Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Naslovnica

#5151 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Better Man wrote: 04/03/2025 11:47
konektovan wrote: 04/03/2025 10:32
Better Man wrote: 04/03/2025 09:49 Neradnoj nedelji se protive isključivo najgora vrsta lijenčina, kojoj je mrsko kupiti za kuću sve što treba u preostalih 6 dana i čiji život se svodi na hodanje po tržnim centrima i ispijanje kafa. Dok s druge strane sav normalni svijet nedelju provodi u krugu porodice, druženjem s prijateljima, odlaskom u prirodu, planinarenjem, vožnjom bicikla ili običnoj šetnji gradom, pospremanjem kuće i da ne nabrajam mnoge druge stvari. Jadni su oni koji nedeljom idu po šoping centrima. Njihove duše su prazne i njhovi životi su jadni i isprazni.
Jadan si ti koji nedeljom hodas po Sarajevu s trebom i maltreriras konobare u kaficima, a mogli su i oni biti kuci s porodicom. Licemjeru jedan
Ja subotom i nedeljom planinarim ( bez obzira na vremenske uslove, jedino ako je baš neko jako ne vrijeme, tad sam kući) i ne pada mi napamet da hodam gradom niti po kafićima. Pored lijepe prirode, čista je ludost hodati gardom i sjediti po kafićima.
Slobodan si subotom i nedjeljom, planinariš, a drugima držiš pridike i doslovno pišeš

Jadni su oni koji nedeljom idu po šoping centrima. Njihove duše su prazne i njhovi životi su jadni i isprazni.

Ima u ovoj državi ljudi koji nisu na poslovima kakav ti imaš pa da si mogu priuštiti slobodne vikende po planinama, da peku bifteke i kremenadle po kojekakvim čukama i da pametuju drugima kako su jadni i isprazni.
Ima ljudi koji rade subotom, nedjeljom, ima ljudi koji ne mogu unaprijed planirati svoje vrijeme i odmore kao ti.
Ima ljudi koje apsolutno boli Q šta drugi misle o njima a tako bi trebalo da bude i sa druge strane.
Ne znam kakva je to potreba osuđivati druge što žive tako kako žive i rade to što rade?
Ne drogiraju se, ne kradu...izašli ljudi na kafu nedjeljom i ti njihov život karakterišeš kao jadan i isprazan?
last mohicans

#5152 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

Cherry-Cherry wrote: 04/03/2025 12:36 Ono bi određivalo kada će neko nešto da radi, ono bi krojilo tuđe živote i pametovalo... :-) Ono bi određivalo kada ćemo u kupovinu, možda da nam kažeš šta ćemo za ručak da pravimo, kada da uključimo mašinu za veš, kada da se sexamo i u kojoj pozi. De dođi mi u kuću i rasporedi gdje mi šta stoji, vidi šta imam u frižideru... :-) Koji primitivac, ovo nije normalno. :-)

Pa još na kraju da ispadne pametan, progugla malo citate iz svjetskih klasika, da ostavi jači mahalski efekat.
Koja bijeda jbt :lol:
Naumpade mi corona i maske na planinama i kazne za one koju nisu imali maske. Ova odluka je jednako debilna. Prije mi je vikend imao smisla. Sad i subotu izbjegavam za bilo kakvu kupovinu jer su nesnosne gužve i nemam zivaca za redove. Tako da lično nisam sveden na šest dana, nego na pet. Plus, ni jedan branilac nedjelje nam ne reče otkud jučer onakav haos u saobraćaju i marketima, da nije možda zbog neradnog vikenda. Veći stres, veća gužva, više trošiš goriva, vremena, zivaca, veći stres radnicima u prodaji, moraju hudnice još stići kući iftar napraviti, veće zagađenje zraka zbog krkljanca u saobraćaju,itd. Pa kao da je pred bajram jučer bilo kakav je haos bio. Supruga preko sat vremena se vraćala s posla udaljenog 5km. Sve to nam je dao neradni produzeni vikend.
last mohicans

#5153 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

kakaljin wrote: 04/03/2025 13:17
Celticross wrote: 04/03/2025 12:51
_BataZiv_0809 wrote: 03/03/2025 12:23 Nekako u javnom diskursu najmanje imamo rijeci radnika na koje se ova mjera odnosi. Cini mi se da ih je preko 90% bilo ZA tokom javne rasprave koja je prethodila usvajanju zakona.

