BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Messier

#3576 Re: BiH - Crna hronika

Post by Messier »

Moenx wrote: 17/02/2025 19:09
toska wrote: 17/02/2025 18:04
SaraFina wrote: 17/02/2025 17:58
Ja sam naucena da svi imamo nagone. Ne samo muskarci. I to sto pises naprosto nije istina.
… Jer sam na istoj stranici @skrbavi-admin pohvalila za kontrolu. Doduse ne seksualnih nagona, nego agresije. Jer nasupravo mogucnost
/ kontrole razlikuje od zivotinja.
Opet OK, impulsivnost, emocionalna stabilnost i sl. govori i zrelosti osobe.
Nezrele osobe nemaju tu kontrolu i ponašaju se kao djeca, po hiru.
Da li Vi smatrate da ovaj monstruozan slucaj ali sa epilogom uhvacenog zivog zlocinca da li ce to izmjeniti nesto na bolje odnosno javna kazna koja je i dobrim dijelom u pripremi bice efektna i poluciti smanjenjem ovakvih napada i ataka zla
Apsolutno Da, ako bude strijeljan.
Ili da dobije 45 il kolko je max, a da se radi na dopuni KZa da se uvede smrtna kazna
Naravno da ce smanjiti, pa makar za jebeni promil, ako budu dobijali 40 bez prava zalbe
Ateista

#3577 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

narcisaa wrote: 17/02/2025 16:25
Ateista wrote: 17/02/2025 15:17
narcisaa wrote: 17/02/2025 13:36

:jutro: Znaci pocelo budjenje :mrgreen:
Ne lupaj sakom o sto sa tim "usijanim glavama" i muskom solidarnoscu na djelu :!:
Ubistvo se ne moze amnestirati! Ubistvo ne moze zastarjeti! Ne postoji opravdan razlog za ubistvo!
Zao mi je sto te moram razocarati, ali nisu svi muskarci takvi. Vjerujem da si ti navikla na takve koji lupaju sakom od sto i solidarisu se sa ovakvima, ali ja sam ipak iznad toga.

Nemoj svoje frustracije usmjeravati prema svim muskarcima, vec iduci put malo bolje biraj, to ti je moj iskreni savjet. :thumbup:

:pisnula: :pisnuo: Samo ti i tebi slicni ne izivljavajte svoje frustracije ovdje na forumu, opravdavajuci nasilje "izborom zene".
Meni ostavi moj izbor, nije tvoja privatna prCija, da mi takvi poput tebe i ovih forumskih dusebriznika "sole pamet"
Cujjj, ONO u nedostatku socijalnih vjestina predje u vrijedjanje na privatnoj osnovi, tako karakteristicno za povrijedjenu musku sujetu :mrgreen: .

Upravo dokaz, da mi i na ovakav nacin lupas sakom po forumskom stolu :P
Ko o cemu, narcisa o vrijedjanju na licnoj osnovi... :-)
Pogledaj bona malo svoje postove i pocisti pred svojom avlijom. Nisam siguran da sam vidio i jedan tvoj post gdje ne napadas nekog na licnoj osnovi i ne vrijedjas.
darius_maximus

#3578 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Messier wrote: 17/02/2025 20:31
toska wrote: 17/02/2025 18:04
Opet OK, impulsivnost, emocionalna stabilnost i sl. govori i zrelosti osobe.
Nezrele osobe nemaju tu kontrolu i ponašaju se kao djeca, po hiru.
Da li Vi smatrate da ovaj monstruozan slucaj ali sa epilogom uhvacenog zivog zlocinca da li ce to izmjeniti nesto na bolje odnosno javna kazna koja je i dobrim dijelom u pripremi bice efektna i poluciti smanjenjem ovakvih napada i ataka zla
Ili da dobije 45 il kolko je max, a da se radi na dopuni KZa da se uvede smrtna kazna
Naravno da ce smanjiti, pa makar za jebeni promil, ako budu dobijali 40 bez prava zalbe
Ljudi (i ovaj termin koristim jako slobodno u ovom slučaju) koji počine ovakva zvjerstva ne zabrinjava previše zatvorska kazna prilikom vršenja čina.
Svakako ogroman broj počini samoubistvo.
Ono što može pomoći su preventivne radnje (kod prijava za uznemiravanje, itd.) iako bi to bilo plodno tlo za milion zloupotreba (lažne prijave i gore).

