Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bonersa

#26251 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Image

Da li neko zna šta je planirano da se gradi na ovoj livadi između katoličke crkve i poligona na Dobrinji?

U katastru se većina parcela tu vode na "NEW TRO" D.O.O BANJA LUKA. Guglajući vidim da ovaj članak veže tu građevinsku firmu sa Mirkom Risovićem (vlasnik Tropic i Crvena jabuka). Link: https://www.bl-portal.com/banjaluka/sta ... -kompleks/

Da li je možda neki šoping centar planiran ili samo stambena zgrada?
tramvajtrojka

#26252 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 19/11/2024 09:33
Ambula wrote: 19/11/2024 09:29 Narod koji je izgradio favele po brdima uzima sebi za pravo da komentariše šta će se praviti na najatraktivnijim lokacijama u gradu. To je narcisoidno
Zanimljivo je da niko ne kuka daj parkove po favelama.

Mada, prave se koliko je moguce. Mojmilo park, park na Zuci...

Zanimljivo je da je u novom urbanistickom pod nazivom zelena transverzala planiran pojas parkovski od starog grada prema Zuci, pa da preko Rajlovca do Sastavaka u nizini.
pa Anes ti pljuje po pošumljavanjina na Bjelašnici i Igmanu, pljuje po nekim drugim parkovima a trazi da se ne gradi u CBDu jer ekologija :mrgreen: :mrgreen: :lol:

A Bukvić ti je Cerić islamska zajednica linija nakon rata kad su krenuli praviti generacije sposobnih i obrazovanih u Maleziji
Thorgerson

#26253 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote: 19/11/2024 09:21 Ima Vilsonovo i šetnica sa druge strane rijeke, 3 kilometra sa obje strane za šetnju skejt, bicikle, pse...
Hajd da malo prestanemo posmatrati to Vilsonovo kao neki rezervat, park prirode.

Radi se o obicnoj aleji sa cestom, te malo sirim zelenim pojasom. Koju automobili koriste koliko i pjesaci.
bonersa

#26254 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Thorgerson wrote: 19/11/2024 09:51
drug_profi wrote: 19/11/2024 09:21 Ima Vilsonovo i šetnica sa druge strane rijeke, 3 kilometra sa obje strane za šetnju skejt, bicikle, pse...
Hajd da malo prestanemo posmatrati to Vilsonovo kao neki rezervat, park prirode.

Radi se o obicnoj aleji sa cestom, te malo sirim zelenim pojasom. Koju automobili koriste koliko i pjesaci.
Tako je. Nije čak ni 3 km. Od mosta kod Eletroprivrede do Vrbanje mosta je samo 1,7 km. Ono kod opštine Novo Sarajevo i ne računam.
izbjeglica_iz_besmisla

#26255 Re: Sarajevo Construction

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ako se izgradi WTC, i vilsonovo ce biti zatvoreno za saobracaj. Bar je tako po planu, koliko znam
Haris.ba

#26256 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/11/2024 09:55 Ako se izgradi WTC, i vilsonovo ce biti zatvoreno za saobracaj. Bar je tako po planu, koliko znam
Pa nema to veze sa wtc. Moze i bez toga. Navodno, cekaju da barem zavrse kruzni na juznoj long.na Grbavici.
gold'n'brown

#26257 Re: Sarajevo Construction

Post by gold'n'brown »

Zatvaranje Vilsonovog za saobracaj je uzasna odluka.
ljubijankic

#26258 Re: Sarajevo Construction

Post by ljubijankic »

gold'n'brown wrote: 19/11/2024 09:59 Zatvaranje Vilsonovog za saobracaj je uzasna odluka.
Zbog čega?
Thorgerson

#26259 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ambula wrote: 19/11/2024 09:29
Thorgerson wrote: 19/11/2024 09:11
Ambula wrote: 19/11/2024 08:54

Hoce li vjetrokoridoraši zaustaviti i ovo? Budu prelijepe bare na parkingu iza MUP-a šteta bi to bilo ukloniti.
A rjesenje za svaku baru je - zgrada, jelde?

Pa zar ne vidite da se sve planski i hinjski radi. Zapusti povrsinu, ne odrzavaj, narodu ogadi, skloni od javnosti i onda dolazi spasilac investitor.

Ja nisam protiv gradnje, ali pobogu moramo li na svakoj, ali bas svakoj slobodnoj povrsini lupiti objekat i zgrade. I da jedina alternativa tome bude parking ili zapustena bara.

Zasto se ne moze napraviti, ne znam. Park. Skate park. Sumicu neku zasaditi.

