Razumljivo, i ja sam tek polako ušao u sve ovo kako sam se malo više zainteresovao za taj dio svijetaLabirint wrote: ↑27/11/2024 21:17A odakle su "izmilili " sad ovi sto se priblizavaju Alepu ? Asad ne kontrolise cijelu drzavu? Mozda je pitanje glupo al totalni sam amatersehohari wrote: ↑27/11/2024 21:09U bitiLabirint wrote: ↑27/11/2024 21:04 Ova Sirija i frakcije, al nusre ,isili, asadovci ko tu koga sta s kim za koga su mi totalno nejasni (nisam se nikad ni trudio uci u tu svu pricu iskreno) i tacno se osjecam kao neki zapadnjaci kad se prica o nama,koje pleme s kim protiv koga za sta .. jadan obican svijet -isprazna floskula al sve se svede na kraju na to..
Imaš Asada koga podržavaju Iran i Rusija
Imaš sirijsku opoziciju, ali ona je podjeljena na sekularnu opoziciju (SNA) i islamiste
Uz to imaš još Kurde koji samo gledaju svoj interes.
Sasvim je razumljivo biti protiv Asada, lik je terorisao vlastiti narod decenijama, svjesno išao u razaranje cijele države samo da bi ostao na vlasti.
Njegov otac je isti bio, samo 80-ih je tokom jednog masakra ubio 30 hiljada ljudi u gradu Hama.
Ali ovo onaniranje na vehabiste i salafije je još gore, jadna je država koju oni vode, sudbina Afganistana zagarantovana.
A naš Sumir je ipak politički vehabija.![]()
Crveno je Asad, žuto su Kurdi, zeleno je sekularna opozicija, bijelo su islamisti, ovaj dio dole se naslanja na Irak, to plavo drže neke američke trupe (mislim da je tu nafta ali nisam 100% siguran).
Uglavnom, da, Asad je zauzeo većinu zemlje, ali imaš još manje teritorije gdje su opozicione frakcije
Iz ovog gornjeg bijelog dijela idu na Haleb (Aleppo).