Haris.ba wrote: ↑18/01/2025 17:11
Novak20 wrote: ↑18/01/2025 16:06
F BiH ima samo ovo od prostornih planova (pogledaj link). Odnosno, nema Prostornog plana F BiH.
Pise ti lijepo.
Prostorni plan Republike BiH od 1981. do 2000. godine
(do donošenja prostornog plana Federacije BiH)
Prostorni plan FBiH je do donosenja novog onaj koji je na snazi.
Ne znam sta pokusavas da objasnjavas oko autocesta.
Zakon je uredio da se za autoceste donosi posebna vrsta prostornog plana koja mora da bude u skladu sa osnvnim prostornim planom.
Nema tu veze nista politika ili nesta drugo.
Konkretno i za morsku luku bi se donijela ta posebna vrsta planskog dokumenta.
^lan 17. Prostorni plan podru~ja posebnih obilje`ja Federacije donosi se za podru~ja od zna~aja za Federaciju utvr|ena Prostornim planom Federacije. Podru~je posebnog obilje`ja Federacije utvr|uje se naro~ito za: 1) podru~je izgradnje velikih hidroenergetskih gra|evina (vi{e od 30 MW instalirane snage) utvr|eno Prostornim planom Federacije; 2) slivno podru~je hidroakumulacija za potrebe regionalnog snabdijevanja vodom u uvjetima kada dva ili vi{e kantona nisu osigurali mogu}nost zajedni~kog snabdijevanja; 3) koridore i gra|evine me|unarodnog saobra}aja (me|unarodne ceste sa prate}im objektima, me|unarodni aerodromi, luke i sl.); 4) hidromelioracione sisteme na povr{inama ve}im od 2000 ha; 5) posebno ugro`ena podru~ja (plavna podru~ja, goleti, klizi{ta i sl.) ukoliko dva ili vi{e kantona nisu uredili odnose na za{titi; 6) podru~ja za potrebe odr`avanja me|unarodnih sportskih manifestacija; 7) podru~ja koja imaju izrazit prirodni, graditeljski ili kulturno-historijski zna~aj i kao takva su utvr|ena Prostornim planom Federacije. Prostorni plan podru~ja posebnih obilje`ja, s obzirom na zajedni~ka prirodna, kulturna ili druga obilje`ja, utvr|uje osnovnu organiziranost prostora, mjere kori{tenja, ure|enja i za{tite tog podru~ja sa aktivnostima koje imaju prednost, mjere za unapre|ivanje i za{titu okoli{a, te po potrebi odre|uje obavezu izrade urbanisti~kih i detaljnih planova ure|enja za u`a podru~ja unutar prostornog plana podru~ja posebnog obilje`ja.
Malo si me zaintrigirao pa sam na brzinu pregledao ove stvari o kojima pišemo, a tiču se prostornog planiranja.
Prostorni plan SR BiH (kompletne SR) usvojen je 1981. i trebao je važiti do 2000. godine kada bi postao mrtvo slovo na papiru baš kao što su mrtva slova Socijalistička Republika BiH koja ga je donijela i Republika BiH koja mu je možda po inerciji produžila život dok se i sama nije raspala i ukinula.
Logično bi bilo da su vlasti BiH nakon 1995. - 1996. godine donijele novi "državni" Prostorni plan ali je umjesto toga tih godina entitetski Prostorni plan uradila RS i nakon toga još dva puta ga mijenjala. F BiH nikada nije odmakla dalje od "Nacrta" P p F BiH.
Ne mogu da nađem kojom je odlukom F BiH prihvatila i produžila Prostorni plan cjelovite SR BiH ili cjelovite R BiH kao entitetski Prostorni plan ali nije ni bitno. Po planu starom 44 godine sigurno nema luke Neum, Južne interkonekcije i mase drugih stvari koje su danas aktualne.
I ovo što si naveo za Plan područja posebnih obilježja F BiH je iz Zakona o p p i ........ ali ovim stavovima prethodi rečenica iz istog članka koju nisi naveo:
"Prostorni plan područja posebnih obilježja Federacije donosi se za područja od značaja za Federaciju utvrđena Prostornim planom Federacije."
Pošto novi P p F BiH nikada nije usvojen i nije definirao područja posebnih obilježja, a stari Pp ne poznaje pojam područja posebnih obilježja kao ni mnoge druge stvari, upitno je ovo pozivanje na "područja posebnih obilježja" oko kojih nema dogovora u F BiH.
Da probam objasniti na primjeru.
U ovom "važećem" P p F BiH nema plinovoda Južne interkonekcije, a novog P p nema. U starom Pp SR BiH lijepo piše da se priključak na plinovod iz SR Hrvatske radi u Bosanskom Brodu. Prema tome, za Zapadnu Hercegovinu se ne može donijeti P p područja posebnih obilježja glede plinovoda, a ne može ni za B. Brod jer je u RS.