Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Logovan

#18551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Logovan »

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ranije je kazao da očekuje da 300 radnika iz SIPA-e pređe u MUP RS-a.

Još 298 :lol:
Prpa.ba

#18552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Evo kako HDZ vidi rjesenje za SIPA-u.
Radinković kojeg pominje tokom telefonskog razgovora zove se Slobodan. U pitanju je načelnik Policijske uprave Doboj MUP-a RS kojeg je državni ministar sigurnosti Nenad Nešić predložio za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Jekićev telefonski razgovor, sa za sada neidentifikovanim kriminalcem iz Doboja, dokaz je da je kandidat za direktora SIPA-e Slobodan Radinković održavao veze sa osobom koja je pod istragom Tužilaštva BiH zbog organiziranog kriminala u okviru predmeta Storidž.

Prema dostupnim informacijama, Jekić je bio član organizovane kriminalne skupine Jovana Jošila. Ovoj grupi su pripadali još i Milivoje Lovrenović Čaruga, njegov sin Dušan iz Gradiške, zatim Siniša Šakić. Svi su osumnjičeni i za ubistvo Slaviše Ćuluma iz Banjaluke. Ćulum je izrešetan 15. maja 2020. godine u svom automobilu u Dragočaju nedaleko od Banjaluke.

Dakle, član ove organizirane kriminalne grupe hvalio se u telefonskim razgovorima sredinom godine da ima podršku Slobodana Radinkovića, načelnika PU Doboj MUP-a Republike Srpske.

“Ide Radinković sto posto”, reći će u junu Dario Jekić.

U tom trenutku Radinković nije ispunjavao uslove. Naknadnim intervencijama je, međutim, dokumentacija prilagođena ovom kandidatu koji je, nakon intervjua, ipak bio treći na listi. Prvorangirani kandidat je bio aktualni direktor SIPA-e Darko Ćulum, drugorangirani Ljubiša Pandurević, dok je trećerangirani Slobodan Radinković. Nakon svega, ministar Nenad Nešić je odlučio da Vijeću ministara BiH predloži trećerangiranog Radinkovića.

Gostujući u emisiji Istraga sedmice Hayat TV-a ministar Nešić je priznao da je svoj prijedlog usaglasio sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.
Institucije rade svoj posao. :mrgreen:

Sreca pa su Cavaru podmazali, sta bi tek bilo da nisu. :?
emmir1

#18553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by emmir1 »

Veceras na RTRS Special
Viskovic, Stevandic, Dodik i mudonja Cvijanovic

Kakve cemo samo laži slusat
dulekrele

#18554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dulekrele »

Email83 wrote: 20/03/2025 11:33
Thorgerson wrote: 20/03/2025 04:54 Ovima koji bi da ulijecu u rs i hapse.

Svjesni ste da ti likovi hodaju sa naoruzanim obezbjedjenjem. Ti ljudi imaju posao da ih zastite po zakonu. Jel to legalno ili nije, to nije bitno u ovom slucaju. Oni misle da jeste.

I sta ce se desiti da ti posaljes naoruzane momke, na druge naoruzane likove? Pa krv do koljena. I? Sta onda? To da se desi, vise nista nije isto. Nista.

To bi jedino njima odgovaralo. Jer, budite sigurni, odmah dolazi pomoc iz srbije, ide kmecanje, narod ce ionako biti prestravljen. Ide onda mup rs na granice entiteta, jer pazi "napadnuti su", ide blokada puteva prema federaciji, ide i eufor ...i eto, to je to. Zamrznuti sukob. Paraliza. I pisaj onda ovu zemlju.

Zar neko fkt misli da bi se trenutno mogao desiti drugaciji scenario?

Stoga, ici politicki s jedne strane. Pokusati promjenjti i otkociti institucije. I ohrabriti opoziciju u rs. A u isto vrijeme nastaviti pravosudni put. Potjernice i ostalo. Nastaviti lobirati i traziti pod hitno sankcije od EU za pobunjenike i stranku koja je ovo sve povela.

To je ispravan put.

Oni jos uvijek nisu nista konkretno uradili. Ne kazem da nece. Ali to sto su planirali im bas i ne ide od ruke. Svi su ih osudili. Nema pomoci iz srbije. Zakone i prijetnje narodu u rs, stvaraju samo kontraefekat. Pa zamislite jbt da dodje Bakir il Konakovic i kaze ti napusti posao il ti uzimam imovinu.

