Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#826 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 09/01/2025 18:01
Dozer wrote: 08/01/2025 23:28
teodati wrote: 07/01/2025 17:40

Ok, većinom se slažem što si napisao, samo ako kako kažeš da je Biblija pogrešna ljudska interpretacija, koja je onda ispravna interpretacija nje same, jer onda u biti niti ne znamo o čemu govori Biblija, nego slušamo o njoj sasvim krive stvari, o tome ja cijelo vrijeme pričam.
Ne znam zasto je uopste potrebno interpretirati bilo sta iz vjerskih knjiga..... Sta je svrha toga?
Ako su to nekadasnje bajke i price, kao sto jesu, te tadasnja razumijevanja, razmisljanja i shvatanja tadasnjih ljudi, onda je sasvim jasno da se tu nema sta interpretirati.

Oni sebi tada stvari objasnjavali kako jesu, i to je to. Osim rekla-kazala tu bas i nema nekih provjerljivih cinjenica oko kojih bi se trebalo nesto duboko zamisliti. Naprosto, jasno je da je bog, i sve sto to prati, ljudska izmisljotina.
Bog vječni je izmišljotina kako Ga danas prikazuju, ali Bogovi koji su nas napravili nisu nimalo izmišljotina, a Jahve jasno kaže NAČINIMO ČOVJEKA KAO ŠTO SMO MI, dakle ne govori to neki jedan Bog, nego Bogovi, koji su materijalni svijet napravili i nas ljude, pa onda je valjda važno da znamo zašto su nas napravili, ili tebe to ne zanima?
Ni bog ni bogovi u tom religijskom kontekstu ne postoji.
Potpuno je drugi par rukava cemu ili kome smo mi, ljudi, dali taj naziv i koga ili sta smo mi nekada smatrali bogom ili bogovima.

Mislim da sam te stvari vec pojasnio, kako je i zasto doslo do toga. Ko je shvatio i/ili zelio da razmisli kako bi dosao do logicnog zakljucka, to je i uradio. Ko zbog vjerske dogme ne zeli ili ne moze da otvori um prema logici, ja tu ne mogu pomoci.
teodati

#827 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

-Chesterfield- wrote: 09/01/2025 18:51
teodati wrote: 09/01/2025 17:57
-Chesterfield- wrote: 08/01/2025 22:21

Otkrivenje 12:9
"I zbačen je veliki zmaj, stara zmija, koja se zove đavao i Sotona, koji zavodi sav svijet; zbačen je na zemlju, a s njime su zbačeni i njegovi anđeli."
(Ovdje su zmaj, zmija, đavao i Sotona izjednačeni.)

Otkrivenje 20:2
"I uhvati zmaja, staru zmiju, koja je đavao i Sotona, i sveza ga na tisuću godina."
I što si sad objasnio, ama baš ništa.

Pitao sam TKO je taj zmaj, taj Sotona po Bibliji, daj citat, razumiješ?

A ti kažeš da je taj zmaj Sotona, pa to vidimo da piše, ali fali citat iz Biblije koji dokazuje O KOME su tu zapravo radi, kontaš?

Taj se citat traži, a pošto ne postoji nijedan citat da je taj zmaj, Sotona neki pali anđeo, onda se radi o običnoj ljudskoj DOGMI, a ne o nečemu što u Bibliji zbilja piše, jesam bio jasan?

Nadam se, dakle uhvatite se posla i nađite taj citat, inače bajke o Bibliji pričate, eto, ne može se nešto dodavati Svetom pismu ako toga tamo nema, bar bi vjernici to trebali znati, e da.
Tko je Sotona po Bibliji? Evo jednog stiha...
2. Korinćanima 11:14:
"I nije čudo! Ta sâm se Sotona prerušuje u anđela svjetla."

U Djelima apostolskim 9:3-5 opisuje se trenutak kada je Pavle (tada poznat kao Šaul) putovao prema Damasku s ciljem progoniti kršćane. Na tom putu, odjednom ga je obasjalo svjetlo s neba i on je čuo glas koji je rekao: „Šaule, Šaule, zašto me progoniš?

Šta misliš ko se obratio Pavlu?
Opet nisi naveo citat TKO je zapravo Sotona, nego u što se prerušuje, i Bog se može u sve prerušiti, a to ne znači objasniti TKO ILI ŠTO je Bog, je tako?

