Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Chloe
Photo mod

#5026 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Cherry-Cherry wrote: 03/03/2025 10:00
Trappist wrote: 03/03/2025 09:52
zubi wrote: 03/03/2025 09:44
Tragedija, kakvi isprazni zivoti.
joj bas bih vas volio vidjeti kako vi provodite slobodno vrijeme, garant rjesavate neke matematicke formule i otkrivate nove teorije u fizici
:run:
Upravo tako. Imaju valjda hiljadu nekih hobija, skupljaju markice, idu na planinu. Sa porodicom.
Ironija, gorčina ... šta li već iz tebe progovara :?

Zar svi ne bi trebali težiti ka provođenju zajedničkog vremena sa obitelji, bližnjima,
što je radnim danima teško izvodljivo? :?

Da li je to uz tv, šetnjom u parku, planini, zajedničkim ručkom koji su radnim danima nabrziti,
svakako će biti bolji izbor nego kupovina i to baš nedjeljom.

Da su zatvorene hitne službe, apoteke - pa i pekare, razumjela bih dramu koja se pravi,
osjećaj ugorženosti prava, paniku. :-D

Zaštita i prava ranika, ma koje djelatnosti, i na kakav god način bi trebalo biti nešto što podržavamo.

Radnicima trgovačke djelatnosti da smeta neradna nedjelja ( imali su dovoljno vremena),
organizovali bi se i protestovali, štrajkali ...
Ateista

#5027 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ateista »

Pandakonda wrote: 03/03/2025 10:25
_BataZiv_0809 wrote: 03/03/2025 09:18 Zato sto svako drustvo odredjuje vrijednosti koje stiti prisilnim zakonskim normama.

Neradna nedjelja se stiti naustrb tvog prava da kupujes nedjeljom.
Ali to je pitanje, zasto je necije pravo da ne radi vece od mog prava da kupujem ? Ko određuje hijerarhiju prava ? Ako drzava nema pravo da natjera radnika kada ce raditi, odakle joj pravo da tjera radnika da ne radi ako on recimo hoce nedjeljom da radi za neki drugi benefit koji mu daje poslodavac ? Radnik sam po sebi ima pravo da bira posao koji mu odgovara isto kao sto ja imam slobodu da biram da sopingujem gdje i kako mi odgovara. Znaci sve strane su zadovoljne. Sa ovim zakonom niko nije.
Ateista wrote: 03/03/2025 09:54 Ne znam koliko je % trgovaca, ali ako je i 1% po meni je dovoljno da ako drzava misli da nekog treba zastiti, da uvede mjeru da se ti ljudi zastite. Mislim da je pravo tih 1% da odmore vaznije od toga da 90% ljudi moze ici u kupovinu kad hoce, jer tih 90% nije onemoguceno da ikako idu u kupovinu, samo je onemogucen 1 od 7 dana, po meni nista toliko strasno da se toliko kuka zbog toga.

Ono sto je problem sa ovim zakonom je sto trgovci nisu zasticeni, dakle oni i dalje vecinom rade samo sto rade nesto drugo, i to je glavni problem. Dalje, puno bolja bi zastita bila da ima kontrola radnog vremena i da se provjerava da niko ne radi vise od 40 sati sedmicno, te da ima 2 dana odmora u toku sedmice, nevezano za to koji dan je u pitanju, plus da su dodatno placeni za rad nedjeljom. Mislim da nikom ne bi bio problem rad nedjeljom ako svejedno ima dva dana odmora, odnosno kako kad te zapadne.

Sve u svemu, ne mozemo tvrditi da je pravo 90% ljudi da kupuje kad god mu je cejf vaznije od prava 1% ljudi na odmor, samo sto zakon treba prilagoditi da stvarno stiti tih 1%, i ne samo tih 1% nego mnoge ljude koji rade vise od 5 dana sedmicno i vise od 40 sati sedmicno.

Taj drugi pasus je svakako ZoR i to je tako pravilo. Druga je stvar sto je vlast nesposobna da zajedno sa inspekcijom vrsi postivanje istog. Izvoli zaposli 1000 inspektora ako treba ali nemoj ostale ljude maltretirati da ne mogu kupovati jer ti nisi sposoban da sprovedes zakon.