Kakve zatvorske kazne, jeste li normalni?
Čovjek dijete ugušio i mislite da bi ga 5 ili 10 dodatnih godina zabrinulo?
belfy

#3579 Re: BiH - Crna hronika

Post by belfy »

apsidejzi wrote: 16/02/2025 13:32
belfy wrote: 16/02/2025 07:35
apsidejzi wrote: 16/02/2025 01:01 ...
djevojko, ti moras da odrastes.
Znam. Odrasli ljudi obicno ne vide slona u sobi i ne vole kad im se kaze za njega. Jbg.
da li bi ovo primjenio i na sebe? jer mnogi ti govore, a valjda si odrastao...
nekome

#3580 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

Messier wrote: 17/02/2025 20:03 Mozda ga staviti u kavez, u pionirsku, lijevo lama, desno tigar, on u sredini. I napisati sta je uradio.
Ovo je homo sapiens.
Ubio svoju zenu davljenjem i ugusio svog sina od 13 godina.
Pogledajte..homo sapiens.
nekako kontam scenarij da je mozda saznao da to nije njegov sin.......
ne opravdava ni nasilje a kamo li ubistvo ali bi bio logican motiv
Thorgerson

#3581 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

Malisa11 wrote: 17/02/2025 16:54 Ne postoji opravdanje nad zenama, djecom, ali i muskarcima. Svako nasilje treba da je kaznjeno, a posebno drasticno ako se ponavlja.

No nema mi nista gore kada cujem "femicid, oni nas ubise..." a srz problema na drugim mjestima.

Prema tome, radite sistemski, a ne samo vezati se za jednu rijec. Cijeli sistem nam je u qrtcu, neovisno jesi li zensko, musko ili dijete kako vidimo.
Upravo tako.

Vidim samo se provlaci femicid, kazna za femicid, bla bla. Pa halo i dijete je ubijeno. Halo, dijete od 13 godina.

Al jok, ne vidi to sumu od drveta...
MMM1977

#3582 Re: BiH - Crna hronika

Post by MMM1977 »

Smrt je sekunda, to apsolutno nije dovoljno. Treba da živi sto duže i da razmišlja o tome šta je uradio, treba da 24 sata svaki dan proklinje sam sebe i svoju sudbinu.

Ovdje se piše kao da je KPZ Zenica neki hotel sa 4*, zaboravite na to. Dobivat ce on redovno porcije i od kolega zatvorenika ali i od čuvara, nema brige za to.
darius_maximus

#3583 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

nekome wrote: 18/02/2025 00:52
Messier wrote: 17/02/2025 20:03 Mozda ga staviti u kavez, u pionirsku, lijevo lama, desno tigar, on u sredini. I napisati sta je uradio.
Ovo je homo sapiens.
Skontao da će ostati bez oboje nakon razvoda, pa valjda skontao da ih onda može i ubiti.
To će ti biti "motiv"...
Optimus09

#3584 Re: BiH - Crna hronika

Post by Optimus09 »

darius_maximus wrote: 18/02/2025 08:06
Ovo je homo sapiens.
Skontao da će ostati bez oboje nakon razvoda, pa valjda skontao da ih onda može i ubiti.
To će ti biti "motiv"...
Tipicna sirovina,nazost puna ih BiH :thumbup:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3585 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

Ovo je homo sapiens.
kako god okrenes, zena je kriva..ona se kurvala :roll:
banjaluka078

#3586 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

"Logičan motiv."

Šta sve neće biti napisano na ovom forumu...
DaysleepeR

#3587 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

darius_maximus wrote: 17/02/2025 17:27
DaysleepeR wrote: 17/02/2025 15:40 Za vikend sam pogledao film "Samo kad se smijem" na MAX-u.
U pitanju je hrvatski film koji se bavi tematikom zlostavljanja u porodici i dosta je mučan i težak jer je savršeno prikazao mindset zlostavljača i žrtve , sve pripadajuće traume i posljedice, kao i nerazumijevanje okoline pa i najbliže porodice.

Preporučujem svima da pogledaju, neće im padati glupa opravdanja na pamet.

https://www.imdb.com/title/tt22531044/
Ne znam, moram priznati da ne razumijem potrebu za gledanjem (pretjerano ni za snimanjem) filmova o tome da je loše nekoga ubiti, zlostavljati, silovati, prevariti, itd.
Hajd' kad se pokušava skrenuti pažnja na nešto što nije hiljadu puta prežvakano (kao recimo Philadelphia 1993. godine za AIDS), ali nasilje u porodici?

