Iskreno, očekivao sam nešto u ovom smislu, moguća je konverzija mase i energije.
Ako tako gledamo, sve je u stvari energija kao izvor.
Samo nazvati energiju materijom, izvan teorija i stvarne konverzije, nije ok.
Iskreno, očekivao sam nešto u ovom smislu, moguća je konverzija mase i energije.
Kako foton ne može biti u stanju mirovanja, besmisleno je govoriti o njegovoj masi mirovanja.Edouard wrote: ↑25/02/2025 00:20Ne nema masu, već nema masu mirovanja jer je stalno u gibanju i to brzinom svjetlosti.Hakiz wrote: ↑24/02/2025 23:50Foton nema masu.Edouard wrote: ↑24/02/2025 23:45
Foton je u standardnom modelu fizike čestica nosilac sile elektromagnetskog polja, odnosno, posrednik u prenošenju elektromagnetskog međudjelovanja.
Još u gimnaziji se uči iz fizike da je svjetlost dualne prirode, da se ponaša i kao val i kao čestica koja je zapravoo paket energije E = hν nazvana foton.
I kako onda foton može biti nematerijalan?
Jest da mu je masa mirovanja jednaka nuli, ali nije zato nematerijalan, i nastaje u mnogim prirodnim procesima.
Einstein je 1921. dobio nobelovu nagradu za fotoelektički efekt čime je dokazano da se svjetlost ponaša i kao čestica, a ne samo kao val, a ta „čestica“ (kvant energije) je foton.
Ako se kao materija smatra samo ono šta ima masu, nije materijalan.
A ako i nešta šta nema masu može se smatrati materijom, onda je sve materijalno, ne postoji bilo šta nematerijalno.
Ono šta ima energiju je materijalne prirode. Postoji korelacija mase i energije.
E = mc2
Ali informacija nema ni masu ni energiju, a postoji. A tako i ljudska misao.
Druže belfy, naravno da je radiotalas oblik materije, da je materijalne prirode, uključujući i već spomenute fotone.
Druže belfy utakmica je završena.sumiraj mi gdje sam u krivu, a nakon toga cu ja napraviti isto povodom onoga sto si ti napisao. dogovoreno?
Ove tvoje tvrdnje ničim nisu potkrijepljene, ono već kako ti običavaš kazati: a gdje su dokazi?Hakiz wrote: ↑25/02/2025 01:52Kako foton ne može biti u stanju mirovanja, besmisleno je govoriti o njegovoj masi mirovanja.
Ako nema ni masu ni energiju, onda ne postoji. Informacija nije ništa drugo nego neminovnost. Nije neki poseban podatak koji neki nosač treba da prenese sa mjesta na mjesto. Nego je ono šta se mora desiti kada se svi uslovi da se to desi ispune. Kada se uslovi ispune, ne može da se ne desi, mora se desiti.
Tako da informacija, zapravo, ne postoji.
Ljudska misao, pa, prethodni post je o tome govorio.
Znaš li u kojim oblicima postoji materija u fizičkom svijetu?
Informacija ima masu, ali je nemamo čime izmjeriti.Hakiz wrote: ↑25/02/2025 01:52Kako foton ne može biti u stanju mirovanja, besmisleno je govoriti o njegovoj masi mirovanja.
Ako nema ni masu ni energiju, onda ne postoji. Informacija nije ništa drugo nego neminovnost. Nije neki poseban podatak koji neki nosač treba da prenese sa mjesta na mjesto. Nego je ono šta se mora desiti kada se svi uslovi da se to desi ispune. Kada se uslovi ispune, ne može da se ne desi, mora se desiti.
Tako da informacija, zapravo, ne postoji.
Ljudska misao, pa, prethodni post je o tome govorio.
Evo pitam AI i nabroja mi 10 oblika.Edouard wrote: ↑25/02/2025 17:03Znaš li u kojim oblicima postoji materija u fizičkom svijetu?
masu da, ali to ne znači i više materije, a to je tema.-Chesterfield- wrote: ↑25/02/2025 18:11 ...
