Meni je nevjerovatno da i Trumpova Amerika ima jača saopćenja od EU
Interesantno je to da je američka podrška izgleda stvarno jedna veoma dugoročna stvar. Ipak ima nešto što njih drži ovdje za Bosnu i Hercegovinu.
Ja mislim da je to ipak veoma promišljena kalkulacija. Oni su svjesni da možda mi kao takvi nemamo najjače adute koje možemo nuditi, ali smo zauzvrat od svih grupa na balkanu sa Albancima jedini koji će uvijek biti najviše za SAD.
Bošnjaci su muslimani, i oni su svjesni da ćemo mi ovdje uvijek biti nešto drugačiji od ostalih i da ćemo biti prvi koji možda neće glumiti Ruse, ali će radije gledati u Vašington nego u Brisel. I to će dugoročno vjerovatno ostati tako.
Bosna i Hercegovina na cijelom balkanu, pa zapravo i u cijelom istočnom dijelu evrope nema niti jednog istinskog "prijatelja" gdje je partnerstvo zasnovano na historijskim odnosima a ne isključivo interesima (hoću reći, možda i imamo partnere, ali ne postoji za nas neki "prijateljski" narod u okruženju na ličnom nivou kao što je to slučaj npr. između Srba i Grka, Hrvata i drugih katoličkih zemalja istočne EU i tkd.).
S toga smo mi uvijek od interesa za SAD, jer, budimo realni, i iz mog ličnog iskustva (a i čitajući ovdje) teško bi nama bilo npr. sutra morati jasno odlučiti između EU i Amerike. Kod Hrvata je to drugačije, Plenki je već kupio Rafale umjesto da traži neke američke avione, a Srbi su svakako uz Rusiju...
Ne znam, vjerovatno baljezgam, ali to je neki moj educated guess.