INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#20801 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 26/11/2024 00:24
Thorgerson wrote: 26/11/2024 00:09
zippoo87 wrote: 25/11/2024 23:54 U ovom zadnjem dijelu si i sam dao naslutiti da ce sada i radnici na pumpama moci traziti vecu platu ili nece raditi nikako,pa ce onda pumpa gazdi biti zatvorena svaki dan. I sto kao i za trzne centre...nema radnika,centar ne radi.
A da odgovorim i ovo vezano za to "neka radi ko hoce nedjeljom"...u praksi kako je neizvodivo.

Evo primjer...lokalni manji market...ukupno radi 10 osoba u smjeni ili u danu,nebitno. I dodje nedjelja,njih 8 kaze,ja necu ovu nedjelju raditi,imam nesto isplanirano. Ostanu 2 osobe koje hoce da rade.
Mogu li ove 2 osobe raditi same cijeli dan u trznom centru i da sve bude normalno ?????

Drugi primjer...radimo ti i ja u nekoj maloj radnjici u nekom velikom trznom centru,oni pultovi sa mobitelima,duhanom,igricama i tako to i svaki od nas radi po jednu smjenu dnevno. I dodje nedjelja i ja kazem,ja necu nikada raditi nedjeljom,hocu da sam slobodan. Ostaje onda da ti MORAS RADITI SVAKU NEDJELJU. Da li bi ti pristao na ovo ? A naravno,biti ce ti dupla dnevnica ali evo,jedan kolega odlucio da ga ne zanima dupla dnevnica i nece da radi,tebi ide dupla dnevnica ali je SVAKA nedjelja radna. Pristajes li ?
A gazdu boli tuki ko ce od nas dvoje raditi,njemu je bitno da radnja radi i da se napravi pazar.
Ako ni ti ne pristanes,opcija je da je radnja svakao zatvorena nedjeljom,ne treba nikakav zakon .
Ma da, upravu si. U normalnoj zemlji to funkcionise. Nece niko nedjeljom. Zatvoreno i kraj price. Kod nas bi bilo, ucjene i sl.

S tim da, kako si vec napisao u drugom komentaru, dosta bi se toga vremenom samo zatvorilo nedjeljom. I vec jeste zatvoreno.

Ne znam, meni fkt nista ne fali. Samo kazem, barem sto se mene tice, ja cu fkt manje trositi.

Ok, otici ce pare naravno drugim danima. Al jbg, ja cu mozda u srijedu lupam nakon posla otici da kupim sebi, djeci nesto. Medjutim, mi nemamo.vremena kao.vikendom da mi tu sad hodamo i isprobavamo. Nego cemo fino skontati vec prije. Aha treba tebi majica, tebi carape, meni to, sveska, olokvka. Trci kupi i bjezi nazad.

Ja o tome govorim. I nema sanse da cu ja, ti i bilo ko potrositi vise novca nego u kupovini vikendom.