Najvise se cuje glas ljudi koji se zale zbog promjene ustaljenih navika, te onih koji ovu mjeru koriste za politicki obracun sa donosiocima zakona.

I bez neradne nedjelje nisam isao u kupovinu skoro nikad, pa je mozda moj stav time kompromitovan, ali smatram da svako moze napraviti preraspored u preostalih 6 dana.

Upravo to treba biti glavna teza neradne nedjelje. Trebaju radnici odlučivati koji rade. Vidimo kako su svi generalno za neradnu nedjelju, neka ona i bude neradna. Stvarno dosta radnica znam, svi su za da ne rade nedjelju, pa nijedna nije rekla e ja bih slobodan utorak. Svakako rade u smjenama, stignu sve obaviti u tih pet dana ako šta trebaju, nedjelja im slobodna i gotovo. Ne znam, zašto bi netko ko ne radi vikend, prisiljavao radnika na nešto. Pogotovo iz pozicije, ja imam pare, ti moraš da me služiš. Ionako imamo privatničko izrabljivanje, još trebaju neki povlašteni likovi koji nisu nikada nedjeljom radili da određuju radnicima šta i kako.
I btw., evo pokazuje se kako i nema ekonomskih gubitaka zbog neradne nedjelje, pada i to u vodu.
Ko svi za neradnu nedelju, ja koga god pitam psuje sve zivo za uvedenu neradnu nedelju jer popadase od posla ostalim danima pogotovo subotom i onda ponedeljkom slaganje rafa jer sada imaju manje radnika. I ne mogu nista odraditi radnim danom kada su bili slobodni jer ga vise nemaju.

Pustite se price svi su zeljeli . Niko nije ponudio bilo kakvu anketu u vezi toga i ponudio bilo kakve alternative.

Mozda neki jesu trazili ali isto tako neki su trazili da rade nedeljom.
Moja iskustva su ista, većina govori da su im kupci bili ravnomjerno raspoređeni, da ove subotarske nesnosne gužve nikad nisu zabilježene sem uoči velikih praznika. Sad im je svaka subota takva, pa i petak. Koje ba radnike pitao nešro, pitao se Dzambić, onaj klošar Smailbegović i sl. Sad kad se preljeva u RS, vjerovatno drugačije razmišljaju kao i oni kojima je posao rapidno opao.
Naslovnica

#5154 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Kupujte u srijedu i četvrtak, za vikend svi na planine, ponesiti bifteke i raspalite roštilje
:thumbup:
kakaljin

#5155 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 04/03/2025 13:29 Kupujte u srijedu i četvrtak, za vikend svi na planine, ponesiti bifteke i raspalite roštilje
A tartufe :D
Cherry-Cherry

#5156 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Naslovnica wrote: 04/03/2025 13:29 Kupujte u srijedu i četvrtak, za vikend svi na planine, ponesiti bifteke i raspalite roštilje
Sa porodicom. :bih:
:mrgreen:
Better Man

#5157 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Naslovnica wrote: 04/03/2025 13:18

Jadan si ti koji nedeljom hodas po Sarajevu s trebom i maltreriras konobare u kaficima, a mogli su i oni biti kuci s porodicom. Licemjeru jedan
Ja subotom i nedeljom planinarim ( bez obzira na vremenske uslove, jedino ako je baš neko jako ne vrijeme, tad sam kući) i ne pada mi napamet da hodam gradom niti po kafićima. Pored lijepe prirode, čista je ludost hodati gardom i sjediti po kafićima.
Slobodan si subotom i nedjeljom, planinariš, a drugima držiš pridike i doslovno pišeš

Jadni su oni koji nedeljom idu po šoping centrima. Njihove duše su prazne i njhovi životi su jadni i isprazni.

