Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Situacija u Bosni i Hercegovini je teška. Svima u svijetu za sve je kriva RS, iako to nema veze sa realnošću, ali im je tako lakše”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.
Vučić je naveo da se “plaši da je Evropi to najlakše, da na jednom primjeru pokaže svoju moć i svoju snagu”.
plašim se da to opet ne bude srpski narod. Pošto ne mogu da je pokažu u Ukrajini, pošto ne mogu da je pokažu na mnogim drugim mjestima, plašim se da nam se to opet ne dogodi. To moramo svojim političkim znanjem, diplomatskim vještinama, svojim ugledom, svojom ozbiljnošću i odgovornošću da spriječimo”, rekao je Vučić.
Paretičar. A četnik. To je tako tragikomična kombinacija.
“Regarding possible next actions, we are considering various options, but what is absolutely clear, regardless of the possible differences that exist here between us, internally – is that this situation (in Bosnia and Herzegovina, op.ed.) must not lead to the disintegration of the country, nor must it lead to a new conflict. We are certainly considering all possible options, it seems to me that there are discussions about this even today in the United Nations, so we will see… But, I hope that we can do what we can to avoid starting another conflict in Europe…”, he said is Rubio.
sehohari wrote: ↑10/03/2025 22:10
Meni je nevjerovatno da i Trumpova Amerika ima jača saopćenja od EU
Interesantno je to da je američka podrška izgleda stvarno jedna veoma dugoročna stvar. Ipak ima nešto što njih drži ovdje za Bosnu i Hercegovinu.
Ja mislim da je to ipak veoma promišljena kalkulacija. Oni su svjesni da možda mi kao takvi nemamo najjače adute koje možemo nuditi, ali smo zauzvrat od svih grupa na balkanu sa Albancima jedini koji će uvijek biti najviše za SAD.
Bošnjaci su muslimani, i oni su svjesni da ćemo mi ovdje uvijek biti nešto drugačiji od ostalih i da ćemo biti prvi koji možda neće glumiti Ruse, ali će radije gledati u Vašington nego u Brisel. I to će dugoročno vjerovatno ostati tako.
Bosna i Hercegovina na cijelom balkanu, pa zapravo i u cijelom istočnom dijelu evrope nema niti jednog istinskog "prijatelja" gdje je partnerstvo zasnovano na historijskim odnosima a ne isključivo interesima (hoću reći, možda i imamo partnere, ali ne postoji za nas neki "prijateljski" narod u okruženju na ličnom nivou kao što je to slučaj npr. između Srba i Grka, Hrvata i drugih katoličkih zemalja istočne EU i tkd.).
S toga smo mi uvijek od interesa za SAD, jer, budimo realni, i iz mog ličnog iskustva (a i čitajući ovdje) teško bi nama bilo npr. sutra morati jasno odlučiti između EU i Amerike. Kod Hrvata je to drugačije, Plenki je već kupio Rafale umjesto da traži neke američke avione, a Srbi su svakako uz Rusiju...
Ne znam, vjerovatno baljezgam, ali to je neki moj educated guess.
Ne razumijem na što se to odnose "historijski odnosi"?
Kao da su savezništva nacija urođena prirodnim putem, a ne zasnovana na zajedničkim interesima. Isti takvi interesi vežu Europu i Ameriku, pa više ne postoje. Ako uzmemo stavove EU i Amerike - trenutno su nam oni veći prijatelji nego li Turska.
Turska vanjska politika niti smrdi, niti miriše. Kalkulišu, a to je osnova turskog interesa.
Ameri, bez obzira da li se rade o republikancima ili demokratama, Dayton smatraju jednim od svojih najvažnijih produkta na globalnom planu, i kao takvog će ga nastaviti tretirati. Trump, u tom kontekstu, pokušava sa Ukrajinom isto ono što je Clintonova administracija sa Daytonskim sporazumom, samo što je Trump daleko nesposobniji po tom pitanju - jer on nikada nije ni bio sklon diplomaciji, niti zna šta je to. Vanjska politika mu se svodi na ultimatume, a jedina zemlja koja može računati na potpuno savezništvo sa ovakvom Amerikom jeste Izrael.
Ovakva BiH nikoga ništa ne košta: ni Amerikance, niti EU. Žarište je pod kontrolom, a Vučićeva Srbija, to je već potpuno izvjesno ima dvije opcije: ili se povinovati trenutnim interesima EU, ili će pod sankcije.