Dakle imamo Sotonu po Bibliji, vidimo da svašta može, pa i prerušiti se u anđela, ali TKO je zapravo on po Bibliji?

To je pitanje, ne u koga se netko prerušuje, čovjek se može prerušiti također u svašta, ali to ne objašnjava, TKO je zapravo čovjek.

Rekao sam već da ne morate tražiti u Bibliji citat koji bi objasnio TKO je zapravo Sotona, jer toga nema u Bibliji, ali nemojte odustati tražiti, možda nađete što ja nisam, ali sumnjam, u današnje moderno vrijeme da nisam sve proučio, tvrdim da nema takvog citata, pa da vidimo jel govorim istinu, ili ne. :)
teodati

#828 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 09/01/2025 19:14
teodati wrote: 09/01/2025 18:01
Dozer wrote: 08/01/2025 23:28
Ne znam zasto je uopste potrebno interpretirati bilo sta iz vjerskih knjiga..... Sta je svrha toga?
Ako su to nekadasnje bajke i price, kao sto jesu, te tadasnja razumijevanja, razmisljanja i shvatanja tadasnjih ljudi, onda je sasvim jasno da se tu nema sta interpretirati.

Oni sebi tada stvari objasnjavali kako jesu, i to je to. Osim rekla-kazala tu bas i nema nekih provjerljivih cinjenica oko kojih bi se trebalo nesto duboko zamisliti. Naprosto, jasno je da je bog, i sve sto to prati, ljudska izmisljotina.
Bog vječni je izmišljotina kako Ga danas prikazuju, ali Bogovi koji su nas napravili nisu nimalo izmišljotina, a Jahve jasno kaže NAČINIMO ČOVJEKA KAO ŠTO SMO MI, dakle ne govori to neki jedan Bog, nego Bogovi, koji su materijalni svijet napravili i nas ljude, pa onda je valjda važno da znamo zašto su nas napravili, ili tebe to ne zanima?
Ni bog ni bogovi u tom religijskom kontekstu ne postoji.
Potpuno je drugi par rukava cemu ili kome smo mi, ljudi, dali taj naziv i koga ili sta smo mi nekada smatrali bogom ili bogovima.

Mislim da sam te stvari vec pojasnio, kako je i zasto doslo do toga. Ko je shvatio i/ili zelio da razmisli kako bi dosao do logicnog zakljucka, to je i uradio. Ko zbog vjerske dogme ne zeli ili ne moze da otvori um prema logici, ja tu ne mogu pomoci.
Gledaj, nitko nije dokazao ni da je Biblija izmišljena od strane ljudi, a ni da je to zbilja neka Božanska objava, isto tako nitko nije dokazao da je Isus izmišljen ali ni da je zbilja postojao, dakle oko toga se ne treba prepirati i gubiti vrijeme, dok to zbilja jednom netko ne dokaže, ovdje pričamo ŠTO zapravo piše zbilja u Bibliji koga to zanima, i o tome i ja govorim, s time da to može ali i ne mora biti istina, pa tko želi o tome pričati dobrodošao, eto ukratko.
Dozer

#829 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Ne mogu se sloziti jer je sasvim jasno, i dokazano, da su sve vjerske knjige napisali ljudi. To sto su ti neki ljudi tvrdili da im se licno bog obracao i diktirao to sto je pisano, za mene licno je najobicnija besmislica. Da ne pricamo o dokazanim cinjenicama da je sve to pisano bukvalno vijekovima, tako da cak nema govora ni o tome.da je sve pisao samo 1 covjek, kao famozni prorok ili poslanik.

Vidi nesto.....
To su stvari koje treba da zanimaju svakoga iole pametnog, jer te stvari su kamen spoticanja covjecanstva vec 5000 godina, i uzrokovale su toliko jada i smrti ljudima kao nista drugo u ljudskoj istoriji.
Ali, o tome treba razmisljati ne na nacin da se slijepo sijedi to sto pise, nego da se analizira pozadina svega toga, tj. uzroci, nacin i vrijeme nastanka.

O Isusu postoje tolike kontroverze, i to pisane kroz vise vijekova, da je zaista vise nego upitno sve oko njega.
Nije puno drugacije ni s periodom prije njega, a vala ni nakon njega, tj. s islamom.

