Sirija vol. 3

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2201 Re: Sirija vol. 3

Post by pici »

Image

et ga ide
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2202 Re: Sirija vol. 3

Post by pici »

Homs uzimaju u toku dan-dva, ovi s juga su u damasku iduce hefte... raspad sistema kod putinovog malog

Iran evakuira zapovjednike i osoblje
Iran je jučer započeo evakuaciju svojih vojnih zapovjednika i osoblja iz Sirije, izvijestio je New York Times pozivajući se na iranske i regionalne izvore. Ovo bi mogao biti signal smanjene sposobnosti Irana da podrži predsjednika Bašara al-Asada usred obnovljene ofenzive protuvladinih snaga.

Među onima koji su evakuirani u Irak i Libanon bili su viši čelnici snaga Quds, vanjskog krila iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), naveli su izvori.

Iransko diplomatsko osoblje, njihove obitelji i civili također su premješteni, prema iranskim dužnosnicima. Evakuacije su navodno počele jučer ujutro.

Evakuacije su se proširile na iransko veleposlanstvo u Damasku i baze Revolucionarne garde, potvrdili su izvori za New York Times. Neki djelatnici veleposlanstva već su otišli.
Rejhana

#2203 Re: Sirija vol. 3

Post by Rejhana »

BiBi911 wrote: 07/12/2024 09:23 Koja industrija u siriji postoji? Od cega ti ljudi dole zive?
Jel to neke sve mikro transakcije ili postoji nesto sto sve finasira.

Dobar članak koji objašnjava zbog čega je došlo do brze predaje i povlačenja sirijske vojske.

Društvo urušeno iznutra kriminalom i korupcijom, a zanimljivo je da je Sirija trenutno najjača država što se tiče produkcije droge, tj. amfetamina. Svu proizvodnju drži Maher al-Asad, Bašarov brat

Why Assad’s Regime Is Collapsing So Quickly

https://foreignpolicy.com/2024/12/05/sy ... g-quickly/
Meanwhile, amid Syria’s economic collapse, organized crime as well as industrial-level drug production and trafficking has infiltrated the core of Assad’s security apparatus. In fact, Assad’s regime may now be the world’s biggest narco state—specializing in the production of an amphetamine known as captagon.

The drug trade is run by Syria’s elite 4th Division (commanded by Assad’s brother, Maher), but its web has stretched into virtually every corner of the country’s military and loyalist militia network. With that, organized crime and warlordism have torn away at what little cohesiveness remained within the Syrian security state.

Syria’s economy has been in shambles for years. When a cease-fire agreed to by Turkey and Russia—which back opposing sides—froze conflict lines in early 2020, $1 was worth approximately 1,150 Syrian pounds. As the opposition offensive began a week ago, it was worth 14,750 Syrian pounds. On December 4, after a week of renewed hostilities, it was 17,500.

Rather than stabilizing the country and offering Syria’s civilians some respite after more than a decade of war, Syria’s humanitarian crisis has spiraled since the agreement was reached in 2020, with the United Nations reporting that at least 90 percent of Syrians now live under the poverty line. While the regime’s embrace of organized crime brings in at least $2.4 billion in profit each year from the sale of just one type of synthetic stimulant, none of that has helped the Syrian people. In fact, state subsidies on fuel and food have been cut drastically in recent years.
Last edited by Rejhana on 07/12/2024 10:23, edited 1 time in total.
Tarmac

#2204 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

deer_hunter wrote: 07/12/2024 10:12
Tarmac wrote: 07/12/2024 09:02
deer_hunter wrote: 07/12/2024 08:41 Jest, bolje da hodaju oko kamena, to ima vise smisla :)
Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.

Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.
Vrijedi li to onda i za ove u Damasku cije vjerovanje ismijavas?? Po tvom i postovima ovih turkofila sto se zale moderaciji se najbolje vidi ko "sebe prodaje kao jedine ispravne muslimane". ;-)
Naravno da vrijedi. Bar sto se mene tice. Ja ne podrzavam ubistva i protjerivanja bilo koga. Ovdje je forumas Ragib poceo ovu temu o teologiji i kako se eto jedino oni bore za prave vrijednosti, a svi ostali nevaljaju. Moj odgovor je bio upucen prvensveno njemu, nije mi cilj da ismijavam bilo koga. Nek vjeruje ko u sta hoce i kako hoce.
Tarmac

#2205 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

Auu pa ovi napadaju sa svih strana, ovo je skoro pa izmedju Damaska i Homsa :-)
19 minutes ago - 34°13′N 37°14′E
Armed factions took control of the city of Al-Qaryatayn in the eastern countryside of Homs
omega369

