Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zona072

#23551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

Ozimician wrote: 26/01/2025 19:43 Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.

Da je taj poslodavac htio da placa radnika po cijeni koja je kako-bog-zapovjeda, mogao je vjerovatno naci takvog i u Njemackoj, ali on je htio da ustedi pa je zaposlio stranca koji nema njemacku diplomu, da ga moze placati kao NK radnika.

Isto kao ova prica u FBiH o minimalnoj plati, u teoriji ce svi dobiti sad vece plate, a u praksi ce neki dobiti otkaze.

Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje. Eh sad ide ona prica, zasto je ovaj na to pristao, zasto ga nije prijavio, bla bla, kad si na vizi koja ti zavisi od posla, s jezikom nisi na ti, nemas pretjerano puno opcija osim da istrpis i trazis u medjuvremenu boljeg poslodavca i bolje uslove. Zapravo uslove rada najvise diktira trenutna ekonomska realnost, evo kod kalijentea su poceli maltretirati i IT-evce koji tu godinama rade.
Nisam siguran da li si upravu, barem u mom slučaju. Ja radim remote posao, 30 dana godisnjeg, fleksibilno radno vrijeme,početna plata u okviru one na onim stranicama (gehalt, atlasgehalt etc.) za moje zanimanje. Ja mislim da su to stvarno više nego uredni uslovi za 4 mjeseca koliko radim u Njemačkoj.
Zato meni nije bila jasna rasprava, kako to utiče na moj kvalitet života na kojoj sam vizi. Čak šta više, ako sam dobro razumio, ja na ovoj vizi NK ako pobudalim mogu ovdje raditi kao konobar, dok onaj ko je došao kao kvalifikovani kadar mora raditi isključivo kvalifikovan posao. Svaka radna viza zavisi od posla, tačnije ja ne vidim drugi način dolaska individue osim dobijenog posla, tako da kao auslender iz zemalja trećeg svijeta boravak u Njemačkoj ti osigurava isključivo poso do stalnog boravka.
TAFKAP

#23552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

stubrijez wrote: 26/01/2025 22:09 Tako je, mada covjek je gore naveo i slucaj sa nasom diplomom. Pravila su tu da se ne postuju i tumace kako kome odgovara. Kao zaposlenik sa poslodavcem dogovaras platu... i kasnije trazis povisicu naravno. To sto drzava ordedjuje i kako koga vodi i koliko je prosjecna plata za tvoj nivo obrazovanja nije toliko vazno. Tako je svugdje, nema to veze sa drzavom u kojoj si...
Nije ovo USA i liberalizam

https://web.arbeitsagentur.de/entgeltatlas/

Ubaciš zvanje, ono ti izbaci minimalac/prosjek/median... Toga se država, u ovom slučaju ARGE pridržaje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

elcaliente wrote: 25/01/2025 09:08 Sta onda cijenjeni forumsi misle, sta da zaokruzim 23.02?
Fdp, kao i svaki kapitalista sa 60k+ platom :D
Ozimician

#23554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zona072 wrote: 26/01/2025 22:15
Ozimician wrote: 26/01/2025 19:43 Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.

Da je taj poslodavac htio da placa radnika po cijeni koja je kako-bog-zapovjeda, mogao je vjerovatno naci takvog i u Njemackoj, ali on je htio da ustedi pa je zaposlio stranca koji nema njemacku diplomu, da ga moze placati kao NK radnika.

Isto kao ova prica u FBiH o minimalnoj plati, u teoriji ce svi dobiti sad vece plate, a u praksi ce neki dobiti otkaze.

Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje. Eh sad ide ona prica, zasto je ovaj na to pristao, zasto ga nije prijavio, bla bla, kad si na vizi koja ti zavisi od posla, s jezikom nisi na ti, nemas pretjerano puno opcija osim da istrpis i trazis u medjuvremenu boljeg poslodavca i bolje uslove. Zapravo uslove rada najvise diktira trenutna ekonomska realnost, evo kod kalijentea su poceli maltretirati i IT-evce koji tu godinama rade.
Nisam siguran da li si upravu, barem u mom slučaju. Ja radim remote posao, 30 dana godisnjeg, fleksibilno radno vrijeme,početna plata u okviru one na onim stranicama (gehalt, atlasgehalt etc.) za moje zanimanje. Ja mislim da su to stvarno više nego uredni uslovi za 4 mjeseca koliko radim u Njemačkoj.
Zato meni nije bila jasna rasprava, kako to utiče na moj kvalitet života na kojoj sam vizi. Čak šta više, ako sam dobro razumio, ja na ovoj vizi NK ako pobudalim mogu ovdje raditi kao konobar, dok onaj ko je došao kao kvalifikovani kadar mora raditi isključivo kvalifikovan posao. Svaka radna viza zavisi od posla, tačnije ja ne vidim drugi način dolaska individue osim dobijenog posla, tako da kao auslender iz zemalja trećeg svijeta boravak u Njemačkoj ti osigurava isključivo poso do stalnog boravka.
Boldirani dio si jako dobro razumio.

