SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

toska

#87926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

TLOP wrote: 10/01/2025 13:45 Bolje da drzite macke nego da se raspitujete kako se rijesit pacova, miseva i slicnih
Macka to rijesi sve :bih:
Ona svakako nece srat gdje jede i pije
Miševi u Sarajevu :D
misevi-u-sarajevu-t104030.html#p7738093
Sid the sloth

#87927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

drug_profi wrote: 10/01/2025 13:53 Ja uvijek kažem da ovakve zoofobne izjave mogu samo pisati ljudi koji se ne potrude nimalo da razumiju životinje.
Prije svega da izbiju iz glave netačnu tvrdnju da životinje nemaju emocije i inteligenciju.
Najcesce su to ljudi koji ne mogu ni sebe smisliti a kamo li druge :D
Kucice za mace na javnim povrsinama su super ideja i uvijek ce ih neko nahraniti. Puno bolje nego da su po podrumima i haustorima.
pepeljara

#87928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

Sid the sloth wrote: 10/01/2025 15:00
drug_profi wrote: 10/01/2025 13:53 Ja uvijek kažem da ovakve zoofobne izjave mogu samo pisati ljudi koji se ne potrude nimalo da razumiju životinje.
Prije svega da izbiju iz glave netačnu tvrdnju da životinje nemaju emocije i inteligenciju.
Kucice za mace na javnim povrsinama su super ideja i uvijek ce ih neko nahraniti. Puno bolje nego da su po podrumima i haustorima.
lijepo napisano.
basicm

#87929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

A, krenula je logika imas li akvarijum? :)
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#87930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Sid the sloth wrote: 10/01/2025 15:00
Slavi slavu , moli se Bogu za zdravlje svoje porodice i sebe a onda psa zaveže za šine da ga voz pregazi ili mu samo "baci petardu pod njušku" ili ga samo jednom zvizne nogom jer "mu je na putu" ili ga isprebija kao vola u kupusu jer se pas koji je vezan mjesec dana nekako otrgne i nema ga pola dana pa se vrati gladan.

Samo kod nas.
muha_sa

#87931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/95 ... nu-zatvora

Dana nece ležat--plati 365 dana i vozdra
DonieBrasco

#87932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Kolilo tu nula fali je jedino pitanje.
dječak sa šibicama

#87933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

:lol:

drzave i govana

Koliko je dan, 50 km? puta 365

Plati "kaznu", tutne kovertu i sudiji, a ostace ponesto i njemu i unucima od ovih ukradenih pola miliona. A Neko trabunja o postovanju drzave njenih instgitucija i borbi protiv kriminalaca :lol:
basicm

#87934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Pise da je uplatio ovaj iznos kompletan. Sad jos 36.500 za godinu zatvora i onda moze kuci.
r_faruk

#87935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

Laplace wrote: 10/01/2025 12:45
Naslovnica wrote: 10/01/2025 11:50 OBI je "Pet Friendly".
solomaher.ba/obi-usluge/pet-friendly/

Pet Friendly
OBI je Pet Friendly destinacija u kojoj od sada možete uživati u kupovini sa vašim najboljim prijateljima. Dok vas vjerne šapice budu veselo pratile pri odabiru proizvoda za nove solomaherske projekte!
Ipak, potrebno je da se svi pridržavamo sljedećih pravila:

u OBI Market mogu ući samo vakcinisani kućni ljubimci,
*jedan vlasnik može uvesti samo jednog ljubimca,
*svi ljubimci moraju biti na povodcu, osim u slučajevima malih pasa i mačaka koje možete nositi u korpi,
*ljubimci koji su preko 10 kg težine moraju imati brnjicu,
*ljubimci koji imaju 45 kg i više moraju ostati ispred marketa,
*vlasnik je obavezan da vodi računa o higijeni svog ljubimca,
*u toalete nije moguće ući sa ljubimcem,
*ljubimac ne može biti ostavljen bez nadzora vlasnika.