Ne razumijem zasto mora biti ili ili situacija ? Zasto mora biti konflikt prava na kupovinu i prava na odmor ? Zakonom o radu je vrlo jasno receno da radnik ima 40h sedmicno rada sto se pretoci u 2 slobodna dana, organizacijom po smjenama se napravi tako da osobe mogu kupovati a i radnik odmarati samo u zavisnosti od rasporeda to nekada ne bude nedjelja nego drugi dan. Ovaj zakon je cist populizam ove vlade gdje su htjeli samo da ispadne da su uradili nesto a ustvari su napravili haos
Da, ovdje se slazemo, zakon vec postoji samo sto nisu sposobni da ga provjeravaju, i onda kao na ovaj nacin to pokusavaju rijesiti. Meni je problem i to sto se postavlja da je jedan dan dovoljan, ta neradna nedjelja, po meni to nije ni blizu dovoljno, sta je jedan dan vikenda, nista.

Slazem se i za to da ne treba biti ili ili i da ima nacin da se zadovolji i jedno i drugo, uz minimum truda. Moj komentar da su prava 1% ljudi na rad bitniji od prava 90% onih koji zele da kupuju kad je cejf se odnosio na to da treba postovati prava radnika i sta je prioritet, dakle ako bi bilo ili ili onda sam uvijek na strani radnika u odnosu na one koji hoce da kupuju kad je cejf, u ovom slucaju nije tako i moze se puno bolje rijesiti, i da cak i radnici budu zadovoljniji.
Sid the sloth

#5028 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

_BataZiv_0809 wrote: 03/03/2025 09:18 Zato sto svako drustvo odredjuje vrijednosti koje stiti prisilnim zakonskim normama.

Ali to je pitanje, zasto je necije pravo da ne radi vece od mog prava da kupujem ? Ko određuje hijerarhiju prava ?
Ovakve gluposti ne zasluzuju odgovor al hajd, mozda se upali koja mozdana celija.
Ako moze odgovor na ovo pitanje - zasto necije pravo da prelazi cestu na pjesackom ugrozava moje pravo da na istom tom mjestu vozim 80km/h kad je to i moja cesta koliko i njegova? Ukinuli su mi cejf da vozim 80 kroz naselje a meni se bas vozi.
tramvajtrojka

#5029 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

Chloe wrote: 03/03/2025 10:33

joj bas bih vas volio vidjeti kako vi provodite slobodno vrijeme, garant rjesavate neke matematicke formule i otkrivate nove teorije u fizici
Upravo tako. Imaju valjda hiljadu nekih hobija, skupljaju markice, idu na planinu. Sa porodicom.

Zar svi ne bi trebali težiti ka provođenju zajedničkog vremena sa obitelji, bližnjima,

Da li je to uz tv, šetnjom u parku, planini, zajedničkim ručkom koji su radnim danima nabrziti,

Da su zatvorene hitne službe, apoteke - pa i pekare, razumjela bih dramu koja se pravi,

Zaštita i prava ranika, ma koje djelatnosti, i na kakav god način bi trebalo biti nešto što podržavamo.

Radnicima trgovačke djelatnosti da smeta neradna nedjelja ( imali su dovoljno vremena),
jok likovi koji najvise kukaju su oni koji imaju godinama tu privilegiju da su im vikendi slobodni, i na osnovu toga su stvorili komplekse da su nesto vrijedniji od ostatka društva koji mora glumiti njihove kmetove dok oni napirlitani bauljaju trznim centrima nedjeljom i hodaju kao muhe bez glave u njima

Jednostavno tim ljudima da ponudis da oni sami rade radni vikend nasli bi hiljadu i jedan besmislen izgovor zasto ne, jednostavno to je naviklo na tu uzvišenost i tjt

ev ja imao ovaj vikend slobodan i tek sljedeći imam u aprilu citav mart cu raditi vikende i apsolutno mi ne smeta to sto je neradna nedjelja, jer svako ko je radio ijedan mjesec u prodavnici zna kakav je osjecaj raditi nedjeljom
perfect_guy

#5030 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by perfect_guy »

Taj drugi pasus je svakako ZoR i to je tako pravilo. Druga je stvar sto je vlast nesposobna da zajedno sa inspekcijom vrsi postivanje istog. Izvoli zaposli 1000 inspektora ako treba ali nemoj ostale ljude maltretirati da ne mogu kupovati jer ti nisi sposoban da sprovedes zakon.