Sve je to krcato raznim pricama i pricicama, bajkama, ocitim onovremenskim nerazumijevanjima, ali i namjernim sakrivanjima, falsifikovanjima i tendencioznim malverzacijama.
teodati

#830 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 09/01/2025 20:08 Ne mogu se sloziti jer je sasvim jasno, i dokazano, da su sve vjerske knjige napisali ljudi. To sto su ti neki ljudi tvrdili da im se licno bog obracao i diktirao to sto je pisano, za mene licno je najobicnija besmislica. Da ne pricamo o dokazanim cinjenicama da je sve to pisano bukvalno vijekovima, tako da cak nema govora ni o tome.da je sve pisao samo 1 covjek, kao famozni prorok ili poslanik.

Vidi nesto.....
To su stvari koje treba da zanimaju svakoga iole pametnog, jer te stvari su kamen spoticanja covjecanstva vec 5000 godina, i uzrokovale su toliko jada i smrti ljudima kao nista drugo u ljudskoj istoriji.
Ali, o tome treba razmisljati ne na nacin da se slijepo sijedi to sto pise, nego da se analizira pozadina svega toga, tj. uzroci, nacin i vrijeme nastanka.

O Isusu postoje tolike kontroverze, i to pisane kroz vise vijekova, da je zaista vise nego upitno sve oko njega.
Nije puno drugacije ni s periodom prije njega, a vala ni nakon njega, tj. s islamom.

Sve je to krcato raznim pricama i pricicama, bajkama, ocitim onovremenskim nerazumijevanjima, ali i namjernim sakrivanjima, falsifikovanjima i tendencioznim malverzacijama.
Nitko nije dokazao da je ijedna vjerska knjiga napisana od nekog čovjeka, od ljudi da, i to kroz duže razdoblje, ali im je autor bio isti, Inteligencija koja nije sa Zemlje, pogledaj u kojem licu govori recimo Jahve, ili Krišna, ne u licu nekog čovjeka, nego Stvoritelja našega svijeta, samo kažem.
šarf

#831 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Dozer wrote: 09/01/2025 20:08 O Isusu postoje tolike kontroverze, i to pisane kroz vise vijekova, da je zaista vise nego upitno sve oko njega.
Na primjer?
fortaleza

#832 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by fortaleza »

Dozer wrote: 06/01/2025 20:08
teodati wrote: 06/01/2025 19:50
Dozer wrote: 06/01/2025 19:42
Sto znaci da vjerujes u necije price od prije 2-5.000 godina. Ali, to su ljudske price jer, kao sto znamo, bog nikad nista nije ni napisao ni stvorio, a da je tome neko svjedocio.

Ali, sta znas...mozdq neko za 5000 godina bude citao ove tvoje tekstove i vjerovao u svwtog teodatija.....
Nešto zaboravljaš, da je Jahve, Bog Biblije, možda zapravo samo daleko starija i naprednija Inteligencija od nas ljudi, koja nas je napravila genetskim inženjeringom, ali su ljudi krivo shvatili njene poruke iz Biblije i učinile tu Inteligenciju nekim vječnim bićem, što je dakako krivo, e u tome je problem, eto zašto se Biblija ne može odbaciti, jer ako je tako, treba barem saslušati što ta daleko starija i naprednija Inteligencija ima za reći, e da!
Taman fino krenes, i onda se strmeknes na vugla.....
Hajmo opet - Biblija, kao i ljudska vjerovanja prije nje, a i Kur'an nakon nje, nije nista drugo nego pogresne ljudske interpretacije stvari koje nisu razumjeli i mogli shvatiti prije 5+ hiljada godina.

Da, mi sigurno jesmo necija kreacija, geneticki inzinjering, ali nema to nikakve veze s religijskim bogom. Religijski bog je nastao kao misinterpretacija necega cemu su nasi preci prisustvovali i dozovljavali, a nisu to znali sebi objasniti.
Mozda im je cak to tako i receno da treba da misle, kako bi se prikrila prava istina, jer tada nismo bili apremni za nju, kao sto evidentno nismo ni danas.
Mislim da znas za razne petroglife, geoglife, kao i zapise mimo Biblije i Kur'ana, a koji nedvosmisleno dokazuju, danas sasvim jasne, silaske drugih bica medju nas, a koje smo tada smatrali bogovima.

Mislim da danas, kao vrsta, imamo sasvim dovoljno pameti da znamo da petroglife stare 12-13000 godina, sirom svijeta, nikako ne mozemo podvesti pod Bibliju koja je daleko mladja od njih.
Naprednija bića među nama su ustvari entiteti koji su nas porobili na ovoj planeti, te smo ih štovali kao bogove.
Dali su nam um, učinili od nas čistih bića svjetlosti, pokorna, poslušna, ponosna, ohola, egoistična mala stvorenja.