Ali ne znam za koji dio smatras da nisam upravu? Sve ti je stvar ekonomske realnosti, trzista rada, eto i ARGE.

Pocelo je sad da se steze sa Zustimmung i to najvise zbog visine plate u ugovorima.
stubrijez

#23555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

TAFKAP wrote: 26/01/2025 22:17
stubrijez wrote: 26/01/2025 22:09 Tako je, mada covjek je gore naveo i slucaj sa nasom diplomom. Pravila su tu da se ne postuju i tumace kako kome odgovara. Kao zaposlenik sa poslodavcem dogovaras platu... i kasnije trazis povisicu naravno. To sto drzava ordedjuje i kako koga vodi i koliko je prosjecna plata za tvoj nivo obrazovanja nije toliko vazno. Tako je svugdje, nema to veze sa drzavom u kojoj si...
Nije ovo USA i liberalizam

https://web.arbeitsagentur.de/entgeltatlas/

Ubaciš zvanje, ono ti izbaci minimalac/prosjek/median... Toga se država, u ovom slučaju ARGE pridržaje.
Ja sam prijatelju isto u Njemackoj, taj ARGE ne znam ni sta je a kako ces ubacivat i sta kad sad kazete ne priznaju diplome sad priznaju? Platu mi daje poslodavac za radno mjesto a ne drzava za spremu.
stubrijez

#23556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 26/01/2025 22:21
zona072 wrote: 26/01/2025 22:15

Boldirani dio si jako dobro razumio.

Ali ne znam za koji dio smatras da nisam upravu? Sve ti je stvar ekonomske realnosti, trzista rada, eto i ARGE.

Pocelo je sad da se steze sa Zustimmung i to najvise zbog visine plate u ugovorima.
U kom smislu zatezu Zustimmung?
Ozimician

#23557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

stubrijez wrote: 26/01/2025 22:27 U kom smislu zatezu Zustimmung?
Sad otkako je ukinuta lutrija, za pravilo Zapadni balkan ti treba Zustimmung od Bundesagentur für Arbeit, sa tim i ugovorom dobijas termin u ambasadi za 15 dana.

Pisali su neki da im je odbijen taj "ulazni" Zustimmung jer nije bila adekvatna visina plate u ugovoru.
TAFKAP

#23558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

stubrijez wrote: 26/01/2025 22:26 Ja sam prijatelju isto u Njemackoj, taj ARGE ne znam ni sta je a kako ces ubacivat i sta kad sad kazete ne priznaju diplome sad priznaju? Platu mi daje poslodavac za radno mjesto a ne drzava za spremu.
Šta ti piše na ugovoru, kao šta radiš?
Last edited by TAFKAP on 26/01/2025 22:40, edited 1 time in total.
stubrijez

#23559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 26/01/2025 22:33
stubrijez wrote: 26/01/2025 22:27 U kom smislu zatezu Zustimmung?
Sad otkako je ukinuta lutrija, za pravilo Zapadni balkan ti treba Zustimmung od Bundesagentur für Arbeit, sa tim i ugovorom dobijas termin u ambasadi za 15 dana.

Pisali su neki da im je odbijen taj "ulazni" Zustimmung jer nije bila adekvatna visina plate u ugovoru.
Znam sta je Zustimmung nije to samo na ulazu imas to 2 godine. Mislio sam sta zatezu. OK. Ma ja to je jasno, zavisi od ugovora i potraznje za odredjenom strukom u datom trenutku valjda. A ti ugovori i firme koje ih daju za ulazne vize e to je prica za sebe, koja smo mi govna al necu sad da zachatavam bzvz nikog ni ne interesuje...
elcaliente

#23560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 26/01/2025 22:21
elcaliente wrote: 25/01/2025 09:08 Sta onda cijenjeni forumsi misle, sta da zaokruzim 23.02?
Haha, onda bi pola Njemacke njih trebalo zaokruziti.
Oni su jos najsimpaticniji
belfy

#23561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Didier wrote: 25/01/2025 00:25 Svi su oni nacisti.

