SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
ing-ecc
#87976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dobar je i ugao gledanja nego ne znam prepoznaje li bitne cinjenice sa slike?
- vjeshalica
#87977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kriminolog je to diflomirani.
-
propojeilijas
#87978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ovakvog rastinja ima u cijelom gradu zato sto komunalne sluzbe slabo rade svoj posao. Vlasnica nek promijeni parkingduga puska wrote: ↑12/01/2025 13:13I ja se to od jutros pitamnoviclan wrote: ↑12/01/2025 13:08 Sarajevo: Lopovi sa automobila ukrali četiri točka, "operaciju" obavili u dvije noći
http://www.klix.ba/clanak/250112034
![]()
Tita vam "koja" je ovo otoka, dje je ovo ovako rastinje
-
Naslovnica
#87979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Lakše je bilo ukrasti cijeli auto pa ga na miru raskupusati.

- liyf
#87980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iza novih zgrada najbliže GRASunoviclan wrote: ↑12/01/2025 13:08 Sarajevo: Lopovi sa automobila ukrali četiri točka, "operaciju" obavili u dvije noći
http://www.klix.ba/clanak/250112034
![]()
Tita vam "koja" je ovo otoka, dje je ovo ovako rastinje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#87981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci cura nije organizirala prijevoz kola do majstora ili u neko sigurnije podrucje
Nema para?
Odmah prodaji kola
Ili je propuh u glavi
Kupio joj otac brat ili momak
Mislila ide na vodu i nije skupo odrzavanje
Nema para?
Odmah prodaji kola
Ili je propuh u glavi
Kupio joj otac brat ili momak
Mislila ide na vodu i nije skupo odrzavanje
- Haris033
#87982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne, nego lopovi snimaju vozila koja se duže vremena ne voze i samim tim dolaze do zaključka da se vozilo i ne čuva od strane vlasnika. Kod nas na parkingu Audi A8 stajao cijelu zimu. Jedno jutro krenuo na posao, kad ono Audi na ciglama bez točkova. Stajao tako još 10 dana.
-
noviclan
- Laplace
#87984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve to treba zvati inspekciju i porušiti, što rekoše kolege forumaši. Zar da gledamo ovakvo ruglo:Sid the sloth wrote: ↑10/01/2025 15:00Najcesce su to ljudi koji ne mogu ni sebe smisliti a kamo li drugedrug_profi wrote: ↑10/01/2025 13:53 Ja uvijek kažem da ovakve zoofobne izjave mogu samo pisati ljudi koji se ne potrude nimalo da razumiju životinje.
Prije svega da izbiju iz glave netačnu tvrdnju da životinje nemaju emocije i inteligenciju.
Kucice za mace na javnim povrsinama su super ideja i uvijek ce ih neko nahraniti. Puno bolje nego da su po podrumima i haustorima.

Valjda im je srce na mjestu sad kad će životinje gladovati i smrzavati se. Uvijek mogu grijeh ili propuštanje činjenja dobrih djela nadoknaditi odlaskom u crkve/džamije. Pa onda kaže kako samo napadam vjernike. Ne napadam prave nego ove koji misle da mogu biti kakvi hoće i uvlačiti se bogu pa će u Raj/Džennet.
- Laplace
#87985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imali smo nedavno diskusiju o mišu u elitnoj sarajevskoj slastičarni, koji je fotografisan među kolačima.
- Laplace
#87986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
483.699 KM - 36.500 KM = 447.199 KMmuha_sa wrote: ↑10/01/2025 17:08 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... nu-zatvora
Dana nece ležat--plati 365 dana i vozdra
Dobar je 447.199 KM (minus sudski troškovi). Matematika je jasna.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#87987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kako zna u kojem su vremenskom intervalu prve dvije ukradeneHaris033 wrote: ↑12/01/2025 18:45 Ne, nego lopovi snimaju vozila koja se duže vremena ne voze i samim tim dolaze do zaključka da se vozilo i ne čuva od strane vlasnika. Kod nas na parkingu Audi A8 stajao cijelu zimu. Jedno jutro krenuo na posao, kad ono Audi na ciglama bez točkova. Stajao tako još 10 dana.
- Laplace
#87988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo u Istanbulu ne razvaljuju. Daleko smo dogurali kad su nam Turci primjer kulture.dječak sa šibicama wrote: ↑10/01/2025 11:44 Neko stavi kucicu za mace i cuke, lijepa drvena sa dekom unutra, dodje prvi komsija sutne nogom baci u kontejner. Sutra maca sjedi na betonu, nosi to kerce odavde samo prlja ovdje. Cisca macka od njega, smrdi na zeninu zaprsku nije se tri dana kupao.
