Ukrajina

geoxx

#210701 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

sumirprimus wrote: 02/11/2024 23:37
geoxx wrote: 02/11/2024 23:35 Mi ne ovisimo toliko, a pogotovo ne direktno o Ukrajini i ratu tamo. Treba prestati sa tom paranojom.
Aha, mirmo spavajte :lol:
Ma jok, bolje vjerovati u bajke kako je Putin napad na Ukrajinu koordiniro sa Dusankom Majkic.

Naravno da ne ovisi direktno. Ovisi indirektno u smislu reflekcije ishoda rata na Ameriku i NATO. I mislim da je u tom slucaju svakako najgore izbjegnuto 2022. godine jer bi blickrig i uzimanje Kijeva izazvalo ozbiljne potrese na Zapadu.

Trump je druga prica. On ako ne podrzi Ukrajinu, ne vidim ni sto bi nas. Svakako je ideoloski i politicki blizi svakom srpskom politicaru nego bosnjackom.

Molit boga da se time i dalje bave kakvi pomocnici zamjenika ministara i da sta ne dodje njemu na stol.
Rene Higuita

#210702 Re: Ukrajina

Post by Rene Higuita »

Robert Baric o ratu u Ukrajini, od 34:30.

zigzag

#210703 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

geoxx wrote: 02/11/2024 23:48
geoxx wrote: 02/11/2024 23:35 Mi ne ovisimo toliko, a pogotovo ne direktno o Ukrajini i ratu tamo. Treba prestati sa tom paranojom.
Ma jok, bolje vjerovati u bajke kako je Putin napad na Ukrajinu koordiniro sa Dusankom Majkic.

Naravno da ne ovisi direktno. Ovisi indirektno u smislu reflekcije ishoda rata na Ameriku i NATO. I mislim da je u tom slucaju svakako najgore izbjegnuto 2022. godine jer bi blickrig i uzimanje Kijeva izazvalo ozbiljne potrese na Zapadu.

Trump je druga prica. On ako ne podrzi Ukrajinu, ne vidim ni sto bi nas. Svakako je ideoloski i politicki blizi svakom srpskom politicaru nego bosnjackom.

Molit boga da se time i dalje bave kakvi pomocnici zamjenika ministara i da sta ne dodje njemu na stol.
2022. je postojala ozbiljna mogućnost palestinizacije države.

Upravo da je Zelenski pobjegao tih dana i prepustio nižim nivoima da se snalaze. Niti bi ukrajinu neko smatrao državom a pogotovo im niko ne bi slao oružje ovih količina i ovih karakteristika.
I znamo kako bi to završilo. Mi bi ovdje imali tešku situaciju a marija bezvugla bi bila politički disident u Londonu

I zato ga cijelo vrijeme prozivaju, zato je kepec,zato je nesposoban, zato je politikant i sve ostalo.

Danas nam svakako nije bitno ko će pobijediti u USA. Rusi su ostali u blatu Donbasa. A s njima i četnički planovi.
geoxx

#210704 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

zigzag wrote: 03/11/2024 10:13

Upravo da je zelenski pobjegao tih dana i prepustio nižim nivoima da se snalaze. Niti bi ukrajinu neko smatrao državom a pogotovo im niko ne bi slao oružje ovih količina i ovih karakteristika.
I znamo kako bi to završilo.

I zato ga cijelo vrijeme prozivaju, zato je kepec,zato je nesposoban, zato je politikant i sve ostalo.

Danas nam svakako nije bitno ko će pobijediti u USA. Rusi su ostali u blatu Donbasa. A s njima i četnički planovi.
Zavisi kako bi se odrazilo na NATO. Bili bi uzdrmani sigurno. Kod nekih vecih potresa i mi visimo.

To zadnje sto si ti napisao nije tako. Ne racuna Dodik ili ko drugi da ce Rusi preko Madjarske i Srbije produziti vamo. On racuna ili na slab Zapad ili kakvog izolacionistu na celu, u kojem slucaju njemu od Rusa ne treba nista osim diplomatske podrske, a to moze dobiti taman ovi zaglavili uDonbasu jos 100 godina.
MMM1977

#210705 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

zigzag wrote: 03/11/2024 10:13 Danas nam svakako nije bitno ko će pobijediti u USA. Rusi su ostali u blatu Donbasa. A s njima i četnički planovi.
Kako bolan nije bitno? Pa i uz pomoć USA Ukrajinci su trenutno u defanzivi, šta bi se desilo da Trump obustavi pomoć totalno i da vrši pritisak na Nato da i oni urade isto? Zamisli samo koji bi to bio vjetar u leđa Rusima ali i svim desničarima po Evropi.