#2206 Re: Sirija vol. 3

Post by omega369 »

astala_vistala wrote: 07/12/2024 09:49
El_comadante wrote: 07/12/2024 09:22 Ovde indirektno gubi i Iran jer gubi saveznike iliti proxy vladu.
Hezbolah ostaje bez kopnene linije snadbjevanja, Izrael ce sa ovim vehabijama rijesit mnoga pitanja, Iran i Rusija gubitnici.
Ne mogu sitije bez vahabija, pa dzaba. Gsje god se okrenu vide vehabije. Sanjate li ih? Sreca pa ih u teheranu nema, sretno vam bilo
talijan97

#2207 Re: Sirija vol. 3

Post by talijan97 »

Ruje fokus sada mogu prebaciti na Ukrajinu, istocnu evropu i balkan
HarTar

#2208 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

moke_31

#2209 Re: Sirija vol. 3

Post by moke_31 »

pici wrote: 07/12/2024 10:15 Image

et ga ide
Nek si ga stavio da se malo podsjetimo slavnih ruskih pomorskih plovila :D
HarTar

#2210 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

talijan97 wrote: 07/12/2024 10:45 Ruje fokus sada mogu prebaciti na Ukrajinu, istocnu evropu i balkan
Ruje možda nešto i dobiju u Ukrajini (sa veoma skupo plaćenom cijenom), ali što se tiče istočne Evrope i Balkana, jedna tako siromašna država je završila priču. Poslije Sirije slijedi im potpuno protjerivanje iz Afrike gdje su već (po)dobro nagaženi.....
HarTar

#2211 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

aratet

#2212 Re: Sirija vol. 3

Post by aratet »

Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.

Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa vjerskim manjinama, da li će se režim ili kakve milicije lojalne režimu održati tamo, ili će morati bježati u okolne zemlje/Evropu.
HarTar

#2213 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

aratet wrote: 07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.

Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa vjerskim manjinama, da li će se režim ili kakve milicije lojalne režimu održati tamo, ili će morati bježati u okolne zemlje/Evropu.
Druzi se već bore protiv snaga Asadovog režima.
Johny12

#2214 Re: Sirija vol. 3

Post by Johny12 »

aratet wrote: 07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.

To je to. Hebote kakve sve teorije zavjere citam ovdje, cak da je sve ovo Izrael odradio….. A skroz nemoguce da ljudi jednostavno vidjeli sansu i iskoristili?
Mislim da neki ljudi pate od opsesije Izraelom…. Boli me neka stvar za njih, gdje god Ruje gube raduje me, jer je pozitivno za moju zemlju. I tako bi trebalo biti svima nama
ragib

#2215 Re: Sirija vol. 3

Post by ragib »

Tarmac wrote: 07/12/2024 09:02
deer_hunter wrote: 07/12/2024 08:41 Jest, bolje da hodaju oko kamena, to ima vise smisla :)
Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.

Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.
Ovo su aleviti, to je pravac koji je najvise zastupljen u azerbejdzanu ali tamo nema problema jer je tim alevitima u azerbejdzanu Natanjahu isto svetac ko ovoj opoziciji. Imaju istog "sveca". Problem su ovi jer su dopustali da hezbollahu koji nisu aleviti vec sijje imamije, dolazi oruzje iz Irana I Iraka preko njihove teritorije sto je naljutilo natanjahua pa je poslao ovu opoziciju da ih skrse I mislim da ce vrlo brzom ostaviti pobjedu I zauzet Damask cime ce njihov politicki mentor biti zadovoljan. Allah je u Kuranu rekao da je muslimanima najveci neprijatelj jevreji I u sure el Fatiha jevreji su ti na koje se odnosi ajet o Allahovoj srdzbi. Zbog toga Hezbollah vec treci put vodi rat protiv njih a nijednom nije izgubio medjutim sad je natanjahu skontao da ce im zatvoriti put preko sirije jer I oni su bili nezadovoljni vladom u siriji. O asadu nemam nikakvo pozitivno misljenje jedino sto se nije dao izraelu ko opozicija iz nekih razloga. Ali to nije vezano za teologiju alevita, alevita ima I u azerbejdzanu ali oni su dobri jer davaju naftu izraelu I niko ne pokrece napade na njih.
Sto se tice teologije kaburova, turbeta, ja recimo jako volim otici na turbe Muhameda as I poselamit ga i biti u njegovoj blizini jer I ako njegov odgovor ne cujem fiziciki cujem ga u srcu I osjecanjima svojim a on moj selam cuje. Pa u Kur anu se spominje da sehidi isto nisu mrtvi vec su zivi ali vi to ne znate.
Sta ovi ljudi rade na kaburu pretpostavljam da se selame jer da robuju kaburu okrenuli bi se prema kaburu kad klanjaju a koliko vidim okrenuli su se prema kibli. Svakako i ako se musliman okrece prema kibli zbog jakih duhovnih efekata na tom mjestu I prema kibli sedzdu cine a prije su se okretali prema Kudsu to nikako ne znaci da muslimani robuju kibli, ali tako ljudi ne mogu odvojiti formalnost od duhovnosti. Jedino se Allahu robuje a ne kibli ili kaburovima.
Haris.ba