I danas su među nama, samo što ih ne vidimo, jer generalno nismo svjesni. Hrane se našim emocijama, stanjima...

A gdje su, kako ih ne vidimo?

Mi smo oni, što se pišemo trenutno, naše osobe, stanja, misli...

Gdje je tu Bog onda? To si pitanje trebamo postaviti.
Dozer

#833 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

šarf wrote: 10/01/2025 18:52
Dozer wrote: 09/01/2025 20:08 O Isusu postoje tolike kontroverze, i to pisane kroz vise vijekova, da je zaista vise nego upitno sve oko njega.
Na primjer?
Bukvalno sve, pa cak i njegovo postojanje.
Raspece je nejasno u smislu simbolike, krst/kriz ili X, ili mozda samo bandera... Naprosto nema zapisa o tome i to je nepoznanica, a s tim je i istorija simbola krscanstva upitna.

Ne postoji nijedan jedini zapis koji je Isus licno napisao i ostavio.

Ne postoji nijedan dokaz o famoznom "bezgrijesnom zacecu", ali postoje dokazi o Isusovoj braci i sestrama, cime je bezgrijesno zacece samo izmisljotina kojom se pokusalo Isusu dati neki bozansko svojstvo ili veza.

Ne postoji nijedan jedini dokaz o tome da je Isus, kao tadasnji Jevrej, propovijedao bilo sta o nekoj novoj religiji.

Sve sto je ikada zapisano o Isusu pisali su drugi ljudi, i to nakon njegove smrti, a masa toga je napisana tokom narednih 3 do 5 vijekova, sto znaci da su to prepisivali i dopisivali ljudi na bazi rekla-kazala, ili krace - izmisljali u hodu.

Itd.itd
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#834 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Boze dragi kakve gluposti....samo jednu cu repliku...jedna aramejska ili hebrejska rijec ne razlikuje rodjake i bracu sve isto i pogresno je prevedena isusova braca i sestre umjesto rodjaci...a u jednoj sceni isus kaze oni koji vrse moju volju su moja braca i sestre...

Joj

Novu religiju je najavljivao ivan krstitelj indiretno krsteci ljude i kaze doci ce neko jaci od mene...zidovi su bili iznenadjeni na bogojavljenje kad su dosla 3kralja s istoka da se poklone kralju koji je dosao svim narodma ne samo zidovima to je bila kljucna razlika zidovi su oceivali kralja i vodju za nacionalno oslobodjeje a dosao je duhovni kralj cije je kraljevstvo s nonog svijeta
Ovakav vokabular i misli imaju samo starije osobe tocno znam taj profil tvrdoglavaca
Truba

#835 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

ja mogu shvatiti da neko danas laže da vjeruje i da mu se gospa objavila kako bi stekao lovu i slavu
ali da ti prvi kršćani lažu o nečemu i umiru zbog laži da budu bačeni lavovima razapeti na križeve podavljeni pogubljeni ukopani u katakombama gladni žedni bosi... ee to ne ide u glavu...samo je trebalo reći odričem se tog nauka vjerujem rimskim bogovima

shvaćam kad neko LAŽE da mu BUDE BOLJE U ŽIVOTU

ali LAGATI o nekom tamo tesaru židovu kako je bio Bog
pa DA TE ZAKOLJU I RAZAPNU NAOPAČKE SPALE TI KOSTI ili te kamenuju do smrti

to ne kontam

što reče mel gibson u podkastu govoreći o isusovim suvremenicima
niko ne umire zbog laži
Dozer

#836 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 11/01/2025 19:57 Boze dragi kakve gluposti....samo jednu cu repliku...jedna aramejska ili hebrejska rijec ne razlikuje rodjake i bracu sve isto i pogresno je prevedena isusova braca i sestre umjesto rodjaci...a u jednoj sceni isus kaze oni koji vrse moju volju su moja braca i sestre...

