SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#87951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 11/01/2025 13:35
Hakiz wrote: 11/01/2025 12:36
Ateista wrote: 11/01/2025 12:24
Poredjenje sa prosjacima nije bas adekvatno. Prosjaci sami odlucuju da prose umjesto da rade, uz izuzetak djece koja cesto budu natjerana i rade za druge, psi jadni nisu nista krivi za to sto su ostavljeni na ulicu ili su potomci napustenih pasa, nemaju neku kriminalnu organizaciju za koju rade pa da se time ista podrzava i slicno, oni su tu zrtve i ne vidim nista lose da im se pomogne da prezive. Skrbnici djece koja prose uglavnom imaju sasvim dovoljno, postoje i institucije da se pobrinu o djeci ako skrbnici ostanu bez prihoda i slicno, tako da nedavanje prosjacima nece dovesti do toga da ta djeca umru od gladi.
To koliko pse treba drzati prije udomljavanja je diskutabilno, ni sa tim se ne slazem ali ne bih ulazio u to, daj da za pocetak imamo bilo kakav sinteraj i da ih sklanjaju sa ulice i da se kaznjavaju drasticno oni koji napuste pse. Svakako sam i za kastraciju da se ne mnoze dalje, ali ne za to da ih ubijamo ili pustamo da umru, to mi ne moze nikako biti prihvatljivo jer oni za razliku od prosjaka stvarno nemaju da jedu i nisu krivi za svoju situaciju.
Hajde ponovo pročitaj moj post. Poenta je na onima koji daju prosjacima. Da niko ne daje, ne bi prosjaci, naročito organizovani, imali razlog da postoje.

Da niko ne hrani pse lutalice, čak i da ih ih šinteraj ne obrađuje, ne bi bilo onog primjera moje drugarice. Lutalica bi se kretao. Onaj čopor je osvojio teritoriju jer ga tamo hranom zadržavaju. Ti ljudi bi morali krivično odgovarati.

Psi nisu krivi, ali nisu krivi ni ljudi koji su od tih pasa ugroženi. Moja drugarica nije kriva, a u gradu u kojem živi i mora se kretati ne bi smjela biti ugrožena od pasa.
Jasno je meni sta si ti htio reci, ali opet ne ide poredjenje iz vise razloga. Prvo sto ne mislim da bi nehranjenje pasa rijesilo problem, mozda bi po neki i uginuo od gladi ali mnogi bi se nekako snasli i prezivjeli, plus ono sto sam vec pomenuo da mislim da ako su vise gladni da bi bili vise agresivni i jos veci problem, dakle nehranjenjem ih necemo istrijebiti.
Drugo, ne mozemo porediti to sto necemo dati pare prosjaku sa tim sto zagovaras da pse istrijebimo tako sto ih izgladnimo. To bi bilo skoro kao da se neko zalaze da prosjacima niko ne smije prodati ni dati hranu, pa da ih na taj nacin istrijebimo jer ce umrijeti od gladi, svejedno sto su jedno ljudi a drugo zivotinje, ni za jedne ni za druge to nije OK rjesenje. Jeste OK da prestanemo prosjacima davati novac, jer to ne znaci da ce umrijeti od gladi, samo da ce morati promijeniti "posao", zato je tu ogromna razlika izmedju toga da prosjacima ne dajemo pare i da lutalicama ne dajemo hranu.

Jasno je da tvoja prijateljica nije kriva, ali isto tako mislim da nisu krivi ni oni koji nahrane te pse vec oni koji su ih ostavili i drzava koja ne rjesava problem a moze ga rijesiti.
Na kraju, jako je bitno kako je doslo do cega i ko je kriv za svoju situaciju, zato opet kazem prosjaci osim ako nisu djeca su sami krivi za situaciju u koju se dovode jer to vide kao nacin da zarade, a jadne cuke nisu krive za svoju situaciju i ne mozemo na isti nacin gledati to da bi neke nase akcije mogle rijesiti taj problem.
Krivi su svi. Naravno da su krivi oni koji su ostavili. Ali, krivi su i oni koji hrane. Ne psi. Kao što u Skandinaviji ne hapse prostitutke, hapse klijente. Klijenti, korisnici, davaoci prosjacima, hranitelji pasa, to su ljudi koji održavaju prostituciju, prosjačenje, čopore pasa lutalica u gradovima. Zbog njih te pojave opstaju.