Austrija nam je tradicionalno naklonjena bila,a kakvi turci kakvi bakraci.. meni njihovo maslo ne samo da nije za ramazana vec smrdi
Situacija u Bosni i Hercegovini je teška. Svima u svijetu za sve je kriva RS, iako to nema veze sa realnošću, ali im je tako lakše”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.
Vučić je naveo da se “plaši da je Evropi to najlakše, da na jednom primjeru pokaže svoju moć i svoju snagu”.
plašim se da to opet ne bude srpski narod. Pošto ne mogu da je pokažu u Ukrajini, pošto ne mogu da je pokažu na mnogim drugim mjestima, plašim se da nam se to opet ne dogodi. To moramo svojim političkim znanjem, diplomatskim vještinama, svojim ugledom, svojom ozbiljnošću i odgovornošću da spriječimo”, rekao je Vučić.
Da i ja malo opsujem
Jebem li mu(im) majku mitomansku
Dosta od mene
Pazi mu rečenice.
To moramo svojim političkim znanjem, diplomatskim vještinama, svojim ugledom, svojom ozbiljnošću i odgovornošću da spriječimo”
Ee bože šta pišu po ovom kamenjarskom forumu dole
Šta god im spomenem odmah počnu vrtit slike Srebrenice,mitove o 23 posto ( ahahah) i kako smo nebitni ,a ne kontaju i jedni i drugi da nikad nisu bili u goroj poziciji nego ovih dana.
Al ne možeš nikakve argumente protiv njih koristit
Ljudi bukvalno pišu da je ovo njihova pobjeda ,da senatori i generali govore njima u korist
Takvu dozu imbecinolnosti mozes samo pročitati kod njih dole.
To je nestavrno
Stabilizator wrote: ↑10/03/2025 22:02
Tesko da ce se u skorije vrijeme naći toliko lud, toliko hrabar i toliko sposoban da izraste u lidera koji bi ponovo poveo srpski narod u ovakve avanture.
Nikad ne reci nikad i drzavu treba jačati ali u skorije vrijeme nema šanse da ce neko krenuti tim putem.
Na duže staze BiH je u EU, tako da ovo oko Dodika je " last dance"
nece krenuti tim putem, ali ce biti stanje kao i prije udara, a evo ti dokaz.
"SDS ističe da je neophodno očuvati imovinu RS-a, poštujući Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo, te da svi integracioni procesi moraju biti usklađeni sa Republikom Srbijom.
Tesko da ce se u skorije vrijeme naći toliko lud, toliko hrabar i toliko sposoban da izraste u lidera koji bi ponovo poveo srpski narod u ovakve avanture.
Nikad ne reci nikad i drzavu treba jačati ali u skorije vrijeme nema šanse da ce neko krenuti tim putem.
"SDS ističe da je neophodno očuvati imovinu RS-a, poštujući Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo, te da svi integracioni procesi moraju biti usklađeni sa Republikom Srbijom.
Nece biti stanje kao prije udara, ali treba prestati mastati o ukidanju RS-a.
Nece niko ni to dozvoliti i imace RS i dalje sve po Daytonu sto ima, ali naglasak je ovdje na "integracioni procesi".
SDS-ovci su kažnjavani smjenama a ima ih i po svjetskim kazamatima. Tako da te izjave, koje su plasirali jednim dijelom su i zbog Dodika da ih ne proglasi izdajnicima. Ja vjerujem da će oni u budućnosti biti kooperativni.
Ceo svet je u zabludi, samo su srbiji širom otvorene oči i vide stvari onakve kakve jesu
Da da, to je poznato. Nego mislim da neće srljati u avanture i secesije.
Ne očekujem promjenu politike, samo promjenu retorike.
Dok je Daytona takva je situacija. Ne kažem ja da treba bilo kome pogodovati, ali treba se poštovati izborna volja. Ako HDZ dobije najveći broj
hrvatskih glasova, ko sam ja da kažem ma ko ih jebe svakako ih ima manje od svih ostalih ajmo da ih prejebemo. Ja sam i ovom pogledu legalista,
ako ćemo poštovati ustav, državu i institucije onda trebamo poštovati i ovo.