Četnički planovi nisu nestali, samo su malo odgođeni do boljih okolnosti a najveća okolnost je upravo Trump. Ne zaboravimo da ima sjajne odnose sa Orbanom a ovaj puše u istu tikvu sa Vučićem i Dodikom pa ti vidi.
madner

#210706 Re: Ukrajina

Post by madner »

Trump ima vecu varijaciju ali razumije neke osnovne predpostavke pregovaranja. On moze Zelenskom zaprijetiti da ce totalno obustaviti pomoc ako ne prihvati prijedlog, ali isto tako moze Putinu reci da ce poslati 5x vise ako treba.

Ova administracija je previse lagana za izracunati za Ruse, mogu dobro ocjeniti rizik.
BiBi911

#210707 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

sumirprimus wrote: 02/11/2024 23:09 Taomahawk. Ja se predajem :lol:
Nemoj jos, sace da nam objasne zasto nam je matica na istoku
BiBi911

#210708 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

arman1 wrote: 02/11/2024 23:08
alijagoro wrote: 02/11/2024 22:44
Ironmen wrote: 02/11/2024 22:41

Danas 90 sehida samo na Kijev ispaljeno u jutarnjim satima 61 su oborena ostali su pogodili neke mete, vecinom stambene zgrade 2 mrtvih 11 ranjenih, u padu su artiljerijske granete i rakete svih vrsta.
Iranske letece kosilice su game changeri kao i himars za ukrajinu kad su ih tek dobili
Lijepo je maštati ali rat je zahebana rabota. Nije ovo ispali sjekiricu (taomahawk) na Iračke balvane i zaspi sa visina tonama bombi.
Ovdje se sukobljavaju vojske koje se mogu porediti. Neki uživaju u bubovima i roštiljanju rutalja, a s druge strane ima masa snimaka s posljednjim momentima momaka koji brane svoje. Sve to što ispale rusi negdje i padne, a nije da ne ciljaju.
Zapitajte se kako je nekom na liniji kad mu ta kosilica probrunda iznad glave i krene prema najmilijim. 94. sam s linije gledao kako razvaljuju zgradu u kojoj su mi bili roditelji. Komšija iz stana ispod je bukvalno nestao.
Nedavno sam naletio na snimak gdje na nekom trgu prezentuju zapadnu tehniku koju su zarobili. Ima tu svega.
Naletio sam na info da imaju jako oštećene ostatke Himars lansera. Ako rusi i ne znaju kopirati, kinezi su tu experti.
Ukri imaju šansu da pobijede ali treba im i tehnike i ljudi ali vojnog znanja. Koliko goć uživali u bubovima morate znati da situacija nije ružičasta i u svakom momentu može postati mnogo gora. Bliže se US izbori, a i u EU sve više je proruskih debila na ključnim pozicijama. Krene li situacija loše po Ukre i mi u BiH možemo svašta očekivati.
HIMARS je twhnologija iz 1980tih i kinezi vec imaju isto.

U moskvi ta izlozba stoji vec dugo hvale se sa zapadnom tehnologijom iz 1978 kao modernom.
madner

#210709 Re: Ukrajina

Post by madner »

Upravo da je Zelenski pobjegao tih dana i prepustio nižim nivoima da se snalaze. Niti bi ukrajinu neko smatrao državom a pogotovo im niko ne bi slao oružje ovih količina i ovih karakteristika.
I znamo kako bi to završilo. Mi bi ovdje imali tešku situaciju a marija bezvugla bi bila politički disident u Londonu

Kepec je moj izraz koji su drugi kopirali i nije tacno.

Kepec je jer je prije pocetka invazije odbio da digne borbenu gotovost i nije vjerovao da ce se rat desiti. Prorosenko je uradio vise za vojsku od njega.
Kepec je jer je ZSU islo najbolje dok ga je bilo strah da ce ga Rusi smaknuti pa se nije mjesao vojsci u posao.
Kepec je jer kada je vidio da Rusi nece zauzeti Kiev, prvo cime se poceo baviti jeste ankete ko je koliko popularan i poceo sa zajebacijom sa Zaluznim.
Kepec je jer je zbog toga jedno vrijeme uveo paralelne linije upravljanja vojskom.
Kepec je jer je izdao strateski uzasne naredbe koje su 2022 ostavile RF u ratu, a 2023 omogucile da klackalica predje na njihovu stranu.
Kepec je jer 2024 nije prihvatio stvarnost i prilagodio strategiju mogucnostima i ZSU to placa.

