Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4401 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 18/01/2025 15:35
BAK-eV wrote: 18/01/2025 14:40 Pod jedan:
Moze se ta odluka o rezervatu promjeniti.
Ja ne znam zivis li u Bosni, ali Neum moze da radi sta hoce. Likovi ne postuju odluke sudova o vlasnistvu jer im se ne svidjaju.

Ako su oni rekli da je rezervat, rezervat je.

Dzaba bilo kome drugome ista donositi ili mijenjati. Ako oni nece luku, luke nema.
Novak20 wrote: 18/01/2025 15:19

Da je Neum imao uvjete za luku netko bi je do sada napravio počevši od Mlečana i Dubrovčana preko Turaka, a onda i svih ostalih uključujući i današnje bošnjačke nacionaliste u dijaspori. :D

Razmišljanje ti je besmisleno tim prije što ne misliš dobro BiH nego samo i isključivo Bošnjacima i njihovoj viziji BiH. :D
Ja jedino zamjeram sanjarima oko luke sto jos zive u komunizmu.

Oni bi upravljali tudjim vlasnistvom. De da drzava uradi "nesta". Da ja iz fotelje upravljam.

Bruka Kleka je privatna imovina. Fino otkupiti.
Onda ne biti lijen, i fino se poceti baviti malinjacima u zaledju Neuma i dole napraviti zivot.
Onda ako bude trebala luka, napravice se.
Ne razumijem tačno, kakvo sanjarenje?
Posao države je da osigura infrastrukturu, makar u 99% država svijeta.

Rekoh, samo ne volim ove koji govore da to nije kao takvo moguće ili kojima je vrh mentalnog kapaciteta "joj, čuj Mujo kapetan hahahhaha".
palermo

#4402 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by palermo »

skupljac_zeljeza wrote: 17/01/2025 13:49
Truba wrote: 17/01/2025 13:07
takodjer, danasnji formumasi sa svojim pisanjem nimalo ne pridonose pojacanju ljubavi prema bih
a ni ostali mediji portali radija i televizije
Bošnjaci će svakoga rado pozdraviti ko je za zajednički život i zajedničku državu bez torova i želja za secesijom. Znam zasigurno. Ali za ljubav treba dvoje. Od nameta nema selameta.

Tja...bas zasigurno...opet tja...
Novak20

#4403 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Haris.ba wrote: 18/01/2025 17:11
Novak20 wrote: 18/01/2025 16:06 F BiH ima samo ovo od prostornih planova (pogledaj link). Odnosno, nema Prostornog plana F BiH.
Pise ti lijepo.
Prostorni plan Republike BiH od 1981. do 2000. godine
(do donošenja prostornog plana Federacije BiH)
Prostorni plan FBiH je do donosenja novog onaj koji je na snazi.

Ne znam sta pokusavas da objasnjavas oko autocesta.

Zakon je uredio da se za autoceste donosi posebna vrsta prostornog plana koja mora da bude u skladu sa osnvnim prostornim planom.
Nema tu veze nista politika ili nesta drugo.