Tako isto i kablovi za električnu energiju kada su pod naponom i bez napona.
Ma zezam se.toska wrote: ↑25/02/2025 18:41masu da, ali to ne znači i više materije, a to je tema.-Chesterfield- wrote: ↑25/02/2025 18:11 ...
Tako isto i kablovi za električnu energiju kada su pod naponom i bez napona.
Ma da, ako mozak samo sabire nule i jedinice, tko onda osjeća to što mozak sabire, jel? Nitko?Hakiz wrote: ↑25/02/2025 00:03Čovjek je mašina, ergo mašina ima um i svijest.
Ili čovjek nema svijest.
Um je samo brzina procesiranja informacija.
Kompjuter radi na principu analize i sinteze. Bilo koji komplikovani zadatak raščlani na određen broj jednostavnih pitanja (analiza) kojima je odgovor 0 ili 1 (0 volti ili 5 volti na žici, laž ili istina). Kada sa 0 ili 1 "odgovori" na sva ta pojedinačna pitanja iskombinuje ih (sinteza) u jedinstven odgovor na ono komplikovano pitanje.
To je digitalna tehnologija.
Već si rekao da je za tebe sve digitalno, život je digitalan. Ako je tako, tada svijest ne postoji. Ono šta zovemo svijest je samo ogromna brzina kojom naš mozak radi spomenute anslizu i sinzezu. Dakle, potreban je samo račun. Nema,duše, nema svijesti ima samo matematika.
A ako idemo dublje, of matematike je potrebno samo sabiranje. Jer, sabiranje je Tjuringova Kompletnost.
Pa, ako je sve digitalno, možemo reći da naš mozak samo sabire nule i jedinice.
A tada svijest nema potrebu da postoji, pa i ne postoji.
Ok, ali je važno odgovoriti na to, tko konkretno stvara odnosno daje informaciju, kontaš?Edouard wrote: ↑25/02/2025 00:20Ne nema masu, već nema masu mirovanja jer je stalno u gibanju i to brzinom svjetlosti.Hakiz wrote: ↑24/02/2025 23:50Foton nema masu.Edouard wrote: ↑24/02/2025 23:45
Foton je u standardnom modelu fizike čestica nosilac sile elektromagnetskog polja, odnosno, posrednik u prenošenju elektromagnetskog međudjelovanja.
Još u gimnaziji se uči iz fizike da je svjetlost dualne prirode, da se ponaša i kao val i kao čestica koja je zapravoo paket energije E = hν nazvana foton.
I kako onda foton može biti nematerijalan?
Jest da mu je masa mirovanja jednaka nuli, ali nije zato nematerijalan, i nastaje u mnogim prirodnim procesima.
Einstein je 1921. dobio nobelovu nagradu za fotoelektički efekt čime je dokazano da se svjetlost ponaša i kao čestica, a ne samo kao val, a ta „čestica“ (kvant energije) je foton.
Ako se kao materija smatra samo ono šta ima masu, nije materijalan.
A ako i nešta šta nema masu može se smatrati materijom, onda je sve materijalno, ne postoji bilo šta nematerijalno.
Ono šta ima energiju je materijalne prirode. Postoji korelacija mase i energije.
E = mc2
Ali informacija nema ni masu ni energiju, a postoji. A tako i ljudska misao.
ma dobije teorijski nesto mase sa energijom, ali broj atoma ili bilo čega drugog ostaje isti.-Chesterfield- wrote: ↑25/02/2025 19:02Ma zezam se.toska wrote: ↑25/02/2025 18:41masu da, ali to ne znači i više materije, a to je tema.-Chesterfield- wrote: ↑25/02/2025 18:11 ...
Tako isto i kablovi za električnu energiju kada su pod naponom i bez napona.Ja sam mislio na težinu novčanika.
Ma nisam ni mislio pitati o egzotičnim oblicima materije, ni o agregatnim stanjima.toska wrote: ↑25/02/2025 18:25Evo pitam AI i nabroja mi 10 oblika.