Da nisu, ne bi svi odreda danas podržavali Izrael.
da, jer su nacisti poznati po podrzavanju jevreja. interesantna logika... :mrgreen:
belfy

#23562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 25/01/2025 01:27
sehohari wrote: 25/01/2025 01:24
Ozimician wrote: 25/01/2025 01:05

Upravo tako.
Kao sto rekoh, razlike ima i glede etnickog backgrounda.

Neki se jednostavno mogu poistovjetiti sa mrznjom koju sire desni ekstremisti u Njemackoj.
I to igra ulogu, ali ima i dovoljno Muhameda Halidovića koji misle da su oni "drugačiji" da se fakat ibretim.
Ima barem 20-30%. Ali eto poznavajuci nas narod, jasno je da taj stav nije nista novo.
"Sto bi mene neko dirao, kad ja nikad nikome nisam nista lose ucinio..."
vas dvojica zaista predstavljate vrhove onih koji nesto pretpostavljaju, a ne zaboravimo da je prepostavka majka svih zahejba. sacekajte izbore ba. evo, sehohari moze glasati, a Ozimician ne. zar nije logicnije samo pitati za koga ce glasati sehohari?
belfy

#23563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Didier wrote: 25/01/2025 11:00
Ozimician wrote: 25/01/2025 10:35
elcaliente wrote: 25/01/2025 10:27 Ali ti je onda druga stvar hoce li te neko primiti i gdje. Mozes otici i za novi zeland ne mora biti blizu. U 90 posto slucaja ako zelis emigrirati i ako su uporan naci ces drzavu koja ce te iz BiH primiti.
Ali nije da ne zavisi od uslova zivljenja i ekonomske situacije u BiH jer ti je to pokretac.
I tebi je bila losa situacija u BiH pokretac da pobjegnes iz te situacije.
To je zabluda stare dijaspore da su svi otisli iz "lose situacije", neki su imali i solidne uslove u BiH, ali su otisli da probaju nesto bolje, vece, jace. Slazem se da je barem 2/3 migracije imalo los zivot u BIH, ali ne svi. Tako da "bjezanje" nije bas prava rijec, bjezalo se u ratu i eventualno tek poslije rata (USA). Isto tako da Njemacka meni nije bila spremna dati "Plavu kartu", da sam npr. morao cekati lutriju, vjerovatno ne bih otisao.

Evo imamo Kiwija na forumu kojem bi 90% BiH pozavidjelo na zivotu i uspjehu koji je ostvario u BiH, ali ipak odlazi na daleki NZ.

Racunaj i da je za preseljenje potrebna poprilicna cifra (o tome se malo prica), cak i za Njemacku, a kamoli za NZ, tako da ukoliko je ekonomska situacija bas losa, neces moci skupiti pare ni za avionsku kartu, a kamoli da platis 4 kirije unaprijed (3 hladne i jednu toplu) i da uopste nadjes stan.
Ja sam dvaput odlazio iz Bosne, jednom u Brisel, drugi put u Hag, pa iz Haga u Amsterdam, i onda nazad. Nijednom nisam išao zato što mi je u Sarajevu bilo loše, nego samo zato da probam nešto novo. Nisam imao djece, cijeli svijet je bio moj, a od tamo sam obišao sve kontinente osim Antarktika, što poslom, što turistički.

U Sarajevu sam već tri godine bez povrataka u Beneluks, iako sam prije toga živio na tim relacijama jer sam bio predstavnik za Balkan u jednoj firmi, pa sam pola života provodio u Bosni, a pola gore, i iskreno nigdje mi se više ne seli.

Imam sad ponudu da odem dvije godine u Toronto ili Vankuver, i sve je vrlo privlačno, a firmu koju imam u Sarajevu mogu voditi i od tamo, ali sam previše lijen da se ponovo spakujem, da tražim školu za stariju kćerku, da se zajebavam sa svim tim stvarima, tako da ću vjerovatno odbiti.