Ne razumijem zasto mora biti ili ili situacija ? Zasto mora biti konflikt prava na kupovinu i prava na odmor ? Zakonom o radu je vrlo jasno receno da radnik ima 40h sedmicno rada sto se pretoci u 2 slobodna dana, organizacijom po smjenama se napravi tako da osobe mogu kupovati a i radnik odmarati samo u zavisnosti od rasporeda to nekada ne bude nedjelja nego drugi dan. Ovaj zakon je cist populizam ove vlade gdje su htjeli samo da ispadne da su uradili nesto a ustvari su napravili haos
ZoR definiše 24h odmora, dakle 40 sati može na 5 ili 6 dana. Ali to ne mijenja suštinu da je loše definisan ovaj zakon.
Hakiz

#5031 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Zaštitu radnika treba podržati, ali zaštitu samo nekih radnika ne. Čak ni u trgovini nisu svi radnici zaštićeni neradnom nedjeljom. I to ne samo oni koji rade u dežurnim apotekama. Svi oni koji rade u cvjećarama na grobljima, trafikama u sklopu autobuskih i željezničkih stanica, zašto da ne i oni u pekarama, prodavnicama suvenira itd nisu zaštićeni, rade u nedjelju. Diskriminacija radnika je, dakle, ozakonjena u samoj trgovini, a i veća je kada se porede druga zanimanja sa trgovinom. Ozbiljno, zbog čega i ugostitelji ne bi imali neradnu nedjelju?

Da se mislilo na zaštitu radnika, neradna nedjelja bi bila dio zakona o radu, ne zakona o trgovini.

A kako samo ministarstvo rada kaže, ne postoji neradna nedjelja. To što prodavnica ne radi ne garantuje da gazda radnika ne može angažovati na bilo kom drugom zadatku, samo ne može na direktnoj prodaji. Internet trgovina je dozvoljena, mogu radnika zvati u nedjelju da pakuje kupljene proizvode, čak i da ih dostavlja kupcu. To zakon ne brani.

Ako su već neke trgovine ostavili radnim, već napravili diskriminaciju nekih trgovaca, poseban problem je taj što se ovakvim zakonom uništavaju male indivudualne prodavnice. Njima je trebalo dozvoliti, da barem jedan dan nemaju pritisak velikih trgovačkih lanaca, da barem jedan dan mogu malo više zaraditi.

Još jedan oblik diskriminacije ovim zakonom su izuzeća gradova. To u Orašju nemaju porodice?

Ovaj zakon je nakaradan. Kako ministarstvo rada kaže čak i ne garantuje zaštitu radnika. A diskriminatoran je.
Pandakonda

#5032 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Meni nikada nece biti jasno osuđivanje nasih ljudi ako neko drugi ne praktikuje isti zivnotni stil.

Je li moguce da neko provede kvalitetno vrijeme sa porodicom u sopingu ili na rucku a da nije u kuci ili prirodi ? Znaci kvalitetno mi je vrijeme samo ako sam otisao na planinu ili setnju u park ? Evo prvi moj komsija sa porodicom je svaku nedjelju odlazio u soping za namirnice i ostale stvari i pravo sa familijom ostane u gradu na rucku. Sada radi istu stvar samo u istocnom sarajevu i tu ostavlja pare. Zasto je njegov zivnotni stil losiji i od nekoga ko ce recimo sa porodicom otici na planinu ili hodat po parku ? Subotom mu zena radi i zbog toga im je to najlakse odraditi nedjeljom ili nekim drugim radnim danom kad ona bude slobodna. Imas skoro 3 miliona ljudi u drzavi sa razlicitim interesima, stavovima i rasporedima i nemojte nametati da svima mora vrhnovni cilj biti hodati nedjeljom po prirodi ili sjediti kuci buljiti u zid.