Nije Ukraina opstala zbog njega, nego zbog toga sto je Zaluzni pripremio 400 000 Ukrainaca da se brani, a Putin kreno sa 200 000 Rusa.
SanskiBiser

#210710 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Arty Green na FB o mogucoj promjeni Glavnokomandujuceg ZSU, na preporuku Tom Cooper:

Image
Što se tiče vjerojatne promjene Glavcoma
Usred neuspjeha na frontu, pojavile su se razne spoznaje/glasine o skoroj smjeni Glavcoma. Zapetljano mnogo. Ima i onih "najegzotičnijih", poput one da je Zelenski tražio od predstavnika Sjedinjenih Država i Britanije da preporuče nekog našeg generala da zamijeni Sirskog. Valjda je i to moguće ako je netko na vlasti već provjetrio svog kandidata od "saveznika" i dobio prethodnu suglasnost. No, konačnu odluku ipak će donijeti jedna osoba koja je (šuška se) vrlo osjetljiva na reakcije na društvenim mrežama.

Stoga ću, potiskujući lijenost, iznijeti nekoliko misli na ovu temu. Prvo ću se pozabaviti temom nekoga tko definitivno ne bi trebao ili kategorički ne može biti imenovan za Glavnokomandujuceg. Ako će ovaj post biti zanimljiv, u drugom tekstu ću opisati tko nam zapravo treba na poziciji Glavcoma, pa čak i iznijeti svoju listu preferencija.

Prvo, BEZ DINOSAURA! I sam pripadam ovoj generaciji. Ovi koji sada čine 90% generalštaba su +/- moji vršnjaci. 80-ih sam kao i oni bio kadet, ali 90-ih sam i meni slični otišli u "javnu ekonomiju". Od mladih časnika moje generacije koji su “preživjeli” 90-te, vojska je ostala izrazito neinicijativni, nesigurni ljudi. Negdje krajem 90-ih u vlaku Simferopol- Kijev u paru sa svojim vršnjakom, kapetanom, zapovjednikom mornaričke satnije. Bila je izvan sezone i u grupi smo bili samo nas dvojica. Prošlo je par-tri godine otkako sam napustio državnu službu i zaronio u tada brzo rastući ukrajinski biznis. Ako se sjećam točno, plaća tog kapetana bila je oko 30-40 dolara, a stražari u mojoj tvrtki oko 80-100 dolara. Osim toga, osvojio je još 15-20 dolara na nekim trikovima s imovinom svojih usta i bio prisiljen ilegalno isprazniti kuće ispod pola svojih usta, kako ostali ne bi gladovali.

Nakon nekoliko boca konjaka, čak sam ponudio ovom kapetanu nekoliko radnih opcija s početnom plaćom od 120 USD+ i najbližim izgledom za rast od 300-500. Kapetan mi je uzeo telefon i čak nazvao nekoliko puta, ali nikada nije riskirao da se odrekne svojih 10-12 godina staža zbog mogućnosti da za 10-15 godina dobije mizernu mirovinu. Ne prihvaćaju se argumenti poput patriotizma, shvaćanja da “netko mora služiti”. Tih godina ništa slično nije mirisalo. A ljudi koji su ozbiljno očekivali budući vojni sukob Ukrajine s Ruskom Federacijom činili su se nedostatnima. I ne samo to, velika većina ukrajinskih časnika crnom je zavišću zavidjela časnicima ruskih oružanih snaga do 2014. jer je plaća vojnog načelnika oružanih snaga bila veća od ukrajinskog pukovnika, a gradonačelnik Moskve Lužkov ima pokrenuo veliki program stambene izgradnje u Sevastopolju za vojnike Oružanih snaga Ruske Federacije.

Zato je tada bježanje iz Oružanih snaga Ukrajine u Rusku Federaciju izgledalo kao dobitak Mercedesa na lutriji. Bilo je i prijelaza iz ruskih oružanih snaga u ukrajinske oružane snage, ali iza svakog od njih je bila neka mračna priča. Na primjer, prelazak "heroja" čečenskog rata Mihaila Zabrodskog iz ruskih oružanih snaga u 95. brigadu ukrajinskih oružanih snaga. Inače, čuo sam par verzija o tome, ali nećemo naklapati. Mladi su upis u vojnu školu u pravilu smatrali načinom da besplatno i bez natječaja steknu visoko obrazovanje, a dalje će se vidjeti. Nakon maksimalno par godina časničkog staža sve se već vidjelo, a u vojsci su ostali samo oni koji jednostavno nisu mogli postati bolji kao građanin.