Trenutak je za šoping sa ljubimcem!
U OBI-ju sam još 2019. vidio mačku u marketu. Nije ničija, unutra im je i to tolerišu (čak im je i dobro jer im tamani glodavce).
Vidio sam ga prije pet dana... spava na kutijama od parketa. Stavili su mu i ogrlicu. Prvi put sam ga vidio prije 3-4 godine. Drago mi bi vidjeti ga opet neki dan :)
Inace se uvijek vrti oko onog centralnog dijela gdje su parketi.
HelaS

#87936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

r_faruk wrote: 10/01/2025 19:30
Laplace wrote: 10/01/2025 12:45
Naslovnica wrote: 10/01/2025 11:50 OBI je "Pet Friendly".
solomaher.ba/obi-usluge/pet-friendly/

Pet Friendly
OBI je Pet Friendly destinacija u kojoj od sada možete uživati u kupovini sa vašim najboljim prijateljima. Dok vas vjerne šapice budu veselo pratile pri odabiru proizvoda za nove solomaherske projekte!
Ipak, potrebno je da se svi pridržavamo sljedećih pravila:

u OBI Market mogu ući samo vakcinisani kućni ljubimci,
*jedan vlasnik može uvesti samo jednog ljubimca,
*svi ljubimci moraju biti na povodcu, osim u slučajevima malih pasa i mačaka koje možete nositi u korpi,
*ljubimci koji su preko 10 kg težine moraju imati brnjicu,
*ljubimci koji imaju 45 kg i više moraju ostati ispred marketa,
*vlasnik je obavezan da vodi računa o higijeni svog ljubimca,
*u toalete nije moguće ući sa ljubimcem,
*ljubimac ne može biti ostavljen bez nadzora vlasnika.

Trenutak je za šoping sa ljubimcem!
U OBI-ju sam još 2019. vidio mačku u marketu. Nije ničija, unutra im je i to tolerišu (čak im je i dobro jer im tamani glodavce).
Vidio sam ga prije pet dana... spava na kutijama od parketa. Stavili su mu i ogrlicu. Prvi put sam ga vidio prije 3-4 godine. Drago mi bi vidjeti ga opet neki dan :)
Inace se uvijek vrti oko onog centralnog dijela gdje su parketi.
:thumbup: Meni je to ok, uopšte mi ne smeta mačka u trgovinama. Njena priroda je takva da ne remeti mir, higijenu i nije agresivna. Naprotiv
nepass1

#87937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Laplace wrote: 10/01/2025 12:48
dječak sa šibicama wrote: 10/01/2025 11:44 Neko stavi kucicu za mace i cuke, lijepa drvena sa dekom unutra, dodje prvi komsija sutne nogom baci u kontejner. Sutra maca sjedi na betonu, nosi to kerce odavde samo prlja ovdje. Cisca macka od njega, smrdi na zeninu zaprsku nije se tri dana kupao.

Samo sakriveni primitivizam i mrznja prema zivotinjama. Inace mi je to fascinantno, imao sam komsinicu koja se plasila macke sve bjezi od macaka kaze uuu macka, rodila se na selu odrasla cuvajuci krave i ovce.

Valjda kao i antagonizam prema zelenoj travi, strah od porijekla, korijena, i da ce je zelena trava i zivotinje podsjetiti na traume djetinjstva u blatu i na taljigama.
Kako rekoh, namćori. Ako je namćor uz to primitivac, što je čest slučaj, dobiješ to što dobiješ.

Uz to, teški antropocentrizam. Čovjeku se sve toleriše, a ako neka druga vrsta napravi 1% problema koje pravi čovjek onda se nju mora ukloniti. Kako rekoh, primjer izmeta je tipičan: više ćeš vidjeti ljudskog nego životinjskog izmeta (doduše, malo golubovi kvare prosjek). Ako izmetu dodamo smeće, onda im sve životinje skupa sa golubovima, kondorima i pterodaktilima ne mogu ni primaći.
Ja sam za to da se pridrzavamo kucnog reda u zgradi. Hoces macu u stan i zivi snjom. A ne hocu macu ali neka je pred haustorom i bacicu joj oglodjan batak i krompira
irconbih

#87938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

Što neko napisa ne kenjau mace gdje jedu. To je tačno. Kod nas u haustoru spava na 6., kenja na 3., a jede na 1. Svi smo oduševljeni ugaznim minama, al neka je. Sarajevo stan ionako ne čisti stubište, zabole nas.