Ima u ovoj državi ljudi koji nisu na poslovima kakav ti imaš pa da si mogu priuštiti slobodne vikende po planinama, da peku bifteke i kremenadle po kojekakvim čukama i da pametuju drugima kako su jadni i isprazni.
Ima ljudi koji rade subotom, nedjeljom, ima ljudi koji ne mogu unaprijed planirati svoje vrijeme i odmore kao ti.
Ima ljudi koje apsolutno boli Q šta drugi misle o njima a tako bi trebalo da bude i sa druge strane.
Ne znam kakva je to potreba osuđivati druge što žive tako kako žive i rade to što rade?
Ne drogiraju se, ne kradu...izašli ljudi na kafu nedjeljom i ti njihov život karakterišeš kao jadan i isprazan?
E baš zbog toga ti ljudi ne treba da rade nedeljom i treba da su slobodni. Jedino one djelatnosti koje su neophodne za funkcionisanje države i oni moraju biti plaćeni za rad u dane vikenda,a ne da budu plaćeni kao da je obični radni dan, a ne rad u dane vikenda.
Pandakonda

#5158 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Celticross wrote: 04/03/2025 12:51
_BataZiv_0809 wrote: 03/03/2025 12:23 Nekako u javnom diskursu najmanje imamo rijeci radnika na koje se ova mjera odnosi. Cini mi se da ih je preko 90% bilo ZA tokom javne rasprave koja je prethodila usvajanju zakona.

Najvise se cuje glas ljudi koji se zale zbog promjene ustaljenih navika, te onih koji ovu mjeru koriste za politicki obracun sa donosiocima zakona.

I bez neradne nedjelje nisam isao u kupovinu skoro nikad, pa je mozda moj stav time kompromitovan, ali smatram da svako moze napraviti preraspored u preostalih 6 dana.

Upravo to treba biti glavna teza neradne nedjelje. Trebaju radnici odlučivati koji rade. Vidimo kako su svi generalno za neradnu nedjelju, neka ona i bude neradna. Stvarno dosta radnica znam, svi su za da ne rade nedjelju, pa nijedna nije rekla e ja bih slobodan utorak. Svakako rade u smjenama, stignu sve obaviti u tih pet dana ako šta trebaju, nedjelja im slobodna i gotovo. Ne znam, zašto bi netko ko ne radi vikend, prisiljavao radnika na nešto. Pogotovo iz pozicije, ja imam pare, ti moraš da me služiš. Ionako imamo privatničko izrabljivanje, još trebaju neki povlašteni likovi koji nisu nikada nedjeljom radili da određuju radnicima šta i kako.
I btw., evo pokazuje se kako i nema ekonomskih gubitaka zbog neradne nedjelje, pada i to u vodu.
Cekaj, kako su ovdje samo radnici bitni kada imas 3 ravnopravne strane koje su bitne za ovaj proces i ne mogu jedna bez druge ? Imas poslodavca radi kojeg taj radnik uopste ima posao, i imas potrosaca radi kojeg i taj poslodavac i taj radnik uopste imaju posao. Kako je jedna karika bitnija od ostalih ? Znaci nije ti ok "prisiljavati" radnika da radi nedjeljom a ok ti je prisiljavati potrosaca da ne moze kupovati nedjeljom i poslodavca da zatvori ? Da li bi podrzao da se zakonski propiše da se nedjelja mora raditi i da poslodavac i radnik nemaju pravo izbora ? Ako to ne podrzavas onda ne mozes ni podrzavati tjeranje da nedjelja bude neradna. Ne mozes podrzavati drzavnu intervenciju samo kad tebi odgovara. Ja kao potrosac imam pravo kupiti kakvu god uslugu/produkt zelim, i kada god to zelim, dokle god postoji trgovacki objekt koji mi to nudi u tom momentu. Ako neko ne zeli da radi u toj bransi i biti dio tog procesa neka je mjenja

I kako ziv bio nema gubitaka, pa bukvalno svaka analiza je pokazala da se pare već uveliko slijevaju u RS. Evo ti samo jedan parametar koji mi je prvi pao na pamet. Promet maloprodaje u RS-u u decembru 2024 godine prema podacima zavoda za statistiku RS-a, je bio 1.654.322 KM, a u istom mjesecu 2023-e godine 1.512.346. To je znaci za skoro 150 miliona povecanje :-) Onda time ide lancano i druga potrosnja jer ce neko ko je izasao po namirnice mozda sjesti na kafu, rucak ili nesto sto je u blizini te radnje. Sad za vikend je u lukavici bio haos gdje su svi kafici i restorani bili puni ljudi iz federacije i tu su pare ostavljene. To je jedina stvar o kojoj se ne moze raspravljati jer je fakt, da je nanesena ekonomska steta federaciji. Mozemo se raspravljati o tome da li vrijedi zrtvovati pare radi neradne nedjelje ali matematika je egzaktna nauka i niko ne moze reci da je ovo dobro za ekonomiju.

