Sirija vol. 3
- Ironmen
#2226 Re: Sirija vol. 3
Navodno Assad napusta Siriju sa ovim se nadam da ce SAA spustiti oruzje i prepustiti vlast pobunjenickim teroristickim frakcijama jer daljne ubijanje i rusenje nema vise smisla. Sta ce se desiti sa manjinama bog sami zna, osim prva 3 dana nisam vidio neke zabiljezene zlocine evo na jugu je SAA mirno napustila Daru mada su ovi na jugu dosta normalniji od sjevera gdje ima nekoliko desetina frakcija. Posle pada Assada slijedi novi rat, a Turska tek tada moze krenuti u konacni obracun sa kurdima.
-
Dugarry
#2228 Re: Sirija vol. 3
FSA 25 km od Damaska, sa juzne strane.
Nisam uopste siguran da ce u Damasku biti borbe.
Ne znam sta ce biti sa Rusima, ali ne mogu vjerovati da ce im biti dopusteno da ostanu.
Znaci Rusi gube bazu u Siriji
Kakav udarac
Nisam uopste siguran da ce u Damasku biti borbe.
Ne znam sta ce biti sa Rusima, ali ne mogu vjerovati da ce im biti dopusteno da ostanu.
Znaci Rusi gube bazu u Siriji
Kakav udarac
-
Dugarry
#2229 Re: Sirija vol. 3
Uskoro ce Damask i Homs biti okruzeni sa tri strane.
Sah mat!
Ja licno vjerujem u novi pocetak za taj region.
Mislim da je ovo prvi veliki konflikt, oko kojeg su se dogovorile drzave iz regiona, ukljucujuci Iran i Irak.
Sah mat!
Ja licno vjerujem u novi pocetak za taj region.
Mislim da je ovo prvi veliki konflikt, oko kojeg su se dogovorile drzave iz regiona, ukljucujuci Iran i Irak.
- Porodice Foht
#2230 Re: Sirija vol. 3
Asad garant razgleda gdje i kako razguliti. Ne moze ove zaustaviti a mecene zadeverani sviojim problemima.
-
Tarmac
#2231 Re: Sirija vol. 3
Ragibe, ovdje niko ne ratuje protiv Sija, nego protiv Asada i njegovog rezima. Upravu si, Sije u Azerbejdzanu nisu problem jer su okrenuti zapadu. Ovo je rat protiv Rusije, Irana, Kine... Americka koalicija, u kojoj je sav zapadni svijet i skoro sav Islamski, jedino Iran nije u toj prici. Mozda kad se rezim u Iranu promijeni pa se i oni dozovu. Upravu si i za Hezbollah, ni jedan rat nisu izgubili, ali zato jesu Palestinci sve i jedanragib wrote: ↑07/12/2024 11:12Ovo su aleviti, to je pravac koji je najvise zastupljen u azerbejdzanu ali tamo nema problema jer je tim alevitima u azerbejdzanu Natanjahu isto svetac ko ovoj opoziciji. Imaju istog "sveca". Problem su ovi jer su dopustali da hezbollahu koji nisu aleviti vec sijje imamije, dolazi oruzje iz Irana I Iraka preko njihove teritorije sto je naljutilo natanjahua pa je poslao ovu opoziciju da ih skrse I mislim da ce vrlo brzom ostaviti pobjedu I zauzet Damask cime ce njihov politicki mentor biti zadovoljan. Allah je u Kuranu rekao da je muslimanima najveci neprijatelj jevreji I u sure el Fatiha jevreji su ti na koje se odnosi ajet o Allahovoj srdzbi. Zbog toga Hezbollah vec treci put vodi rat protiv njih a nijednom nije izgubio medjutim sad je natanjahu skontao da ce im zatvoriti put preko sirije jer I oni su bili nezadovoljni vladom u siriji. O asadu nemam nikakvo pozitivno misljenje jedino sto se nije dao izraelu ko opozicija iz nekih razloga. Ali to nije vezano za teologiju alevita, alevita ima I u azerbejdzanu ali oni su dobri jer davaju naftu izraelu I niko ne pokrece napade na njih.Tarmac wrote: ↑07/12/2024 09:02Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.
Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.
Sto se tice teologije kaburova, turbeta, ja recimo jako volim otici na turbe Muhameda as I poselamit ga i biti u njegovoj blizini jer I ako njegov odgovor ne cujem fiziciki cujem ga u srcu I osjecanjima svojim a on moj selam cuje. Pa u Kur anu se spominje da sehidi isto nisu mrtvi vec su zivi ali vi to ne znate.