Svaki drugi put, kojim neko hoce da ide, taj sigurno ne zeli dobro ovoj zemlji.
Imal kakvih muda u ovom postu, ili cekaj nisu nista uradili ( al u kurcu), polako sabura, nemoj krvi i slicno
Pokazujuci da si slab neces nista postici. Mi do sada sa ovim reakcijama nismo pokazali nikakvu snagu pa se zato desava da dodik svaki dan smislja nova sranja. Ne mislim o nikakom ratovanju. Ovo oko hapsenja dodika vec suvise traje i postaje ko spanske sapunice, a i ono malo digniteta ako su i imali drzavnih organi i institucije se gubi.
No Mind

#18555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

statixx wrote: 20/03/2025 11:40
studiorum_tuzlaensis wrote: 20/03/2025 11:28
SIPA zvanično potvrdila: Samo dva zaposlenika su zatražila premještaj u MUP RS-a
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-zv ... /250320062
A moglo se pretpostaviti, cim je Karan zaokruzio na 20. Zato Dodik i pjeni.
Što teško ide odcepljivanje kad kuburiš s budžeti pa ti ljudi ne vjeruju. :D Ništa sad primjeniti "oduzimanje imovine" a Ćulumu spucati penale jer kasni jedan dan :lol:
DaysleepeR

#18556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Morate stvarno prestati biti toliko opsjednuti hapšenjem.
Neće se desiti.
JovicSA

#18557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

emmir1 wrote: 20/03/2025 11:50 Veceras na RTRS Special

Trebaš biti mazohista pa slušati to a očito da im ne ida baš dobro dizanje naroda na noge pa ovim žele podjarmiti mase pričom i muslimanima, mudžahedinima, i slično.
Last edited by JovicSA on 20/03/2025 11:53, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#18558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by studiorum_tuzlaensis »

milib988 wrote: 20/03/2025 11:10 Pitanje: Sta ce se desiti ako Vukan postane min. sigurnosti? Koji boljitak ocekujemo?
Vukanovic, jasno i glasno reče da ovo što se radi je loše za Srbe u RS. Ne očekujem da mi govori kako me voli ili da maše ljiljanima u ime tobožnje ljubavi prema BiH. To niko ne očekuje, niti treba

Očekujem boljitak u vidu prestanka sa retardiranim blokadama za bilo šta na državnom nivou po sistemu ti meni - ja tebi.

ti meni direktora u nekog Agenciji, ja tebi Zakon o porijeklu imovine
ti meni predsjednika nekog Odbora, ja tebi Usvajanje budzeta i sl.
ti meni nastelis kupovinu zgrade, ja tebi pustim da se završi neki granični prelaz i sl.

Mora se promijeniti paradigma, a to je umjesto ti meni ja tebi - da se kaže AJMO OVO ZA LJUDE KOJI ŽIVE usvojit, napravit, uvesti, popraviti i sl. Dodik je klasični primjer kad para i moć udari u glavu ili kako mala laž i prevara postane sranje kad se zapetljaš. Licitira sa opasnim terminima "muslimanska ujdurma" "federalni progon", "ustaško-džihadska zavjera" a narod ne puši priču.

Pošteni izbori su ključni za sve, i ja ne bi NI NA ČEMU INSTITIRAO KAO NA TOME, da sam Trojka.

Dok god HDZ, SNSD ili SDA ili neko drugi po selima sa 120 birača imaju čistih 117 glasova gdje lažno glasaju, mrtvi, dijaspora, pa i cuko ispred škole, nema NAPRETKA. Dok god se popunjeni i kopirani glasački listici dijele noc prije starijim ljudima po selima, NEMA NAPRETKA. Dok god ne bude STROGA KONTROLA i video nadzor nad svakim biračkim mjestom i odborom - NEMA NAPRETKA

Zašto u Sarajevu i Banjaluci nema više SNSDa i SDA već dugo i zašto se neće nikad vratiti. Odgovor je iznad - KRAĐA na izborima.
farenhajt983

#18559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by farenhajt983 »

sto je najgore po dodu, ovi sto su ostali u SIPI ce ga uhapsit
statixx

#18560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Prpa.ba wrote: 20/03/2025 11:48 Evo kako HDZ vidi rjesenje za SIPA-u.
Nema direktora dok se ne makne Kosarac i imenuje ms. Najbolje je da VM ne razrijesi Culuma. Nek se koprca jos. :D
Mr.Sojic

#18561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mr.Sojic »

To nikada i ne gledam, što sebi uništavati zdravlje kada i bjegunci i lica sa crne SAD liste znaju da od toga nema ništa.
farenhajt983

#18562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by farenhajt983 »

Mr.Sojic wrote: 20/03/2025 11:57

To nikada i ne gledam, što sebi uništavati zdravlje kada i bjegunci i lica sa crne SAD liste znaju da od toga nema ništa.
idealna prilika da ih se hapsi uz direktan tv prijenos
palermo

#18563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Prpa.ba wrote: 20/03/2025 11:31
palermo wrote: 20/03/2025 11:14 Iako tvoja teza o tome.da Bosnjaci trebaju biti jaci od Hrvata I Srba ima smisla odnosno jedino tada se mogu izbjeci ovakve situacije, ne vjerujem da.nacini koje ti predlazes su produktivni.