Joj

Novu religiju je najavljivao ivan krstitelj indiretno krsteci ljude i kaze doci ce neko jaci od mene...zidovi su bili iznenadjeni na bogojavljenje kad su dosla 3kralja s istoka da se poklone kralju koji je dosao svim narodma ne samo zidovima to je bila kljucna razlika zidovi su oceivali kralja i vodju za nacionalno oslobodjeje a dosao je duhovni kralj cije je kraljevstvo s nonog svijeta
Ovakav vokabular i misli imaju samo starije osobe tocno znam taj profil tvrdoglavaca
Sad kad si sve to fino izdeklamovao, daj nam i vrijeme kada je napisano sve to o tome. I ko je napisao.
Dozer

#837 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 11/01/2025 21:46 ja mogu shvatiti da neko danas laže da vjeruje i da mu se gospa objavila kako bi stekao lovu i slavu
ali da ti prvi kršćani lažu o nečemu i umiru zbog laži da budu bačeni lavovima razapeti na križeve podavljeni pogubljeni ukopani u katakombama gladni žedni bosi... ee to ne ide u glavu...samo je trebalo reći odričem se tog nauka vjerujem rimskim bogovima

to ne kontam

niko ne umire zbog laži
Poenta je u ljudskom ubjedjenju, tj. u onome sto svako individualno, a onda i kolektivno, misli da je istina.

Ti, npr., mislis da je sve o Isusu i u Bibliji istina. I OK. Ali problem je kada dokazujes istinitost toga upravo time, tj. kada istinitost tih zapisa "dokazujes" upravo tim zapisima, cime zapravo iskljucujes cak i mogucnost da su ti zapisi necija izmisljotina, laz, ciljana prevara, i bilo sta drugo osim istine.

Ali, imas i jednu dobru poentu, a to je jezicka barijera. Ja bih tu dodao i nacin razmisljanja ljudi onda, uz ondasnja znanja i shvatanja, i kad se sve to poslozi dodje se do toga da danas niko ziv ne moze znati sta jeste, a sta nije istina u tim knjigama.

A da niko ne umire zbog lazi, mislim da se nikad neceno sloziti.
šarf

#838 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Postoje li izvanbiblijski dokazi koji potvrđuju da je Isus doista postojao?

- Isusa je po imenu spomenulo nekoliko svjetovnih pisaca koji su živjeli nedugo nakon njega. Među njima je bio Kornelije Tacit, koji je bilježio povijest Rimskog Carstva. Prema njegovim zapisima, širile su se glasine da je car Neron odgovoran za požar koji je 64. godine poharao Rim. Tacit kaže da je Neron pokušao svaliti krivnju na skupinu ljudi koje se nazivalo kršćanima. Napisao je: “Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, XV, 44, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).

-Židovski povjesničar Josip Flavije također je spomenuo Isusa. Učinio je to kad je opisivao događaje koji su se zbili nedugo nakon što je otprilike 62. godine umro Fest, rimski upravitelj Judeje, a prije nego što je na njegovo mjesto došao Albin. Napisao je da je veliki svećenik Anan (Ana) “okupio suce Sudbenog vijeća i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, koji je bio brat Isusa zvanog Krist, a i neke druge ljude” (Židovske starine, 20. knjiga, 9. poglavlje, 7. odlomak [200]).

Talmud, zbornik spisa židovskih rabina koji potječe iz razdoblja između 3. i 6. stoljeća, pokazuje da čak ni Isusovi neprijatelji nisu dovodili u pitanje njegovo postojanje. Talmud kaže da je “na Pashu, Ješu [Isus] Nazarećanin obješen” te tako iznosi povijesno provjerenu informaciju (Babilonski Talmud, Sanhedrin 43a, Minhenski kodeks). Na drugom mjestu stoji: “Ne daj da stvorimo sina ili učenika koji bi se javno osramotio kao Nazarećanin”, misleći pritom na Isusa (Babilonski Talmud, B’rahot 17b, bilješka, Minhenski kodeks)
-Chesterfield-

#839 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 12/01/2025 12:45
Truba wrote: 11/01/2025 21:46 ja mogu shvatiti da neko danas laže da vjeruje i da mu se gospa objavila kako bi stekao lovu i slavu

to ne kontam

niko ne umire zbog laži
Poenta je u ljudskom ubjedjenju, tj. u onome sto svako individualno, a onda i kolektivno, misli da je istina.

Ti, npr., mislis da je sve o Isusu i u Bibliji istina. I OK. Ali problem je kada dokazujes istinitost toga upravo time, tj. kada istinitost tih zapisa "dokazujes" upravo tim zapisima, cime zapravo iskljucujes cak i mogucnost da su ti zapisi necija izmisljotina, laz, ciljana prevara, i bilo sta drugo osim istine.