Opet, bice zanimljivo vidjeti statistike, ali ja fkt ne vidim kako trgovine nece dozivjeti ogroman udar na svoje poslovanje. Vidjet cemo.
Trgovine mjesovitom robom nece osjetiti pad,jer ono sto ti treba ces kupiti ostalim danima. Ja vidim da ce najvise nahebati ove radnje koje su u najmu u trznim centrima...ono odjeca,obuca,djecije igracke i oprema i tako to...jer kao sto ti kazes,ljudi nece imati vremena toliko radnim danima kao vikendom,da bleje po centrima i kupuju i sto im treba i sto ne treba.
Ali evo ja sve sto pisem,pisem iz licnog ikustva,jer sam radio to i bas u trznim centrima...znalo je biti nedjelja u centru da nema zive duse,ne napravis pazara nista. Presjedis cijeli dan a moras biti tu a najradije bi to zatvorio i otisao,jer nema nikoga. Jednostavno nema nekog pravila a sada se posebno navike ljudi mijenjaju...pocinju ljudi sve vise i vise narucivati i odjecu i obucu online i to i ovi koji do jucer nisu znali ni sta je online trgovina. Sve ih je vise...evo i vezano za Temu...ljudi maksuz vade debitne kartice,da bi mogli kupovati a nikada prije nisu imali ni karticu,jer nisu bili zaposleni :D
Sve se mijenja...samo sto se kod nas na svaku promjenu gleda negativno i mnogi u svemu traze neke teorije zavjere i sta sve ne. Sta god da uradis,nekome ce odgovarati a nekome nece.
Evo ja bih da se mene pita,sve usluge i sve vezano za racune i placanja prebacio u digitalno i online.
Ali svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,koliko je ljudi ovdje i bukvalno nepismeno a ne samo gramaticki i koliko ih ne zna jos ni podici novac sa bankomata a kamoli da placa online nesto. I zato sto sam ja u manjini a ovi u vecini,drzava i svi sistemi su prilagodjeni njima a ja ga pusim :D
I ovi slicni meni a ovi sto im ne smeta da hodaju od saltera do saltera,da cekaju pecat,papir,ovo ono...njima je i to lakse,nego da nauce kliknuti na 2-3 mjesta na mobitelu. Svako gleda samo svoju guzicu i to je svugdje tako.
Inače su tvoji postovi poprilično uvredljivi za sve koji nisu kao ti. Ima ljudi koji nisu tehnološki nepismeni i znaju kliknuti 3 klika, pa opet više vole na šalteru dobiti papir. Meni se čini da njima veću ulogu ima nepovjerenje, ne toliko u tehnologiju koliko u one koji je implementiraju. Vidi na temi o Rajfajzen banci koje probleme ljudi imaju nakon "ažuriranja sistema" u noći petak/subota.

Sinoć, ne rade prodavnice, na pumpu po dopunu, ne može, ne radi dopuna. Tako može da ne radi i neki drugi sistem, plaćanja na primjer. Ovako platiš, dobiješ pečat sa datumom, potpis, i nema "Znate, jeste vi platili prekjuče, ali naš sistem je malo prolupao pa je uplata ažurirana tek juče i zato imate kašnjenje sa uplatom". A nemaš papir kojim možeš dokazati da je to kašnjenje do famoznog sistema, nije do tebe, da si ti platio na vrijeme, a to što je "sistem pao" nije tvoj problem, pa ti ne pada na pamet da platiš penale za kašnjenje sa uplatom.
Quaresma

#20802 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Quaresma »

Hakiz wrote: 26/11/2024 01:39

Sinoć, ne rade prodavnice, na pumpu po dopunu, ne može, ne radi dopuna. Tako može da ne radi i neki drugi sistem, plaćanja na primjer. Ovako platiš, dobiješ pečat sa datumom, potpis, i nema "Znate, jeste vi platili prekjuče, ali naš sistem je malo prolupao pa je uplata ažurirana tek juče i zato imate kašnjenje sa uplatom". A nemaš papir kojim možeš dokazati da je to kašnjenje do famoznog sistema, nije do tebe, da si ti platio na vrijeme, a to što je "sistem pao" nije tvoj problem, pa ti ne pada na pamet da platiš penale za kašnjenje sa uplatom.
Ne treba ti papir. Ima izvod u aplikaciji, kad si obavio transakciju, koju mozes i skinuti u obliku pdf.a.

Skontali su ljudi sve sto treba, treba samo koristiti.
Hakiz

#20803 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Quaresma wrote: 26/11/2024 02:57

Ne treba ti papir. Ima izvod u aplikaciji, kad si obavio transakciju, koju mozes i skinuti u obliku pdf.a.

Ako odem danas i platim, dobijem papir sa datumom da sam danas platio. Ako aplikacija nešta zezne pa mi uplatu obradi kao plaćenu za tri dana, na tom pdf-u će stajati datum za tri dana, kada je aplikacija obradila uplatu. A od sutra mi ide tužba za neplaćanje, kasnim :mrgreen:

Uostalom, šta fali malo prošetati, družiti se sa ljudima u redu, socijalizacija, fiskultura, sve pozitivno :-D

Nije poenta u naduravanju može ovako, može onako.