U 2014. godinu ušli smo s odgovarajućom kvalitetom časničkog zbora. Naravno, postoje neki stvarno dobri časnici koji su služili kao časnici u ukrajinskim oružanim snagama više od nekoliko godina prije 2014., ali svaki od njih ima poseban razlog. I takve ljude treba tretirati kao rijetke iznimke. Velika većina sadašnjih karijernih (nemobiliziranih) potpukovnika+ koji su diplomirali prije 2010. praktički su nepodobni za više časnike i generale. Gotovo je beskorisno tražiti novog visokokvalitetnog Glavnokomandujuceg u ovakvom okruženju.

Postoji samo nekoliko časnika u dobi od oko 40 godina čije bi imenovanje dalo ukrajinskim oružanim snagama priliku za stvarno pozitivne pomake, ali preko 42-44+ već je beskorisno. Dobrog dečka možeš naći, ali dobrog Glavkoma više nećeš. Tek je početak rusko-ukrajinskog rata dao motiv mladim i pametnim momcima da odu služiti, a časnicima da ne daju ostavke.

Druga kategorija, gdje ne biste trebali tražiti Glavkomove su miljenici šefova i majora. Riječ je o časnicima koji su karijeru napravili zahvaljujući obiteljskim vezama ili sposobnosti da udovolje šefovima. To su nositelji iste etike kao i naša pokvarena opća kasta, samo mlađi. Takvi će časnici, bez imalo oklijevanja, biti poslani da ubiju ili retransmitiraju "stand to die" tim kako ne bi prekršili zapovijed. "Posebno nadareni" ne samo da ne trepnu pred prijetnjom značajnih besmislenih gubitaka svojih trupa, već i aktivno pokazuju opaku inicijativu. Oni su još od prošlog Vrhovnog suda razvili uvjetni refleks - što više gubiš, to više "vara". Lavovski udio "heroja Ukrajine", "bogdanova" svih stupnjeva i karijera ima upravo takvu prirodu.

Prema glasinama, glavnim kandidatom za Glavcom sada se smatra general Moysyuk.
Riječ je o klasičnom "za jednokratnu upotrebu" vlastitih trupa iz produžetka "heroja" čečenskog rata Mihaila Zabrodskog. Iz iste kohorte može se prisjetiti i generala Šandara i čitave plejade mladih pukovnika Oružanih snaga, o kojima časnici Oružanih snaga, ako ih netko pita, mogu ispričati više i više informacija. A u Marinskom korpusu, pod osjetljivim vodstvom "žderača naroda" Sodola, stasali su debelokožni pukovnici i generali. Jedan od njih je sadašnji zapovjednik OS i OSUV "Khortica" Gnatov. Njegovo "izvanredno" zapovjedništvo u OTU Kherson razotkrilo je neke sjajne posade, uključujući moju 24. Sada su njegovi "talenti" jasno vidljivi na našoj glavnoj fronti. Usput, živopisan primjer besmislenosti zamjene Sodolovog "dinosaura i kanibala" jednim od njegovih favorita.

U kopnenim trupama također postoji dosta taktika maršala Žukova. General Zubanich je najviše privržen. Popis je ovdje predug, budući da bivši zapovjednik oružanih snaga i sadašnji načelnik stožera, general Syrsky, više cijeni časnički linč i lojalnost zapovjedniku, što se nikako ne spaja s kvalitetama vojskovođe i, prije ili kasnije, pravi vojskovođa skine combrigu/combat a da se ne dodvori načelniku stožera. Upravo zbog "komandnih navijača" pretrpjeli smo najveće gubitke u ovom ratu. Razboriti časnici sa zdravom etikom, koji su ostvarili karijeru svojim izvanrednim vještinama i sposobnostima, prije ili kasnije se suoče s dilemom slijediti naredbu ili učiniti PRAVU stvar, što obično završi uklanjanjem s dužnosti i premještanjem naopako. Ponekad ih se opozove kada načelnik ima zadatke koje "državni podređeni" ne uspijevaju riješiti pa se takvi časnici vrate na zapovjedna mjesta, ali to se ne događa prečesto. Ići "između kapi", odnosno činiti pravu stvar,a pritom ne naljutiti generale – zadatak koji je gotovo nemoguć.

