palermo

#24823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

JovicSA wrote: 06/04/2025 12:15
Haris.ba wrote: 06/04/2025 12:03
Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...
A.sta bi uradila da.je bila dalekovidna ?
Škobo Habu

#24824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Škobo Habu »

JovicSA wrote: 06/04/2025 12:15

Vjerujem da je tu također dosta bilo i uvjeravanja da je Dejton samo privremeno i prelazno rješenje i da će u roku 4-6 godina biti rekonstrukcije i slično. Može se reći da BH strana nije bila dalekovidna i da razmišlja po scenariju šta ako ne bude...slično kao što je Haris radi ličnog ega odbacio "aprilski paket".
Silajdžića Srbi kuju u zvijezde zbog propasti Prudskog sporazuma.

U ovakvoj konstalaciji odnosa bili bi u strateškoj prednosti u odnosu na HDZ i SNSD.
No, i pored Harisovog političkog egzibicionizma od 100 % BiH, njemu se i dalje daje medijski prostor, iako je politička štetočina per se.

Danas jedino za Tihića možemo reći daje imao određenu poltičku viziju. Ultimativan stav u politici je nešto pšto preovladava u politici kod Bošnjaka. To je zato što Bošnjaci nemaju izgrađenu političku svijest, o kontinuitetu da i negovorimo.

Alijina diplomacija je postavljena na pogrešnim temeljima.
Nesposoban i prevrtljiv kadar, za jednokratnu upotrebu.

Nikakvo čudo. Diplomacija se ne izučava na Al Azharu, saudijskim šerijatskim školama, niti iz Homeinijevih govora.

Dobri smo mi kakvi su nas vodili kroz devedesete.
Last edited by Škobo Habu on 06/04/2025 12:39, edited 3 times in total.
jagugu

#24825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by jagugu »

Dodikov kabinet potvrdio da je njemačkoj ministrici koju su otjerali iz Banje Luke bio ugrožen život u RS-u

U pokušaju opravdanja poteza Dodikovog kabineta, Weiss je iznijela ključan detalj:

"Prema sigurnosnoj procjeni, Lührmann je također nenajavljenim posjetom ugrozila i sopstveni život te život sopstvene delegacije, jer na tlu Republike Srpske zvaničnici kojima je dan ranije izrekla sankcije uživaju veliku podršku građana. Da je došlo do javnog incidenta, verbalnog ili fizičkog obračuna, RS i njegovi zvaničnici bi snosili odgovornost".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodikov ... B-TqD5285Q
Post Reply