Ali, imas i jednu dobru poentu, a to je jezicka barijera. Ja bih tu dodao i nacin razmisljanja ljudi onda, uz ondasnja znanja i shvatanja, i kad se sve to poslozi dodje se do toga da danas niko ziv ne moze znati sta jeste, a sta nije istina u tim knjigama.

A da niko ne umire zbog lazi, mislim da se nikad neceno sloziti.
Da ljudi na početku, od Adema računajući, nisu mijenjali, zaboravljali, izmišljali i pravili nove bogove, ne bi mi imali ni potrebu za velikim brojem poslanika koji su poslani.

Nekada nisu u pitanju bile godine da se nešto izmijeni. Imamo primjer Mojsija, dok je bio odsutan, haman 40 dana, našao se neki pametnjaković u međuvremenu da narodu sklepa zlatno tele. I neki ljudi povjerovali u tele da je bog...

Na kraju imaš zadnju objavu, Kur'an gdje Bog garantuje da će ga štititi od izmjena. Pa tako danas imaš na milione hafiza koji znaju Kur'an napamet.
Zato se sada muslimani kolju i raspravljaju o hadisima i od toga napravili nauku. Koji je istinit a koji izmišljen hadis, zaboravljajući pri tome da Bog ne garantuje da će čuvati hadise od laži...
Truba

#840 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

To je otptilike tako samo sto je objava stala s isusom
A on je rekao po djelima njihovim prepoznat cete lazne proroke
teodati

#841 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

to ne kontam

niko ne umire zbog laži
Očito je da su se događale neke velike stvari u Isusovo vrijeme, koje je ljude natjeralo da se zapitaju tko je Taj, što ga i sama priroda sluša.

Slijepi progledaju, hromi hode, mrtvi ustaju, oluje se umiruju samo na jednu riječ ili na jedan dodir Mesije, naravno da se onda mora čovjek pitati što je sad to, jer običan čovjek takve stvari ne može raditi, pa ak se sve to zbroji, ta čuda, i obećanje vječnog života, nije čudno da su mnogi sa svojim obiteljima čak pjevajući išli u smrt, očito su vjerovali da će i oni uskrsnuti kao što su to govorili za Isusa, dakako na sudnji dan, ne sada.

Da se nisu događala čuda, ne bi kršćanstvo preživjeli, e sada, pitanje je TKO je ta čuda zbilja radio, neko vječno Svemoguće biće, ili samo neko daleko starije i naprednije biće od nas ljudi, to je pravo pitanje.
teodati

#842 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Ja sam uvjeren da se tu radi samo o starijim bićima od nas ljudi, uostalom, sam Isus kaže da ćemo i veća čuda od Njega raditi, dakle ne radi se tu onda o nekom vječnom biću, dapače.
šarf

#843 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Mogli bi malo pričati o sadržaju Biblije.
Biblija opisuje stotine događaja, događaje i doživljaje stotina ljudi,opisanih kroz tisuće godina.Trebalo je to izmisliti.Izmisliti stotine likova.
Smjestiti ih u neki istorijski kontekst,geografiju,jezik,običaje,odjeću,oružje,građevina,vojnu strategiju,hranu,posuđe,biologiju,zoologiju,pravo,psihologiju,medicinu,zakone...to je toliko informacija,da onaj ko je to sve izmislio veći je književnik,istoričar,geograf,strateg,hemičar,lingvista,građevinar,biolog,zoolog,doktor,pravnik,psiholog,sociolog...od svih koji su postojali.
Koliko je bilo potrebno vremena tom piscu da istraži sve te informacije,da ih smisleno poreda,da izmisli likove,njihove dijaloge,monologe,događaje...,
a da sve bude istina i tačno,povijesno,geografski,pravno,psihološki....?!
Ne moram govoriti da nisu postojale enciklopedije,biblioteke,internet,škole,fakulteti.
Sa takvim multidisciplinarnim znanjem odlučio se napisati knjigu ,koja se u ono vrijeme mogla umnožavati samo rukom i perom,da bi je čitali ljudi
koji ne znaju čitati i pisati,sve sa ciljem da osnuje novu religiju.I da ostane anoniman,pored svega.

Da li je to moguće?

