Ambula wrote: ↑19/11/2024 09:29
Thorgerson wrote: ↑19/11/2024 09:11
Ambula wrote: ↑19/11/2024 08:54
Hoce li vjetrokoridoraši zaustaviti i ovo? Budu prelijepe bare na parkingu iza MUP-a šteta bi to bilo ukloniti.
A rjesenje za svaku baru je - zgrada, jelde?
Pa zar ne vidite da se sve planski i hinjski radi. Zapusti povrsinu, ne odrzavaj, narodu ogadi, skloni od javnosti i onda dolazi spasilac investitor.
Ja nisam protiv gradnje, ali pobogu moramo li na svakoj, ali bas svakoj slobodnoj povrsini lupiti objekat i zgrade. I da jedina alternativa tome bude parking ili zapustena bara.
Zasto se ne moze napraviti, ne znam. Park. Skate park. Sumicu neku zasaditi.
Mislim ne govorim samo o ovome. Neka se gradi, ali hajmo to nekako izbalansirati.
Pa pogledaj otoku, novu otoku. Taj dole dio. Naredali zgrada, posadili 10ak drvcadi. I to je to. Nigdje parka. Zelenila. Nista. Sami beton. Pa ako je zemljiste 5000m2 jel se bas mora sve aposlutno iskoristiti za objekat. To treba mijenjati pod hitno. I zakonom jos smanjiti.
Zdravorazumski je podržati ovakve projekte, a mi smo taj momenat izgubili. Ljudi kad pročitaju da će se nešto praviti, odmah kreće pljuvačina - mafija, odakle mu pare, zagađen vazduh, daj parkova. Narod koji je izgradio favele po brdima uzima sebi za pravo da komentariše šta će se praviti na najatraktivnijim lokacijama u gradu. To je narcisoidno. Priča o nekim parkovima na parcelama koje vrijede više miliona je dječija priča, da ne kažem šta gore.
Znam lično kakve su peripetije bile za SCC da se napravi i šta bi - na kraju postade kultno mjesto, kao i sa većinom stvari kod nas. Prvo se pljuje, pa se onda stvara kult od svega i romantizuje.
Sarajevo je puno dobrih neiskorištenih parcela na mjestima bivših fabrika i slično, taj prostor se mora iskoristiti za gradnju, a ujedno i za napredak koji ta gradnja podrazumijeva.
Ja samo kazem, treba nam balans.
Sasvim je logicno i razumno da u centru grada, ili centralnom dijelu imas ovakve zgrade.
Ali isto tako je logicno da kako se mices van centra da nemas bas toliko nabijenih objekata. I onda dodjes do Stupa, Otoke, Miljacke i? Il ako ces vec imati, pa daj jbmu da lice na nesto.
Zato kazem, moramo li bas svaku, ali svaku parcelu zabetonirati.
Cuj vrijede milion.
To nema parcela u Beogradu ili Zagrebu, Ljubljani u centtalnim dijelovima koje vrijede 10x vise nego ove u Sarajevu, pa su ljudi ostavili parkove.
Kakva ti je to logika jbt. Vrijedi zemljiste, udri gradi.
Pa onda treba izmjestiti groblja kod zetre. Znas koliko ondje vrijedi zemlja. Parkusu srezati ona drveca. Itd itd.