Dakle, znam samo za jednog generala kojem bih riskirao povjeriti nešto značajno, na primjer, djelić zlog sustava i modernizaciju ukrajinskih oružanih snaga Pa, kako ja "znam", to nikada nisam vidio. Znam te stvari. Ali o ovome u drugom dijelu, ako se saberem.

Nekoliko riječi o "glavnim". Njihova posebnost je brzi rast karijere, obilje "poslova u inozemstvu" i obuka na međunarodnim akademijama. U pravilu imaju odličan engleski, za što su predstavnici NATO-a vrlo cijenjeni i mogu preporučiti Zelenskog. Ali "od rođenja" je truli materijal. Od desetaka takvih "inturista" poznajem samo dva vrijedna časnika, koji su u inozemne akademije/tečajeve dospjeli ne "kožnim" ili "glavnim" kanalima. Naravno da ih ima više nego što znam, ali u mojoj statistici to je oko 1/10.

Ovo su moja razmatranja o tome koga ne možete ili besmisleno imenovati za novog Glavnokomandujuceg. Bit će raspoloženja i živog interesa publike, malo kasnije ću napisati koga i zašto smatram vrijednim biti postavljen na ovu dužnost.
mishic

#210711 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ako je ovo tačno sjevernokoreanci će brzo prestati biti ono što Putler od njih očekuje

A Amerikanci nisu ludi da ponovo daju mandat ludom Trampu
mishic

#210712 Re: Ukrajina

Post by mishic »

zigzag wrote: 03/11/2024 10:13 2022. je postojala ozbiljna mogućnost palestinizacije države.

:thumbup:
Čitalac

#210713 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ignat potvrdio pisanje Bezugle, ali ističe da zbog transfera osoblja broj oborenih Shaheda nije smanjen.
Načelnik odjela za komunikacije Zapovjedništva zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat potvrdio je da se pripadnici zračnih snaga prebacuju u pješaštvo, ali to, kako je rekao, ne utječe na broj oborenih dronova tijekom ruskih napada.
„Potvrđujem da ima transfera. To se događa zbog toga što situacija nije dobra, bolno je i naravno na određeni način utječe na cjelokupnu sliku. Ali postoje odgovarajuće odluke, moramo ih provesti, a znate i zašto", rekao je Ignat.
Istodobno je naglasio da broj oborenih Shaheda nije smanjen.
„Ruske bespilotne letjelice ne obaraju samo Zračne snage, već i sve ostale komponente Oružanih snaga. Dopustite mi da još jednom objasnim da već drugi mjesec zaredom uz Shahede leti i nešto drugo, što mi u izvješćima nazivamo bespilotnim letjelicama nepoznatog tipa. Nema ni govora o manjem obaranju", zaključio je Ignat.
zilog

#210714 Re: Ukrajina

Post by zilog »

zigzag wrote: 03/11/2024 10:13 2022. je postojala ozbiljna mogućnost palestinizacije države.

:thumbup:

A trolovi - genijalcine, neka zavijaju... :mrgreen:
zigzag

#210715 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 03/11/2024 10:52

Kepec je moj izraz koji su drugi kopirali i nije tacno.

Kepec je jer je prije pocetka invazije odbio da digne borbenu gotovost i nije vjerovao da ce se rat desiti. Prorosenko je uradio vise za vojsku od njega.
Kepec je jer je ZSU islo najbolje dok ga je bilo strah da ce ga Rusi smaknuti pa se nije mjesao vojsci u posao.
Kepec je jer kada je vidio da Rusi nece zauzeti Kiev, prvo cime se poceo baviti jeste ankete ko je koliko popularan i poceo sa zajebacijom sa Zaluznim.
Kepec je jer je zbog toga jedno vrijeme uveo paralelne linije upravljanja vojskom.
Kepec je jer je izdao strateski uzasne naredbe koje su 2022 ostavile RF u ratu, a 2023 omogucile da klackalica predje na njihovu stranu.
Kepec je jer 2024 nije prihvatio stvarnost i prilagodio strategiju mogucnostima i ZSU to placa.

Nije Ukraina opstala zbog njega, nego zbog toga sto je Zaluzni pripremio 400 000 Ukrainaca da se brani, a Putin kreno sa 200 000 Rusa.
Ovo je bio najprostiji primjer poslovice: bolji je lav na čelu vojske od 400.000 ovaca nego ovca na čelu vojske od 400.000 lavova.