Konkretno i za morsku luku bi se donijela ta posebna vrsta planskog dokumenta.
^lan 17. Prostorni plan podru~ja posebnih obilje`ja Federacije donosi se za podru~ja od zna~aja za Federaciju utvr|ena Prostornim planom Federacije. Podru~je posebnog obilje`ja Federacije utvr|uje se naro~ito za: 1) podru~je izgradnje velikih hidroenergetskih gra|evina (vi{e od 30 MW instalirane snage) utvr|eno Prostornim planom Federacije; 2) slivno podru~je hidroakumulacija za potrebe regionalnog snabdijevanja vodom u uvjetima kada dva ili vi{e kantona nisu osigurali mogu}nost zajedni~kog snabdijevanja; 3) koridore i gra|evine me|unarodnog saobra}aja (me|unarodne ceste sa prate}im objektima, me|unarodni aerodromi, luke i sl.); 4) hidromelioracione sisteme na povr{inama ve}im od 2000 ha; 5) posebno ugro`ena podru~ja (plavna podru~ja, goleti, klizi{ta i sl.) ukoliko dva ili vi{e kantona nisu uredili odnose na za{titi; 6) podru~ja za potrebe odr`avanja me|unarodnih sportskih manifestacija; 7) podru~ja koja imaju izrazit prirodni, graditeljski ili kulturno-historijski zna~aj i kao takva su utvr|ena Prostornim planom Federacije. Prostorni plan podru~ja posebnih obilje`ja, s obzirom na zajedni~ka prirodna, kulturna ili druga obilje`ja, utvr|uje osnovnu organiziranost prostora, mjere kori{tenja, ure|enja i za{tite tog podru~ja sa aktivnostima koje imaju prednost, mjere za unapre|ivanje i za{titu okoli{a, te po potrebi odre|uje obavezu izrade urbanisti~kih i detaljnih planova ure|enja za u`a podru~ja unutar prostornog plana podru~ja posebnog obilje`ja.
Malo si me zaintrigirao pa sam na brzinu pregledao ove stvari o kojima pišemo, a tiču se prostornog planiranja.

Prostorni plan SR BiH (kompletne SR) usvojen je 1981. i trebao je važiti do 2000. godine kada bi postao mrtvo slovo na papiru baš kao što su mrtva slova Socijalistička Republika BiH koja ga je donijela i Republika BiH koja mu je možda po inerciji produžila život dok se i sama nije raspala i ukinula.

Logično bi bilo da su vlasti BiH nakon 1995. - 1996. godine donijele novi "državni" Prostorni plan ali je umjesto toga tih godina entitetski Prostorni plan uradila RS i nakon toga još dva puta ga mijenjala. F BiH nikada nije odmakla dalje od "Nacrta" P p F BiH.

Ne mogu da nađem kojom je odlukom F BiH prihvatila i produžila Prostorni plan cjelovite SR BiH ili cjelovite R BiH kao entitetski Prostorni plan ali nije ni bitno. Po planu starom 44 godine sigurno nema luke Neum, Južne interkonekcije i mase drugih stvari koje su danas aktualne.

I ovo što si naveo za Plan područja posebnih obilježja F BiH je iz Zakona o p p i ........ ali ovim stavovima prethodi rečenica iz istog članka koju nisi naveo:
"Prostorni plan područja posebnih obilježja Federacije donosi se za područja od značaja za Federaciju utvrđena Prostornim planom Federacije."

Pošto novi P p F BiH nikada nije usvojen i nije definirao područja posebnih obilježja, a stari Pp ne poznaje pojam područja posebnih obilježja kao ni mnoge druge stvari, upitno je ovo pozivanje na "područja posebnih obilježja" oko kojih nema dogovora u F BiH.

Da probam objasniti na primjeru.

U ovom "važećem" P p F BiH nema plinovoda Južne interkonekcije, a novog P p nema. U starom Pp SR BiH lijepo piše da se priključak na plinovod iz SR Hrvatske radi u Bosanskom Brodu. Prema tome, za Zapadnu Hercegovinu se ne može donijeti P p područja posebnih obilježja glede plinovoda, a ne može ni za B. Brod jer je u RS. :D
Haris.ba

#4404 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote: 18/01/2025 19:39 U ovom "važećem" P p F BiH nema plinovoda Južne interkonekcije, a novog P p nema. U starom Pp SR BiH lijepo piše da se priključak na plinovod iz SR Hrvatske radi u Bosanskom Brodu. Prema tome, za Zapadnu Hercegovinu se ne može donijeti P p područja posebnih obilježja glede plinovoda, a ne može ni za B. Brod jer je u RS.
Kada parlament donese odluku - to je to.

Mozes ti tvrditi da nije po zakonu, imaju apelacije i slicno.

Trenutno - autoput se pravi bez noveliranog prostornog plana.
Dok neko ne pokrene apelaciju je li to po zakonu - moze.

Tipa, mogla bi se onda problematizirati i brza cesta prema Sirokom.

