Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
šarf

#776 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Dozer laičko pitanje,ko je njih stvorio?
teodati

#777 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/01/2025 19:38
teodati wrote: 06/01/2025 18:25
Dozer wrote: 06/01/2025 16:32

Dakle, sticanjem znanja i razumijevanja o raznim stvarima tokom vremena, "bozija cuda" su polako nestajala, a danas su zapravo samo folklor.
Da, vidi se kako smo znanjem objasnili bilo što, ne znamo ama baš ništa kako je nastalo a kamoli kako zbilja naš svijet funkcionira, zovemo nešto gravitacija a nemamo pojma kako je nastala, i tak dalje.

Znanost je puna svojih dogmi bez objašnjenja, počevši od Velikoga praska nadalje, vjeruje se da je iz toga nastao naš prostor i naše vrijeme, i sve ostalo, samo se ne zna kako, zbilja znanstveno objašnjenje, nema što, i to odgovaraju tako akademici, ne obični ljudi, dakle nemaju pojma, sami to priznaju.

Tako da je još uvijek logičnije vjerovati i da svijet postoji i da se kreće zbog uzroka od neke Inteligencije, ne mora biti vječna, dovoljno da je daleko starija i naprednija od nas ljudi, a ja sam uvjeren da nema drugog objašnjenja za postojanje materijalnoga svijeta osim toga, jer atomi nisu sami od sebe nastali, dapače.
E vidis, upravo su to te stvari koje vjernici pokusavaju prikazati na svoj, vjernicki nacin.
I tu lezi svo nerazumijevanje, i logicka greska.

Nelogicno je za hipotezu, teoriju, pa i naucnu teoriju reci da se u to "vjeruje". Pogotovo ne na nacin na koji vjernici vjeruju u religijskog boga, jer su to dvije dijametralno suprotne stvari.
Najosnovnija razlika je sto nauka postavi hipotezu, pa se onda kroz razne procese i na razne nacine ta hipoteza pokusava dokazati, i to se rqdi sve dok se hipoteza na potvrdi ili ne opovrgne dokazima i cinjenicama, empirijskim, provjerljivim.
Kod religijskog boga i kreacionizna toga nema. Neko je nekad smislio termin "bog" i rekao da to postoji, i da nas je sve to stvorilo, onda je neko drugi to nastavio, i tako hiljadama godina do danas ljudi vjeruju da bog postoji, a pri tome niko, nijedan jedini vjernik ne zna objasniti ko ili sta je taj bog.

Ja ti odmah kazem da je bigbang nelogicna teorijska budalastina, isto kao i religijski bog, i da to nije nista drugo nego moderniji pokusaj davanja odgovora na vjecito pitanje postanka svega, pa i nas samih.

I vrtice se ta teorija jos dugo, bas kao i religijska teorija o bogu. Ja se jedino slazem da mi, ljudi, jesmo kreacija, ali biposto kreacija religijskog boga, nego smo klasicni primjer gebetickog inzinjeringa, a to je mogla uraditi samo naprednija vrsta od nas. Vjerovatno ista ona koju su nasi preci prije ko zna koliko desetina hiljada godina smatrali bizanstvima.
Ok, slažem se da znanost postavi hipotezu, ali je problem ako dugo ta hipoteza na ništa ne odgovara da ju treba mijenjati, Veliki prasak na ništa ne dogovara, kraj priče, treba nešto novo, a ovo da je nas ljude netko daleko stariji i napredniji napravio a ne neko vječno biće, se potpuno slažem, a s time se i Biblija slaže, tko ju je temeljito sam proučio, dakako.
šarf

#778 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

teodati wrote: 06/01/2025 19:39 Jedna je stvar što ljudi krivo rade i to zlo jedni drugima, a sasvim drugo neka prirodna nepogoda na koju ljudi ne mogu utjecati, zašto to Bog dopušta, jel, da recimo u potresima umru toliki nevini, jesi se to pitao kada, ak nisi vrijeme je da se pitaš što je istina o tome, zaista!
Šta ošekuješ da Bog uradi?
teodati

#779 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/01/2025 19:42
teodati wrote: 06/01/2025 19:30
Truba wrote: 06/01/2025 19:03 Da...dobro si rekao...toedati je bukvalac
Krivo, ja samo ne vjerujem u nikakve dogme, nego u ono što zbilja u Bibliji piše, a to nije isto, samo kažem.
Sto znaci da vjerujes u necije price od prije 2-5.000 godina. Ali, to su ljudske price jer, kao sto znamo, bog nikad nista nije ni napisao ni stvorio, a da je tome neko svjedocio.