Poenta je da ljudi imaju pravo da rade kako žele a da ih zbog toga ne treba smatrati glupim. Jednom sam čitao intervju sa Nilom Degrasom Tajsonom, koji sigurno zna korisiti mobitel, kompjuter itd, i koji sigurno nije glupa osoba, u kojem kaže da kada priprema neki govor, piše ga ne kompjuterom, pisaćom mašinom, ne ni hemijskom olovkom ili naliv-perom, piše ga guščjim perom, kao prije 200 godina, umače pero u tintu i piše. Kaže da ga to tjera da uspori, više razmišlja o onome šta želi reći i kako, da bi mu govori bili drugačiji kada bi ih pripremao na kompjuteru. Brzina kucanja bi uticala.

Svak ima svoje razloge, koliko god su nama neshvatljivi. Ne znači da su ti ljudi glupi. Možda upravo suprotno.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#20804 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Jutros otvaraju tržni centri i trgovine.

Radiće i sutra. I prekosutra. I zakosutra i u subotu.

U narednu nedelju neće pa će u ponedeljak opet otpočeti s radom.

Čisto da ne doživimo "redove pred pekarama kao u ratu" u narednim danima.

Trgovine su otvorene.
1Dante1

#20805 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Nije problem otvoreno ili ne, ima kod braće u rs. Poenta je da nema smisla zabrana, donesena kao mjera koja se trebala zadnja donijeti na tom nekom napretku prava radnika. Ali hej, gdje ćeš uputiti kritiku, odmah si za sda :lol:
noviclan

#20806 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

teskeredzic_22 wrote: 26/11/2024 06:58 Jutros otvaraju tržni centri i trgovine.

Trgovine su otvorene.
Divno istocno sarajevo istocna ilidza te krasi
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#20807 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

noviclan wrote: 26/11/2024 07:04
teskeredzic_22 wrote: 26/11/2024 06:58 Jutros otvaraju tržni centri i trgovine.

Trgovine su otvorene.
Divno istocno sarajevo istocna ilidza te krasi
Kad se tako diviš Istočnom Sarajevu pozdravi Ćosića , vjerovatno ti je komšija a da nisi toga svjestan ?

Zastani , udahni i pridrži se rukom za drvo do sebe.

Trgovine od jutros su otvorene do nedelje koja dolazi.
Opet neće raditi u nedelju pa se u ponedeljak opet otvaraju.

Sabura.
duh_sa_sjekirom

#20808 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Jutros i radnici odoše na posao. Radit će od 8 do 16-17. Tako će i sutra. I prekosutra....
Inače, nema većeg gušta kao kad, onako umoran s posla, dođeš kući a kaže hanuma hajmo u shoping, hodaj,zagledaj, guraj kolica....
:D
muha_sa

#20809 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by muha_sa »

Pratim :D
fortaleza

#20810 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

SuperHans wrote: 25/11/2024 19:52 Najgluplji zakon koji su mogli donijeti. Glavni grad zatvoren dva dana dok genocdiasi kupe plodove. AFerim idioti
sve je to bosna

sami dijelite državu
Thorgerson

#20811 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

Quaresma wrote: 26/11/2024 02:57

Probaj u MUP odnijeti taj pdf. Npr. Dobio si kaznu, negdje zapelo i treba dokaz o uplati kazne. Jer ne mozes registrovati auto.