Niko ko opravdava nasilje u porodici neće reći "Aaaaa, dobro si, pa nasilje ipak nije dobro. Izvini, molim te."
Ti filmovi mogu jedino deprimirati one koji ne opravdavaju nasilje, jer znaju da se takve stvari ipak dešavaju.
Ne znam, ja volim "domaće" filmove, još uvijek su lišeni pretjeranog uljepšavanja slike života kao što to rade u USA.
A fantastično je prikazana ta psihopatija zlostavljača koji jedan dan prebije ženu kaišem a sutra joj plače u naručju dok se izvinjava.
Pruža mnoge odgovore na mnoga pitanja, poput nekih postavljenih nedavno na ovoj temi, tipa kako je zlostavljana žena mogla 4 puta ostati trudna sa čovjekom koji je tuče. I naravno da deprimiraju, ostane ti grč i bol u želucu i onda odeš i zagrliš svoju ženu i budeš sretan što živiš lijepim životom.
Jebiga, svi smo drugačiji.
nekome

#3588 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

banjaluka078 wrote: 18/02/2025 08:21
"Logičan motiv."

Šta sve neće biti napisano na ovom forumu...
pa da... ne kontam sta se palite...
uvijek postoji motiv... jedino mozda za psihijatriske slucajeve, ako je osoba psihijatrijski zdrava postoji motiv i razlog zasto nesto uradi
kradja, ljubomora, zavist, pakost, pohlepa, itd itd itd sve su to motivi
a sa "logican motiv" vi kao da ste culi "opravdan motiv", ne nego mislim na logican slijed zakljucaka o tome sta bi mogao biti motiv

forumasi, moju drugu recenicu niste ni procitali u potpunosti
banjaluka078

#3589 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

nekome wrote: 18/02/2025 09:32
pa da... ne kontam sta se palite...
uvijek postoji motiv... jedino mozda za psihijatriske slucajeve, ako je osoba psihijatrijski zdrava postoji motiv i razlog zasto nesto uradi
kradja, ljubomora, zavist, pakost, pohlepa, itd itd itd sve su to motivi
a sa "logican motiv" vi kao da ste culi "opravdan motiv", ne nego mislim na logican slijed zakljucaka o tome sta bi mogao biti motiv

forumasi, moju drugu recenicu niste ni procitali u potpunosti
Ne postoji "logičan" motiv. Postoji mogući motiv, u domenu pretpostavke, nagađanja i mahalanja, nikakva logika mu se ne može pripisati.
Karikaturist

#3590 Re: BiH - Crna hronika

Post by Karikaturist »

Ali fakat logican motiv logicno ubiti dijete koje mozda nije njegovo. To je bas ono logicno uraditi.
Daj zakljucajte ovu temu, sve satrape se izvukle i laprdaju.
nekome

#3591 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

Karikaturist wrote: 18/02/2025 09:43 Ali fakat logican motiv logicno ubiti dijete koje mozda nije njegovo. To je bas ono logicno uraditi.
Nisam rekao logicno uraditi... zasto izvrcete moje rijeci.
Plus dodatno sam objasnio sta sam mislio tj. logican slijed dogadjaja... sto nije isto kao i "logicno uraditi"

ali eto razumijem da je to neprecizan opis i slazem se da je "moguci motiv" bolji opis
DaysleepeR

#3592 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Logičan slijed događaja kada ti je brak propao i saznaš da ni dijete nije tvoje je da iseliš iz tog stana jer više tu nemaš šta tražiti.
Daviti dijete i ženu nikako ne može biti logičan slijed nijednog događaja, samo nelogičan i nenormalan.
Karikaturist

#3593 Re: BiH - Crna hronika

Post by Karikaturist »

nekome wrote: 18/02/2025 09:49
Karikaturist wrote: 18/02/2025 09:43 Ali fakat logican motiv logicno ubiti dijete koje mozda nije njegovo. To je bas ono logicno uraditi.
Nisam rekao logicno uraditi... zasto izvrcete moje rijeci.
Plus dodatno sam objasnio sta sam mislio tj. logican slijed dogadjaja... sto nije isto kao i "logicno uraditi"

ali eto razumijem da je to neprecizan opis i slazem se da je "moguci motiv" bolji opis
Druze, hajmo zajedno zamoliti modove da zatvorenu temu nije ovo za nas, valjda svi imamo vlastitih problema da pustimo druge na miru.
nekome

#3594 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

govorim o logicnom slijedu dogadjaja kada se istrazuje ubistvo
ali evo ispisujem se sa teme, nema smisla u zid
ShnjaZZZ

#3595 Re: BiH - Crna hronika

Post by ShnjaZZZ »

MMM1977 wrote: 18/02/2025 03:14 Smrt je sekunda, to apsolutno nije dovoljno. Treba da živi sto duže i da razmišlja o tome šta je uradio, treba da 24 sata svaki dan proklinje sam sebe i svoju sudbinu.