Čak i da je to grupa ljudi,puno je to posla.
Last edited by šarf on 12/01/2025 17:52, edited 2 times in total.
stubrijez

#844 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by stubrijez »

Ìstom ce trust mozgova sa klixa razotkrit Bibliju.
teodati

#845 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

šarf wrote: 12/01/2025 17:43 Mogli bi malo pričati o sadržaju Biblije.
Biblija opisuje stotine događaja, događaje i doživljaje stotina ljudi,opisanih kroz tisuće godina.Trebalo je to izmisliti.Izmisliti stotine likova.
Smjestiti ih u neki istorijski kontekst,geografiju,jezik,običaje,odjeću,oružje,građevina,vojnu strategiju,hranu,posuđe,biologiju,zoologiju,pravo,psihologiju,medicinu,zakone...to je toliko informacija,da onaj ko je to sve izmislio veći je književnik,istoričar,geograf,strateg,hemičar,lingvista,građevinar,biolog,zoolog,doktor,pravnik,psiholog,sociolog...od svih koji su postojali.
Koliko je bilo potrebno vremena tom piscu da istraži sve te informacije,da ih smisleno poreda,da izmisli likove,njihove dijaloge,monologe,događaje...,
a da sve bude istina i tačno,povijesno,geografski,pravno,psihološki....?!
Ne moram govoriti da nisu postojale enciklopedije,biblioteke,internet,škole,fakulteti.
Sa takvim multidisciplinarnim znanjem odlučio se napisati knjigu ,koja se u ono vrijeme mogla umnožavati samo rukom i perom,da bi je čitali ljudi
koji ne znaju čitati i pisati,sve sa ciljem da osnuje novu religiju.I da ostane anoniman,pored svega.

Da li je to moguće?
Da pravi autor Biblije nije čovjek, nego netko daleko stariji i napredniji od nas ljudi, vidljivo je iz toga da Biblija daje podatke o našoj planeti Zemlji, a koje prije nekoliko tisuća godina ljudi to nisu mogli znati, jedino su za to mogla znati daleko starija i naprednija bića od nas ljudi.

Recimo, u Bibliji se tvrdi da je Zemlja u obliku kruga, to se jedino izvan naše planete može vidjeti, da ne stoji ni na čemu, dakle je u praznom prostoru, uostalom se tvrdi da je nastala da ne postoji oduvijek, ne samo naša planeta nego i cijeli svemir (znanost je tek nedavno došla na tu ideju), čak se tvrdi da je sve iz NIŠTA nastalo, čudno pa i znanost danas tako misli, ali još nema dokaze za to.

Zatim razvoj živih bića, ide od jednostavnih do sve složenijih živih bića, kao da je već evolucija u Bibliji opisana, i tak dalje.

Da se čovjek zamisli i pita, TKO je zbilja onda taj autor Biblije, koji je tisućama godina to znao prije nas ljudi, e da? :?
šarf

#846 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

teodati wrote: 12/01/2025 17:58 Zatim razvoj živih bića, ide od jednostavnih do sve složenijih živih bića, kao da je već evolucija u Bibliji opisana, i tak dalje.
Oprosti Teodati,hoćeš reći da Biblija opisuje evoluciju? Gdje to piše?
Ti očito znaš nešto što mi ne znamo,a kriješ od nas.Na sunce sa tim.
Truba

#847 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Autori biblije su mozda 50ak ljudi nadahnuti Duhom Svetim
Ali kad duh udje u nesavrseno tijelo i um
Moguce je da su dijelovi kontradikotrni ili puni pogresaka
Npr starost zemlje prema liniji od adama do novg zavjeta pa kad se pomnizi dodje se do 6000
Truba

#848 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

šarf wrote: 12/01/2025 18:03
teodati wrote: 12/01/2025 17:58 Zatim razvoj živih bića, ide od jednostavnih do sve složenijih živih bića, kao da je već evolucija u Bibliji opisana, i tak dalje.
Wvoluciju u bibliji je prvi sveti augustin spomnjoa
teodati

#849 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

šarf wrote: 12/01/2025 18:03
Pa što se čudiš, ak si čitao Postanak, jasno je da je Bog (čitaj daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, nazvana Jahve u Bibliji), prvo vodu napravio, pa kopno, pa živa bića u vodi, pa onda živa bića na kopnu, pa tek na kraju ljude, a kako ono to objašnjava evolucija, neki drugačiji redoslijed nastanka živih bića na Zemlji, ili?
Truba

#850 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Da...to je evolucija
Post Reply