:sax:
laik1981

#87939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

irconbih wrote: 11/01/2025 09:22 Što neko napisa ne kenjau mace gdje jedu. To je tačno. Kod nas u haustoru spava na 6., kenja na 3., a jede na 1. Svi smo oduševljeni ugaznim minama, al neka je. Sarajevo stan ionako ne čisti stubište, zabole nas.

:sax:
Stavite im gdje kakav lavor sa pijeskom i kenjace u njega.
laik1981

#87940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

HelaS wrote: 10/01/2025 19:39

:thumbup: Meni je to ok, uopšte mi ne smeta mačka u trgovinama. Njena priroda je takva da ne remeti mir, higijenu i nije agresivna. Naprotiv
Trebas upoznati moju. Od kada se rodila nafurana da je tigar :mrgreen:
Ateista

#87941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

nepass1 wrote: 10/01/2025 20:15
dječak sa šibicama wrote: 10/01/2025 11:44 Neko stavi kucicu za mace i cuke, lijepa drvena sa dekom unutra, dodje prvi komsija sutne nogom baci u kontejner. Sutra maca sjedi na betonu, nosi to kerce odavde samo prlja ovdje. Cisca macka od njega, smrdi na zeninu zaprsku nije se tri dana kupao.

Samo sakriveni primitivizam i mrznja prema zivotinjama. Inace mi je to fascinantno, imao sam komsinicu koja se plasila macke sve bjezi od macaka kaze uuu macka, rodila se na selu odrasla cuvajuci krave i ovce.

Valjda kao i antagonizam prema zelenoj travi, strah od porijekla, korijena, i da ce je zelena trava i zivotinje podsjetiti na traume djetinjstva u blatu i na taljigama.
Kako rekoh, namćori. Ako je namćor uz to primitivac, što je čest slučaj, dobiješ to što dobiješ.

Uz to, teški antropocentrizam. Čovjeku se sve toleriše, a ako neka druga vrsta napravi 1% problema koje pravi čovjek onda se nju mora ukloniti. Kako rekoh, primjer izmeta je tipičan: više ćeš vidjeti ljudskog nego životinjskog izmeta (doduše, malo golubovi kvare prosjek). Ako izmetu dodamo smeće, onda im sve životinje skupa sa golubovima, kondorima i pterodaktilima ne mogu ni primaći.
Ja sam za to da se pridrzavamo kucnog reda u zgradi. Hoces macu u stan i zivi snjom. A ne hocu macu ali neka je pred haustorom i bacicu joj oglodjan batak i krompira
Ne mora biti to u pitanju, maca i cuka je uvijek bilo oko zgrada i uvijek ce biti. To sto neko nahrani lutalicu ne znaci da hoce ljubimca ali mu se mrsko brinuti o njemu, vec moze biti i da neko jednostavno zeli da uradi nesto dobro i da ih nahrani jer su gladni i jer mu ih je zao. Ne kazem da nema i tih koji bi se jebali a da im ne udje, ali nije sigurno samo to u pitanju.
Svakako da treba voditi racuna gdje im se ostavlja hrana i slicno.
kokuz_sa

#87942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kokuz_sa »

Ja imam macku u kancelariji
Redovno je kod nas na spratu
Ima 4-5 kancelarija ihoda od jedne do druge
Spava gdje se zadesi
Hrane i igracaka ima redovno

Niko se ne buni na nju, ni radnici ni partneri koji dodju u firmu.

Nuzde i sve vrsi u podrumu
Napravljen joj box za to

Image
Hakiz

#87943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

U jednom naselju hrane čopor. Pa moja drugarica kada se vraća naveče s posla a da bi došla do autobuske stanice koja je u tom naselju samo čeka kada će je rastrgnuti. Nije jednom morala bježati na drugu stranu ceste kada zareže i potrče prema njoj, nisu joj jednom vozači pomogli da prođe tako što su usporili i vozili pored nje i na taj način sprečavali pse da je napadnu. A nije jedina.