Nikad nije ni bilo do para, ali je istina da većina naših ljudi odlazi samo zbog toga, i ko drugačije kaže, uglavnom laže.
ti si dva puta odlazio onako, a ne zbog para, a kada neko drugi to kaze onda uglavnom laze? e grebi ga... :mrgreen:
belfy

#23564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 25/01/2025 12:37
Didier wrote: 25/01/2025 11:00 Imam sad ponudu da odem dvije godine u Toronto ili Vankuver, i sve je vrlo privlačno, a firmu koju imam u Sarajevu mogu voditi i od tamo, ali sam previše lijen da se ponovo spakujem, da tražim školu za stariju kćerku, da se zajebavam sa svim tim stvarima, tako da ću vjerovatno odbiti.

Nikad nije ni bilo do para, ali je istina da većina naših ljudi odlazi samo zbog toga, i ko drugačije kaže, uglavnom laže.
:thumbup:

Isto tako jedan od mitova koji nasi ljudi imaju jeste da se Zapadnjaci sele samo tako za poslom, sele se dok su mladi i slobodni (selili bi se i mi da imamo jaci pasos), a u biti kad se dobiju djeca koja krenu u skolu, nema vise seldibe tek tako, gledas da izvuces od toga najbolje sto mozes, kako u Sarajevu, tako i u Münchenu. Kad dodju djeca, mnogo vece su sanse da ce putovati svaki dan 2h na posao i s posla, nego da promjeni mjesto stanovanja. Pisao sam vec o tome kako su mnogi nasi ljudi olako taj dio shvatili, pa im onda djeca imaju nevjerovatne probleme i zaostatke kad stignu u Njemacku.
vidis moj ti sto ti je prica iz tudjeg iskustva. svaka zlata vrijedi. :mrgreen: a onda to prevedes u neki futur, pa izvuces i zakljucak. svaka cast.

docim ti nemas djece i tvoja prica nije ni slicna njegovoj, niti znas kako to realno izgleda, ali iako nisi hebo, nego samo (cak ni gledao) nego citao. velis da valja. kome pametujes uopste? ovdje na temi su ljudi rodjeni i odrasli u De, kao i dosta onih koji su prije tebe tamo dosli, kao i dosta onih koji imaju porodice koje su doveli, a tebe je porodica dovela. i ti sada jos uvijek ovdje nekome nesto pojasnjavas? kome i zasto?
belfy

#23565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 25/01/2025 18:51
stubrijez wrote: 25/01/2025 17:36
Ozimician wrote: 25/01/2025 10:23

Hoces traziti, ali je pitanje da li ce te neko primiti?
Evo npr. ako ukinu pravilo za Zapadni Balkan, koje su sanse nekome ko je NK radnik u BiH da ode u Njemacku?

Situacija prije 15-20 god. je u BIH bila neuporedivo losija nego prije 5 god. ali nije bilo iseljavanja kao prije 5 god. (Skoro pa) jedini nacin da se ode je bio zenidba/udaja.
Ne slazes se valjda sa tom kategorizacijom? NK radnik je 8 razreda skole ili bez skole. SSS to nije, sto je gro nas koji smo gore i ne radimo u osiguranju. To sto raja radi nesto bez veze sa svojim zanimanjem je sasvim druga stvar. Te radnike niko nije ni pitao koji stepen strucne spreme ima, evo mene prvog tri sam posla promijenio za tri godine mi niko nije trazio moju diplomu, vjerovatno i mene negdje kategorisu ko NK. Veze oni nemaju... To su neke pausalne procjene kao i inace...
Eh upravo si pogodio poentu.

Ja se ne slazem s tom kategorizacijom, imas ljude i s fakultetima koji su dosli preko pravila za Zapadni Balkan, jer im je bilo jednostavnije nego da prolaze proces nostrifikacije diplome - koji je i skup i komplikovan i traje.

Ali prosjecan njemacki politicar/sistem to ne vidi tako. On sve koji su dosli preko pravila za Zapadni Balkan vidi kao NK radnike, jer nigdje nisu prilozili svoju diplomu niti izvrsili nostrifikaciju.