Ja bih se ipak radije fokusirao na jacanje drzavotvorne bosnjacke svijesti, dozrijevanju kao nacije, stavljanju Bosne I Hercegovine u fokus itd. A onda ce uslijediti prirodni procesi asimilacije koji ce naravno imati razlicite oblike a vjerovatno I sama bosnjacka nacija pretrpjeti transforrmaciju.

Takodje, u toj tvojoj yezi ima jedna falinka, mi nismo Izrael iza kojeg stoji Amerika I mocan finasijski kapital. Mi nismo ni Kosovo koje je sustinski samo albanska pokrajina sa stayusom drzave. Mi smo okruzeni Srbijom I Hrvatskom I to se nece promijeniti. Oni su tu. I ne idu nigdje. Nase je da mi ojacamo toliko da zapravo njima bude najisplativije biti dobar susjed/komsija.
Ja sam stava da folklor poput npr. redovnije i revnosnije kontrole saobracaja na prometnim pravcima upravo jeste sitna gesta koja doprinosi dozrijevanju kao nacije. Ne da je presudno ili fokus, gluho bilo, nego da je dio portfolija stvari za raditi.

Bosnjacka svijest je u stanju permanentnog grca i straha za svoju egzistenciju, plus idiotskih kulturoloskih ratova na rascjepu mladomuslimani/kozmopolite, gdje se jedino nude razlicite vrste grca i straha.

Dosta ljudi ne dozivljava svoje stubiste kao svoje, pa ni mjesnu zajednicu, ni opstinu, ni kanton, kamoli entitet i drzavu. Dijelom zbog ovog globalnog individualizma, dijelom zbog "slijeganja" od masovnih migracija devedesetih, dijelom zbog nepostojanja jake tacke okupljanja. Jedina je "cjelovita drzava u njenim granicama", a to ne znaci puno. Hajde budi motivisan da gines za ideju dejtonske BiH, da bi ti sutra neki novi Stevandic srao niz glavu, po zakonu, jos da ga uvazavas. Hvala. :mrgreen:

Zbog straha od tudje reakcije, svoj diskurs smo lisili razmatranja bilo cega osim "zivotnih pitanja".
Mozda smo se terminoloski razisli ( a mozda I nismo :D ) al ja zaista ne.mislim da treba nekome, kao individualcu, otezavayi zivot. Al slazem se sa.tobom da taj foklor, koji zapravo I nije folklor nego vazna stvar, treba koristiti da drzavu stavljas u prvi plan. Policija jeste slika drzave, u svakoj zemlji zapada ( a obisao sam ih mnogo) yi ces vidjeti policajca na ulici, I to ti daje sigurnost da ti jesi dosao negdje gdje postoji zakon I red. S toga, nemam ja nista protiv patrola, policijskih auta koja ce biti I na raskrscima, putevima, koja ce biti vidljiva. To je drzava

Inace, simbolika je vazna stvar u dozrjevanju drzavotvorne svijesti jedne nacije. Ucimo se od Hrvata, ne stavljaju oni dzaba zastavu na svaki cosak gdje zivi vise od deset Hrvata...na yaj nacin pokazuju kome ti pripadas....Jedan Bingo koji otvori svoj yrzni centar u centru tzv.zapadnog Mostara ucini vise za BiH kao drzavu od stotine ispraznih saopsyenja. Ti ides kupovayi u trzni centar BH btanda. Ljudi zapravo i ne znaju koliko.je to veliki korak naprijed. A jel Dzambic ( ili kako se vec zove) lopov I ratni profiterb je prilicno periferna stvar. Kao primjer samo navodim.

Nego udaljisli smo se od teme. Ovo sto danas dolazi od I informacija je prilicno pozitivno. Al ko zna sta ce popodne donijeti :D
Styling

#18564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

statixx wrote: 20/03/2025 11:56
Prpa.ba wrote: 20/03/2025 11:48 Evo kako HDZ vidi rjesenje za SIPA-u.
Nema direktora dok se ne makne Kosarac i imenuje ms. Najbolje je da VM ne razrijesi Culuma. Nek se koprca jos. :D
Ne mora se maknuti Kosarac. Dovoljno je da se imenuje Vukan i da ga Kristo imenuje zamjenikom umjesto Kosarca, i sve prolazi.
Stabilizator

#18565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

Svi na jednoj adresi. To nije lose
statixx

#18566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

BAK-eV wrote: 20/03/2025 11:53
Ljudi krse zakon!
Nemas pojma ili si zlonamjeran.
A mozda si i glup!
Nevjerovatno da se ljudi polako primaju na Dodikovu i Karanovu pricu.