I kako mozes pisati da nesta nisam naveo, a ja upravo naveo to sto pises oko zakona, jos podebljao.
Last edited by Haris.ba on 18/01/2025 20:05, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#4405 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 18/01/2025 20:00
Novak20 wrote: 18/01/2025 19:39 U ovom "važećem" P p F BiH nema plinovoda Južne interkonekcije, a novog P p nema. U starom Pp SR BiH lijepo piše da se priključak na plinovod iz SR Hrvatske radi u Bosanskom Brodu. Prema tome, za Zapadnu Hercegovinu se ne može donijeti P p područja posebnih obilježja glede plinovoda, a ne može ni za B. Brod jer je u RS.
Kada parlament donese odluku - to je to.

Mozes ti tvrditi da nije po zakonu, imaju apelacije i slicno.

Trenutno - autoput se pravi bez noveliranog prostornog plana.
Dok neko ne pokrene apelaciju je li to po zakonu - moze.

Tipa, mogla bi se onda problematizirati i brza cesta prema Sirokom.
A moglo bi se i upitati jel promjena toka radobolje zbog jedne predmetne nekretnine unesena u pp FBiH :evil: :evil: :mrgreen:
detroit-mercy

#4406 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 18/01/2025 18:34
Haris.ba wrote: 18/01/2025 15:35
BAK-eV wrote: 18/01/2025 14:40 Pod jedan:
Moze se ta odluka o rezervatu promjeniti.
Ja ne znam zivis li u Bosni, ali Neum moze da radi sta hoce. Likovi ne postuju odluke sudova o vlasnistvu jer im se ne svidjaju.

Ako su oni rekli da je rezervat, rezervat je.

Dzaba bilo kome drugome ista donositi ili mijenjati. Ako oni nece luku, luke nema.
Novak20 wrote: 18/01/2025 15:19

Da je Neum imao uvjete za luku netko bi je do sada napravio počevši od Mlečana i Dubrovčana preko Turaka, a onda i svih ostalih uključujući i današnje bošnjačke nacionaliste u dijaspori. :D

Razmišljanje ti je besmisleno tim prije što ne misliš dobro BiH nego samo i isključivo Bošnjacima i njihovoj viziji BiH. :D
Ja jedino zamjeram sanjarima oko luke sto jos zive u komunizmu.

Oni bi upravljali tudjim vlasnistvom. De da drzava uradi "nesta". Da ja iz fotelje upravljam.

Bruka Kleka je privatna imovina. Fino otkupiti.
Onda ne biti lijen, i fino se poceti baviti malinjacima u zaledju Neuma i dole napraviti zivot.
Onda ako bude trebala luka, napravice se.
Ne razumijem tačno, kakvo sanjarenje?
Posao države je da osigura infrastrukturu, makar u 99% država svijeta.

Rekoh, samo ne volim ove koji govore da to nije kao takvo moguće ili kojima je vrh mentalnog kapaciteta "joj, čuj Mujo kapetan hahahhaha".
Vidimo na primjeru Jablanice kako to fercera :mrgreen:
Ponekad treba biti realistican i realno sagledati svoje mogucnosti.
Mi autoput meljamo vec 30 godina i nismo ni upolovili.
A prica, sagradit ce Arapi, Kinezi, neko treci ili cetvrti je za kurca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4407 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/k ... rove/35366

evo ona prica o nepozdravljaju hrvata i da ti nemusliman ne može biti prijatelj
PM72

#4408 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PM72 »

Dobar ti je izvor dezinformacija...poznati su po pisanju tekstova o dvije škole pod jednim krovom,logoru Dretelj,rušenju džamija i Starog mosta...al u qrcu
dr_Evil

#4409 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

PM72 wrote: 21/01/2025 10:35 Dobar ti je izvor dezinformacija...poznati su po pisanju tekstova o dvije škole pod jednim krovom,logoru Dretelj,rušenju džamija i Starog mosta...al u qrcu
Pa dobro, ovakve stvari se desavaju.
PM72