Je li tebi izrabljivanje kad odes u kafic i konobar ti donese piće ? Pa vama je izrabljivanje to što neko radi svoj posao za koji je plaćen :-)
Hakiz

#5159 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Better Man wrote: 04/03/2025 13:43

E baš zbog toga ti ljudi ne treba da rade nedeljom i treba da su slobodni. Jedino one djelatnosti koje su neophodne za funkcionisanje države i oni moraju biti plaćeni za rad u dane vikenda,a ne da budu plaćeni kao da je obični radni dan, a ne rad u dane vikenda.
Hitna, vatrogasci itd nisu neophodni za funkcionisanje države. Ako neko umre ili mu izgori kuća, država će nastaviti funkcionisati.

Jedino policija da čuva političare, jer političari su država, nisu to građani.
Laplace

#5160 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

kakaljin wrote: 03/03/2025 19:27
Laplace wrote: 03/03/2025 19:24
Hakiz wrote: 03/03/2025 19:21

Molim te, napiši član Zakona o radu u kojem to piše.

Evo šta piše u zakonu:

Znači jedan dan? Bio sam siguran da su dva dana. Čitao sam više puta ZOR, ali ili taj član nisam pažljivo čitao ili se promijenio.

OK, znači najmanje jedan dan. Opet ostaje da to ne mora biti nedjelja.
ALi zato pise 40 sati maksimalno sedmicno, sve preko se mora dodatno platititi
Ko radi 5 dana po 8 sati onda su dva dana slobodno, ako radi 6 sati i 30 minuta dnevno onda radi 6 dana.
Tačno.
Better Man

#5161 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Hakiz wrote: 04/03/2025 14:22
Better Man wrote: 04/03/2025 13:43

Hitna, vatrogasci itd nisu neophodni za funkcionisanje države. Ako neko umre ili mu izgori kuća, država će nastaviti funkcionisati.

Jedino policija da čuva političare, jer političari su država, nisu to građani.
Upravo te službe kao što su hitna, vatrogasci, gorake službe spašavanja i slični trebaju biti dostupni 24 sata čitavu sedmicu.
Laplace

#5162 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 04/03/2025 09:56
Ozimician wrote: 04/03/2025 09:50
Better Man wrote: 04/03/2025 09:49 Neradnoj nedelji se protive isključivo najgora vrsta lijenčina, kojoj je mrsko kupiti za kuću sve što treba u preostalih 6 dana i čiji život se svodi na hodanje po tržnim centrima i ispijanje kafa. Dok s druge strane sav normalni svijet nedelju provodi u krugu porodice, druženjem s prijateljima, odlaskom u prirodu, planinarenjem, vožnjom bicikla ili običnoj šetnji gradom, pospremanjem kuće i da ne nabrajam mnoge druge stvari. Jadni su oni koji nedeljom idu po šoping centrima. Njihove duše su prazne i njhovi životi su jadni i isprazni.
Alaj ga i ti volis trolati. :lol: :lol: :lol:
Ne trola, on je sasvim ozbiljan.
:lol: :lol: :lol:
Eki "njihove duše su prazne i njihovi životi su jadni i isprazni"?! Ovo nešto iz ruske književnosti 19.vijeka?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksanda ... u%C5%A1kin
Laplace

#5163 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Neka se ugleda na mene: kupio sam aparat za kafu kako nedjeljom ne bih maltretirao konobare u kafićima.
Hakiz

#5164 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 04/03/2025 09:56
Ozimician wrote: 04/03/2025 09:50
Alaj ga i ti volis trolati. :lol: :lol: :lol:
Ne trola, on je sasvim ozbiljan.
:lol: :lol: :lol:
Eki "njihove duše su prazne i njihovi životi su jadni i isprazni"?! Ovo nešto iz ruske književnosti 19.vijeka?
Svima bi nam bilo ljepše da se tako izražavamo.
Cherry-Cherry

#5165 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Onda može i nastavak: U vječnom ognju gorjet će... :D
Laplace

#5166 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Cherry-Cherry wrote: 04/03/2025 17:25 Onda može i nastavak: U vječnom ognju gorjet će... :D
To je već Biblija.
Hakiz

#5167 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Cherry-Cherry wrote: 04/03/2025 17:25 Onda može i nastavak: U vječnom ognju gorjet će... :D
Parafraziram:

"Poštovani Alberte,

U vezi sa događajem kojem smo bili sudionici sinoć u Operi, pozivam Vas da se za dva dana u 7 sati ujutro nađemo na nekom osamljenom mjestu, šumarku, na kojem ću vam ili zariti mač u srce ili prosvirati glavu tanetom iz kubure, po Vašem izboru.