Država je kriva što to ne riješi efikasno nego pristaje na ucjene raznih udruženja.

Cuke nisu jadne. To treba kao vukove. Imaš zakon po kojem vuka ne smiješ dirati, zaštićen je. Ali, ako napravi pokolj ovaca ili napadne čovjeka, taj vuk je lovina.

Tako treba i sa psima. Ne smiješ ih dirati. A ako napadnu čovjeka, eliminacija. Naravno, po zakonu, hvatanje od nadležne službe, injekcija, sve službeno. Ali efikasno.

Ne pitaš se za razloge zbog kojih je napao čovjeka, kao što se ne pitaš za vuka. To što je prethodni vlasnik maltetirao psa nije razlog da se psu toleriše napad na drugu osobu. I ne može se dozvoliti da čopor pasa "određuje" kuda se ljudi mogu kretati u gradu. Neće psi vladati gradom.

Koliko čopora pasa lutalica ima po gradovima EU kojoj težimo? Prepišimo njihova rješenja.
Ateista

#87952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/01/2025 15:09
Hakiz wrote: 11/01/2025 12:36

Hajde ponovo pročitaj moj post. Poenta je na onima koji daju prosjacima. Da niko ne daje, ne bi prosjaci, naročito organizovani, imali razlog da postoje.

Da niko ne hrani pse lutalice, čak i da ih ih šinteraj ne obrađuje, ne bi bilo onog primjera moje drugarice. Lutalica bi se kretao. Onaj čopor je osvojio teritoriju jer ga tamo hranom zadržavaju. Ti ljudi bi morali krivično odgovarati.

Psi nisu krivi, ali nisu krivi ni ljudi koji su od tih pasa ugroženi. Moja drugarica nije kriva, a u gradu u kojem živi i mora se kretati ne bi smjela biti ugrožena od pasa.
Jasno je meni sta si ti htio reci, ali opet ne ide poredjenje iz vise razloga. Prvo sto ne mislim da bi nehranjenje pasa rijesilo problem, mozda bi po neki i uginuo od gladi ali mnogi bi se nekako snasli i prezivjeli, plus ono sto sam vec pomenuo da mislim da ako su vise gladni da bi bili vise agresivni i jos veci problem, dakle nehranjenjem ih necemo istrijebiti.
Drugo, ne mozemo porediti to sto necemo dati pare prosjaku sa tim sto zagovaras da pse istrijebimo tako sto ih izgladnimo. To bi bilo skoro kao da se neko zalaze da prosjacima niko ne smije prodati ni dati hranu, pa da ih na taj nacin istrijebimo jer ce umrijeti od gladi, svejedno sto su jedno ljudi a drugo zivotinje, ni za jedne ni za druge to nije OK rjesenje. Jeste OK da prestanemo prosjacima davati novac, jer to ne znaci da ce umrijeti od gladi, samo da ce morati promijeniti "posao", zato je tu ogromna razlika izmedju toga da prosjacima ne dajemo pare i da lutalicama ne dajemo hranu.

Jasno je da tvoja prijateljica nije kriva, ali isto tako mislim da nisu krivi ni oni koji nahrane te pse vec oni koji su ih ostavili i drzava koja ne rjesava problem a moze ga rijesiti.
Na kraju, jako je bitno kako je doslo do cega i ko je kriv za svoju situaciju, zato opet kazem prosjaci osim ako nisu djeca su sami krivi za situaciju u koju se dovode jer to vide kao nacin da zarade, a jadne cuke nisu krive za svoju situaciju i ne mozemo na isti nacin gledati to da bi neke nase akcije mogle rijesiti taj problem.
Krivi su svi. Naravno da su krivi oni koji su ostavili. Ali, krivi su i oni koji hrane. Ne psi. Kao što u Skandinaviji ne hapse prostitutke, hapse klijente. Klijenti, korisnici, davaoci prosjacima, hranitelji pasa, to su ljudi koji održavaju prostituciju, prosjačenje, čopore pasa lutalica u gradovima. Zbog njih te pojave opstaju.

Država je kriva što to ne riješi efikasno nego pristaje na ucjene raznih udruženja.

Cuke nisu jadne. To treba kao vukove. Imaš zakon po kojem vuka ne smiješ dirati, zaštićen je. Ali, ako napravi pokolj ovaca ili napadne čovjeka, taj vuk je lovina.