Mislim ne govorim samo o ovome. Neka se gradi, ali hajmo to nekako izbalansirati.

Pa pogledaj otoku, novu otoku. Taj dole dio. Naredali zgrada, posadili 10ak drvcadi. I to je to. Nigdje parka. Zelenila. Nista. Sami beton. Pa ako je zemljiste 5000m2 jel se bas mora sve aposlutno iskoristiti za objekat. To treba mijenjati pod hitno. I zakonom jos smanjiti.
Zdravorazumski je podržati ovakve projekte, a mi smo taj momenat izgubili. Ljudi kad pročitaju da će se nešto praviti, odmah kreće pljuvačina - mafija, odakle mu pare, zagađen vazduh, daj parkova. Narod koji je izgradio favele po brdima uzima sebi za pravo da komentariše šta će se praviti na najatraktivnijim lokacijama u gradu. To je narcisoidno. Priča o nekim parkovima na parcelama koje vrijede više miliona je dječija priča, da ne kažem šta gore.

Znam lično kakve su peripetije bile za SCC da se napravi i šta bi - na kraju postade kultno mjesto, kao i sa većinom stvari kod nas. Prvo se pljuje, pa se onda stvara kult od svega i romantizuje.

Sarajevo je puno dobrih neiskorištenih parcela na mjestima bivših fabrika i slično, taj prostor se mora iskoristiti za gradnju, a ujedno i za napredak koji ta gradnja podrazumijeva.
Ja samo kazem, treba nam balans.

Sasvim je logicno i razumno da u centru grada, ili centralnom dijelu imas ovakve zgrade.

Ali isto tako je logicno da kako se mices van centra da nemas bas toliko nabijenih objekata. I onda dodjes do Stupa, Otoke, Miljacke i? Il ako ces vec imati, pa daj jbmu da lice na nesto.

Zato kazem, moramo li bas svaku, ali svaku parcelu zabetonirati.

Cuj vrijede milion.

To nema parcela u Beogradu ili Zagrebu, Ljubljani u centtalnim dijelovima koje vrijede 10x vise nego ove u Sarajevu, pa su ljudi ostavili parkove.

Kakva ti je to logika jbt. Vrijedi zemljiste, udri gradi.
Pa onda treba izmjestiti groblja kod zetre. Znas koliko ondje vrijedi zemlja. Parkusu srezati ona drveca. Itd itd.
bonersa

#26260 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Nema zatvaranja Vilsonovog dok se ne završi južna longitudinala na Grbavici, odnosno dok se ne sruši famozna zgrada. To znači nikad.
Logovan

#26261 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

tramvajtrojka wrote: 19/11/2024 09:43 pa Anes ti pljuje po pošumljavanjina na Bjelašnici i Igmanu
Čuj ovo, zar je i do toga došao haha :D
Thorgerson

#26262 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/11/2024 09:55 Ako se izgradi WTC, i vilsonovo ce biti zatvoreno za saobracaj. Bar je tako po planu, koliko znam
To bi vec bilo nesto. Ali opet. Ostat ce cesta. Ako bi se skroz cesta uklonila, pa tu se stavila trava. Setalista, ziva ograda, ne znam. Nesto osmisliti. To bi onda bila prava oaza.

A samo evo i zatvoriti za saobracaj. Meni licno, ne znaci previse. Opet ce tu biti omjer zelenila i betona u korist betona.
bonersa

#26263 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Thorgerson wrote: 19/11/2024 10:04
To bi vec bilo nesto. Ali opet. Ostat ce cesta. Ako bi se skroz cesta uklonila, pa tu se stavila trava. Setalista, ziva ograda, ne znam. Nesto osmisliti. To bi onda bila prava oaza.

A samo evo i zatvoriti za saobracaj. Meni licno, ne znaci previse. Opet ce tu biti omjer zelenila i betona u korist betona.
Ima ranije smo komentarisali, tzv Benjaminina ograda će biti:

viewtopic.php?p=19548671#p19548671
drug_profi

#26264 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

bonersa wrote: 19/11/2024 09:55
Thorgerson wrote: 19/11/2024 09:51

Tako je. Nije čak ni 3 km. Od mosta kod Eletroprivrede do Vrbanje mosta je samo 1,7 km. Ono kod opštine Novo Sarajevo i ne računam.
Rekao sam "sa obje strane". Ima i više od 3 km.
Iz Vilsa treba izbaciti aute i eto vam oaze, a kompnzaciju za saobraćaj napraviti tako što će se konačno riješiti južna longitudiLALA.
Ambula

#26265 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambula »

Thorgerson wrote: 19/11/2024 10:02
Ambula wrote: 19/11/2024 09:29
Thorgerson wrote: 19/11/2024 09:11
A rjesenje za svaku baru je - zgrada, jelde?