Onako eto, probaj. Da cujemo iskustva.
tap3ah75

#20812 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tap3ah75 »

Ajte vi fino na temu o neradnoj nedjelji

Ostavite nama ovu da kukamo kako je sad ulje opet poskupilo kad su ga "otključali".
Zanimljivo je da su odjednom sva ulja poskupila i ona što su bila zaključana i ona koja nisu
Thorgerson

#20813 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

fortaleza wrote: 26/11/2024 09:06
SuperHans wrote: 25/11/2024 19:52 Najgluplji zakon koji su mogli donijeti. Glavni grad zatvoren dva dana dok genocdiasi kupe plodove. AFerim idioti
sve je to bosna

sami dijelite državu
Mi smo fkt fenomen drzava.

Umjesto da tu raznolikost iskoristimo, mi kao divljacka plemena se unistavamo.

Vi mislite raja iz istocnog ne dolazi u grad i kupuje. U BBI, u SCC, u kina, pozorista? Mislite ne dolaze u Bingo kad je tamo neradni dan, a kod nas radni.

Meni se ne svidja sto je zakon u pola drzave. Volio bih da je sve isto.

Ali zar nije prednost npr da za bajram mozes otici i kupiti ako ti nesto treba. Ili da oni za bozic mogu doci ovdje i izvrsiti kupovinu.

Fakat. Puna su nam usta drzave, a najradije bi je podijelili.

Ili ovi idioti jucer. Zene donijele zastavu, oni ih opkolili, kao da su zadnji kriminalci. Ne znam. Tacno ona plemena divljacka. Fkt nam nema pomoci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20814 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

protiv inflacije se bori
jedući džabaloke na prijemima :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20815 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 26/11/2024 09:19 protiv inflacije se bori
:lol:
dixi5

#20816 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dixi5 »

teskeredzic_22 wrote: 26/11/2024 07:08 Kad se tako diviš Istočnom Sarajevu
ma ko im jebe mater, nek se odcijepe. Je li tako? Cuj neko da ide u stocno sarajevo, tobejearabi.
tap3ah75 wrote: 26/11/2024 09:16 Ajte vi fino na temu o neradnoj nedjelji
Nema, zakljucano.
Thorgerson wrote: 26/11/2024 09:17 Ali zar nije prednost npr da za bajram mozes otici i kupiti ako ti nesto treba. Ili da oni za bozic mogu doci ovdje i izvrsiti kupovinu.
tbj, gdje ces ici kod klempa kupovati. Genocidasi su ti to bajo moj, samo ne znam sta cemo s njima, uzese nam po drzave :izet:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20817 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 26/11/2024 09:20
Truba wrote: 26/11/2024 09:19 protiv inflacije se bori
:lol:
Sinoc sam umotao 2 sendivca naprijemu prsut suho meso u ustipak...i ovi sto im se gadi i sto ih je stid uzese mi u autu
Gladni
Pa sto ne jedete
Stid
Pa prijem je i da se jede iz postovanja se prema domacinu moras nazdrat
Trappist

#20818 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

tap3ah75 wrote: 26/11/2024 09:16 Ajte vi fino na temu o neradnoj nedjelji

Ostavite nama ovu da kukamo kako je sad ulje opet poskupilo kad su ga "otključali".
Zanimljivo je da su odjednom sva ulja poskupila i ona što su bila zaključana i ona koja nisu
iz nekog misterioznog razloga je ta tema zakljucana...
fortaleza

#20819 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

duh_sa_sjekirom wrote: 25/11/2024 20:49 Inače, taj sok Fruvita smo prije godinu dana plaćali oko 2 KM.
Sad je 4x skuplji, a nisam primjetio da su narandže toliko poskupile.
Znači, neko nekoga dere...
U svemu lošem nešto dobro, sad kad krene ekipa kupovati voće i sami cijediti.

Uzmeš limun i iscjediš u vodu i imaš limunadu, ha ya.

Umjesto sumnjivih sokova punih šećera.

Kad krene opadati dijabates. :D
fortaleza

#20820 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Thorgerson wrote: 26/11/2024 09:17 Mi smo fkt fenomen drzava.

Umjesto da tu raznolikost iskoristimo, mi kao divljacka plemena se unistavamo.

