Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TAFKAP

#23451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Ako ćemo iskreno, ova Njemačka ja davno pala qrcu za uši. Već odavno srlja bez političkog, ekonomskog, bilo kakvog plana za budućnost. Godinama tetura iz recesije u recesiju, industrija je prespavala trendove, dok je politika na silu naturala društvu neke svoje, pa sad im se sad odbija o glavu.

Nezadovoljstvo građana je veliko, može biti na izborima svašta.
skafiskafsnjak

#23452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

TAFKAP wrote: 24/01/2025 23:21 Ako ćemo iskreno, ova Njemačka ja davno pala qrcu za uši. Već odavno srlja bez političkog, ekonomskog, bilo kakvog plana za budućnost. Godinama tetura iz recesije u recesiju, industrija je prespavala trendove, dok je politika na silu naturala društvu neke svoje, pa sad im se sad odbija o glavu.

Nezadovoljstvo građana je veliko, može biti na izborima svašta.
Nacisti uzimaju …. Pitanje je koliko :D

U Berlinu ce biti zeznuto …. Sta mislis @Rockefeller
Didier

#23453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Svi su oni nacisti.

Da nisu, ne bi svi odreda danas podržavali Izrael.
Ozimician

#23454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Na izborima CDU/CSU ubjedljivo vodi, AfD ce biti druga stranka, ali u par procenata sa SPD (tako da za 2. i 3. mjesto nisam bas 100% siguran), BSW ce biti 4.

Najizglednija je neka velika koalicija CDU/CSU - SPD i jos neko od ovih manjih... BSW vrlo moguce.
AfD nece u vlast, ali ce zestoko porasti, biti jaka opozicija i natjerati sve ostale da idu udesno, sto se vec sad uveliko osjeti.

CDU/CSU predizborna kampanja za vrijeme Angele Merkel i danas je razlika kao Dodik iz 2002 i 2018.

Na kraju krajeva, radi se o tome da narod to zeli vecinski (plebiscitarno), trenutni nivo rasizma u komentarima na portalima i FB je takav da ti se povraca i to na nacin kakav je nama na Balkanu nepojmljiv (ako izuzmemo period prije FB i portala). Prije 2 god. su takvi komentari bili nezamislivi, ali ocigledno se ljudi sada osjecaju komotnije da takve stavove javno iznose.

Zanimljivo je da je u gastarbajterskom communityiju na anketi uzorka velicine 8000 ispitanika ubjedljivo AfD pobjedio u anketi, onda stigao hladan tus s ovim preipitivanjem pravila za Zapadni Balkan. Ocigledno je da nasi ljudi vole desne ideje, bez obzira gdje se nalaze. Zanimljiva je isto i etnicka struktura glasaca na anketi, koja solidno korelira i sa rezultatima zadnjih opcih izbora u BiH.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 25/01/2025 00:59 Na izborima CDU/CSU ubjedljivo vodi, AfD ce biti druga stranka, ali u par procenata sa SPD (tako da za 2. i 3. mjesto nisam bas 100% siguran), BSW ce biti 4.

Najizglednija je neka velika koalicija CDU/CSU - SPD i jos neko od ovih manjih... BSW vrlo moguce.
AfD nece u vlast, ali ce zestoko porasti, biti jaka opozicija i natjerati sve ostale da idu udesno, sto se vec sad uveliko osjeti.

CDU/CSU predizborna kampanja za vrijeme Angele Merkel i danas je razlika kao Dodik iz 2002 i 2018.

Na kraju krajeva, radi se o tome da narod to zeli vecinski (plebiscitarno), trenutni nivo rasizma u komentarima na portalima i FB je takav da ti se povraca i to na nacin kakav je nama na Balkanu nepojmljiv (ako izuzmemo period prije FB i portala). Prije 2 god. su takvi komentari bili nezamislivi, ali ocigledno se ljudi sada osjecaju komotnije da takve stavove javno iznose.

Zanimljivo je da je u gastarbajterskom communityiju na anketi uzorka velicine 8000 ispitanika ubjedljivo AfD pobjedio u anketi, onda stigao hladan tus s ovim preipitivanjem pravila za Zapadni Balkan. Ocigledno je da nasi ljudi vole desne ideje, bez obzira gdje se nalaze. Zanimljiva je isto i etnicka struktura glasaca na anketi, koja solidno korelira i sa rezultatima zadnjih opcih izbora u BiH.
Zato što su naši ljudi mahom neobrazovani OFR.

Teško je njima objasniti da oni zajedno idu u paketu sa ostalim, Turcima, arapima i tkd. ma koliko god se pravili da su nešto drugačiji.
Ozimician

#23456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 25/01/2025 01:03 Zato što su naši ljudi mahom neobrazovani OFR.

