et ga ide
Iran evakuira zapovjednike i osoblje
Iran je jučer započeo evakuaciju svojih vojnih zapovjednika i osoblja iz Sirije, izvijestio je New York Times pozivajući se na iranske i regionalne izvore. Ovo bi mogao biti signal smanjene sposobnosti Irana da podrži predsjednika Bašara al-Asada usred obnovljene ofenzive protuvladinih snaga.
Među onima koji su evakuirani u Irak i Libanon bili su viši čelnici snaga Quds, vanjskog krila iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), naveli su izvori.
Iransko diplomatsko osoblje, njihove obitelji i civili također su premješteni, prema iranskim dužnosnicima. Evakuacije su navodno počele jučer ujutro.
Evakuacije su se proširile na iransko veleposlanstvo u Damasku i baze Revolucionarne garde, potvrdili su izvori za New York Times. Neki djelatnici veleposlanstva već su otišli.
Meanwhile, amid Syria’s economic collapse, organized crime as well as industrial-level drug production and trafficking has infiltrated the core of Assad’s security apparatus. In fact, Assad’s regime may now be the world’s biggest narco state—specializing in the production of an amphetamine known as captagon.
The drug trade is run by Syria’s elite 4th Division (commanded by Assad’s brother, Maher), but its web has stretched into virtually every corner of the country’s military and loyalist militia network. With that, organized crime and warlordism have torn away at what little cohesiveness remained within the Syrian security state.
Syria’s economy has been in shambles for years. When a cease-fire agreed to by Turkey and Russia—which back opposing sides—froze conflict lines in early 2020, $1 was worth approximately 1,150 Syrian pounds. As the opposition offensive began a week ago, it was worth 14,750 Syrian pounds. On December 4, after a week of renewed hostilities, it was 17,500.
Rather than stabilizing the country and offering Syria’s civilians some respite after more than a decade of war, Syria’s humanitarian crisis has spiraled since the agreement was reached in 2020, with the United Nations reporting that at least 90 percent of Syrians now live under the poverty line. While the regime’s embrace of organized crime brings in at least $2.4 billion in profit each year from the sale of just one type of synthetic stimulant, none of that has helped the Syrian people. In fact, state subsidies on fuel and food have been cut drastically in recent years.
Naravno da vrijedi. Bar sto se mene tice. Ja ne podrzavam ubistva i protjerivanja bilo koga. Ovdje je forumas Ragib poceo ovu temu o teologiji i kako se eto jedino oni bore za prave vrijednosti, a svi ostali nevaljaju. Moj odgovor je bio upucen prvensveno njemu, nije mi cilj da ismijavam bilo koga. Nek vjeruje ko u sta hoce i kako hoce.deer_hunter wrote: ↑07/12/2024 10:12Vrijedi li to onda i za ove u Damasku cije vjerovanje ismijavas?? Po tvom i postovima ovih turkofila sto se zale moderaciji se najbolje vidi ko "sebe prodaje kao jedine ispravne muslimane".Tarmac wrote: ↑07/12/2024 09:02Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.
Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.![]()
19 minutes ago - 34°13′N 37°14′E
Armed factions took control of the city of Al-Qaryatayn in the eastern countryside of Homs
Ne mogu sitije bez vahabija, pa dzaba. Gsje god se okrenu vide vehabije. Sanjate li ih? Sreca pa ih u teheranu nema, sretno vam biloastala_vistala wrote: ↑07/12/2024 09:49Hezbolah ostaje bez kopnene linije snadbjevanja, Izrael ce sa ovim vehabijama rijesit mnoga pitanja, Iran i Rusija gubitnici.El_comadante wrote: ↑07/12/2024 09:22 Ovde indirektno gubi i Iran jer gubi saveznike iliti proxy vladu.
Ruje možda nešto i dobiju u Ukrajini (sa veoma skupo plaćenom cijenom), ali što se tiče istočne Evrope i Balkana, jedna tako siromašna država je završila priču. Poslije Sirije slijedi im potpuno protjerivanje iz Afrike gdje su već (po)dobro nagaženi.....
Druzi se već bore protiv snaga Asadovog režima.aratet wrote: ↑07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.
Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa vjerskim manjinama, da li će se režim ili kakve milicije lojalne režimu održati tamo, ili će morati bježati u okolne zemlje/Evropu.