Sta cemo onda sa ljudima koji nemaju porodice ? Mozda neki samac koji radi subotom, a ne zeli nakon radnog vremena utoku sedmice, zeli izdvojiti nedjelju da zavrsi sve soping obaveze koje ima ? Znaci ti si a priori odabrala jednu grupu ljudi koja ti se sviđa, i zelis koristiti drzavni apart prisile da bude po njihovom. A ostale ko sisa.
tramvajtrojka wrote: 03/03/2025 10:55 jok likovi koji najvise kukaju su oni koji imaju godinama tu privilegiju da su im vikendi slobodni, i na osnovu toga su stvorili komplekse da su nesto vrijedniji od ostatka društva koji mora glumiti njihove kmetove dok oni napirlitani bauljaju trznim centrima nedjeljom i hodaju kao muhe bez glave u njima

Jednostavno tim ljudima da ponudis da oni sami rade radni vikend nasli bi hiljadu i jedan besmislen izgovor zasto ne, jednostavno to je naviklo na tu uzvišenost i tjt

ev ja imao ovaj vikend slobodan i tek sljedeći imam u aprilu citav mart cu raditi vikende i apsolutno mi ne smeta to sto je neradna nedjelja, jer svako ko je radio ijedan mjesec u prodavnici zna kakav je osjecaj raditi nedjeljom
To nije privilegija nego posao i uslovi koje ispregovaras kada zelis da se zaposlis. Ja sam prvi radio poslove gdje su bila nekonvencionalna radna vremena ali sam sam pristao na to dok nisam nasao posao koji vise odgovara mojim potrebama. Nisam dosao i tjerao drzavu da mjenja pravila da bude kako meni odgovara. Jer svaki posao je razlicit i ima drugacija pravila. Radnik na pumpi i vozac kamiona i trgovac u bingu imaju skroz razlicite opise i obime posla i shodno tome se planira raspored. Je li tebi kmet onaj sto ti natoci gorivo kad odes ? Jel ti kmet onaj vozac koji ti u prodavnicu donese namirnice ? Zoves ljude kmetovima jer rade svoj posao :-)

Upravu si, ne bih radio vikendom i zbog toga necu uzimati poslove koji zahtjevaju rad vikendom. Simple as that, necu tjerati da neko drugi mjenja pravila radi mene.
Sid the sloth wrote: 03/03/2025 10:46

Ali to je pitanje, zasto je necije pravo da ne radi vece od mog prava da kupujem ? Ko određuje hijerarhiju prava ?
Ovakve gluposti ne zasluzuju odgovor al hajd, mozda se upali koja mozdana celija.
Ako moze odgovor na ovo pitanje - zasto necije pravo da prelazi cestu na pjesackom ugrozava moje pravo da na istom tom mjestu vozim 80km/h kad je to i moja cesta koliko i njegova? Ukinuli su mi cejf da vozim 80 kroz naselje a meni se bas vozi.
Analogija ti je niđe veze i nema nikakvog smisla. Jer radnik svojom slobodnom voljom pristaje na uslove koji su ponuđeni, znaci ako sam se odlucio za trgovinu pristao sam da nemam fiksno jedan do drugog 2 dana slobodna, nego 2 dana koja ce biti raspoređena na drugaciji nacin jer je trgovina takva djelatnost. Isto kao sto kamiondzija zna da ce npr. 7 dana biti na cesti pa onda 10 odmarati itd.
dječak sa šibicama

#5033 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Srecom kod istocnih komsija nije Sjeverna Koreja pa kad mi prahne cips, kola, zafale baterije, stapici za usi, cigare, stagod, odem kupim.
Chloe
Photo mod

#5034 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 03/03/2025 11:03

Zaštitu radnika treba podržati, ali zaštitu samo nekih radnika ne. Čak ni u trgovini nisu svi radnici zaštićeni neradnom nedjeljom. I to ne samo oni koji rade u dežurnim apotekama. Svi oni koji rade u cvjećarama na grobljima, trafikama u sklopu autobuskih i željezničkih stanica, zašto da ne i oni u pekarama, prodavnicama suvenira itd nisu zaštićeni, rade u nedjelju. Diskriminacija radnika je, dakle, ozakonjena u samoj trgovini, a i veća je kada se porede druga zanimanja sa trgovinom. Ozbiljno, zbog čega i ugostitelji ne bi imali neradnu nedjelju?

Da se mislilo na zaštitu radnika, neradna nedjelja bi bila dio zakona o radu, ne zakona o trgovini.

A kako samo ministarstvo rada kaže, ne postoji neradna nedjelja. To što prodavnica ne radi ne garantuje da gazda radnika ne može angažovati na bilo kom drugom zadatku, samo ne može na direktnoj prodaji. Internet trgovina je dozvoljena, mogu radnika zvati u nedjelju da pakuje kupljene proizvode, čak i da ih dostavlja kupcu. To zakon ne brani.