Od tih deset samo su dva egzotična, tamna materija o kojoj još ništa ne znamo (svemir) i antimaterija.
Sve ostalo više-manje poznato.
i da, E=mc2 ne važi za fotone.
koji još egzotičan oblik materije postoji?
Valovi ili talasi EM polja nisu materija, e sad ako natežemo sve moze biti sve.Edouard wrote: ↑25/02/2025 17:03 ...
fizička polja (valovi) gdje ulazi i elektromagnetsko polje, odnosno i ti naši famozni fotoni. Dakle, dileme nema, fotoni su materijalni.
...
Sve u svemu, dileme nema, znamo i govorimo da je foton materijalan, neovisno o svemu ovom šta je rečeno o masi, već zbog toga šta foton pripada jednom od ona dva osnovna oblika materije - fizičkim poljima - valovima.
Onda, da li ti je Ai odgovorio da se materija pojavljuje i u obliku EM polja?toska wrote: ↑25/02/2025 21:17Valovi ili talasi EM polja nisu materija, e sad ako natežemo sve moze biti sve.Edouard wrote: ↑25/02/2025 17:03 ...
fizička polja (valovi) gdje ulazi i elektromagnetsko polje, odnosno i ti naši famozni fotoni. Dakle, dileme nema, fotoni su materijalni.
...
Sve u svemu, dileme nema, znamo i govorimo da je foton materijalan, neovisno o svemu ovom šta je rečeno o masi, već zbog toga šta foton pripada jednom od ona dva osnovna oblika materije - fizičkim poljima - valovima.
Dva obična magneta stavljena jedan blizu drugog i tako se privlače ne razmjenjuju nikakav materiju.
Slažem se da važno, jer je tema evolucija, dizajn, radi se o živome na Zemlji, o razvoju živoga, živih organizama.teodati wrote: ↑25/02/2025 20:14Ok, ali je važno odgovoriti na to, tko konkretno stvara odnosno daje informaciju, kontaš?
Na to treba odgovoriti, inače je sve rekla kazala, zapravo je stvar nečije vjere a ne znanja o tome.
Samo kažem.
Ovo je bilo bez AIEdouard wrote: ↑25/02/2025 21:44Onda, da li ti je Ai odgovorio da se materija pojavljuje i u obliku EM polja?toska wrote: ↑25/02/2025 21:17Valovi ili talasi EM polja nisu materija, e sad ako natežemo sve moze biti sve.Edouard wrote: ↑25/02/2025 17:03 ...
...
Dva obična magneta stavljena jedan blizu drugog i tako se privlače ne razmjenjuju nikakav materiju.
A šta bi onda bilo EM polje ako nije oblik materije?
pa, drug Edo, ponovo si u krivu i vjerujem da zelis da se utakmica zavrsi, ali ne zaboravi da sam je ja zapoceo kao prijateljsku, a ti si ovo sam trazio. sto si trazio - to si i dobio, a vjerujem da je istina kada si rekao da prijateljska ne bi bila publici toliko intersantna. kao sto vidis, ja sam prihvatio tvoje postavke i, koliko ja vidim ti si u pravu. publika jeste vise zainteresirana, samo nisam siguran da si dobio ono sto si ocekivao... kao sto sada trazis i da se utakmica zavrsi kada ti rezultat iste ne pogoduje. evo, tu ti necu izici u susret. nek se igra do kraja.Edouard wrote: ↑25/02/2025 13:47Druže belfy, naravno da je radiotalas oblik materije, da je materijalne prirode, uključujući i već spomenute fotone.
Svi materijalni entiteti, za razliku od nematerijalnih, mogu se mjeriti i time 'kvantificirati' pomoću jedne ili kombinacije sedam mjernih jedinica iz SI sistema. To su metar, kilogram, amper, kelvin, mol, kandela i sekunda.
