Krivi su svi. Naravno da su krivi oni koji su ostavili. Ali, krivi su i oni koji hrane. Ne psi. Kao što u Skandinaviji ne hapse prostitutke, hapse klijente. Klijenti, korisnici, davaoci prosjacima, hranitelji pasa, to su ljudi koji održavaju prostituciju, prosjačenje, čopore pasa lutalica u gradovima. Zbog njih te pojave opstaju.Ateista wrote: ↑11/01/2025 13:35Jasno je meni sta si ti htio reci, ali opet ne ide poredjenje iz vise razloga. Prvo sto ne mislim da bi nehranjenje pasa rijesilo problem, mozda bi po neki i uginuo od gladi ali mnogi bi se nekako snasli i prezivjeli, plus ono sto sam vec pomenuo da mislim da ako su vise gladni da bi bili vise agresivni i jos veci problem, dakle nehranjenjem ih necemo istrijebiti.Hakiz wrote: ↑11/01/2025 12:36Hajde ponovo pročitaj moj post. Poenta je na onima koji daju prosjacima. Da niko ne daje, ne bi prosjaci, naročito organizovani, imali razlog da postoje.Ateista wrote: ↑11/01/2025 12:24
Poredjenje sa prosjacima nije bas adekvatno. Prosjaci sami odlucuju da prose umjesto da rade, uz izuzetak djece koja cesto budu natjerana i rade za druge, psi jadni nisu nista krivi za to sto su ostavljeni na ulicu ili su potomci napustenih pasa, nemaju neku kriminalnu organizaciju za koju rade pa da se time ista podrzava i slicno, oni su tu zrtve i ne vidim nista lose da im se pomogne da prezive. Skrbnici djece koja prose uglavnom imaju sasvim dovoljno, postoje i institucije da se pobrinu o djeci ako skrbnici ostanu bez prihoda i slicno, tako da nedavanje prosjacima nece dovesti do toga da ta djeca umru od gladi.
To koliko pse treba drzati prije udomljavanja je diskutabilno, ni sa tim se ne slazem ali ne bih ulazio u to, daj da za pocetak imamo bilo kakav sinteraj i da ih sklanjaju sa ulice i da se kaznjavaju drasticno oni koji napuste pse. Svakako sam i za kastraciju da se ne mnoze dalje, ali ne za to da ih ubijamo ili pustamo da umru, to mi ne moze nikako biti prihvatljivo jer oni za razliku od prosjaka stvarno nemaju da jedu i nisu krivi za svoju situaciju.
Da niko ne hrani pse lutalice, čak i da ih ih šinteraj ne obrađuje, ne bi bilo onog primjera moje drugarice. Lutalica bi se kretao. Onaj čopor je osvojio teritoriju jer ga tamo hranom zadržavaju. Ti ljudi bi morali krivično odgovarati.
Psi nisu krivi, ali nisu krivi ni ljudi koji su od tih pasa ugroženi. Moja drugarica nije kriva, a u gradu u kojem živi i mora se kretati ne bi smjela biti ugrožena od pasa.
Drugo, ne mozemo porediti to sto necemo dati pare prosjaku sa tim sto zagovaras da pse istrijebimo tako sto ih izgladnimo. To bi bilo skoro kao da se neko zalaze da prosjacima niko ne smije prodati ni dati hranu, pa da ih na taj nacin istrijebimo jer ce umrijeti od gladi, svejedno sto su jedno ljudi a drugo zivotinje, ni za jedne ni za druge to nije OK rjesenje. Jeste OK da prestanemo prosjacima davati novac, jer to ne znaci da ce umrijeti od gladi, samo da ce morati promijeniti "posao", zato je tu ogromna razlika izmedju toga da prosjacima ne dajemo pare i da lutalicama ne dajemo hranu.
Jasno je da tvoja prijateljica nije kriva, ali isto tako mislim da nisu krivi ni oni koji nahrane te pse vec oni koji su ih ostavili i drzava koja ne rjesava problem a moze ga rijesiti.
Na kraju, jako je bitno kako je doslo do cega i ko je kriv za svoju situaciju, zato opet kazem prosjaci osim ako nisu djeca su sami krivi za situaciju u koju se dovode jer to vide kao nacin da zarade, a jadne cuke nisu krive za svoju situaciju i ne mozemo na isti nacin gledati to da bi neke nase akcije mogle rijesiti taj problem.
Država je kriva što to ne riješi efikasno nego pristaje na ucjene raznih udruženja.
Cuke nisu jadne. To treba kao vukove. Imaš zakon po kojem vuka ne smiješ dirati, zaštićen je. Ali, ako napravi pokolj ovaca ili napadne čovjeka, taj vuk je lovina.
Tako treba i sa psima. Ne smiješ ih dirati. A ako napadnu čovjeka, eliminacija. Naravno, po zakonu, hvatanje od nadležne službe, injekcija, sve službeno. Ali efikasno.
Ne pitaš se za razloge zbog kojih je napao čovjeka, kao što se ne pitaš za vuka. To što je prethodni vlasnik maltetirao psa nije razlog da se psu toleriše napad na drugu osobu. I ne može se dozvoliti da čopor pasa "određuje" kuda se ljudi mogu kretati u gradu. Neće psi vladati gradom.
Koliko čopora pasa lutalica ima po gradovima EU kojoj težimo? Prepišimo njihova rješenja.