Ako ćemo poštovati ustav, državu i instutucije onda ovo što ti pišeš o prejebavanju i hrvatskim glasovima upravo suprotno. Željanu Zovko treba pitati kako je ona ugrožena jao Hrvatica a prvo je bila ambasador BiH a sada sjedi u evropskom parlamentu u ime druge države. Hrvati iz BiH imaju i EU putovnice i mogu glasati u drugoj državi članici EU i NATO, tako da ja stvarno ne znam na koji način su oni zakinuti i koja prava su im ukinuta? Dosta više i njihove kmeke.
Kao što rekoh ako većina hrvata glasa za i bira HDZ da ih predstavlja, ko smo ti i ja da šta prigovaramo. Jednostavno ne postoji način da ih se izbaci
dok je tako. Što ne znači da ja sad odobravam poteze Čovića ili Zovko...naprotiv. Ali ne postoji legalan i ustavan način da ih se makne sa političke
scene.
Pa IZ jasno definiše kako se bira i na koji način i odbija etničko glasanje, što valjda treba biti pozitivno. To je valjda evropski put a ne da se po etniji glasa. Čak su i evropski sudovi protiv takvog načina biranja. Što malo HDZ ne popusti sa tim zahtjevima?
S obzirom na procenat Hrvata u BiH, HDZ bukvalno drži za muda državu, bez njih se ništa ne može i opet cmizdre o nekakvim pravima koja su im tobože ukinita. To je čisti bezobrazluk po mom mišljenju. Sjede Dodiku u krilu i šute ko miševi na ovaj pokušaju državnog udara i još traže etnički IZ gdje je nejednakost glasa ogromna, e pa neće da može. Ako žele relaksaciju zašto, for once, ne krenu od sebe?
neon-x wrote: ↑10/03/2025 21:24
Iz ovog Emelinog intervjua s Rutte-om jasno je da covjek ne zna previse o pojedinostima nasim i da ima precih problema, ali tu je podrska drzavi i institucijama i mislim da nemamo mi vise sta previse kukati i kamciti pomoc. Poruka je u sustini nije 92., ako proba iko protiv drzave nesto, nece se provesti dobro, a isto su i Amerikanci porucili.
Malo je i jadno traziti da nam oni ovdje hapse nekoga, cuvaju nas i uredjuju drzavu. Ovo sada samo treba hladno ali odlucno nastaviti provoditi zakon sve po proceduri pa kud puklo. Otici po Dodika, pa on neka zapuca ako smije.
Nece biti dobro ako se ovo bude dugo razvlacilo i postane pitanje za razmatranje kod krajnje americke desnice i likova poput JD Vance koje su tukli u skoli a koji sebe vide sada kao veliki krstase. I sam Rubio kaze da razmatraju sta da cine, i da postoje interne razlike medju njima oko ovog pitanja. Zato mislim da ne treba kukati previse nego samo traziti njihovu podrsku drzavi da obavi posao i krenuti u rjesavanje.
Bio sam u slicnoj dilemi, ali rubio je rekao da postoje razlike medju nama a ne medju njima.
Tim jos bolje. Nevjerovatan kakav kretenski prijevod koji moze promijeniti smisao same poruke.
Ceo svet je u zabludi, samo su srbiji širom otvorene oči i vide stvari onakve kakve jesu
Kao i obično. A mjesecima im prosvjedi traju u državni. Skupština kao bojište. Suzavci i popratni folklor. A Baja pokušao državni udar. No nisu oni krivi.
manuchao91 wrote: ↑10/03/2025 22:32
Šta god im spomenem odmah počnu vrtit slike Srebrenice,mitove o 23 posto ( ahahah) i kako smo nebitni ,a ne kontaju i jedni i drugi da nikad nisu bili u goroj poziciji nego ovih dana.
Pa i nisu u dobroj situaciji jer reakcije iz svijeta prestižu jedna drugu. I kada Zovko kaže ne znači ništa. Ili Milanović koji nije nadležan ni za šta, ali bi da bude kao Vučić. Plenkovića muče ankete da SDP jača kao što Vučića muče studenti. Hiljadu problema imaju, ali mi smo im prioritet. Razumijem i njih da pokušavaju da šta hajruju u ovoj krizi. Mi imamo dobre karte trenutno samo treba dovršiti pametno partiju.
no_sekirli wrote: ↑10/03/2025 22:24
Denis i Zeljko ako su pametni, odmah veceras Krampu i novoj garnituri da posalju poziv za posjetu.