Teško je njima objasniti da oni zajedno idu u paketu sa ostalim, Turcima, arapima i tkd. ma koliko god se pravili da su nešto drugačiji.
Upravo tako.
Kao sto rekoh, razlike ima i glede etnickog backgrounda.

Neki se jednostavno mogu poistovjetiti sa mrznjom koju sire desni ekstremisti u Njemackoj.
PreWiBa

#23457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 25/01/2025 01:05

Upravo tako.

Neki se jednostavno mogu poistovjetiti sa mrznjom koju sire desni ekstremisti u Njemackoj.
I to igra ulogu, ali ima i dovoljno Muhameda Halidovića koji misle da su oni "drugačiji" da se fakat ibretim.
Ozimician

#23458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 25/01/2025 01:24

Upravo tako.

I to igra ulogu, ali ima i dovoljno Muhameda Halidovića koji misle da su oni "drugačiji" da se fakat ibretim.
Ima barem 20-30%. Ali eto poznavajuci nas narod, jasno je da taj stav nije nista novo.
"Sto bi mene neko dirao, kad ja nikad nikome nisam nista lose ucinio..."
PreWiBa

#23459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 25/01/2025 01:27
sehohari wrote: 25/01/2025 01:24

Upravo tako.

Ima barem 20-30%. Ali eto poznavajuci nas narod, jasno je da taj stav nije nista novo.
"Sto bi mene neko dirao, kad ja nikad nikome nisam nista lose ucinio..."
I to je tačno nažalost.

Mada, podržavanje ili čak glasanje za AfD ide u kontru ovom podebljanom, tako da...
elcaliente

#23460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Sta onda cijenjeni forumsi misle, sta da zaokruzim 23.02?
Rockefeller

#23461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

cuj AFD
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

TAFKAP

#23463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

elcaliente wrote: 25/01/2025 09:08 Sta onda cijenjeni forumsi misle, sta da zaokruzim 23.02?
Samo MLDP...
skafiskafsnjak

#23464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Auuu eto dijaspore nazad :D
Ozimician

#23465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 25/01/2025 09:31
Dino sad otvara agenciju "Hocu kuci", krece s radom u aprilu, covjek je vec 3 koraka ispred. :D
Baton_Ilirski

#23466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Baton_Ilirski »

Vele nije ni Njemacka sto je nekad bila :mrgreen:
skafiskafsnjak

#23467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 25/01/2025 09:35
skafiskafsnjak wrote: 25/01/2025 09:31
Dino sad otvara agenciju "Hocu kuci", krece s radom u aprilu, covjek je vec 3 koraka ispred. :D
:lol:
Ozimician

#23468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovo je samo pokazatelj da iseljenje uopste ne zavisi od drzave BiH, vlasti u BiH, pa cak ni ekonomske situacije u BiH - nego od uslova rada i zivljenja na odredisnoj destinaciji.
elcaliente

#23469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 25/01/2025 09:41
Ovo je samo pokazatelj da iseljenje uopste ne zavisi od drzave BiH, vlasti u BiH, pa cak ni ekonomske situacije u BiH - nego od uslova rada i zivljenja na odredisnoj destinaciji.
Kako, pa valjda je inicijalno ako ti je lose u BiH da ces traziti gdje mozes ici da ti bude bolje?
Ozimician

#23470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 25/01/2025 10:12
Kako, pa valjda je inicijalno ako ti je lose u BiH da ces traziti gdje mozes ici da ti bude bolje?
Hoces traziti, ali je pitanje da li ce te neko primiti?
Evo npr. ako ukinu pravilo za Zapadni Balkan, koje su sanse nekome ko je NK radnik u BiH da ode u Njemacku?

Situacija prije 15-20 god. je u BIH bila neuporedivo losija nego prije 5 god. ali nije bilo iseljavanja kao prije 5 god. (Skoro pa) jedini nacin da se ode je bio zenidba/udaja.
elcaliente

#23471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 25/01/2025 10:23
elcaliente wrote: 25/01/2025 10:12

Hoces traziti, ali je pitanje da li ce te neko primiti?
Evo npr. ako ukinu pravilo za Zapadni Balkan, koje su sanse nekome ko je NK radnik u BiH da ode u Njemacku?