Samo sakriveni primitivizam i mrznja prema zivotinjama. Inace mi je to fascinantno, imao sam komsinicu koja se plasila macke sve bjezi od macaka kaze uuu macka, rodila se na selu odrasla cuvajuci krave i ovce.
Valjda kao i antagonizam prema zelenoj travi, strah od porijekla, korijena, i da ce je zelena trava i zivotinje podsjetiti na traume djetinjstva u blatu i na taljigama.

-
PM72
#87989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Izvinućeš ali nam turci mogu biti primjer u mnogim stvarima.
- sinuhe
#87990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na Zapadu nema ni lutalica ni ptica.
- Laplace
#87991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali u svemu, ne samo u jednoj stvari.nepass1 wrote: ↑10/01/2025 20:15Ja sam za to da se pridrzavamo kucnog reda u zgradi. Hoces macu u stan i zivi snjom. A ne hocu macu ali neka je pred haustorom i bacicu joj oglodjan batak i krompiraLaplace wrote: ↑10/01/2025 12:48Kako rekoh, namćori. Ako je namćor uz to primitivac, što je čest slučaj, dobiješ to što dobiješ.dječak sa šibicama wrote: ↑10/01/2025 11:44 Neko stavi kucicu za mace i cuke, lijepa drvena sa dekom unutra, dodje prvi komsija sutne nogom baci u kontejner. Sutra maca sjedi na betonu, nosi to kerce odavde samo prlja ovdje. Cisca macka od njega, smrdi na zeninu zaprsku nije se tri dana kupao.
Samo sakriveni primitivizam i mrznja prema zivotinjama. Inace mi je to fascinantno, imao sam komsinicu koja se plasila macke sve bjezi od macaka kaze uuu macka, rodila se na selu odrasla cuvajuci krave i ovce.
Valjda kao i antagonizam prema zelenoj travi, strah od porijekla, korijena, i da ce je zelena trava i zivotinje podsjetiti na traume djetinjstva u blatu i na taljigama.
Uz to, teški antropocentrizam. Čovjeku se sve toleriše, a ako neka druga vrsta napravi 1% problema koje pravi čovjek onda se nju mora ukloniti. Kako rekoh, primjer izmeta je tipičan: više ćeš vidjeti ljudskog nego životinjskog izmeta (doduše, malo golubovi kvare prosjek). Ako izmetu dodamo smeće, onda im sve životinje skupa sa golubovima, kondorima i pterodaktilima ne mogu ni primaći.
I nije to "hoću macu" nego vidiš životinju koja gladuje, odbačena ili rođena na ulici i žao ti je da ugine od gladi pa je nahraniš kad stigneš. Nemaš uslova da držiš životinju u stanu ili vće imaš jednu koja je ne bi prihvatila ili si podstanar kome vlasnik ne da da pušta životinju u stan.
Tako je kod mene bilo. Nisam htiio da držimmačke, nisam ih tražio. Došla pred kuću mačka pred porod i šta sam mogao? Pustiti je da gladuje? Doduše, pustio sam je i u kuću (uglavnom zbog opasnih pasa u kraju), a i imam dvorište gdje mogu biti a da nikome ne smetaju.
-
Dead Man Walking
#87992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Za jednog Laplacea ti i nije najjasnija, obzirom da je vec vratio to sto je hajrovo kako i pise u tekstu.Laplace wrote: ↑13/01/2025 08:53483.699 KM - 36.500 KM = 447.199 KMmuha_sa wrote: ↑10/01/2025 17:08 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... nu-zatvora
- Laplace
#87993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo to. Našim ljudima su kriva udruženja za zaštitu životinja tipa Av-mau, krivi su ljudi koji ih hrane a niko ne spominje glavne krivce: "ljude" koji odbacuju životinje i svoj problem prebacuju na druge i država koja po tom pitanju ne poduzima ništa.Ateista wrote: ↑11/01/2025 12:04To je vec pitanje drzave/kantona/opstina ili koga vec, da ne ulazim u detalje, da rijese problem pasa lutalica i da se uvedu zakoni koji ce onemoguciti da se psi ostavljaju na ulici i slicno.Hakiz wrote: ↑11/01/2025 11:45 U jednom naselju hrane čopor. Pa moja drugarica kada se vraća naveče s posla a da bi došla do autobuske stanice koja je u tom naselju samo čeka kada će je rastrgnuti. Nije jednom morala bježati na drugu stranu ceste kada zareže i potrče prema njoj, nisu joj jednom vozači pomogli da prođe tako što su usporili i vozili pored nje i na taj način sprečavali pse da je napadnu. A nije jedina.