Ali, sta znas...mozdq neko za 5000 godina bude citao ove tvoje tekstove i vjerovao u svwtog teodatija.....
Nešto zaboravljaš, da je Jahve, Bog Biblije, možda zapravo samo daleko starija i naprednija Inteligencija od nas ljudi, koja nas je napravila genetskim inženjeringom, ali su ljudi krivo shvatili njene poruke iz Biblije i učinile tu Inteligenciju nekim vječnim bićem, što je dakako krivo, e u tome je problem, eto zašto se Biblija ne može odbaciti, jer ako je tako, treba barem saslušati što ta daleko starija i naprednija Inteligencija ima za reći, e da!
teodati

#780 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

šarf wrote: 06/01/2025 19:42 Dozer laičko pitanje,ko je njih stvorio?
Ima odgovora i na to pitanje ali ne na ovoj temi, već na filozofiji ovdje na ovom forumu na temi "teorija svega", slobodno to pitaj pa ću ti odgovoriti, pa še kak. :thumbup:
šarf

#781 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Dobili smo razum i slobodnu volju,intelekt i upute,kako da živimo da bi nam bilo dobro.

Izaija 48:17-17 Ovako kaže Jehova, tvoj izbavitelj, sveti Izraelov Bog:
“Ja, Jehova, tvoj sam Bog.
Ja te učim da činiš ono što je za tvoje dobro,
vodim te putem kojim trebaš ići.

Šta očekuješ da Bog učini?
Last edited by šarf on 06/01/2025 19:57, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#782 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Sta biblija kaze o klonovima genetskim istrazivanjima nuklearnim bombama?
:mrgreen:
Dozer

#783 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

šarf wrote: 06/01/2025 19:42 Dozer laičko pitanje,ko je njih stvorio?
Odgovoricu jos laickijim pitanjem - ko je stvorio boga?
Last edited by Dozer on 06/01/2025 20:09, edited 1 time in total.
šarf

#784 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Truba,stiže odgovor,večeram,malo strpljenja.
šarf

#785 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Psalam 90:2-Ti si bio prije nego su se rodile gore,
prije nego si sazdao zemlju i sve što je na njoj.
Oduvijek i zauvijek ti si Bog.

Boga niko nije stvorio?
Dozer

#786 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 06/01/2025 19:50
Dozer wrote: 06/01/2025 19:42
teodati wrote: 06/01/2025 19:30

Krivo, ja samo ne vjerujem u nikakve dogme, nego u ono što zbilja u Bibliji piše, a to nije isto, samo kažem.
Sto znaci da vjerujes u necije price od prije 2-5.000 godina. Ali, to su ljudske price jer, kao sto znamo, bog nikad nista nije ni napisao ni stvorio, a da je tome neko svjedocio.

Ali, sta znas...mozdq neko za 5000 godina bude citao ove tvoje tekstove i vjerovao u svwtog teodatija.....
Nešto zaboravljaš, da je Jahve, Bog Biblije, možda zapravo samo daleko starija i naprednija Inteligencija od nas ljudi, koja nas je napravila genetskim inženjeringom, ali su ljudi krivo shvatili njene poruke iz Biblije i učinile tu Inteligenciju nekim vječnim bićem, što je dakako krivo, e u tome je problem, eto zašto se Biblija ne može odbaciti, jer ako je tako, treba barem saslušati što ta daleko starija i naprednija Inteligencija ima za reći, e da!
Taman fino krenes, i onda se strmeknes na vugla.....
Hajmo opet - Biblija, kao i ljudska vjerovanja prije nje, a i Kur'an nakon nje, nije nista drugo nego pogresne ljudske interpretacije stvari koje nisu razumjeli i mogli shvatiti prije 5+ hiljada godina.

Da, mi sigurno jesmo necija kreacija, geneticki inzinjering, ali nema to nikakve veze s religijskim bogom. Religijski bog je nastao kao misinterpretacija necega cemu su nasi preci prisustvovali i dozovljavali, a nisu to znali sebi objasniti.
Mozda im je cak to tako i receno da treba da misle, kako bi se prikrila prava istina, jer tada nismo bili apremni za nju, kao sto evidentno nismo ni danas.
Mislim da znas za razne petroglife, geoglife, kao i zapise mimo Biblije i Kur'ana, a koji nedvosmisleno dokazuju, danas sasvim jasne, silaske drugih bica medju nas, a koje smo tada smatrali bogovima.