Vaš vječiti sluga,

Grof Monte Kristo."

Tako se nekada, kada su gospoda bila gospoda, a dame bile dame, ljubazno svađalo i prijetilo.

Ne vulgarno kao danas.

:-D
Cherry-Cherry

#5168 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Laplace wrote: 04/03/2025 17:25
To je već Biblija.
Njihove duše su proklete, njihova srca su zla.
BAN___KAI

#5169 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BAN___KAI »

Pozdrav.

Trebao bi mi savjet u vezi zakona o radu.

Situacija je sljedeca.

Radim za americku firmu ali mi je posrednik u Sarajevu preko koje ide sva administracija i plata.

Moji slobodni dani su srijeda i cetvrtak i uvijek radim vikendom godinama.

S obzirom da je u subotu 1. Mart bio praznik i radio sam, rekli su mi da oni u americi ne slave taj dan i necu dobiti paid time off tj slobodan dan, ni povecanje dnevnice za taj dan.

Koliko sam ja upoznat oni MORAJU da prate nase zakone i moraju mi dati taj extra dan ako vec ne isplacuju vece dnevnice?

Izgleda da svaki praznik pada na srijedu i cetvrtak pa nisam imao extra dan godinama :-)
drug_profi

#5170 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

A jesi li slobodan na američke praznike?
BAN___KAI

#5171 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BAN___KAI »

drug_profi wrote: 07/03/2025 23:05 A jesi li slobodan na američke praznike?
Nisam. Jedini praznik na koji sam slobodan jeste prvi Januar ako ne pada na dane na koje vec odmaram.
drug_profi

#5172 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Znam raje koja radi za strance kao ti, ali imaju njihove praznike slobodno.
Tvoj slucaj je vjv u sivoj zoni. Nadleznost nekog suda u USA.
Digla_da_kreci

#5173 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Digla_da_kreci »

BAN___KAI wrote: 07/03/2025 23:13
drug_profi wrote: 07/03/2025 23:05 A jesi li slobodan na američke praznike?
Nisam. Jedini praznik na koji sam slobodan jeste prvi Januar ako ne pada na dane na koje vec odmaram.
Sta ti pise u ugovoru vezano za praznike?
Ateista

#5174 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ateista »

BAN___KAI wrote: 07/03/2025 22:27 Pozdrav.

Situacija je sljedeca.

Radim za americku firmu ali mi je posrednik u Sarajevu preko koje ide sva administracija i plata.

S obzirom da je u subotu 1. Mart bio praznik i radio sam, rekli su mi da oni u americi ne slave taj dan i necu dobiti paid time off tj slobodan dan, ni povecanje dnevnice za taj dan.

Koliko sam ja upoznat oni MORAJU da prate nase zakone i moraju mi dati taj extra dan ako vec ne isplacuju vece dnevnice?

Izgleda da svaki praznik pada na srijedu i cetvrtak pa nisam imao extra dan godinama :-)
Ne mogu bas 100% tvrditi, ali sam poprilicno siguran da firma registrovana u nekoj drzavi, bez obzira na to gdje se nalazi maticna firma, mora postovati zakone o radu drzave u kojoj je registrovana, u ovom slucaju BiH. Poprilicno sam siguran da miraju postovati nase dane kao praznike.
BAN___KAI

#5175 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BAN___KAI »

Ateista wrote: 08/03/2025 09:25 :-)
BAN___KAI wrote: 07/03/2025 22:27 Pozdrav.

Situacija je sljedeca.

Ne mogu bas 100% tvrditi, ali sam poprilicno siguran da firma registrovana u nekoj drzavi, bez obzira na to gdje se nalazi maticna firma, mora postovati zakone o radu drzave u kojoj je registrovana, u ovom slucaju BiH. Poprilicno sam siguran da miraju postovati nase dane kao praznike.
Tako i ja mislim samo sto mi treba neki pravnik ili HR da potvrdi. Firma je vise puta petljala i jednom su me zeznuli sa puno dana godisnjeg. Kao ne moze se prenijeti i izgubio 20 dana :-)

Ne znam kome se obratiti osim da nazovem inspekciju i njih pitam :lol:
Locked