#4410 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PM72 »

dr_Evil wrote: 21/01/2025 10:38
PM72 wrote: 21/01/2025 10:35 Dobar ti je izvor dezinformacija...poznati su po pisanju tekstova o dvije škole pod jednim krovom,logoru Dretelj,rušenju džamija i Starog mosta...al u qrcu
Pa dobro, ovakve stvari se desavaju.
Hrvatska politika i vođstvo su uvezli mudžahedine i pogan koja ide uz njih.Svaki je imao adresu i Hrvatskoj i svi su ušli preko hrvatske kao humanitarci...
Truba

#4411 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

moj susret s bosnjacima na FPN-u 1999-2003 ne bih nikom poželio
i dan danas se sjetim te institucije

sva sreća pa je postojao KŠC pa smo bili zaštićeni komunističke ali i bosnjacke propagande, a vala djeca danas idu studirat u zagreb osjek mostar pa njihovi mladi mozgovini ne mogu biti zahvaćeni mentalnim proljevima koje profe instaliraju
neko će reći slušaju i proljev u mostaru... da da slušaju svoj proljev a ne tuđi

na temi o armenima lika ne zanimaju zločini otprije 100 godina
sasvim je legitimno reći dame ne zanimaju zlocini otprije 30 godina niti su relevantni za današnje probleme
DaysleepeR

#4412 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

Možemo se mi lagati još 30 godina.
Kuda god da su ušli, neko im je ovdje dao prostor za bazu, obezbijedio logistiku, hranu, vodu, naftu, struju, itd.
Neko ih je ovdje integrisao u korpus, dao uniforme, municiju, MTS.

Nije dobro za nas da se lažemo.
LSD

#4413 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by LSD »

Labudan i njegov pouzdani izvor - katoliban Josip Vajdner iz Katolickog tjednika :lol:
Truba

#4414 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

sta se pop ima baviti novinarstvom nek se drži oltara :D

:lol:

LSD

#4415 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by LSD »

Truba wrote: 21/01/2025 10:44 moj susret s bosnjacima na FPN-u 1999-2003 ne bih nikom poželio

sva sreća pa je postojao KŠC pa smo bili zaštićeni komunističke ali i bosnjacke propagande, a vala djeca danas idu studirat u zagreb osjek mostar pa njihovi mladi mozgovini ne mogu biti zahvaćeni mentalnim proljevima koje profe instaliraju
neko će reći slušaju i proljev u mostaru... da da slušaju svoj proljev a ne tuđi

sasvim je legitimno reći dame ne zanimaju zlocini otprije 30 godina niti su relevantni za današnje probleme
Kakav je osjecaj zivjeti citav zivot pod "turskim jarmom" :izet: među mrskim bosnjacima, a onda se anonimno zaliti po forumima :lol:
Sanjarko

#4416 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

LSD wrote: 21/01/2025 10:45 Labudan i njegov pouzdani izvor - katoliban Josip Vajdner iz Katolickog tjednika :lol:
Truba ko Tramp=Truba, trubi po vazdan, i upetlja se sam malo, malo u sto sta.
LSD

#4417 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by LSD »

Sanjarko wrote: 21/01/2025 10:49
LSD wrote: 21/01/2025 10:45 Labudan i njegov pouzdani izvor - katoliban Josip Vajdner iz Katolickog tjednika :lol:
Truba ko Tramp=Truba, trubi po vazdan, i upetlja se sam malo, malo u sto sta.
Dusa draga napacena :sad: i dan danas prepricava traume od susreta sa bosnjacima, kao da je vidio vanzemaljce :lol:
Sanjarko

#4418 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

LSD wrote: 21/01/2025 10:47
Truba wrote: 21/01/2025 10:44 moj susret s bosnjacima na FPN-u 1999-2003 ne bih nikom poželio

Kakav je osjecaj zivjeti citav zivot pod "turskim jarmom" :izet: među mrskim bosnjacima, a onda se anonimno zaliti po forumima :lol:
Ma bilo je sikaniranja i slicnoga da se ne lazemo prema nekima ucenicima od strane drugih ucenika razlicitih religija ili porijekla ali ne od svih. Pa i ja sam bio predmet sikaniranja i slicnoga od strane istih sunarodnjaka ali opet kazem ne od svih.