To je to. Hebote kakve sve teorije zavjere citam ovdje, cak da je sve ovo Izrael odradio….. A skroz nemoguce da ljudi jednostavno vidjeli sansu i iskoristili?aratet wrote: ↑07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.
Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa vjerskim manjinama, da li će se režim ili kakve milicije lojalne režimu održati tamo, ili će morati bježati u okolne zemlje/Evropu.
Ovo su aleviti, to je pravac koji je najvise zastupljen u azerbejdzanu ali tamo nema problema jer je tim alevitima u azerbejdzanu Natanjahu isto svetac ko ovoj opoziciji. Imaju istog "sveca". Problem su ovi jer su dopustali da hezbollahu koji nisu aleviti vec sijje imamije, dolazi oruzje iz Irana I Iraka preko njihove teritorije sto je naljutilo natanjahua pa je poslao ovu opoziciju da ih skrse I mislim da ce vrlo brzom ostaviti pobjedu I zauzet Damask cime ce njihov politicki mentor biti zadovoljan. Allah je u Kuranu rekao da je muslimanima najveci neprijatelj jevreji I u sure el Fatiha jevreji su ti na koje se odnosi ajet o Allahovoj srdzbi. Zbog toga Hezbollah vec treci put vodi rat protiv njih a nijednom nije izgubio medjutim sad je natanjahu skontao da ce im zatvoriti put preko sirije jer I oni su bili nezadovoljni vladom u siriji. O asadu nemam nikakvo pozitivno misljenje jedino sto se nije dao izraelu ko opozicija iz nekih razloga. Ali to nije vezano za teologiju alevita, alevita ima I u azerbejdzanu ali oni su dobri jer davaju naftu izraelu I niko ne pokrece napade na njih.Tarmac wrote: ↑07/12/2024 09:02Sta ima smisla ili nema, neka svako odluci za sebe. Pravo izbora. Ti ako ne vjerujes i nisi musliman, to je tvoj licni izbor. Isto ko sto je neciji izbor da vjeruje i bude musliman. Tebe niko ne dira, ni tvoje osjecaje, pa zasto ti da vrijedjas necije osjecaje? Nije lijepo.
Ovdje se neki prodaju kako su eto oni jedini ispravni muslimani, a ovamo zidovi placa i mole se mrtvima. To nikakve veze s Islamom nema.
Bore se razne frakcije, to je tačno. Ali nema šanse da će opstati tu u dužem roku ako HTS preuzme najveći uticaj.HarTar wrote: ↑07/12/2024 11:05Druzi se već bore protiv snaga Asadovog režima.aratet wrote: ↑07/12/2024 11:03 Assada se izvana drži na vlasti. Kako su Rusi prezauzeti u Ukrajini i Iran s Izraelom, pobunjeničke frakcije su iskoristile svoju šansu.
Ja samo branim pokrete koji su pokusali osloboditi Kuds, ne zanima me koje su frakcije u pitanju, a nisam ljubitelj onih sto idu na ruku natanjahua. Shvatam da su ovo slabi pokreti i da ce ih izraelsko americki koalicioni partneri pobjediti. Svakodnevno godinu dana sam pratio vijesti iz Palestine, libanona I svijeta vezano za palestinu meni je jasno zasto je ovo bas sada pokrenuto.HarTar wrote: ↑07/12/2024 11:18 @ragib Kada već toliko štitiš ove zločince, pogledaj onda ovo, otvori oči.....
https://youtu.be/nHkVJRUWp4I?si=1o7B_CnnRl1_fl1t
Čak i sa ovim krvavim pirom IDF-a po Gazi, opet je Asadov režim (uz pomoć) Rusa pobio više civila od 2011. godine, nego Izrael od svog nastanka... Za razliku od Netanjahuovih, Assadove i ruske bombe su halal? O čemu govorimo?ragib wrote: ↑07/12/2024 11:24Ja samo branim pokrete koji su pokusali osloboditi Kuds, ne zanima me koje su frakcije u pitanju, a nisam ljubitelj onih sto idu na ruku natanjahua. Shvatam da su ovo slabi pokreti i da ce ih izraelsko americki koalicioni partneri pobjediti. Svakodnevno godinu dana sam pratio vijesti iz Palestine, libanona I svijeta vezano za palestinu meni je jasno zasto je ovo bas sada pokrenuto.