Zahvalit im se sto misle na nas, I organizirat paradu. Bolje poljubit Krampu prsten, nego smrdlji Orbanu ili Vucicu. I reci im otvoreno, ako nece Kanada, nece Grenland, nece Panama, evo mi bi postali 51st state
Dobra ideja, davno sam to predlozio jos prije trampa i da ameri zatraze ulazak u eu . Demokrate i republikanci dva senatora par kongresmena i mirna bosna
Al ne možeš nikakve argumente protiv njih koristit
Ljudi bukvalno pišu da je ovo njihova pobjeda ,da senatori i generali govore njima u korist
Takvu dozu imbecinolnosti mozes samo pročitati kod njih dole.
To je nestavrno
cetalji iz vukojebina u han pijesku i okoline zvornika, sta ce ba on on iz sela kod zvornika gdje je medvjed prva zivotinja nego da ga baca na putina i kinu i pise infantilne stvari, jos kad se tu udrobi sljakerska zidarska dijaspora iz Austrije dobijes onu kanalizaciju naspram koje glupan kakav je Yasmin ispadne kao dobitnik nobelove nagrade , a svi znaju moje stavove o mulahusicu
Ako ćemo poštovati ustav, državu i instutucije onda ovo što ti pišeš o prejebavanju i hrvatskim glasovima upravo suprotno. Željanu Zovko treba pitati kako je ona ugrožena jao Hrvatica a prvo je bila ambasador BiH a sada sjedi u evropskom parlamentu u ime druge države. Hrvati iz BiH imaju i EU putovnice i mogu glasati u drugoj državi članici EU i NATO, tako da ja stvarno ne znam na koji način su oni zakinuti i koja prava su im ukinuta? Dosta više i njihove kmeke.
Kao što rekoh ako većina hrvata glasa za i bira HDZ da ih predstavlja, ko smo ti i ja da šta prigovaramo. Jednostavno ne postoji način da ih se izbaci
dok je tako. Što ne znači da ja sad odobravam poteze Čovića ili Zovko...naprotiv. Ali ne postoji legalan i ustavan način da ih se makne sa političke
scene.
Pa IZ jasno definiše kako se bira i na koji način i odbija etničko glasanje, što valjda treba biti pozitivno. To je valjda evropski put a ne da se po etniji glasa. Čak su i evropski sudovi protiv takvog načina biranja. Što malo HDZ ne popusti sa tim zahtjevima?
S obzirom na procenat Hrvata u BiH, HDZ bukvalno drži za muda državu, bez njih se ništa ne može i opet cmizdre o nekakvim pravima koja su im tobože ukinita. To je čisti bezobrazluk po mom mišljenju. Sjede Dodiku u krilu i šute ko miševi na ovaj pokušaju državnog udara i još traže etnički IZ gdje je nejednakost glasa ogromna, e pa neće da može. Ako žele relaksaciju zašto, for once, ne krenu od sebe?
Čovića treba definitivno pritisnuti. Možda čak s njim ni ne pregovarati. Nego direktno sa Plenkovicem. Čović mora uraditi sto HDZ HR naloži.
Da da, to je poznato. Nego mislim da neće srljati u avanture i secesije.
Ne očekujem promjenu politike, samo promjenu retorike.
Pa i nisu u dobroj situaciji jer reakcije iz svijeta prestižu jedna drugu. I kada Zovko kaže ne znači ništa. Ili Milanović koji nije nadležan ni za šta, ali bi da bude kao Vučić. Plenkovića muče ankete da SDP jača kao što Vučića muče studenti. Hiljadu problema imaju, ali mi smo im prioritet. Razumijem i njih da pokušavaju da šta hajruju u ovoj krizi. Mi imamo dobre karte trenutno samo treba dovršiti pametno partiju.
Neka narice ko je jebe sada imamo bitnijih stvari od ovog infatilnog sdaovskog narativa stvaranja dva otvorena fronta država BiH i institucije idu, ide apsolutni fokus na ovu stvar i niko iz trojke se ne zamara sa ovim od strane hrvata jer to kvari sadasnji momentum i potrebni su nam sami hrvati da bi ova stvar imala smisla dugoročno , a vremena za opoziciona desavanja u njihovom spektru ce biti
Tako da je ovo sada nigdje veze stvar koja nije vrijedna daljnje polemike