Eh eto da uzmemo tvoj slucaj kao primjer, odlican primjer, ti si zavrsio SSS i da zelis doci u Njemacku, a ne postoji pravilo za Zapadni Balkan, nego moras nostrificirati diplomu i do trajne boravisne biti ogranicen da radis iskljucivo u struci za koju imas diplomu. Proces nostrifikacije je dug, skup i komplikovan, a ogranicen si samo na poslove za koje imas papir (samim time u slucaju otkaza i ne pronalaska novog posla mozes pakovati stvari) - vjerovatno bi se dobro zamislio da li doci u Njemacku i pristati na taj rizik...
proces za nostrifikaciju SSS nije niti dug, niti skup. moze se odraditi i iz BiH.
belfy

#23566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 26/01/2025 14:51
Ne slazes se valjda sa tom kategorizacijom? NK radnik je 8 razreda skole ili bez skole. SSS to nije, sto je gro nas koji smo gore i ne radimo u osiguranju. To sto raja radi nesto bez veze sa svojim zanimanjem je sasvim druga stvar. Te radnike niko nije ni pitao koji stepen strucne spreme ima, evo mene prvog tri sam posla promijenio za tri godine mi niko nije trazio moju diplomu, vjerovatno i mene negdje kategorisu ko NK. Veze oni nemaju... To su neke pausalne procjene kao i inace...

Ja se ne slazem s tom kategorizacijom, imas ljude i s fakultetima koji su dosli preko pravila za Zapadni Balkan, jer im je bilo jednostavnije nego da prolaze proces nostrifikacije diplome - koji je i skup i komplikovan i traje.

Ali prosjecan njemacki politicar/sistem to ne vidi tako. On sve koji su dosli preko pravila za Zapadni Balkan vidi kao NK radnike, jer nigdje nisu prilozili svoju diplomu niti izvrsili nostrifikaciju.

Eh eto da uzmemo tvoj slucaj kao primjer, odlican primjer, ti si zavrsio SSS i da zelis doci u Njemacku, a ne postoji pravilo za Zapadni Balkan, nego moras nostrificirati diplomu i do trajne boravisne biti ogranicen da radis iskljucivo u struci za koju imas diplomu. Proces nostrifikacije je dug, skup i komplikovan, a ogranicen si samo na poslove za koje imas papir (samim time u slucaju otkaza i ne pronalaska novog posla mozes pakovati stvari) - vjerovatno bi se dobro zamislio da li doci u Njemacku i pristati na taj rizik...
I ja o tome pricam... ne mogu biti NK radnik ako radim u fabrici za masinom ili u preduzecu kao tehnicar, a radim. Znaci seru bezveze, kakva nostrifikacija nema za to niko vremena, ni mi ni oni, koja svrha, pa to su obicne gluposti. Znam bar tri covjeka (dosli unazad 2 godine) koji rade u ekonomskoj i masinskoj bransi (VSS) bez nostrifikacije i poznavanja njemackog jezika. Dakle, prosjecni njemacki politicar sere kvake, klasicna birokratska mitomanija.
Ustvari, ja bih bas volio da nas potjeraju da vidim kakvu bi briljantnu selekciju u svojim usljivim mozgovima smislili.
kako, bolan, nostrifikacija nema veze? cuj nema niko vremena za to!? jel vam firma tako rekla ili ste sami odlucili da budete NK? ako vas je firma tako savjetovala, a vi prihvatili, onda zaista i jeste NK...
belfy

#23567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

elcaliente wrote: 26/01/2025 22:51
izvrsni direktor wrote: 26/01/2025 22:21
Haha, onda bi pola Njemacke njih trebalo zaokruziti.
Oni su jos najsimpaticniji
od kada se neko sa platom od 60k+ platom smatra kapitalistom u De?
stubrijez

#23568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

belfy wrote: 27/01/2025 04:14

I ja o tome pricam... ne mogu biti NK radnik ako radim u fabrici za masinom ili u preduzecu kao tehnicar, a radim. Znaci seru bezveze, kakva nostrifikacija nema za to niko vremena, ni mi ni oni, koja svrha, pa to su obicne gluposti. Znam bar tri covjeka (dosli unazad 2 godine) koji rade u ekonomskoj i masinskoj bransi (VSS) bez nostrifikacije i poznavanja njemackog jezika. Dakle, prosjecni njemacki politicar sere kvake, klasicna birokratska mitomanija.
Ustvari, ja bih bas volio da nas potjeraju da vidim kakvu bi briljantnu selekciju u svojim usljivim mozgovima smislili.
kako, bolan, nostrifikacija nema veze? cuj nema niko vremena za to!? jel vam firma tako rekla ili ste sami odlucili da budete NK? ako vas je firma tako savjetovala, a vi prihvatili, onda zaista i jeste NK...
Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
zona072

