Ni bog ni bogovi u tom religijskom kontekstu ne postoji.teodati wrote: ↑09/01/2025 18:01Bog vječni je izmišljotina kako Ga danas prikazuju, ali Bogovi koji su nas napravili nisu nimalo izmišljotina, a Jahve jasno kaže NAČINIMO ČOVJEKA KAO ŠTO SMO MI, dakle ne govori to neki jedan Bog, nego Bogovi, koji su materijalni svijet napravili i nas ljude, pa onda je valjda važno da znamo zašto su nas napravili, ili tebe to ne zanima?Dozer wrote: ↑08/01/2025 23:28Ne znam zasto je uopste potrebno interpretirati bilo sta iz vjerskih knjiga..... Sta je svrha toga?teodati wrote: ↑07/01/2025 17:40
Ok, većinom se slažem što si napisao, samo ako kako kažeš da je Biblija pogrešna ljudska interpretacija, koja je onda ispravna interpretacija nje same, jer onda u biti niti ne znamo o čemu govori Biblija, nego slušamo o njoj sasvim krive stvari, o tome ja cijelo vrijeme pričam.
Ako su to nekadasnje bajke i price, kao sto jesu, te tadasnja razumijevanja, razmisljanja i shvatanja tadasnjih ljudi, onda je sasvim jasno da se tu nema sta interpretirati.
Oni sebi tada stvari objasnjavali kako jesu, i to je to. Osim rekla-kazala tu bas i nema nekih provjerljivih cinjenica oko kojih bi se trebalo nesto duboko zamisliti. Naprosto, jasno je da je bog, i sve sto to prati, ljudska izmisljotina.
Potpuno je drugi par rukava cemu ili kome smo mi, ljudi, dali taj naziv i koga ili sta smo mi nekada smatrali bogom ili bogovima.
Mislim da sam te stvari vec pojasnio, kako je i zasto doslo do toga. Ko je shvatio i/ili zelio da razmisli kako bi dosao do logicnog zakljucka, to je i uradio. Ko zbog vjerske dogme ne zeli ili ne moze da otvori um prema logici, ja tu ne mogu pomoci.