Sirija vol. 3

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#651 Re: Sirija vol. 3

Post by PreWiBa »

Labirint wrote: 27/11/2024 21:17
sehohari wrote: 27/11/2024 21:09
Labirint wrote: 27/11/2024 21:04 Ova Sirija i frakcije, al nusre ,isili, asadovci ko tu koga sta s kim za koga su mi totalno nejasni (nisam se nikad ni trudio uci u tu svu pricu iskreno) i tacno se osjecam kao neki zapadnjaci kad se prica o nama,koje pleme s kim protiv koga za sta .. jadan obican svijet -isprazna floskula al sve se svede na kraju na to..
U biti
Imaš Asada koga podržavaju Iran i Rusija
Imaš sirijsku opoziciju, ali ona je podjeljena na sekularnu opoziciju (SNA) i islamiste

Uz to imaš još Kurde koji samo gledaju svoj interes.

Sasvim je razumljivo biti protiv Asada, lik je terorisao vlastiti narod decenijama, svjesno išao u razaranje cijele države samo da bi ostao na vlasti.
Njegov otac je isti bio, samo 80-ih je tokom jednog masakra ubio 30 hiljada ljudi u gradu Hama.

Ali ovo onaniranje na vehabiste i salafije je još gore, jadna je država koju oni vode, sudbina Afganistana zagarantovana.

A naš Sumir je ipak politički vehabija.
A odakle su "izmilili " sad ovi sto se priblizavaju Alepu ? Asad ne kontrolise cijelu drzavu? Mozda je pitanje glupo al totalni sam amater :D
Razumljivo, i ja sam tek polako ušao u sve ovo kako sam se malo više zainteresovao za taj dio svijeta

Image

Crveno je Asad, žuto su Kurdi, zeleno je sekularna opozicija, bijelo su islamisti, ovaj dio dole se naslanja na Irak, to plavo drže neke američke trupe (mislim da je tu nafta ali nisam 100% siguran).

Uglavnom, da, Asad je zauzeo većinu zemlje, ali imaš još manje teritorije gdje su opozicione frakcije

Iz ovog gornjeg bijelog dijela idu na Haleb (Aleppo).
Labirint

#652 Re: Sirija vol. 3

Post by Labirint »

Hvala ,sad je jasnije za pratiti . Nasi kantoni i federacija su pis of shit za ovo :D
jednonogi_Jack

#653 Re: Sirija vol. 3

Post by jednonogi_Jack »

Labirint wrote: 27/11/2024 21:04 Ova Sirija i frakcije, al nusre ,isili, asadovci ko tu koga sta s kim za koga su mi totalno nejasni (nisam se nikad ni trudio uci u tu svu pricu iskreno) i tacno se osjecam kao neki zapadnjaci kad se prica o nama,koje pleme s kim protiv koga za sta .. jadan obican svijet -isprazna floskula al sve se svede na kraju na to..
U biti
Imaš sirijsku opoziciju, ali ona je podjeljena na sekularnu opoziciju (SNA) i islamiste

Sasvim je razumljivo biti protiv Asada, lik je terorisao vlastiti narod decenijama, svjesno išao u razaranje cijele države samo da bi ostao na vlasti.
Njegov otac je isti bio, samo 80-ih je tokom jednog masakra ubio 30 hiljada ljudi u gradu Hama.

Ali ovo onaniranje na vehabiste i salafije je još gore, jadna je država koju oni vode, sudbina Afganistana zagarantovana.

Meni šega kada se argumentira zli vehabisti i salafije, a na drugoj strani (dobri) šiitski fanatici iz Irana, Iraka, Afganistana. Oni valjda nisu islamisti.
swanfilter

#654 Re: Sirija vol. 3

Post by swanfilter »

A ovi Kurdi gore na sjeveru ce tek da budu problem.

Koliko zalim zbog Sirije, drago mi je zbog Erdogana. Assadu si jamu kopao, sad si u njoj.
swanfilter

#655 Re: Sirija vol. 3

Post by swanfilter »

jednonogi_Jack wrote: 27/11/2024 21:24
U biti

Meni šega kada se argumentira zli vehabisti i salafije, a na drugoj strani (dobri) šiitski fanatici iz Irana, Iraka, Afganistana. Oni valjda nisu islamisti.
Ne znam da ovi drugi kolju djecu, pa dalje. A za Nursine u Siriji znamo da je to istina.