Mislim da danas, kao vrsta, imamo sasvim dovoljno pameti da znamo da petroglife stare 12-13000 godina, sirom svijeta, nikako ne mozemo podvesti pod Bibliju koja je daleko mladja od njih.
šarf

#787 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Truba,Levitski zakonik ili 3.Mojs.-Nemoj križati dvije vrste životinja. Nemoj sijati dvije vrste sjemena na svom polju.
Kako ti razumiješ ovo?
šarf

#788 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Dozer wrote: 06/01/2025 20:08 Mislim da znas za razne petroglife, geoglife, kao i zapise mimo Biblije i Kur'ana, a koji nedvosmisleno dokazuju, danas sasvim jasne, silaske drugih bica medju nas, a koje smo tada smatrali bogovima
Koji to petroglifi dokazuju?
Truba

#789 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

šarf wrote: 06/01/2025 20:13 Truba,Levitski zakonik ili 3.Mojs.-Nemoj križati dvije vrste životinja. Nemoj sijati dvije vrste sjemena na svom polju.
Kako ti razumiješ ovo?
Zakoni za zidove...ne zamaram se mnogo starim zavjetom :D
Truba

#790 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

šarf wrote: 06/01/2025 19:59 Truba,stiže odgovor,večeram,malo strpljenja.
Vise sam mislio dokazati kako biblija nije dovoljna
Tu je i tradicija i crkveno naucteljstvo
šarf

#791 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Za šta nije dovoljna?
Truba

#792 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Za opisati neke probleme koji nisu postojali prije 2000 godina
Alini da je pristup sola scripta nedovoljan
šarf

#793 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Truba,
Biblija nam kao cjelina pruža odgovore koji su nam potrebni za život.
Ovdje Biblija govori o genetskom ukrštanju dvije životinjske vrste i moralnom odgovoru da li je to u redu.
šarf

#794 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Koji problemi nisu postojali?

Biblija je čudo od knjige,probaj.
Dozer

#795 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

šarf wrote: 06/01/2025 20:04 Psalam 90:2-Ti si bio prije nego su se rodile gore,
prije nego si sazdao zemlju i sve što je na njoj.
Oduvijek i zauvijek ti si Bog.

Boga niko nije stvorio?
Jeste. Mi sami sno ga stvorili, u svojim glavama.
šarf

#796 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Dozer,hajde ovako jaranski
koju vrstu dokaza bih trebao iznijeti da bih ti pokazao da griješiš?
šarf

#797 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Ili šta očekuješ da Bog učini pa da povjeruješ da postoji?
Dozer

#798 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

šarf wrote: 06/01/2025 20:15
Dozer wrote: 06/01/2025 20:08 Mislim da znas za razne petroglife, geoglife, kao i zapise mimo Biblije i Kur'ana, a koji nedvosmisleno dokazuju, danas sasvim jasne, silaske drugih bica medju nas, a koje smo tada smatrali bogovima
Koji to petroglifi dokazuju?
Ozbiljno pitas? Svi oni na kojima su nacrtana ocita druga bica u prikazu silaska s neba, ima ih od Amerike do Australije.
Pogledas indijske zapise od prije 5000+ godina, i tamo imas detaljne opise vatrenih kocija koje su nazivali "vimane". Vimana je, inace, znacilo "leteca masina".
Imas geoglife tipa Naske.
Imas i najnovija otkrica vezana za Maje, po kojima izgleda da nemamo pojma o njima, ali je najintrigantnije sto izgleda da njihove poramidw uopste nisu njihove, nego da su ih oni samo naselili, ali se ne zna ko ih je gradio i kada.

Ma nemamo mi generalno pojma ni o cemu, ali sno nafurani do p.m......
Dozer

#799 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

šarf wrote: 06/01/2025 20:35 Dozer,hajde ovako jaranski
koju vrstu dokaza bih trebao iznijeti da bih ti pokazao da griješiš?
Dokaza o cemu? Iz cega? Ako mi mislis iznositi "dokaze" iz vjerskih knjiga, nema potrebe jer to naprosto nisu dokazi bilo cega.
Truba

#800 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

šarf wrote: 06/01/2025 20:29 Koji problemi nisu postojali?

Biblija je čudo od knjige,probaj.
Ne znam evo eugenizam, zamrzavanje jajasaca i radjanje u 51. te unistenje citavih vrsta zagadjenjem
Post Reply