Tako treba i sa psima. Ne smiješ ih dirati. A ako napadnu čovjeka, eliminacija. Naravno, po zakonu, hvatanje od nadležne službe, injekcija, sve službeno. Ali efikasno.

Ne pitaš se za razloge zbog kojih je napao čovjeka, kao što se ne pitaš za vuka. To što je prethodni vlasnik maltetirao psa nije razlog da se psu toleriše napad na drugu osobu. I ne može se dozvoliti da čopor pasa "određuje" kuda se ljudi mogu kretati u gradu. Neće psi vladati gradom.

Koliko čopora pasa lutalica ima po gradovima EU kojoj težimo? Prepišimo njihova rješenja.
Ne kazem ni ja da se treba tolerisati psima, svakako da agresivne treba ukloniti, odnosno sve treba skloniti sa ulica, samo i dalje mislim da hranjenje nije problem, ako su lutalice vec tu i ako drzava nije uradila ono sto treba da lutalica nema na ulici, ne vidim problem u hranjenju.

Slazem se za prepisivanje zakona, ako bi se postovali ne bi ni imali lutalica.
Hakiz

#87953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 11/01/2025 16:14

Ne kazem ni ja da se treba tolerisati psima, svakako da agresivne treba ukloniti, odnosno sve treba skloniti sa ulica, samo i dalje mislim da hranjenje nije problem, ako su lutalice vec tu i ako drzava nije uradila ono sto treba da lutalica nema na ulici, ne vidim problem u hranjenju.

Oko ovoga se, očito, nećemo složiti :-D
Ateista

#87954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/01/2025 16:40

Oko ovoga se, očito, nećemo složiti :-D
Definitivno necemo. :D
drug_profi

#87955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Sta je, hakizu smeta sto ce neko nahraniti gladnu zivotinju...
Kazem ja, ko ljude upozna, ne moze ih voljeti.
vjeshalica

#87956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Smeta mu sto se frklja hrana po ulici,javnim povrsinama i iste prljaju (pretpostavljam).
Sjecam se prije 10 godina kad je jedna dobronamjerna seljandura pokvasila hljeb i trehnula ga sa 6tog sprata i kad je pao na trotoar i isprsko auta.... :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 11/01/2025 19:52 Smeta mu sto se frklja hrana po ulici,javnim povrsinama i iste prljaju (pretpostavljam).
Sjecam se prije 10 godina kad je jedna dobronamjerna seljandura pokvasila hljeb i trehnula ga sa 6tog sprata i kad je pao na trotoar i isprsko auta.... :-)
jedna je brđanka iz Šibice bacala ostatke obroka. fino iz zdjele, zagrabi pa trehne. gledaš i kontaš: koga nazvati? nazoveš zelene, moraš se ubjeđivati da dođu. nije mi jasno zašto je zapelo sa zakonom za eko policiju...

mislim, nije tu problem samo hranjenja pasa i mačaka. bacaju se ostaci i kao da ptice pojedu. a ustvari trehne na zelenu površinu, pa imaš navađene vrane čije govno više izgleda ko kombinacija zemlje i katrana.
drug_profi

#87958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

To nema veze sa hranjenjem. To spada u bacanje smeca kroz prozor.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

hranjenje je izgovor. kad ih napadneš, mrzitelj si životinja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#87960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

drug_profi wrote: 11/01/2025 19:49 Sta je, hakizu smeta sto ce neko nahraniti gladnu zivotinju...
smetaju i meni sevapĐije sto bacaju s prozora i oko zgrade i navadjaju letece pacove i svakojaku zivinu .hrani ih kod sebe na balkonu ili im u sobu nadrobi pa nek ti seru ,a ne svima do 7 sprata usrani prozori i sims :run:
drug_profi

#87961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/01/2025 20:15
drug_profi wrote: 11/01/2025 19:49 Sta je, hakizu smeta sto ce neko nahraniti gladnu zivotinju...
smetaju i meni sevapĐije sto bacaju s prozora i oko zgrade i navadjaju letece pacove i svakojaku zivinu .hrani ih kod sebe na balkonu ili im u sobu nadrobi pa nek ti seru ,a ne svima do 7 sprata usrani prozori i sims :run:
Pa i meni smeta bacanje kroz prozor. To je potpuno neprihvatljivo.
vjeshalica