Ako su već neke trgovine ostavili radnim, već napravili diskriminaciju nekih trgovaca, poseban problem je taj što se ovakvim zakonom uništavaju male indivudualne prodavnice. Njima je trebalo dozvoliti, da barem jedan dan nemaju pritisak velikih trgovačkih lanaca, da barem jedan dan mogu malo više zaraditi.

Još jedan oblik diskriminacije ovim zakonom su izuzeća gradova. To u Orašju nemaju porodice?

Ovaj zakon je nakaradan. Kako ministarstvo rada kaže čak i ne garantuje zaštitu radnika. A diskriminatoran je.
Ukazivati na problem, ili mahane donešenog zakona, u cilju zaštite radnika je jedno,

a dramiti zbog sebe i samo sebe, je nešto drugo. :oops:

Nisam pratila donošenje tog zakona niti sam na samom startu znala da se odnosi na jedan dio BiH :D
što smatram bezveznim rješenjem, ako nije mogao biti na državnom nivou, nije trebao nikako.

Ne znam da li je u izradi zakona učešće uzeo Sindikat trgovačke djelatnosti, ako ga ima uopće :-)
Pravna država ne može postojati ako u donošenju zakona ne učestvuju i predstavnici onih na koje se odnosi,
i kojih se najviše tiče, u ovom slučaju trgovački radnici.
Čini mi se i ovaj zakon je na principu minimalne plate - ho-ruk.
Odlične ideje - ofrlje odrađene, sa više štete nego koristi.
Hakiz

#5035 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Da li će se u gradovima, u većem broju nego što je sada, početi otvarati dragstori za koje će se, kada se istraži, ispostaviti da su firme kojima su pravi vlasnici Bingo, Konzum itd? Tropic u IS je primjer, a on to još pod svojim imenom, pošteno, ne krijući se.

Bilo bi interesantno da se to dogodi.

Šta bi to reklo o neradnoj nedjelji?
Tvrtko II Kotromanić

#5036 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

vec je Stojnic otvorio dragstor kod city lounge
Hakiz

#5037 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/03/2025 11:22 vec je Stojnic otvorio dragstor kod city lounge
Ja sam mislio specifično na trgovačke lance, ne individualne dragstore. Individualni dragstori su OK, ali ako bi ih lanci otvarali, to bi potpuno obesmislilo zakon o nedjelji.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5038 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Zakon je nakaradan kao i oni koji ga brane.
LikeLike

#5039 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by LikeLike »

dječak sa šibicama wrote: 03/03/2025 11:18 Srecom kod istocnih komsija nije Sjeverna Koreja pa kad mi prahne cips, kola, zafale baterije, stapici za usi, cigare, stagod, odem kupim.
Patriotski, nema šta :D
Trappist

#5040 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Hakiz wrote: 03/03/2025 11:28
Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/03/2025 11:22 vec je Stojnic otvorio dragstor kod city lounge
Ja sam mislio specifično na trgovačke lance, ne individualne dragstore. Individualni dragstori su OK, ali ako bi ih lanci otvarali, to bi potpuno obesmislilo zakon o nedjelji.
zakon je svakako besmislen. Prvo, prodavnice rade na 49% teritorije drzave. Drugo, zakon o nedjelji znaci da je prodavnica zatvorena, ne i da radnici ne rade. Svojim ocima vidio proslu nedjelju da radnici slazu artikle u BCC-u.
Sid the sloth

#5041 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Pandakonda wrote: 03/03/2025 11:09

Analogija ti je niđe veze i nema nikakvog smisla. Jer radnik svojom slobodnom voljom pristaje na uslove koji su ponuđeni, znaci ako sam se odlucio za trgovinu pristao sam da nemam fiksno jedan do drugog 2 dana slobodna, nego 2 dana koja ce biti raspoređena na drugaciji nacin jer je trgovina takva djelatnost. Isto kao sto kamiondzija zna da ce npr. 7 dana biti na cesti pa onda 10 odmarati itd.
Nemas pojma o cemu pricas. Upitaj te radnike da li vole raditi u trgovini ili rade zato sto moraju i nemaju drugog izbora pa ces vidjeti da bas i nisu odabrali. Odabrali su silom prilika i sta sad trebamo im uskratit sva prava? Radis li ti nedjelje, ako ne, sto malo honorarno ne probas raditi u Bingu, slagati police i tako to?