Kreneš biciklom, pa na potezu između RTV doma i mosta na Alipašinom, blizu mosta izlete iz onog šipražja i napadnu.

I tako dalje.

Tako da one koji hrane lutalice oko zgrada treba u zatvor. Pas mora imati vlasnika koji o psu mora voditi računa. Pas koji nema vlasnika, šinteraj. Sve ostalo je produžavanje agonije.
darius_maximus

#87944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 11/01/2025 11:36

Ne mora biti to u pitanju, maca i cuka je uvijek bilo oko zgrada i uvijek ce biti. To sto neko nahrani lutalicu ne znaci da hoce ljubimca ali mu se mrsko brinuti o njemu, vec moze biti i da neko jednostavno zeli da uradi nesto dobro i da ih nahrani jer su gladni i jer mu ih je zao. Ne kazem da nema i tih koji bi se jebali a da im ne udje, ali nije sigurno samo to u pitanju.
Mačke i psi nisu isto.
Pas treba vlasnika, dok mačka i čovjek imaju simbiotski odnos gdje ruka ruku mije.
Mački ne treba vlasnik, samo hrana i ona će se brinuti za štetočine oko mjesta koje je hrani.
Ateista

#87945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 11/01/2025 11:51
Ateista wrote: 11/01/2025 11:36

Mačke i psi nisu isto.
Pas treba vlasnika, dok mačka i čovjek imaju simbiotski odnos gdje ruka ruku mije.
Mački ne treba vlasnik, samo hrana i ona će se brinuti za štetočine oko mjesta koje je hrani.
Jasno je da su razliciti i da je pas veca obaveza, ovo govorim vise o ljudima, jer se postavlja kao da oni koji hrane lutalice (bez obzira na to da li su psi ili macke) bi kao da imaju ljubimca ali da se ne brinu o njemu, pa kazem da ne mora biti to u pitanju. Znam da su macke samostalnije, cesto ih ima koje tako zive malo vani a malo u kuci ili stanu, ko ima psa nema tog lutanja, ali neko i macke drzi stalno sa sobom, da ne izlaze.
Ateista

#87946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/01/2025 11:45 U jednom naselju hrane čopor. Pa moja drugarica kada se vraća naveče s posla a da bi došla do autobuske stanice koja je u tom naselju samo čeka kada će je rastrgnuti. Nije jednom morala bježati na drugu stranu ceste kada zareže i potrče prema njoj, nisu joj jednom vozači pomogli da prođe tako što su usporili i vozili pored nje i na taj način sprečavali pse da je napadnu. A nije jedina.

Kreneš biciklom, pa na potezu između RTV doma i mosta na Alipašinom, blizu mosta izlete iz onog šipražja i napadnu.

I tako dalje.

Tako da one koji hrane lutalice oko zgrada treba u zatvor. Pas mora imati vlasnika koji o psu mora voditi računa. Pas koji nema vlasnika, šinteraj. Sve ostalo je produžavanje agonije.
To je vec pitanje drzave/kantona/opstina ili koga vec, da ne ulazim u detalje, da rijese problem pasa lutalica i da se uvedu zakoni koji ce onemoguciti da se psi ostavljaju na ulici i slicno.
Dok se to ne rijesi, nisu problem oni koji hrane te iste lutalice, vec drzava koja ne rjesava taj problem sistemski. Cak je jos gore po meni ostavljati te lutalice gladne, ako su gladni onda mogu biti i vise agresivni i slicno, tako nije problem u onima koji ih hrane, ako su vec tu i ako problem nije adekvatno rijesen, bolje ih je nahraniti nego ostaviti da umiru od gladi.
Hakiz

#87947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 11/01/2025 12:04
Hakiz wrote: 11/01/2025 11:45 U jednom naselju hrane čopor. Pa moja drugarica kada se vraća naveče s posla a da bi došla do autobuske stanice koja je u tom naselju samo čeka kada će je rastrgnuti. Nije jednom morala bježati na drugu stranu ceste kada zareže i potrče prema njoj, nisu joj jednom vozači pomogli da prođe tako što su usporili i vozili pored nje i na taj način sprečavali pse da je napadnu. A nije jedina.