Sta ovi ljudi rade na kaburu pretpostavljam da se selame jer da robuju kaburu okrenuli bi se prema kaburu kad klanjaju a koliko vidim okrenuli su se prema kibli. Svakako i ako se musliman okrece prema kibli zbog jakih duhovnih efekata na tom mjestu I prema kibli sedzdu cine a prije su se okretali prema Kudsu to nikako ne znaci da muslimani robuju kibli, ali tako ljudi ne mogu odvojiti formalnost od duhovnosti. Jedino se Allahu robuje a ne kibli ili kaburovima.
Zar nije vrijeme da se nadje politicko rjesenje za Palestince? Ratni sukob sa Izraelom muslimani trenutno ne mogu dobit, taman kad bi svi kolektivno napali. Pokusali su u vise navrata, ne ide.
-
Tarmac
-
Tarmac
#2233 Re: Sirija vol. 3
Pa ovi ce do veceras stic do Damaska40 minutes ago -Rebels have taken control of the town of Kanaker in the Damascus countryside after expelling the government forces
- Krokodajl
#2234 Re: Sirija vol. 3
Ne vjerujem ja da je Assad više u Siriji, inače jučer potpisao dokument kojim se vojnicima povećva plata 50% al šta ti vrijede pare kad nemaš šta kupiti.
Sam je sebi kriv, što se kaže sam pao sam se ubio, mada i nije imao mnogo izbora. Nakon što je pobjedila SAA ostao je pod Ruskom šapom a nakon invazije na Ukrajinu ostao pod još većim sankcijama. Glavnina ekonomije mu razrušena u ratu, visokoobrazovani stanovništvo napustilo državu a naftna polja u rukama Amera. Ekonomija se srozala, morali ukinuti i povlastice na plin i naftu što je najveći udar na džep bio, Sirijska funta u slobodnom padu već godinama...
Da je otišao nakon pobjede, prepustio vlast... Druga bi se pjesma pjevala ali eto , nadam se da za Siriju stižu vremena mira i prosperiteta, ovo za sada OK izgleda, nema odmazdi nema pokolja nema paljenja ko birvaktile što je bilo.
Sam je sebi kriv, što se kaže sam pao sam se ubio, mada i nije imao mnogo izbora. Nakon što je pobjedila SAA ostao je pod Ruskom šapom a nakon invazije na Ukrajinu ostao pod još većim sankcijama. Glavnina ekonomije mu razrušena u ratu, visokoobrazovani stanovništvo napustilo državu a naftna polja u rukama Amera. Ekonomija se srozala, morali ukinuti i povlastice na plin i naftu što je najveći udar na džep bio, Sirijska funta u slobodnom padu već godinama...
Da je otišao nakon pobjede, prepustio vlast... Druga bi se pjesma pjevala ali eto , nadam se da za Siriju stižu vremena mira i prosperiteta, ovo za sada OK izgleda, nema odmazdi nema pokolja nema paljenja ko birvaktile što je bilo.
- HarTar
#2235 Re: Sirija vol. 3
Dobro je jedne prilike rekao ratni zločinax Qasem Soleimani da su ovi iz SAA potpuno nesposobni za rat, ja bih dodao da i ovi iz IRGCa nisu mnogo bolji.....