Pa zar ne vidite da se sve planski i hinjski radi. Zapusti povrsinu, ne odrzavaj, narodu ogadi, skloni od javnosti i onda dolazi spasilac investitor.

Ja nisam protiv gradnje, ali pobogu moramo li na svakoj, ali bas svakoj slobodnoj povrsini lupiti objekat i zgrade. I da jedina alternativa tome bude parking ili zapustena bara.

Zasto se ne moze napraviti, ne znam. Park. Skate park. Sumicu neku zasaditi.

Mislim ne govorim samo o ovome. Neka se gradi, ali hajmo to nekako izbalansirati.

Pa pogledaj otoku, novu otoku. Taj dole dio. Naredali zgrada, posadili 10ak drvcadi. I to je to. Nigdje parka. Zelenila. Nista. Sami beton. Pa ako je zemljiste 5000m2 jel se bas mora sve aposlutno iskoristiti za objekat. To treba mijenjati pod hitno. I zakonom jos smanjiti.
Zdravorazumski je podržati ovakve projekte, a mi smo taj momenat izgubili. Ljudi kad pročitaju da će se nešto praviti, odmah kreće pljuvačina - mafija, odakle mu pare, zagađen vazduh, daj parkova. Narod koji je izgradio favele po brdima uzima sebi za pravo da komentariše šta će se praviti na najatraktivnijim lokacijama u gradu. To je narcisoidno. Priča o nekim parkovima na parcelama koje vrijede više miliona je dječija priča, da ne kažem šta gore.

Znam lično kakve su peripetije bile za SCC da se napravi i šta bi - na kraju postade kultno mjesto, kao i sa većinom stvari kod nas. Prvo se pljuje, pa se onda stvara kult od svega i romantizuje.

Sarajevo je puno dobrih neiskorištenih parcela na mjestima bivših fabrika i slično, taj prostor se mora iskoristiti za gradnju, a ujedno i za napredak koji ta gradnja podrazumijeva.
Ja samo kazem, treba nam balans.

Sasvim je logicno i razumno da u centru grada, ili centralnom dijelu imas ovakve zgrade.

Ali isto tako je logicno da kako se mices van centra da nemas bas toliko nabijenih objekata. I onda dodjes do Stupa, Otoke, Miljacke i? Il ako ces vec imati, pa daj jbmu da lice na nesto.

Zato kazem, moramo li bas svaku, ali svaku parcelu zabetonirati.

Cuj vrijede milion.

To nema parcela u Beogradu ili Zagrebu, Ljubljani u centtalnim dijelovima koje vrijede 10x vise nego ove u Sarajevu, pa su ljudi ostavili parkove.

Kakva ti je to logika jbt. Vrijedi zemljiste, udri gradi.
Pa onda treba izmjestiti groblja kod zetre. Znas koliko ondje vrijedi zemlja. Parkusu srezati ona drveca. Itd itd.
Ovo posljednje je suvišno komentarisati. Namjena Parkuše i groblja kod zetre je poznata, ovdje pričamo o građevinskom zemljištu kao takvom. Dio takvog zemljišta može u sklopu gradnje biti park ili zelena površina, ali ne može u cijelini imati parkovsku namjenu.

Ali kad je nesto u drzavnom vlasništvu oni tu mogu napraviti park, npr. onaj komad zemlje iza Kimona kod SCC, tu Općina Centar komotno može posaditi kormpir ako želi da pomogne poljoprivrednicima, ali malo drugačije stvari stoje kad je vlasnik fizičko ili pravno lice, a naročito kad je to plaćeno više miliona, a nije niti je moglo imati parkovsku namjenu. Ako je parkovska namjena, neće vrijediti ni 100 maraka.

Slažem se da jedan dio treba imati neku zelenu površinu, ali sve i da ne bude nemam nikakav problem jer ovo nije nikakva betonska džungla da mi fali parkova.
Logovan

#26266 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

bonersa wrote: 19/11/2024 09:55 Tako je. Nije čak ni 3 km. Od mosta kod Eletroprivrede do Vrbanje mosta je samo 1,7 km. Ono kod opštine Novo Sarajevo i ne računam.
Što ne računaš? :D

Može biti 3 km ili više da se hoće. Sa tim dijelom kod opštine dođe oko 2,2 i još kada bi se produžilo prema Skenderiji i prema Čengić Vili to bi bilo najmanje 3 km.
dječak sa šibicama