#23569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

stubrijez wrote: 27/01/2025 15:07

Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
mi u klin, oni u plocu :D
Didier

#23570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

belfy wrote: 27/01/2025 03:41

da, jer su nacisti poznati po podrzavanju jevreja. interesantna logika... :mrgreen:
Jevreji su nažalost mahom prešli na nacističku stranu. Ko to ne vidi, ili je glup ili jevrej.
stubrijez

#23571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

belfy wrote: 27/01/2025 04:07

proces za nostrifikaciju SSS nije niti dug, niti skup. moze se odraditi i iz BiH.
Cuj to sad..? Hajdi opisi zacas ovde proces, otvori ljudima oci ako je tako. Bar nesto korisno na temi neka bude.
Ecci
Vozim: Biciklam

#23572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Gradjevinski i inzinjeri arhitekture takodje ne trebaju nostrifikaciju, prevod dokumenata, jezik i dobijes boravisnu u DE cim nadjes poslodavca.

Nostrifikacija je rezervisana za doktore. Tu je kaos.

Ne znam kako je sa elektro i masinskim inzinjerima?

ITjevcima pretpostavljam ne treba nista pa ni jezik.
belfy

#23573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 27/01/2025 15:07

sa kim li se ti druzis... naravno da niko ne pita, jer te bez nostrifikacije manje placa, a radis isti posao... ali, ako vam tako odgovara da se "ne peglate" i jer "predugo traje" onda sve ok.
belfy

#23574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Didier wrote: 27/01/2025 18:31
belfy wrote: 27/01/2025 03:41

Jevreji su nažalost mahom prešli na nacističku stranu. Ko to ne vidi, ili je glup ili jevrej.
cuj, ja bih se SKORO i slozio sa tim, ali onda bi oni postali ponovo konkurenti, jer su ih nacisti od prvog dana smatrali takvima. ono standardno da im uzimaju poslove i pare... a, posto vidimo da toga vise nema, onda je lako zakljuciti da to i nije tako...
belfy

#23575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 28/01/2025 09:01
belfy wrote: 27/01/2025 04:07

Cuj to sad..? Hajdi opisi zacas ovde proces, otvori ljudima oci ako je tako. Bar nesto korisno na temi neka bude.
nikakav problem. dakleM, za SSS (kao i za KV, dok kod VK ne, jer kod njih nije ni priblizno isti. barem sto se diplome tice) to obicno izgleda ovako:

odaberes filijalu koja vrsi nostrifikacije - IHK. (za BiH je obicno bila najbrza Berlinska, ali provjeris gdje se najmanje ceka, iako sada neki pisu da je to promijenjeno samo za Minhensku filijalu za Zapadni Balkan). mada generalno nije ni bitno, jer razlika je najvise u mjesec dana. prvi odgovor ces dobiti u roku od jednog do tri mjeseca. tada ce ti reci u kojem omjeru ti diplomu priznaju - u cijelosti, polovicno ili nikako. za regiju BiH to obicno bude polovicno priznanje zbog nedostatka sati prakse koju u De imaju puno vise tokom skolovanja. u zavisnosti od diplome koja se priznaje moze se odraditi od 6-12 mjeseci u nekoj firmi i onda ona posvjedoci da si kod njih odradio praksu i zatim dobijas puno priznavanje diplome. dobijanjem istog ti otvara vrata za bolju platu, kao i bolje pozicije. i, naravno, u skladu sa poznavanjem jezika (ali to je valjda svima jasno)...

proces je isti radio ga iz BiH ili De. svi potrebni dokumenti (ciju listu mozes naci na stranici IHK) trebaju biti prevedeni od sudskog tumaca i poslati na datu adresu. jedino sto dodatnu praksu ne mozes uraditi u BiH, nego samo De. sto ce reci da ti je pisanje kako si radio u nekoj firmi X godina na mjestu sa svojim kvalifikacijama i obavljao te i takve poslove nece znaciti nista povodom priznavanja diplome. moze znaciti jedino poslodavcu da imas bolji start, ali obicno ga malo ljudi dobije bez priznavanja diplome.

kada se sve sabere jako je lako vidjeti da taj proces nije niti skup, niti dug u odnosu na ono sto pruza kao prednosti. nadam se da je korisno. :kakoste:
Post Reply