Kreneš biciklom, pa na potezu između RTV doma i mosta na Alipašinom, blizu mosta izlete iz onog šipražja i napadnu.
I tako dalje.
Tako da one koji hrane lutalice oko zgrada treba u zatvor. Pas mora imati vlasnika koji o psu mora voditi računa. Pas koji nema vlasnika, šinteraj. Sve ostalo je produžavanje agonije.
Dok se to ne rijesi, nisu problem oni koji hrane te iste lutalice, vec drzava koja ne rjesava taj problem sistemski. Cak je jos gore po meni ostavljati te lutalice gladne, ako su gladni onda mogu biti i vise agresivni i slicno, tako nije problem u onima koji ih hrane, ako su vec tu i ako problem nije adekvatno rijesen, bolje ih je nahraniti nego ostaviti da umiru od gladi.
Što je životinja gladnija, veće su šanse da će nekog napasti. Osim toga, krivi su i ljudi koji pse čine agresivnima. Prošle godine sam se zatekao kad su djeca kamenjem gađaja (a odrasli ih nagovarali i poticali) psa koji je neagresivan, miran i plaši se ljudi. Taj nikad nikog nije napao niti lajao na ljude do tog dana. Otad je lajao na djecu, ali ni da krene da ih napadne. Nedavno je nestao, vjerovatno je neko prijavio da je pas agresivan (a nije, djeca su bezrazložno agresivna prema njemu) i uklonio ga.
Ovoliki broj životinja lutalica vidio sam samo u BiH i u Srbiji. Isti slučaj sa pregaženim životinjama: tu smo rame uz ramesa Srbijom po oba pitanja. A sebe smatramo dobrim ljudima.
- Laplace
#87994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je informacija koja mi nije bila dostupna u trenutku pisanja komentara.Dead Man Walking wrote: ↑13/01/2025 09:10Za jednog Laplacea ti i nije najjasnija, obzirom da je vec vratio to sto je hajrovo kako i pise u tekstu.Laplace wrote: ↑13/01/2025 08:53483.699 KM - 36.500 KM = 447.199 KMmuha_sa wrote: ↑10/01/2025 17:08 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... nu-zatvora
Vratio je on ono što su mu našli da je utajio. Dobar je on opet ako uzmemo da je vjerovatno više novca prošlo "ispod radara".
- Laplace
#87995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tačno, na naše čiste i uredne ulice ljudi bacaju hranu i tako remete sterilne pločnike bez papirića, bez odbačenih sendviča i bez flaša piva.vjeshalica wrote: ↑11/01/2025 19:52 Smeta mu sto se frklja hrana po ulici,javnim povrsinama i iste prljaju (pretpostavljam).
Sjecam se prije 10 godina kad je jedna dobronamjerna seljandura pokvasila hljeb i trehnula ga sa 6tog sprata i kad je pao na trotoar i isprsko auta....![]()
Naravno da bacanje hrane tek tako nije u redu. Za par maraka kušiš posudu u kojoj daješ hranu životinji i problem riješen.
- Laplace
#87996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne može proći, smeta policijsko vozilo.noviclan wrote: ↑12/01/2025 13:56 Sudar dva automobila na Marijin Dvoru, obustavljen tramvajski saobraćaj
http://www.klix.ba/clanak/250112040
Kol'ko vidim iz ovog ugla tramvaj hladno moze saobracati,
Krš i lom na Marindvoru: Policija na terenu, obustavljen tramvajski saobraćaj, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... -saobracaj
Al' nee tu je nas S(A)PD da zaustavi saobracaj pa za dva sata za dva sata
- nepass1
#87997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidi kod nas je zgrada ko lampa, sve cisto uredno, placa se odrzavanje, cak smo u plusu. Svi su se dobro naguzili da kupe stan, krediti hipoteke itd.. i svi hocemo da je uredno. I onda se dvije zenske budaletine nadju i hrane macke pred ulazom. Nece moci. Ako ti je zao udomi kod sebe ili odnesi hranu na livadu i tamo hrani, kupi posude, kupi i kucicu. Sad fleke po onim betonskim plocama ne moze niko da spere, upilo masnocu ili sta vec od hrane.Laplace wrote: ↑13/01/2025 09:24Tačno, na naše čiste i uredne ulice ljudi bacaju hranu i tako remete sterilne pločnike bez papirića, bez odbačenih sendviča i bez flaša piva.vjeshalica wrote: ↑11/01/2025 19:52 Smeta mu sto se frklja hrana po ulici,javnim povrsinama i iste prljaju (pretpostavljam).