#26267 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Negdje su one vrece para koje su alija und jaranen zamracili kod arapa, morale biti ulozene

Gdje ce nego kod kuce. Ali meni je super kako ljudi koji su nekad pisali o tome, danas rade za njih i sa njima, ociti su dobili sta su htjeli, svoj dio kolaca :bih:
gold'n'brown

#26268 Re: Sarajevo Construction

Post by gold'n'brown »

ljubijankic wrote: 19/11/2024 10:00
gold'n'brown wrote: 19/11/2024 09:59 Zatvaranje Vilsonovog za saobracaj je uzasna odluka.
Zbog čega?
Zbog toga sto taj period u danu kada je otvoren za saobracaj znaci puno u smislu rasterecenja saobracaja, a nije neki veliki benefit sa stanovista kvaliteta zivota da tada bude zatvoren za saobracaj. Kada se kompletira juzna longitudinala duz cijele Grbavice onda u redu, ali do tada ce se samo proizvesti nove vece guzve bez neke velike potrebe.
Last edited by gold'n'brown on 19/11/2024 10:43, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#26269 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image
Image

dnevna doza reketarenja i amputiranja grada :bih: :bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26270 Re: Sarajevo Construction

Post by Bobi »

Jel iko ikad napravio studiju neku naučnu uticaja tih visokih zgrada na klimu u Sarajevu? Priznati experti a ne domaći ublehaši :D.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#26271 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Bobi wrote: 19/11/2024 10:55 Jel iko ikad napravio studiju neku naučnu uticaja tih visokih zgrada na klimu u Sarajevu? Priznati experti a ne domaći ublehaši :D.
Prije rata nije bilo ovoliko auta, niti visokih zgrada, ali ovo zagadjenje danas je pickin dim za prijeratno. Ja se sjecam crnog snijega, sjecam se ribljeg ulja zbog nedostatka sunca kojim me stara kljukala (evo sad u nosu osjetim miris), magle po mjesec dana itd itd
husoboss

#26272 Re: Sarajevo Construction

Post by husoboss »

tramvajtrojka wrote: 19/11/2024 10:43 Image
Image
Image
Image

dnevna doza reketarenja i amputiranja grada :bih: :bih:
Vidi glave, jedino sto ima od znanja je taj neki agresivni pristup svemu, bez diskusije mislim da ni po zanimanju dotični nije nista srodno...
VladaFBiH

#26273 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Bobi wrote: 19/11/2024 10:55 Jel iko ikad napravio studiju neku naučnu uticaja tih visokih zgrada na klimu u Sarajevu? Priznati experti a ne domaći ublehaši :D.
pa problem je što je i jesu napravili međunarnodno priznati eksperti a ne naši ublehaši :) koji zato kažu da je studija dobra ali loši zaključci :D ublehaši bolje znaju :D

A evo ti i famozne studije:

https://www.ebrdgreencities.com/assets/ ... n-2020.pdf
Last edited by VladaFBiH on 19/11/2024 11:13, edited 2 times in total.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#26274 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

sime_cipol wrote: 19/11/2024 10:59
Prije rata nije bilo ovoliko auta, niti visokih zgrada, ali ovo zagadjenje danas je pickin dim za prijeratno. Ja se sjecam crnog snijega, sjecam se ribljeg ulja zbog nedostatka sunca kojim me stara kljukala (evo sad u nosu osjetim miris), magle po mjesec dana itd itd
Samo nije tad bilo ovih mjeraca da ti kazu kako smo treci najzagadjeniji grad pa je bilo sve fine... sto bi se reklo lijepo neznanje.
A i danas ovi sto su najglasniji na zagadjenje 90% ce da se kunu i ocom i majkom da je u onoj drzavi sve bilo bolje :mrgreen:
bonersa

#26275 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Logovan wrote: 19/11/2024 10:23
bonersa wrote: 19/11/2024 09:55 Tako je. Nije čak ni 3 km. Od mosta kod Eletroprivrede do Vrbanje mosta je samo 1,7 km. Ono kod opštine Novo Sarajevo i ne računam.
Što ne računaš? :D

Može biti 3 km ili više da se hoće. Sa tim dijelom kod opštine dođe oko 2,2 i još kada bi se produžilo prema Skenderiji i prema Čengić Vili to bi bilo najmanje 3 km.
Pa taj dio od Malte do Elektroprivrede se sigurno neće nikada zatvarati za saobraćaj, radi objekata, taksija (btw, koji se uglavnom u zabranjenom smjeru uključuje u saobraćaj), opštine, Robota, parkinga...
Post Reply