-
Tarmac
#2236 Re: Sirija vol. 3
Oslobodioci ulaze u Homs
12 minutes ago - 34°44′N 36°42′E
Clashes inside Homs city in Al-Qusour neighborhood
-
ragib
#2237 Re: Sirija vol. 3
To sto su muslimani stali na stranu zapada koji su proizveli Izrael I finansirali okupaciju al akse ne znaci da je to uskladjeno sa Kur anskim principima, Kur an ne trazi da si sa jacim I sa pobjednikom vec trazi da si na istiniTarmac wrote: ↑07/12/2024 12:22Ragibe, ovdje niko ne ratuje protiv Sija, nego protiv Asada i njegovog rezima. Upravu si, Sije u Azerbejdzanu nisu problem jer su okrenuti zapadu. Ovo je rat protiv Rusije, Irana, Kine... Americka koalicija, u kojoj je sav zapadni svijet i skoro sav Islamski, jedino Iran nije u toj prici. Mozda kad se rezim u Iranu promijeni pa se i oni dozovu. Upravu si i za Hezbollah, ni jedan rat nisu izgubili, ali zato jesu Palestinci sve i jedanragib wrote: ↑07/12/2024 11:12Ovo su aleviti, to je pravac koji je najvise zastupljen u azerbejdzanu ali tamo nema problema jer je tim alevitima u azerbejdzanu Natanjahu isto svetac ko ovoj opoziciji. Imaju istog "sveca". Problem su ovi jer su dopustali da hezbollahu koji nisu aleviti vec sijje imamije, dolazi oruzje iz Irana I Iraka preko njihove teritorije sto je naljutilo natanjahua pa je poslao ovu opoziciju da ih skrse I mislim da ce vrlo brzom ostaviti pobjedu I zauzet Damask cime ce njihov politicki mentor biti zadovoljan. Allah je u Kuranu rekao da je muslimanima najveci neprijatelj jevreji I u sure el Fatiha jevreji su ti na koje se odnosi ajet o Allahovoj srdzbi. Zbog toga Hezbollah vec treci put vodi rat protiv njih a nijednom nije izgubio medjutim sad je natanjahu skontao da ce im zatvoriti put preko sirije jer I oni su bili nezadovoljni vladom u siriji. O asadu nemam nikakvo pozitivno misljenje jedino sto se nije dao izraelu ko opozicija iz nekih razloga. Ali to nije vezano za teologiju alevita, alevita ima I u azerbejdzanu ali oni su dobri jer davaju naftu izraelu I niko ne pokrece napade na njih.Tarmac wrote: ↑07/12/2024 09:02
Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.
Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.
Sto se tice teologije kaburova, turbeta, ja recimo jako volim otici na turbe Muhameda as I poselamit ga i biti u njegovoj blizini jer I ako njegov odgovor ne cujem fiziciki cujem ga u srcu I osjecanjima svojim a on moj selam cuje. Pa u Kur anu se spominje da sehidi isto nisu mrtvi vec su zivi ali vi to ne znate.
Sta ovi ljudi rade na kaburu pretpostavljam da se selame jer da robuju kaburu okrenuli bi se prema kaburu kad klanjaju a koliko vidim okrenuli su se prema kibli. Svakako i ako se musliman okrece prema kibli zbog jakih duhovnih efekata na tom mjestu I prema kibli sedzdu cine a prije su se okretali prema Kudsu to nikako ne znaci da muslimani robuju kibli, ali tako ljudi ne mogu odvojiti formalnost od duhovnosti. Jedino se Allahu robuje a ne kibli ili kaburovima.![]()
Zar nije vrijeme da se nadje politicko rjesenje za Palestince? Ratni sukob sa Izraelom muslimani trenutno ne mogu dobit, taman kad bi svi kolektivno napali. Pokusali su u vise navrata, ne ide.
Last edited by ragib on 07/12/2024 13:30, edited 1 time in total.
-
JovicSA
#2239 Re: Sirija vol. 3
Meni lično samo smrdljive Ruse da izbace iz Sirije, ovo ostalo neka se dogovaraju.
- HarTar
#2240 Re: Sirija vol. 3
Potpuni kolaps krvolokove vojske
-
Dugarry
#2241 Re: Sirija vol. 3
Upravo traje sastanak u Dohi
Turska, Rusija, Iran
Turska, Rusija, Iran
- HarTar
-
Dugarry
- HarTar
#2244 Re: Sirija vol. 3
Već počela bježanija pripadnika SAA prema Iraku.
-
aratet
#2245 Re: Sirija vol. 3
Iz ugla Izraela, totalno je svejedno ko vlada gore. Šanse da neko od njih zauzme Golan su nepostojeće.Johny12 wrote: ↑07/12/2024 11:11To je to. Hebote kakve sve teorije zavjere citam ovdje, cak da je sve ovo Izrael odradio….. A skroz nemoguce da ljudi jednostavno vidjeli sansu i iskoristili?aratet wrote: ↑07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.
Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa vjerskim manjinama, da li će se režim ili kakve milicije lojalne režimu održati tamo, ili će morati bježati u okolne zemlje/Evropu.
Mislim da neki ljudi pate od opsesije Izraelom…. Boli me neka stvar za njih, gdje god Ruje gube raduje me, jer je pozitivno za moju zemlju. I tako bi trebalo biti svima nama
-
Moenx
#2247 Re: Sirija vol. 3
Dakle dq li sada mozemo reci madq se mjenja iz sata u sat kako rezim u Damasku ne.kontrolise n8 pola Sirije
-
Tarmac
-
Tarmac
#2249 Re: Sirija vol. 3
Vec ulaze u Damask, ovo je fakticki dio grada.19 minutes ago - Initial reports that opposition fighters have entered Darayya, 3-4 km from Damascus