Ja smatram da bi i ti, i općenito forumaši ateističko materijalističke orijentacije, barem tu materiju, od koje vjeruju da je sve poteklo, a onda i njene oblike, da ih dobro razumiju. Kad ono vidim ne razumiju se ni najosnovnije stvari.
I, umjesto da budeš zahvalan, jer imaš priliku badava nešto korisno naučiti, ti još kažaš da lažem.
Druže belfy utakmica je završena.sumiraj mi gdje sam u krivu, a nakon toga cu ja napraviti isto povodom onoga sto si ti napisao. dogovoreno?
Znaš kad ono recimo u hrvanju suparnika dovedeš u poziciju da leđima dotakne pod, onda je to kraj meča, nema više ponavljanja, ispravljanja...
nadalje pricas gluposti dok si pripit i ljut (mada se i u drugom stanju ne pokazujes bolje), a poslije brises dokaze svoje nepismenosti. a, da bude smjesnije - radis to uzaludno, jer ostaju napisane i objasnjene u mojim postovima iznad. jos, ne videci, toliko pogresno napises, a onda slavodobitno kazes "sta bih tek napisao da nisam pripit", pa onda izvalis iste ili cak i jos gore nebuloze...
samo siri stative... prije ovoga nije ni pomenuo pojam fizickog polja...toska wrote: ↑25/02/2025 21:52Ovo je bilo bez AI![]()
Pokušavam shvatiti, da li ti pod materijom obuhvatas svaki fizički uticaj na drugu materiju, otud i to isticanje "fizičkog polja"?
ma, vise ni sam nisam siguran gdje gura sa ovom pricom. informacija mu je nematerijalna, a ista se moze prenijeti i putem radio-talasa (ili drugih medija), sto mu je i struka. docim ti isti talasi su sada nekako materijalni, pa je sada i meni upitno kako on vidi da se informacija prenosi, posto je njegov stav bio da moze i bez materije...
Možda ti više odgovara naziv fizikalno polje. Jedno te isto.toska wrote: ↑25/02/2025 21:52Ovo je bilo bez AI![]()
Pokušavam shvatiti, da li ti pod materijom obuhvatas svaki fizički uticaj na drugu materiju, otud i to isticanje "fizičkog polja"?
Edouard wrote: ↑24/02/2025 23:45 ...Još u gimnaziji se uči iz fizike da je svjetlost dualne prirode, da se ponaša i kao val i kao čestica koja je zapravoo paket energije E = hν nazvana foton.
Ja u svom upisu govorim o dualnoj prirodi svjetlosti - elektromagnetskog vala, o fotoelektričnom efektu, i Nobelu za Einsteina, a ti se referiraš na nešto sasvim deseto, mene ideš demantirati kako sam krivo pričao o dualnosti materijalnih čestica. Šta se to događa? Neću reći da si pripit, ali, jesi li onda umoran?belfy wrote: ↑25/02/2025 21:58 no, da krenemo od pocetka. dualnost cestica nije dokazana fotonima, nego elektronima ekperimentom sa duplim prorezom. ajde sto sto si nepismen, pa to obrises i iz posta gdje me prozoves tako, pa ti odgovorim i ne citiras, ali kako tako lose citas ta djela koja zelis uzeti kao primjer je jos interesantnije, jer Einstein nije dobio nobelovsku za ovo kako je ti vidis/zelis predstaviti. evo, recimo prvo ovo oko dualnosti cestica gdje si u potpunosti u krivu, ali prosirimo to i da ove radio-valove za koje tvrdis da su materijalni.
Pa ja ne bih s nekim ko je tako loš, nekorektan, lažljiv, kako ti sve kažeš za mene, želio nastaviti igrati.belfy wrote: ↑25/02/2025 21:58 no, posto si postao los drug Edo, a i jako nekorektan (jer laganje ne valja, a lazno vadjenje jos vise) budemo igrali utakmicu do kraja. ti si odredio da nije prijateljska i da treba da publici bude zanimljivija. od tada publika propituje samo jednoga zbog misljenja koja iznosi...