Moj stav je isto tako bio da ne treba ukidati radnu nedjelju jer sam bio misljenja da su radnici vec prihvatili to i orgaizovali svoj zivot tako da im je svejedno rade li nedjeljom. Medjutim kada upitas par radnika koji imaju skolarce, vidjet ces da im ta nedjelja dobro dodje jer ni djeca ne idu u skolu, ni supruznik ne radi pa je i njima draze provesti vrijeme sa supruznikom i djetetom nego gledati tvoju facu na kasi.
Hakiz wrote: 03/03/2025 11:22 Da li će se u gradovima, u većem broju nego što je sada, početi otvarati dragstori za koje će se, kada se istraži, ispostaviti da su firme kojima su pravi vlasnici Bingo, Konzum itd? Tropic u IS je primjer, a on to još pod svojim imenom, pošteno, ne krijući se.

Bilo bi interesantno da se to dogodi.

Šta bi to reklo o neradnoj nedjelji?
Treba uvesti pravilo da u nocnim satima u dragstoru moze raditi samo vlasnik ili uzi clanovi njegove porodice :D
Pa koliko imas "radnika" toliko dragstora mozes imati :D
Last edited by Sid the sloth on 03/03/2025 12:01, edited 1 time in total.
Cherry-Cherry

#5042 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Šta je kvalitetno vrijeme provedeno sa porodicom? Kada svi gledaju tv kući? A odlazak u kupovinu je nekvalitetno provedeno vrijeme? :-)
A šta je sa ljudima, koji nemaju porodicu? Oni nekvalitetno provode vrijeme :-)
Cherry-Cherry

#5043 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

konektovan wrote: 03/03/2025 11:37 Zakon je nakaradan kao i oni koji ga brane.
A brane ga sa debilnim argumentima.
Sid the sloth

#5044 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Cherry-Cherry wrote: 03/03/2025 12:01 Šta je kvalitetno vrijeme provedeno sa porodicom? Kada svi gledaju tv kući? A odlazak u kupovinu je nekvalitetno provedeno vrijeme? :-)
Pojesti rucak kuci, gledati tv kuci, otici s porodicom u setnju, otici s prijateljima negdje (za ove sto nemaju porodicu) ukratno sve ono sto mozes raditi a da nije na stetu drugom.
Ako mozes otici u kupovinu a da nekome drugom ne kvaris njegov zivot (radnicima koji tvoju facu moraju gledati na kasi jer ne znas drugacije provesti vrijeme s porodicom) moze i to sto da ne. Neke samousluzne radnje kao onaj Amazonov koncept bez radnika ;)
Cherry-Cherry

#5045 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Sid the sloth wrote: 03/03/2025 12:03
Cherry-Cherry wrote: 03/03/2025 12:01 Šta je kvalitetno vrijeme provedeno sa porodicom? Kada svi gledaju tv kući? A odlazak u kupovinu je nekvalitetno provedeno vrijeme? :-)
Pojesti rucak kuci, gledati tv kuci, otici s porodicom u setnju, otici s prijateljima negdje (za ove sto nemaju porodicu) ukratno sve ono sto mozes raditi a da nije na stetu drugom.
Ako mozes otici u kupovinu a da nekome drugom ne kvaris njegov zivot (citav ovi sto tvoju facu moraju gledati na kasi jer ne znas drugacije provesti vrijeme s porodicom) moze i to sto da ne. Neke samousluzne radnje kao onaj Amazonov koncept bez radnika ;)
Aha, znači. Ti si dao definiciju i to je to. Pojesti ručak kući i gledati tv. De nam reci kakav ručak i šta gledati na tv. Može li još nešto?
Hakiz

#5046 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Sid the sloth wrote: 03/03/2025 11:56
Pandakonda wrote: 03/03/2025 11:09

Nemas pojma o cemu pricas. Upitaj te radnike da li vole raditi u trgovini ili rade zato sto moraju i nemaju drugog izbora pa ces vidjeti da bas i nisu odabrali. Odabrali su silom prilika i sta sad trebamo im uskratit sva prava? Radis li ti nedjelje, ako ne, sto malo honorarno ne probas raditi u Bingu, slagati police i tako to?
Kako uskraćuješ pravo radniku ako nema nedjelju a ima utorak kao neradni dan?