I tako dalje.

To je vec pitanje drzave/kantona/opstina ili koga vec, da ne ulazim u detalje, da rijese problem pasa lutalica i da se uvedu zakoni koji ce onemoguciti da se psi ostavljaju na ulici i slicno.
Dok se to ne rijesi, nisu problem oni koji hrane te iste lutalice, vec drzava koja ne rjesava taj problem sistemski. Cak je jos gore po meni ostavljati te lutalice gladne, ako su gladni onda mogu biti i vise agresivni i slicno, tako nije problem u onima koji ih hrane, ako su vec tu i ako problem nije adekvatno rijesen, bolje ih je nahraniti nego ostaviti da umiru od gladi.
Bold:

Problem su onoliko koliko oni koji daju prosjacima podstiču prosjačenje. Da bi se bolje osjećali "jer su pomogli" jedni održavaju prosjačenje, drugi broj pasa koji napadaju ljude.

Italik:

Zato šinteraj, mjesec čekanje usvajanja, ako nema, eliminacija.

Kao u mnogim drugim državama.

A to da je bolje nahraniti ih, pa, već su agresivni. Ako ih ne hraniš bit će kraće agresivni nego ako ih hraniš.
Ateista

#87948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/01/2025 12:15

I tako dalje.

Bold:

Problem su onoliko koliko oni koji daju prosjacima podstiču prosjačenje. Da bi se bolje osjećali "jer su pomogli" jedni održavaju prosjačenje, drugi broj pasa koji napadaju ljude.

Italik:

A to da je bolje nahraniti ih, pa, već su agresivni. Ako ih ne hraniš bit će kraće agresivni nego ako ih hraniš.
Poredjenje sa prosjacima nije bas adekvatno. Prosjaci sami odlucuju da prose umjesto da rade, uz izuzetak djece koja cesto budu natjerana i rade za druge, psi jadni nisu nista krivi za to sto su ostavljeni na ulicu ili su potomci napustenih pasa, nemaju neku kriminalnu organizaciju za koju rade pa da se time ista podrzava i slicno, oni su tu zrtve i ne vidim nista lose da im se pomogne da prezive. Skrbnici djece koja prose uglavnom imaju sasvim dovoljno, postoje i institucije da se pobrinu o djeci ako skrbnici ostanu bez prihoda i slicno, tako da nedavanje prosjacima nece dovesti do toga da ta djeca umru od gladi.
To koliko pse treba drzati prije udomljavanja je diskutabilno, ni sa tim se ne slazem ali ne bih ulazio u to, daj da za pocetak imamo bilo kakav sinteraj i da ih sklanjaju sa ulice i da se kaznjavaju drasticno oni koji napuste pse. Svakako sam i za kastraciju da se ne mnoze dalje, ali ne za to da ih ubijamo ili pustamo da umru, to mi ne moze nikako biti prihvatljivo jer oni za razliku od prosjaka stvarno nemaju da jedu i nisu krivi za svoju situaciju.
Hakiz

#87949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 11/01/2025 12:24

Bold:

Italik:

Poredjenje sa prosjacima nije bas adekvatno. Prosjaci sami odlucuju da prose umjesto da rade, uz izuzetak djece koja cesto budu natjerana i rade za druge, psi jadni nisu nista krivi za to sto su ostavljeni na ulicu ili su potomci napustenih pasa, nemaju neku kriminalnu organizaciju za koju rade pa da se time ista podrzava i slicno, oni su tu zrtve i ne vidim nista lose da im se pomogne da prezive. Skrbnici djece koja prose uglavnom imaju sasvim dovoljno, postoje i institucije da se pobrinu o djeci ako skrbnici ostanu bez prihoda i slicno, tako da nedavanje prosjacima nece dovesti do toga da ta djeca umru od gladi.
To koliko pse treba drzati prije udomljavanja je diskutabilno, ni sa tim se ne slazem ali ne bih ulazio u to, daj da za pocetak imamo bilo kakav sinteraj i da ih sklanjaju sa ulice i da se kaznjavaju drasticno oni koji napuste pse. Svakako sam i za kastraciju da se ne mnoze dalje, ali ne za to da ih ubijamo ili pustamo da umru, to mi ne moze nikako biti prihvatljivo jer oni za razliku od prosjaka stvarno nemaju da jedu i nisu krivi za svoju situaciju.
Hajde ponovo pročitaj moj post. Poenta je na onima koji daju prosjacima. Da niko ne daje, ne bi prosjaci, naročito organizovani, imali razlog da postoje.

Da niko ne hrani pse lutalice, čak i da ih ih šinteraj ne obrađuje, ne bi bilo onog primjera moje drugarice. Lutalica bi se kretao. Onaj čopor je osvojio teritoriju jer ga tamo hranom zadržavaju. Ti ljudi bi morali krivično odgovarati.

Psi nisu krivi, ali nisu krivi ni ljudi koji su od tih pasa ugroženi. Moja drugarica nije kriva, a u gradu u kojem živi i mora se kretati ne bi smjela biti ugrožena od pasa.
Ateista

#87950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 11/01/2025 12:36
Ateista wrote: 11/01/2025 12:24

Bold:

Italik:

Hajde ponovo pročitaj moj post. Poenta je na onima koji daju prosjacima. Da niko ne daje, ne bi prosjaci, naročito organizovani, imali razlog da postoje.

Da niko ne hrani pse lutalice, čak i da ih ih šinteraj ne obrađuje, ne bi bilo onog primjera moje drugarice. Lutalica bi se kretao. Onaj čopor je osvojio teritoriju jer ga tamo hranom zadržavaju. Ti ljudi bi morali krivično odgovarati.

Psi nisu krivi, ali nisu krivi ni ljudi koji su od tih pasa ugroženi. Moja drugarica nije kriva, a u gradu u kojem živi i mora se kretati ne bi smjela biti ugrožena od pasa.
Jasno je meni sta si ti htio reci, ali opet ne ide poredjenje iz vise razloga. Prvo sto ne mislim da bi nehranjenje pasa rijesilo problem, mozda bi po neki i uginuo od gladi ali mnogi bi se nekako snasli i prezivjeli, plus ono sto sam vec pomenuo da mislim da ako su vise gladni da bi bili vise agresivni i jos veci problem, dakle nehranjenjem ih necemo istrijebiti.
Drugo, ne mozemo porediti to sto necemo dati pare prosjaku sa tim sto zagovaras da pse istrijebimo tako sto ih izgladnimo. To bi bilo skoro kao da se neko zalaze da prosjacima niko ne smije prodati ni dati hranu, pa da ih na taj nacin istrijebimo jer ce umrijeti od gladi, svejedno sto su jedno ljudi a drugo zivotinje, ni za jedne ni za druge to nije OK rjesenje. Jeste OK da prestanemo prosjacima davati novac, jer to ne znaci da ce umrijeti od gladi, samo da ce morati promijeniti "posao", zato je tu ogromna razlika izmedju toga da prosjacima ne dajemo pare i da lutalicama ne dajemo hranu.

Jasno je da tvoja prijateljica nije kriva, ali isto tako mislim da nisu krivi ni oni koji nahrane te pse vec oni koji su ih ostavili i drzava koja ne rjesava problem a moze ga rijesiti.
Na kraju, jako je bitno kako je doslo do cega i ko je kriv za svoju situaciju, zato opet kazem prosjaci osim ako nisu djeca su sami krivi za situaciju u koju se dovode jer to vide kao nacin da zarade, a jadne cuke nisu krive za svoju situaciju i ne mozemo na isti nacin gledati to da bi neke nase akcije mogle rijesiti taj problem.
Post Reply