Ovdje se piše kao da je KPZ Zenica neki hotel sa 4*, zaboravite na to. Dobivat ce on redovno porcije i od kolega zatvorenika ali i od čuvara, nema brige za to.
Neće dobivati, možda par puta ali onda će se pobrinuti da ga smjeste u paviljon sa nenasilnim zatvorenicima i neće imat nikakav doticaj sa ovima što bi mu se krvi kao napili. To su priče za američke filmove.

Od straže pogotovo neće dobijat porcije. Ti ljudi jedva smiju u samoodbrani primijenit silu kamoli da nekog tuku jer eto mogu.
azurna_obala

#3596 Re: BiH - Crna hronika

Post by azurna_obala »

Ovo je homo sapiens.
A jbt
Ateista

#3597 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 17/02/2025 21:46
Messier wrote: 17/02/2025 20:31

Ljudi (i ovaj termin koristim jako slobodno u ovom slučaju) koji počine ovakva zvjerstva ne zabrinjava previše zatvorska kazna prilikom vršenja čina.
Svakako ogroman broj počini samoubistvo.
Ono što može pomoći su preventivne radnje (kod prijava za uznemiravanje, itd.) iako bi to bilo plodno tlo za milion zloupotreba (lažne prijave i gore).

Kakve zatvorske kazne, jeste li normalni?
Čovjek dijete ugušio i mislite da bi ga 5 ili 10 dodatnih godina zabrinulo?
Tako je, nikakva kazna ovakve nece sprijeciti da urade ono sto su namjeravali.
Problem se treba rjesavati sistemski na puno nivoa, a rezultati se mogu vidjeti tek kroz duzi niz godina, i naravno nema nikad garancije da se opet ovako nesto nece desiti, cak i u uredjenijim zemljama koje imaju dobar sistem zna da se desi ovako nesto.
Opet, kazne treba povecati ne sa namjerom da sprijece ovakva ubistva, vec da osiguraju da ovakvi ne docekaju da ikad izadju iz zatvora i nikad se ne vrate u drustvo.
Ne znam koliko po trenutnom zakonu ovaj moze dobiti, ali je strasna i pomisao da bi on nekad mogao izaci na slobodu, makar i u dubokoj starosti.
Sanjarko

#3598 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

Psihijatrijski slučajevi kao ja primjerice većinom vam nisu uopšte nasilni, pa ja bi prije ruku na sebe digao nego na nekoga drugoga.

Da se ne lažemo tukao sam se i ja kad sam bio dijete ali stalno u samoodbrani.

Nikad tuču nisam ja prvi započinjao.

Više sam puta rekao na ovom forumu da je do raznih faktora u igri ko će biti nasilan ili ne, od odgoja pa do raznih drugih faktora, karakter primjerice ili vjersko uvjerenje i sl.

PS. Ne religijsko, nego vjersko.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#3599 Re: BiH - Crna hronika

Post by ajdamo »

Ovdje glatko ide maksimalna kazna od 45 godina, s obzirom da će tada imati 83 godine to mu dođe kao doživotna.

Kako saznaje Klix.ba, tužilaštvo će ga teretiti za krivično djelo ubistva na podmukao način za koji je propisana kazna od deset godina do dugotrajnog zatvora koja se kreće od 20 do 45 godina. Ovakva kazna je propisana Krivičnim zakonom FBiH, u kojem je navedeno da se dugotrajni zatvor propisuje za najteže oblike krivičnih djela učinjenih sa umišljajem.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3600 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

ajdamo wrote: 18/02/2025 11:55 Ovdje glatko ide maksimalna kazna od 45 godina, s obzirom da će tada imati 83 godine to mu dođe kao doživotna.

Kako saznaje Klix.ba, tužilaštvo će ga teretiti za krivično djelo ubistva na podmukao način za koji je propisana kazna od deset godina do dugotrajnog zatvora koja se kreće od 20 do 45 godina. Ovakva kazna je propisana Krivičnim zakonom FBiH, u kojem je navedeno da se dugotrajni zatvor propisuje za najteže oblike krivičnih djela učinjenih sa umišljajem.
Post Reply