Da se vratimo na početak.

Zakon o neradnoj nedjelji je predstavljen kao način da se zaštite radnici u prodavnicama koji su bili tjerani da rade svih sedam dana u sedmici, pa imali jedan ili dva dana mjesečno slobodna ili su radili mjesecima bez slobodnog dana.

Problem u tom objašnjenju je da već postoji zakon o radu koji kaže da radnik (i u trgovini) ima pravo u sedmici na jedan dan slobodan. Tako da je vlast trebala samo provesti zakon koji već ima i radnici bi bili zaštićeni.

Treba pitati vlast zbog čega ne provodi svoje zakone.

Ulazak u ovu avanturu, na način na koji je zakon o nedjelji napravljen, očito nema kao cilj zaštitu radnika. Spomenuti primjeri da i pored ovog zakona radnici rade u nedjelju iako je prodavnica zatvorena to dokazuju.

Ne zaboravimo da je zakon još "nov". Kada se poslodavci opuste, tog rada nedjeljom dok su prodavnice zatvorene će biti sve više. Jedan dan manje za kupovinu znači da je ostalim danima veći broj kupaca. To znači da radnici tim danima moraju više vremena provoditi u direktnom radu sa kupcima, šta im ne ostavlja prostor za druge poslove (punjenje polica, stavljanje cijena itd). Kako neće biti novi radnici zaposleni, način da se i ti poslovi obave je raditi ih kada nema kupaca u prodavnici, kada nema potrebe za direktnom interakcijom sa kupcima. Znači ili rad noću ili u nedjelju kada je prodavnica zatvorena.

Ima i treći način. Dok prodavači u drugoj smjeni rade sa kupcima, ovi iz prve smjene ostaju prekovremeno da pune police, stavljaju cijene itd. A onda se postavi pitanje plaćanja i uopšte kršenja zakona o prekovremenom radu i zaštite radnika od zloupotrebe tog rada.

Neradna nedjelja i zaštita radnika nemaju veze jedno s drugim. Zaštita radnika se provodi drugačije, ne neradnom nedjeljom.
muha_sa

#5047 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 03/03/2025 11:18 Srecom kod istocnih komsija nije Sjeverna Koreja pa kad mi prahne cips, kola, zafale baterije, stapici za usi, cigare, stagod, odem kupim.
Neces valjda sa Kosevskog u Lukavicu kad imas 3 benziske u komsiluku a na sve i jednoj imas to sto ti prahne :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5048 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nekako u javnom diskursu najmanje imamo rijeci radnika na koje se ova mjera odnosi. Cini mi se da ih je preko 90% bilo ZA tokom javne rasprave koja je prethodila usvajanju zakona.

Najvise se cuje glas ljudi koji se zale zbog promjene ustaljenih navika, te onih koji ovu mjeru koriste za politicki obracun sa donosiocima zakona.

I bez neradne nedjelje nisam isao u kupovinu skoro nikad, pa je mozda moj stav time kompromitovan, ali smatram da svako moze napraviti preraspored u preostalih 6 dana.
drug_profi

#5049 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Kad nedjelja bude neradna za sve u državi (osim dežurnih službi) i kad se poslodavcima i zakupcima poslovnih prostora umanje obaveze za najam i doprinose bar za 1/7, onda ću reći da je neradnna nedelja pravedna.

Ali ni tad neću reći da je pametna, jer postoji značajan gubitak prihoda kod trgovina koje se oslanjaju na turiste.
Trappist

#5050 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Sid the sloth wrote: 03/03/2025 12:03
Ako mozes otici u kupovinu a da nekome drugom ne kvaris njegov zivot (radnicima koji tvoju facu moraju gledati na kasi jer ne znas drugacije provesti vrijeme s porodicom) moze i to sto da ne. Neke samousluzne radnje kao onaj Amazonov koncept bez radnika ;)
da, otici sa prijateljima na kafu/rucak jer radnici u restoranima/kaficima ne moraju dobiti tu nedjelju da rade to isto sto ti radis :izet: :izet:
Locked