Sjecam se prije 10 godina kad je jedna dobronamjerna seljandura pokvasila hljeb i trehnula ga sa 6tog sprata i kad je pao na trotoar i isprsko auta....![]()
Naravno da bacanje hrane tek tako nije u redu. Za par maraka kušiš posudu u kojoj daješ hranu životinji i problem riješen.
Alergican sam na ove sto bi da se jebu a da im ne udje
- Laplace
- Chloe
- Photo mod
#87999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prije godinu - dvije, "lutalica" je ujeo malenog dječaka, pas je uhvaćen i preko čipa utvrđen vlasnik sa boravištem u Cazinu. Dosadio vlasniku pas, pa ga odvezao 60ak kilometara od kuće.Laplace wrote: ↑13/01/2025 09:16
Upravo to. Našim ljudima su kriva udruženja za zaštitu životinja tipa Av-mau, krivi su ljudi koji ih hrane a niko ne spominje glavne krivce: "ljude" koji odbacuju životinje i svoj problem prebacuju na druge i država koja po tom pitanju ne poduzima ništa.
Što je životinja gladnija, veće su šanse da će nekog napasti. Osim toga, krivi su i ljudi koji pse čine agresivnima. Prošle godine sam se zatekao kad su djeca kamenjem gađaja (a odrasli ih nagovarali i poticali) psa koji je neagresivan, miran i plaši se ljudi. Taj nikad nikog nije napao niti lajao na ljude do tog dana. Otad je lajao na djecu, ali ni da krene da ih napadne. Nedavno je nestao, vjerovatno je neko prijavio da je pas agresivan (a nije, djeca su bezrazložno agresivna prema njemu) i uklonio ga.
Ovoliki broj životinja lutalica vidio sam samo u BiH i u Srbiji. Isti slučaj sa pregaženim životinjama: tu smo rame uz ramesa Srbijom po oba pitanja. A sebe smatramo dobrim ljudima.
Mi smo imali akciju podržanu od međunarodnih organizacija za zaštitu životinja, pri kojoj su psi lutalalice, kastrirani i čipovani. Problam je nastao kod ljudi koji pse drže kao svoje vlasništvo, nisu ih kastrirali, da bi nakon nekog vremena, kad se okote puštali "na slobodu", da su se ubrzo našli novi psi na ulicama. Nakon toga je otvoren Azil za pse, da bi se pojavio još jedan problem pored naših odbacivača pasa-ljubimaca, preko noći su se počeli pojavljivati novi čopori pasa koje nam dovoze sa drugih općina.
Psi iz Azila se udomljuju u EU.
Imamo pripremljen i privatni azil, prethodna vlast je zanemarila zahtjev vlasnika, sad će u proceduru, što će ukoniti veliki broj lutalica, a u međuvremeno razmatramo kako presjeći druge općine ili im ponuditi korištenje naših azila uz adekvatnu finansijsku podršku.
- Laplace
#88000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znači, može se riješiti ako se hoće. Nevolje je u tome što smo mi takav narod da bi, kad bi te gospođe i kupile posude i davale mačkama hranu u tim posudama, neko najkasnije par dana kasnije te posude bacio u kontejner.nepass1 wrote: ↑13/01/2025 09:31Vidi kod nas je zgrada ko lampa, sve cisto uredno, placa se odrzavanje, cak smo u plusu. Svi su se dobro naguzili da kupe stan, krediti hipoteke itd.. i svi hocemo da je uredno. I onda se dvije zenske budaletine nadju i hrane macke pred ulazom. Nece moci. Ako ti je zao udomi kod sebe ili odnesi hranu na livadu i tamo hrani, kupi posude, kupi i kucicu. Sad fleke po onim betonskim plocama ne moze niko da spere, upilo masnocu ili sta vec od hrane.Laplace wrote: ↑13/01/2025 09:24Tačno, na naše čiste i uredne ulice ljudi bacaju hranu i tako remete sterilne pločnike bez papirića, bez odbačenih sendviča i bez flaša piva.vjeshalica wrote: ↑11/01/2025 19:52 Smeta mu sto se frklja hrana po ulici,javnim povrsinama i iste prljaju (pretpostavljam).
Alergican sam na ove sto bi da se jebu a da im ne udje