Inače su tvoji postovi poprilično uvredljivi za sve koji nisu kao ti. Ima ljudi koji nisu tehnološki nepismeni i znaju kliknuti 3 klika, pa opet više vole na šalteru dobiti papir. Meni se čini da njima veću ulogu ima nepovjerenje, ne toliko u tehnologiju koliko u one koji je implementiraju. Vidi na temi o Rajfajzen banci koje probleme ljudi imaju nakon "ažuriranja sistema" u noći petak/subota.zippoo87 wrote: ↑26/11/2024 00:24Trgovine mjesovitom robom nece osjetiti pad,jer ono sto ti treba ces kupiti ostalim danima. Ja vidim da ce najvise nahebati ove radnje koje su u najmu u trznim centrima...ono odjeca,obuca,djecije igracke i oprema i tako to...jer kao sto ti kazes,ljudi nece imati vremena toliko radnim danima kao vikendom,da bleje po centrima i kupuju i sto im treba i sto ne treba.Thorgerson wrote: ↑26/11/2024 00:09Ma da, upravu si. U normalnoj zemlji to funkcionise. Nece niko nedjeljom. Zatvoreno i kraj price. Kod nas bi bilo, ucjene i sl.zippoo87 wrote: ↑25/11/2024 23:54 U ovom zadnjem dijelu si i sam dao naslutiti da ce sada i radnici na pumpama moci traziti vecu platu ili nece raditi nikako,pa ce onda pumpa gazdi biti zatvorena svaki dan. I sto kao i za trzne centre...nema radnika,centar ne radi.
A da odgovorim i ovo vezano za to "neka radi ko hoce nedjeljom"...u praksi kako je neizvodivo.
Evo primjer...lokalni manji market...ukupno radi 10 osoba u smjeni ili u danu,nebitno. I dodje nedjelja,njih 8 kaze,ja necu ovu nedjelju raditi,imam nesto isplanirano. Ostanu 2 osobe koje hoce da rade.
Mogu li ove 2 osobe raditi same cijeli dan u trznom centru i da sve bude normalno ?????
Drugi primjer...radimo ti i ja u nekoj maloj radnjici u nekom velikom trznom centru,oni pultovi sa mobitelima,duhanom,igricama i tako to i svaki od nas radi po jednu smjenu dnevno. I dodje nedjelja i ja kazem,ja necu nikada raditi nedjeljom,hocu da sam slobodan. Ostaje onda da ti MORAS RADITI SVAKU NEDJELJU. Da li bi ti pristao na ovo ? A naravno,biti ce ti dupla dnevnica ali evo,jedan kolega odlucio da ga ne zanima dupla dnevnica i nece da radi,tebi ide dupla dnevnica ali je SVAKA nedjelja radna. Pristajes li ?
A gazdu boli tuki ko ce od nas dvoje raditi,njemu je bitno da radnja radi i da se napravi pazar.
Ako ni ti ne pristanes,opcija je da je radnja svakao zatvorena nedjeljom,ne treba nikakav zakon .
S tim da, kako si vec napisao u drugom komentaru, dosta bi se toga vremenom samo zatvorilo nedjeljom. I vec jeste zatvoreno.
Ne znam, meni fkt nista ne fali. Samo kazem, barem sto se mene tice, ja cu fkt manje trositi.
Ok, otici ce pare naravno drugim danima. Al jbg, ja cu mozda u srijedu lupam nakon posla otici da kupim sebi, djeci nesto. Medjutim, mi nemamo.vremena kao.vikendom da mi tu sad hodamo i isprobavamo. Nego cemo fino skontati vec prije. Aha treba tebi majica, tebi carape, meni to, sveska, olokvka. Trci kupi i bjezi nazad.
Ja o tome govorim. I nema sanse da cu ja, ti i bilo ko potrositi vise novca nego u kupovini vikendom.
Opet, bice zanimljivo vidjeti statistike, ali ja fkt ne vidim kako trgovine nece dozivjeti ogroman udar na svoje poslovanje. Vidjet cemo.
Ali evo ja sve sto pisem,pisem iz licnog ikustva,jer sam radio to i bas u trznim centrima...znalo je biti nedjelja u centru da nema zive duse,ne napravis pazara nista. Presjedis cijeli dan a moras biti tu a najradije bi to zatvorio i otisao,jer nema nikoga. Jednostavno nema nekog pravila a sada se posebno navike ljudi mijenjaju...pocinju ljudi sve vise i vise narucivati i odjecu i obucu online i to i ovi koji do jucer nisu znali ni sta je online trgovina. Sve ih je vise...evo i vezano za Temu...ljudi maksuz vade debitne kartice,da bi mogli kupovati a nikada prije nisu imali ni karticu,jer nisu bili zaposleni
Sve se mijenja...samo sto se kod nas na svaku promjenu gleda negativno i mnogi u svemu traze neke teorije zavjere i sta sve ne. Sta god da uradis,nekome ce odgovarati a nekome nece.
Evo ja bih da se mene pita,sve usluge i sve vezano za racune i placanja prebacio u digitalno i online.
Ali svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,koliko je ljudi ovdje i bukvalno nepismeno a ne samo gramaticki i koliko ih ne zna jos ni podici novac sa bankomata a kamoli da placa online nesto. I zato sto sam ja u manjini a ovi u vecini,drzava i svi sistemi su prilagodjeni njima a ja ga pusim
I ovi slicni meni a ovi sto im ne smeta da hodaju od saltera do saltera,da cekaju pecat,papir,ovo ono...njima je i to lakse,nego da nauce kliknuti na 2-3 mjesta na mobitelu. Svako gleda samo svoju guzicu i to je svugdje tako.
Sinoć, ne rade prodavnice, na pumpu po dopunu, ne može, ne radi dopuna. Tako može da ne radi i neki drugi sistem, plaćanja na primjer. Ovako platiš, dobiješ pečat sa datumom, potpis, i nema "Znate, jeste vi platili prekjuče, ali naš sistem je malo prolupao pa je uplata ažurirana tek juče i zato imate kašnjenje sa uplatom". A nemaš papir kojim možeš dokazati da je to kašnjenje do famoznog sistema, nije do tebe, da si ti platio na vrijeme, a to što je "sistem pao" nije tvoj problem, pa ti ne pada na pamet da platiš penale za kašnjenje sa uplatom.