Ako neko dokaze suporotno, ja se izvinjavam.
PreWiBa

#656 Re: Sirija vol. 3

Post by PreWiBa »

jednonogi_Jack wrote: 27/11/2024 21:24
U biti

Vidi
Jedno je ko njega podržava, a kakav je režim kao takav
Asadu se svašta može reći, teški je zločinac, u to nema sumnje

Ali nije vjerski fanatik, niti je kao takav prema manjinama.
Kao protivnik si na njegovom spisku nezavisno od religijske opredjeljenosti
emirolini

#657 Re: Sirija vol. 3

Post by emirolini »

Cekaj sehohari, Rusi tebi dodju kao „dobri“?
PreWiBa

#658 Re: Sirija vol. 3

Post by PreWiBa »

emirolini wrote: 27/11/2024 21:31 Cekaj sehohari, Rusi tebi dodju kao „dobri“?
Čitaj sa razumijevanjem.

Ne postoji jedna opozicija.
Najbolja bi bila sekularna opozicija, za njih bi bio.

Za ovo ostalo, da, bolje i Asad nego ovi koji bi od države napravili Afganistan 2.0.
Ali to je izbor manjeg zla.
astala_vistala

#659 Re: Sirija vol. 3

Post by astala_vistala »

Jao cirkusa, kada se sjetim ovde rasprava oko silosa, savox i cheli u klincu a bio je i neki za kurde 😁

Helem sve ove Vehabijske grupe su def u sluzbi cionista bas covjek mora biti tele da ne vidi kako ko povlaci poteze.
sumirprimus

#660 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

Pa saveznici. Ne pada snijeg da prekrije brijeg.
Kaze nisu sitske paramilicije cinile zlocine, a bukvalno stotine snimaka i svjedocenja u kontru. Pa cezar akt u americi koji se ne odnosi samo na asadove regularne jedinice :-)

Grehota je podrzavat asada i njegov genocidni rezim poptoomognut iranskim teroristickim milicijama koje godinama lupaju i ameri i izraelci.
Ko sto je bozija grehota sto je nusra preuzela legitiman otpor sirijske opozicije. A opet i to su potpomogle zaljevske zemlje. :-)
sumirprimus

#661 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

Sna se prikljucila htsu u napadu na alepo grad. Kazu da je to i cilj, kao i autocesta alepo damask.Kako kazu borbe su i oko sarakiba?
Pala i ta neka baza 46te regiemnte zapadno od alepa
#Syria
📹 Footage from the 46th Regiment, one of the largest sites of the regime, western CS of #Aleppo, which was captured today by the #HTS & allied factions. Opposition seized a number of armored vehicles as well as large amount of #atgm.
tramvajtrojka

#662 Re: Sirija vol. 3

Post by tramvajtrojka »

astala_vistala wrote: 28/11/2024 03:37 Jao cirkusa, kada se sjetim ovde rasprava oko silosa, savox i cheli u klincu a bio je i neki za kurde 😁

Helem sve ove Vehabijske grupe su def u sluzbi cionista bas covjek mora biti tele da ne vidi kako ko povlaci poteze.
meni je samo drago za onog momka sto je bio dole sa kurdima u okolini kobanea, i ranjen da je izvukao zivu glavu odozdo

a ko se ne sjeca radija al kul, oksigen bombi, shit al bab :mrgreen: :lol: , tigra i njegovog momka, brka iz deir er zora itd.itd nije ni bio na ovom forumu :mrgreen:
sumirprimus

#663 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

Meni je to oduvijek bilo interesantno kako je dobar dio naseg svijeta pristao na prije svega u tom periodu srpsku propagandu(a vrijeme ce pokazati saceznistivma sa rusima i irancima), o uvazenom dr asadu i koljacima teroristima s druge strane. A tek licemjerni ismijavanje civilnih zrtava godinama od barel bombi do gasiranja vlastitog naroda. I dvostrukih arsina i licemjerja kada je rijec o palestincima i kada je rijec o sirijcima
Sto bi rekli ameri mind bogling
alijagoro

#664 Re: Sirija vol. 3

Post by alijagoro »

sumirprimus wrote: 28/11/2024 06:28 Meni je to oduvijek bilo interesantno kako je dobar dio naseg svijeta pristao na prije svega u tom periodu srpsku propagandu(a vrijeme ce pokazati saceznistivma sa rusima i irancima), o uvazenom dr asadu i koljacima teroristima s druge strane. A tek licemjerni ismijavanje civilnih zrtava godinama od barel bombi do gasiranja vlastitog naroda. I dvostrukih arsina i licemjerja kada je rijec o palestincima i kada je rijec o sirijcima
Sto bi rekli ameri mind bogling
Rece lik koji podrzava izrael,bas mind boggling.
sumirprimus