#87962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Vala bas, najgori su opusci dosad mi je n puta upao dok je otvoren prozor bio zamalo da mi sve zapali
Debeli ciganski smrad pusi sprat iznad preko puta samo havrekne pepeljaru kroz prozor meni opusci na sims pa mi je pozutilo na par mjesta sreca ne previse
Svadjala se n puta,bezobrazno govno je bezobrazno, o dlakama da ne govorim
mali_balon

#87963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

vjeshalica wrote: 11/01/2025 20:38
Vala bas, najgori su opusci dosad mi je n puta upao dok je otvoren prozor bio zamalo da mi sve zapali
Neki dan je kod mene u komsiluku balkom zapaltio, sreca djeca bila kuci i skontala i zvali vatrogasce......neko sa sprata iznad bacio opusak
Hakiz

#87964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

A sve me ne čita :lol:
bitanga_sa_otesa

#87965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

vjeshalica wrote: 11/01/2025 20:38
Debeli ciganski smrad pusi sprat iznad preko puta samo havrekne pepeljaru kroz prozor meni opusci na sims pa mi je pozutilo na par mjesta sreca ne previse
Svadjala se n puta,bezobrazno govno je bezobrazno, o dlakama da ne govorim
pa sta ce marva kad nema osnovne kulture zivljenja :run: bas me interesuje da li su u svojim selendrama tako sebi u avliju kroz prozor bacali sve :?
drug_profi

#87966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Meni je tako nekim rikošetom opušak završio na naslonu od kauča koji je u blizini prozora.
Smrdila spužva koja tinja i osjetio u drugoj sobi.
Srećom.
Kauč se nije dao spasiti.
HelaS

#87967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 11/01/2025 16:40
Obojica, zagušili ste temu S-CH pisanjem o mačkama, uz to još i quotanjem cijelih kilometarskih postova :(
noviclan

#87968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Sarajevo: Lopovi sa automobila ukrali četiri točka, "operaciju" obavili u dvije noći
http://www.klix.ba/clanak/250112034

Image
Image
Tita vam "koja" je ovo otoka, dje je ovo ovako rastinje
duga puska

#87969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by duga puska »

noviclan wrote: 12/01/2025 13:08 Sarajevo: Lopovi sa automobila ukrali četiri točka, "operaciju" obavili u dvije noći

Image
Image
I ja se to od jutros pitam
noviclan

#87970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Sudar dva automobila na Marijin Dvoru, obustavljen tramvajski saobraćaj
http://www.klix.ba/clanak/250112040

Image

Kol'ko vidim iz ovog ugla tramvaj hladno moze saobracati,

Krš i lom na Marindvoru: Policija na terenu, obustavljen tramvajski saobraćaj, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... -saobracaj

Image

Al' nee tu je nas S(A)PD da zaustavi saobracaj pa za dva sata za dva sata
drug_profi

#87971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

A mislim, očigledno da je u nekom budžaku parkirano bilo, u mraku garant.
Ovo je Otoka u širem smislu, vjerovatno bliže Buća Potoku. Ova zgrada orijentir. Jel ovo možda ovdje:https://maps.app.goo.gl/hmQmNxJyQ3sYaoeZA?g_st=ac
Mi s Otoke bi za ovo rekli da je u B.potoku.

A imati lijepe felge bez anti thief šarafa je glupost.
nekome

#87972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

noviclan wrote: 12/01/2025 13:08 Sarajevo: Lopovi sa automobila ukrali četiri točka, "operaciju" obavili u dvije noći

Image
Image
Ovo je kod pruge iza dijamanta. One stare klasove pruge kojom ne saobraca voz vise
bitanga_sa_otesa

#87973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

otoka do tokija
vjeshalica

#87974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Nek bude sretna da je auto nasla s obzirom gdje ga je "sakrila". Samo budala moze ovdje ostaviti auto.
vjeshalica

#87975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

noviclan wrote: 12/01/2025 13:56 Sudar dva automobila na Marijin Dvoru, obustavljen tramvajski saobraćaj
http://www.klix.ba/clanak/250112040

Image

Kol'ko vidim iz ovog ugla tramvaj hladno moze saobracati,

Krš i lom na Marindvoru: Policija na terenu, obustavljen tramvajski saobraćaj, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... -saobracaj

Image

Al' nee tu je nas S(A)PD da zaustavi saobracaj pa za dva sata za dva sata
Ne valja ti ugao gledanja
Post Reply