#2216 Re: Sirija vol. 3

Post by Haris.ba »

talijan97 wrote: 07/12/2024 10:45 Ruje fokus sada mogu prebaciti na Ukrajinu, istocnu evropu i balkan
Mogu samo ukinuti nam gas i onda se pozdraviti sa ikakvim uticajem ekonomskim u buducnosti.

Srbija kupuje rafale, a ne migove. Poruka je jasna.
El_comadante

#2217 Re: Sirija vol. 3

Post by El_comadante »

Ovako ispada da sve što se događalo, ubijanje Iranski generala, ubijanje Hezbollahovih generala, rat sa Libanom, da bi se završila priča u Siriji. Jer nije moglo drugačije bez slabljenja Irana i Hezbolaha.
HarTar

#2218 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

@ragib Kada već toliko štitiš ove zločince, pogledaj onda ovo, otvori oči.....

https://youtu.be/nHkVJRUWp4I?si=1o7B_CnnRl1_fl1t
aratet

#2219 Re: Sirija vol. 3

Post by aratet »

HarTar wrote: 07/12/2024 11:05

Druzi se već bore protiv snaga Asadovog režima.
Bore se razne frakcije, to je tačno. Ali nema šanse da će opstati tu u dužem roku ako HTS preuzme najveći uticaj.

Treba dodati, Iran je još jedan pokazao koliko je ozbiljan režim.
HarTar

#2220 Re: Sirija vol. 3

Post by HarTar »

ragib

#2221 Re: Sirija vol. 3

Post by ragib »

HarTar wrote: 07/12/2024 11:18 @ragib Kada već toliko štitiš ove zločince, pogledaj onda ovo, otvori oči.....

https://youtu.be/nHkVJRUWp4I?si=1o7B_CnnRl1_fl1t
Ja samo branim pokrete koji su pokusali osloboditi Kuds, ne zanima me koje su frakcije u pitanju, a nisam ljubitelj onih sto idu na ruku natanjahua. Shvatam da su ovo slabi pokreti i da ce ih izraelsko americki koalicioni partneri pobjediti. Svakodnevno godinu dana sam pratio vijesti iz Palestine, libanona I svijeta vezano za palestinu meni je jasno zasto je ovo bas sada pokrenuto.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2222 Re: Sirija vol. 3

Post by Bobi »

HarTar wrote: 07/12/2024 10:55
Ma ovo se moglo očekivati, ubiše ih s dronovima, ne znaju ovi iz SAA kako da se brane, kako da se sakriju, nastupa ono...samo bježi što dalje :D.
insaneinthebrain

#2223 Re: Sirija vol. 3

Post by insaneinthebrain »

daj im kojeg Bajru Erdogane. da ovo dokrajce :izet:
Dugarry

#2224 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Pocela akcija na Manbij od strane SNA
Last edited by Dugarry on 07/12/2024 11:49, edited 1 time in total.
cyprus

#2225 Re: Sirija vol. 3

Post by cyprus »

ragib wrote: 07/12/2024 11:24Ja samo branim pokrete koji su pokusali osloboditi Kuds, ne zanima me koje su frakcije u pitanju, a nisam ljubitelj onih sto idu na ruku natanjahua. Shvatam da su ovo slabi pokreti i da ce ih izraelsko americki koalicioni partneri pobjediti. Svakodnevno godinu dana sam pratio vijesti iz Palestine, libanona I svijeta vezano za palestinu meni je jasno zasto je ovo bas sada pokrenuto.
Čak i sa ovim krvavim pirom IDF-a po Gazi, opet je Asadov režim (uz pomoć) Rusa pobio više civila od 2011. godine, nego Izrael od svog nastanka... Za razliku od Netanjahuovih, Assadove i ruske bombe su halal? O čemu govorimo? :-)

Mada evo gledam sastav ovih pobunjenika... Previše je ovo frakcija... Dabogda ovo izađe na dobro i kad zbace zločinca sa vlasti... Al' nadam se najboljem...
Post Reply