Ali ti ucenici su vecinom imali neke druge probleme, ti sto su sikanirali i slicno, od alkohola i porodicnih poblema pa do cak droga.

Sudbina, sta ces.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4419 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by teskeredzic_22 »

Ta jasno...neki zločini mogu postati nebitni čak i ako se pretvore u genocid i ako su bili šta ja znam...prije 80 godina.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Koncentra ... _Hrvatskoj
https://sh.wikipedia.org/wiki/Genocid_u ... _Hrvatskoj
https://sh.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8D ... tskom_ratu
https://znaci.org/odrednica.php?slug=us ... ocini-1941
https://www.antifasisticki-vjesnik.org/hr/kalendar/
Last edited by teskeredzic_22 on 21/01/2025 10:56, edited 1 time in total.
PM72

#4420 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PM72 »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 10:44 Možemo se mi lagati još 30 godina.
Kuda god da su ušli, neko im je ovdje dao prostor za bazu, obezbijedio logistiku, hranu, vodu, naftu, struju, itd.

Slažem se.Ali nijedan nije došao preko Srbije niti je postojala avionska linija za Sarajevo.Svi,ponavljam,baš svi su imali prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i njihov SIS je imao podatke.I svi baš u Srednju Bosnu gdje ima najviše hrvata.Nijedan nije uzeo pušku da brani muslimane u Žepi,Srebrenici,Sarajevu ili Bihaću...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4421 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by teskeredzic_22 »

:srce:
Image
Malisa11

#4422 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

Ma trubi je zao pod stare dane sto nije naplatio svoj HR predznak. Kada vidi druge koliko to koriste i naplacuju zao mu pa sada ima takve komentare.

U sustini nije los coek, pokazalo mu je Sarajevo da moze da zivi i bude covjek uz bilo koga, ako je i on covjek, ali jbga, bilo bi dobro da je uz to jos se sta cvaknulo.
Truba

#4423 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

moze biti kad se izoliras od svega i svih ukljucujuci i svoje

al tako mozes svuda

i prebacite problem male djecice u skoli na forumasa
Sanjarko

#4424 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

PM72 wrote: 21/01/2025 10:55
DaysleepeR wrote: 21/01/2025 10:44 Možemo se mi lagati još 30 godina.

Slažem se.Ali nijedan nije došao preko Srbije niti je postojala avionska linija za Sarajevo.Svi,ponavljam,baš svi su imali prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i njihov SIS je imao podatke.I svi baš u Srednju Bosnu gdje ima najviše hrvata.Nijedan nije uzeo pušku da brani muslimane u Žepi,Srebrenici,Sarajevu ili Bihaću...
Bilo ih je ovdje u Nicaze. Ali zacudo nisu dirali puno ljude. Kako znam. Vise ih su ih se sami ljudi plasili, ono izgledom itd. Neki ljudi jesu bili hapseni i slicno od strane TO itd, drugih nacionalnosti Srbi i Hrvati, ali znam da su petljali itd. U jednog takvog nasli punu kucu oruzja u raciji ili cemu vec.

Sad je taj covjek u Srbiji, ziv i zdrav. A htio ko zna sta ovdje s tim oruzjem.
LSD

#4425 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by LSD »

Malisa11 wrote: 21/01/2025 10:57 Ma trubi je zao pod stare dane sto nije naplatio svoj HR predznak. Kada vidi druge koliko to koriste i naplacuju zao mu pa sada ima takve komentare.

U sustini nije los coek, pokazalo mu je Sarajevo da moze da zivi i bude covjek uz bilo koga, ako je i on covjek, ali jbga, bilo bi dobro da je uz to jos se sta cvaknulo.
Truba ostario, a nikad se nije asimilirao u Sarajevu. Neougodno se osjeca u njemu sa svojim katolibanskim identitetom. Htio bi da iskoci iz sopstvene koze, al nema gdje.
Zato i pise svaki dan pizdarije po forumu, nema gdje drugo izbaciti svoj cemer i ocaj. Jadnicak, pomalo bi ga i zao :sad: smrc.
Post Reply