Mislim da je jedino Stevandic upitan jer moguce je da ga pokriva imunitet, ali Dodik i Viskovic su izvrsna vlast i imaju imunitet samo od gadjanske, ali ne i od krivicne odgovornosti.
Mr.Sojic

#18568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mr.Sojic »

farenhajt983 wrote: 20/03/2025 12:01
Mr.Sojic wrote: 20/03/2025 11:57

idealna prilika da ih se hapsi uz direktan tv prijenos
:thumbup: pokazna vjeżba :lol:
statixx

#18569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Styling wrote: 20/03/2025 12:03

Ne mora se maknuti Kosarac. Dovoljno je da se imenuje Vukan i da ga Kristo imenuje zamjenikom umjesto Kosarca, i sve prolazi.
Ma dobro, to sam i mislio, da se makne s mjesta zamjenika.
statixx

#18570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Ministri iz SNSD-a Staša Košarac i Srđan Amidžić će sigurno glasati za Ćulumovo razrješenje, ali bi zatim mogli blokirati imenovanje vršioca dužnosti, čime bi se "obezglavila" najvažnija policijska agencija na nivou Bosne i Hercegovine, i to u trenutku kada je potrebno da privedu Dodika koji odlukama u NSRS-u ruši ustavno-pravni poredak BiH.
DonieBrasco

#18571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Sve ce HDZ I SNSD blokirati na narednim sjednicama to je jasno vec sada.

Proci ce ovo sve treba vremena a kad prđe onda ce Covicu ovo sve na nos izaci, proci ce mngo gore od Dodika.
Mr.Sojic

#18572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mr.Sojic »

NemeRe nam niko ništa :lol:
BJEGUNCI U STRAHU

Pojačane sigurnosne mjere: SAJ i "Vihor" ispred Palate RS

Ta vozila pripadaju Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) Ministarstva unutrašnjih poslova RS

https://avaz.ba/vijesti/bih/962404/poja ... -palate-rs

E jesu se sasrali.
Ovako ih strah u manjem, a tek u Federaciji :gunjastajl:
DaysleepeR

#18573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Čovjek se ne osjeća sigurno kao predsjednik "svoje" RS.
madesa

#18574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by madesa »

znaci OSA znala da krmak prelazi

Definitivno sve je u drzavi propalo.

Cestitke na propaloj drzavi :bih: :thumbup:
studiorum_tuzlaensis

#18575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by studiorum_tuzlaensis »

@palermo

vašEri, koride, zastavice, lančići, nanulice, džamijica, laganica, kafica i cigara su lajtmotivi folklora većine Bošnjaka.

A da ga pitaš jel riješio živicu oko kuće, starog trabanta u avliji, među sa komšijom, završio ostavinsku raspravu, uskladio grunt i katastar, prijavio porez, dobio urbanističku i građevinsku, izganjo povrat poreza, išta pokušo da riješi put i rasvjetu , vakcinisao dijete, i sl. dobićeš blagi teleći "bil hajr, riješiće se" osmijeh .

Nacija, a i država, se gradi isključivo obrazovanjem. Bošnjaci, a i BiH su po tom pitanju u nastajanju, sa prvim fakultetom u 1949. godini, hiljadu godina nakon Bolonje. Šipkom su ih tjerali da školuju djecu u Jugi. Srbi su bili klasu iznad prvenstveno zbog historijskih razloga kroz dvije Jugoslavije gdje su imali monopol na obrazovanje. U Hercegovini je isto loše stanje na sve strane, a Hrvati su se u tom periodu obrazovali kroz katoličke centre i imali bolji pristup znanju.

Sad je stanje ujednačeno na sve tri strane, odliv mozaka se nažalost već desio i mora se ispočetka graditi.

Proteći će dosta Bosne dok se ne rodi neki Emerik Blum koji je prezentovao kako obrazovanje može da gradi BiH.
Emerik Blum je bio zagovarač ideje da se izgrade kapaciteti velikih industrijskih postrojenja, a u prvom planu Aluminijski kombinat u Mostaru, kao i Tvornica glinice u Zvorniku. Njegova je zasluga i stvaranje kapaciteta u proizvodnji elektro i mašinske opreme. Tako je izgrađena i tvornica TAT na Ilidži, elektrotvornica u Lukavici kod Sarajeva, tvornice u Doboju, Odžaku, Črnuču, Tešnju, Višegradu, Prištini, Tuzli i u drugim mjestima tadašnje Jugoslavije.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 20/03/2025 12:46, edited 1 time in total.
Post Reply