Vi mislite raja iz istocnog ne dolazi u grad i kupuje. U BBI, u SCC, u kina, pozorista? Mislite ne dolaze u Bingo kad je tamo neradni dan, a kod nas radni.

Meni se ne svidja sto je zakon u pola drzave. Volio bih da je sve isto.

Ali zar nije prednost npr da za bajram mozes otici i kupiti ako ti nesto treba. Ili da oni za bozic mogu doci ovdje i izvrsiti kupovinu.

Fakat. Puna su nam usta drzave, a najradije bi je podijelili.

Ili ovi idioti jucer. Zene donijele zastavu, oni ih opkolili, kao da su zadnji kriminalci. Ne znam. Tacno ona plemena divljacka. Fkt nam nema pomoci.
Ma i te žene što su donijele zastavu su samo učinile to da se napravi nova tenzija i mediji i političari dobiju bonus bodove, ne opravdavam ih nimalo. Šta li su mislile kad su to radile?

Hajd da su zastavu BiH donijele to bi po meni bila druga priča.

Na stranu to što je reakcija policije bila kriminalna.
duh_sa_sjekirom

#20821 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

fortaleza wrote: 26/11/2024 09:40
duh_sa_sjekirom wrote: 25/11/2024 20:49 Inače, taj sok Fruvita smo prije godinu dana plaćali oko 2 KM.
Sad je 4x skuplji, a nisam primjetio da su narandže toliko poskupile.
Znači, neko nekoga dere...
U svemu lošem nešto dobro, sad kad krene ekipa kupovati voće i sami cijediti.

Uzmeš limun i iscjediš u vodu i imaš limunadu, ha ya.

Umjesto sumnjivih sokova punih šećera.

Kad krene opadati dijabates. :D
Bezbeli...
Odavno to radimo.
Limun, narandža (crvena, ako je ima), grejp...
Quaresma

#20822 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Quaresma »

Thorgerson wrote: 26/11/2024 09:09
Probaj u MUP odnijeti taj pdf. Npr. Dobio si kaznu, negdje zapelo i treba dokaz o uplati kazne. Jer ne mozes registrovati auto.

Onako eto, probaj. Da cujemo iskustva.
ja ne znam da li se moze mupu placati kazna preko aplikacije, zadnji put kad sam placao morao sam licno ici. s toga i ne bih bio u ovoj sitaciji na prvom mjestu.

ti si sad otisao u krajnost isto kao i hakiz, nadjes neki izoliran slucaj a sve drugo zanemaris. dok sam radio na Grbavici, koliko sam se nagledao ljudi sto stoje u redovima napollju da plate racun Telemachu, od mladjih pa do starijih.

ali eto, hakiz kaze da je nekome cejf stati i cekati u redu. pa ne bih vise ulazio u to.

a i da ne offtopicarim vise.
dječak sa šibicama

#20823 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?

Dakle, nijedna trgovina u gradu, sve zakatancene,

Bas me zanima postoji li takav grad igdje, osim federalnog Sarajeva i ostalih FBIH gradova.
Naslovnica

#20824 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?

Dakle, nijedna trgovina u gradu, sve zakatancene,

Bas me zanima postoji li takav grad igdje, osim federalnog Sarajeva i ostalih FBIH gradova.
Kakve veze mi imamo da Minhenom, Berlinom i Hanoverom?
Otprilike isto kao i sa Rijadom, Bagdadom i Tripolijem.
Kod njih petak neradni.
dječak sa šibicama

#20825 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nisam ja doveo u vezu nas i Njemacku, vec "EU zakoni" koji se spominju na temi.

Pa me zanima, jesu li sve trgovine, 100% njih, u Berlinu i Minhenu zatvorene nedeljom.

Jer u Hrvatskoj recimo nisu, iako i oni imaju zakon o neradnoj nedelji. Postoje dezurne trgovine nedeljom, sto je smislena odluka, dakle ne zatvaras sve do kraja. To samo glup covjek moze uraditi.
Post Reply