#665 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

Ja podrzavam 2 state solution, i demokratski BI. Za razliku od vecine ovde koja podrzava teokratske, autoritarne i diktatorske pa i genocidne rezime kalav je asadov. Ne veze me nijedna strana da joj siljim, iz ideoloskog, vjerskog, finansijskog ili iz ko zna kakovg interesa
Ja nemam problem reci da je ovo sto idf radi u gazi ratni zlocin i da je bibi vlada najesktrmnija u zadnjih 30 godina. Ja sam za vladavinu prava na postojanje i jednih i drugih u miru, demokratiju i bez pozivnaja na unistenje ikoga. Sto se ne moze za vas reci, zar ne.
Notorni je fakat, vise je asad ubio muslimana u par godina nego izrael od svog postojanja, pa ne cujem kritike nego vidim otovrenu podrsku i licemjreni ismijavanje sirijskih zrtava, jer su vecinom suniti u pitanju. Ispravite ako grijesim. To je po meni sektasko pozicioniranje u odnosu na rar u siriji.
El_comadante

#666 Re: Sirija vol. 3

Post by El_comadante »

sehohari wrote: 27/11/2024 21:39
Čitaj sa razumijevanjem.

Ne postoji jedna opozicija.
Najbolja bi bila sekularna opozicija, za njih bi bio.

Za ovo ostalo, da, bolje i Asad nego ovi koji bi od države napravili Afganistan 2.0.
Ali to je izbor manjeg zla.
To odavde iz BiH znaš najbolje šta njima dole u Siriji odgovora, šta je najbolje? Interesantno.
sumirprimus

#667 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#668 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

axe22

#669 Re: Sirija vol. 3

Post by axe22 »

Jesu se pojavili Bijeli sljemovi?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#670 Re: Sirija vol. 3

Post by Truba »

bruka za ublehašku SAA nakon 15 godina rata 4 kilometra im od alepa
Dugarry

#671 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Prestanite vise sa tim glupim raspravama, ko za koga navija.
Koga boli cuna da li vi navijate za ove ili one. Pisite ovdje ako imate informacije sa ratista ili neke analize.

Ova ofanziva mozda pomogne da se dodje do mira.
Mislim da Asad nije bio spreman na nikakav kompromis.

Nebi me iznenadilo da je umjesan i Iran
Rejhana

#672 Re: Sirija vol. 3

Post by Rejhana »

Dugarry wrote: 28/11/2024 12:27 Prestanite vise sa tim glupim raspravama, ko za koga navija.
Koga boli cuna da li vi navijate za ove ili one. Pisite ovdje ako imate informacije sa ratista ili neke analize.

Ova ofanziva mozda pomogne da se dodje do mira.
Mislim da Asad nije bio spreman na nikakav kompromis.

Nebi me iznenadilo da je umjesan i Iran

Ne znam koliko je umiješan Iran, ali znam da jeste Turska.

Brko htio da gađa Kurde, Ameri mu nisu dali, i sad nahajcao ove njegove iz Idlibskog emirata na Halep, jer je to meki trbuh.

Inače, Brko ima velikih problema sa Kurdima iz Sirije, već danima mu upadaju na teritorij, ima ih preko 5000, pljačkaju i siluju po jugu Turske, a dnevno pogine i 10-ak turskih vojnika. O tome se skoro nikako ne piše i ne govori.

Vjerovatno će dolaskom Trumpa biti odobreno bombardovanje Kurda, ali vrijeme je tu bitan faktor, a Brki se žuri.
sumirprimus

#673 Re: Sirija vol. 3

Post by sumirprimus »

Op op evo ih na ulazu u alepo
alijagoro

#674 Re: Sirija vol. 3

Post by alijagoro »

Op,op ne smetaju vise islamisti :D :lol:
lotPi

#675 Re: Sirija vol. 3

Post by lotPi »

sumirprimus wrote: 28/11/2024 14:56
Op op evo ih na ulazu u alepo

Opozicija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Za ove fasiste, smradove, teroriste, ..... talibani izgledaju kao Hor Beckih djecaka.

Kako mozes navijati za ISIS i Al Kaidu?!
Post Reply