Situacija prije 15-20 god. je u BIH bila neuporedivo losija nego prije 5 god. ali nije bilo iseljavanja kao prije 5 god. (Skoro pa) jedini nacin da se ode je bio zenidba/udaja.
Ali ti je onda druga stvar hoce li te neko primiti i gdje. Mozes otici i za novi zeland ne mora biti blizu. U 90 posto slucaja ako zelis emigrirati i ako su uporan naci ces drzavu koja ce te iz BiH primiti.
Ali nije da ne zavisi od uslova zivljenja i ekonomske situacije u BiH jer ti je to pokretac.
I tebi je bila losa situacija u BiH pokretac da pobjegnes iz te situacije.
Ozimician

#23472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 25/01/2025 10:27 Ali ti je onda druga stvar hoce li te neko primiti i gdje. Mozes otici i za novi zeland ne mora biti blizu. U 90 posto slucaja ako zelis emigrirati i ako su uporan naci ces drzavu koja ce te iz BiH primiti.
Ali nije da ne zavisi od uslova zivljenja i ekonomske situacije u BiH jer ti je to pokretac.
To je zabluda stare dijaspore da su svi otisli iz "lose situacije", neki su imali i solidne uslove u BiH, ali su otisli da probaju nesto bolje, vece, jace. Slazem se da je barem 2/3 migracije imalo los zivot u BIH, ali ne svi. Tako da "bjezanje" nije bas prava rijec, bjezalo se u ratu i eventualno tek poslije rata (USA). Isto tako da Njemacka meni nije bila spremna dati "Plavu kartu", da sam npr. morao cekati lutriju, vjerovatno ne bih otisao.

Evo imamo Kiwija na forumu kojem bi 90% BiH pozavidjelo na zivotu i uspjehu koji je ostvario u BiH, ali ipak odlazi na daleki NZ.

Racunaj i da je za preseljenje potrebna poprilicna cifra (o tome se malo prica), cak i za Njemacku, a kamoli za NZ, tako da ukoliko je ekonomska situacija bas losa, neces moci skupiti pare ni za avionsku kartu, a kamoli da platis 4 kirije unaprijed (3 hladne i jednu toplu) i da uopste nadjes stan.
elcaliente

#23473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 25/01/2025 10:35
elcaliente wrote: 25/01/2025 10:27 Ali ti je onda druga stvar hoce li te neko primiti i gdje. Mozes otici i za novi zeland ne mora biti blizu. U 90 posto slucaja ako zelis emigrirati i ako su uporan naci ces drzavu koja ce te iz BiH primiti.
To je zabluda stare dijaspore da su svi otisli iz "lose situacije", neki su imali i solidne uslove u BiH, ali su otisli da probaju nesto bolje, vece, jace. Slazem se da je barem 2/3 migracije imalo los zivot u BIH, ali ne svi. Tako da "bjezanje" nije bas prava rijec, bjezalo se u ratu i eventualno tek poslije rata (USA). Isto tako da Njemacka meni nije bila spremna dati "Plavu kartu", da sam npr. morao cekati lutriju, vjerovatno ne bih otisao.

Evo imamo Kiwija na forumu kojem bi 90% BiH pozavidjelo na zivotu i uspjehu koji je ostvario u BiH, ali ipak odlazi na daleki NZ.

Racunaj i da je za preseljenje potrebna poprilicna cifra (o tome se malo prica), cak i za Njemacku, a kamoli za NZ, tako da ukoliko je ekonomska situacija bas losa, neces moci skupiti pare ni za avionsku kartu, a kamoli da platis 4 kirije unaprijed (3 hladne i jednu toplu) i da uopste nadjes stan.
Da, zato sam i rekao gore da zavisi i od zivota i od uslova koje ti tvoja zemlja nudi. Npr. da je tebi sve bilo potaman u BiH i da ti je BiH nudila makar pedeset posto od onoga za cime si ti tragao u zivotu tebi Njemacka ne bi pala na pamet.
Last edited by elcaliente on 25/01/2025 11:05, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 25/01/2025 10:23
:thumbup:
Didier

#23475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 25/01/2025 10:35

Ja sam dvaput odlazio iz Bosne, jednom u Brisel, drugi put u Hag, pa iz Haga u Amsterdam, i onda nazad. Nijednom nisam išao zato što mi je u Sarajevu bilo loše, nego samo zato da probam nešto novo. Nisam imao djece, cijeli svijet je bio moj, a od tamo sam obišao sve kontinente osim Antarktika, što poslom, što turistički.

U Sarajevu sam već tri godine bez povrataka u Beneluks, iako sam prije toga živio na tim relacijama jer sam bio predstavnik za Balkan u jednoj firmi, pa sam pola života provodio u Bosni, a pola gore, i iskreno nigdje mi se više ne seli.

Imam sad ponudu da odem dvije godine u Toronto ili Vankuver, i sve je vrlo privlačno, a firmu koju imam u Sarajevu mogu voditi i od tamo, ali sam previše lijen da se ponovo spakujem, da tražim školu za stariju kćerku, da se zajebavam sa svim tim stvarima, tako da ću vjerovatno odbiti.

Nikad nije ni bilo do para, ali je istina da većina naših ljudi odlazi samo zbog toga, i ko drugačije kaže, uglavnom laže.
Post Reply