Zelenski je 25.februara predstavljao državu u punom smislu i sve nas je ostavio otvorenih usta. Svi smo bili šokirani. A vojnim lavovima je to puno značilo.

Ima li grešaka? Normalno da ima. Svi imaju grešaka. Ali ni u jednom segmentu se ne može omalovažavati.

Na nivou strategije, Ukrajina se drži pravca a operativno ima lutanja.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#210716 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

BiBi911 wrote: 03/11/2024 10:34
sumirprimus wrote: 02/11/2024 23:09 Taomahawk. Ja se predajem :lol:
Nemoj jos, sace da nam objasne zasto nam je matica na istoku
Vama dvojici je definitivno na istoku Jerusalim/Tel Aviv
drug_profi

#210717 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Po ovom što se sad vidi Sirski treba biti smijenjen.
Treba i Zelenski da se zapita sta radi i kome vjeruje.
A štoviše mislim da polako sazrijevaju uslovi za vojni puč.
JovicSA

#210718 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

mishic wrote: 03/11/2024 11:42

Ako je ovo tačno sjevernokoreanci će brzo prestati biti ono što Putler od njih očekuje

Da sam na njihovom mjestu rukama i nogama bi kopao da se predam Ukrima i da uzmem azil na zapadu.
melac

#210719 Re: Ukrajina

Post by melac »

drug_profi wrote: 03/11/2024 14:43 Po ovom što se sad vidi Sirski treba biti smijenjen.
Treba i Zelenski da se zapita sta radi i kome vjeruje.
A štoviše mislim da polako sazrijevaju uslovi za vojni puč.
U najmanju ruku za izbore. A Zelenski je odradio svoje, sada trebaju nove snage da preuzmu, ocito se ne snalazi u ovakvim okolnostima. Ali da je odlicno lobirao, jeste, iskoristio je momentum da je Ukrajina trenutno 4 armija svijeta, konvencionalno.
Bernardinac

#210720 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Amir Weitmann, čelnik liberalne frakcije izraelske vladajuće stranke Likud dao je vrlo zanimljiv intervju za ukrajinske medije:
"Izrael i Ukrajina u principu imaju iste neprijatelje. To je ista koalicija, koalicija zla, a to su rusija, kina, sjeverna koreja i iran sa svojim opunomoćenicima i saveznicima. Kao što je bjelorusija u slučaju Ukrajine, a hezbolah, huti, hamas i šijitske milicije u Iraku u slučaju Izraela."
"Prvo, Izrael mora završiti vlastiti posao, a to traje duže nego što sam očekivao. Zatim ćemo morati pronaći način kako bi pronašli rješenje ne bi li i rusija platila. "
"Ne možemo tolerirati takvo ponašanje i to je nešto što smo jasno pokazali u protekloj godini. Sljedeći korak je reći svima koji su bili saveznici tih genocidnih manijaka da će platiti. Dakle, ne znam točno kako će to izgledati i kako i kada, ali dogodit će se."
"Nije da Izrael uopće ne pomaže Ukrajini, ali pomaže nedovoljno.
No, u ratu smo, pa je otvaranje nove fronte teško. Nismo krenuli u puni rat protiv Libanona sve dok nismo osjetili da je situacija u Gazi pod kontrolom.
Čak ni sada još nismo upotrijebili punu snagu ​​protiv Libanona jer se prethodno moramo riješiti bunkera i sve infrastrukture hezbolaha uz granicu. Tek tada će postojati mogućnost širenja operacija unutar Libanona. Također, još nismo ispravno odgovorili Iranu, ali sve će se to dogoditi.
Što se tiče Ukrajine, ovisi o tome kad će završiti rat s rusijom. Ukoliko to bude tijekom sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci, bit će nam teško uskočiti, ali ukoliko Ukrajina uspije održati svoju poziciju, a odgovornost je prije svega zapadnih zemalja osigurati da Ukrajina ima za to dovoljno resursa, Izrael će na neki način pomoći Ukrajini protiv rusije.
Ne sumnjam u to jer Izrael mora kazniti rusiju, bez obzira što se događa u Ukrajini."
"rusiju treba kazniti i dokrajčiti, a povrh toga, trebamo pokazati putinu i njegovom režimu da agresija ima cijenu. Mislim da je kolektivna odgovornost Zapada pomoći Ukrajini i Izraelu da poraze neprijatelje."
"Izraelski sigurnosni model, na žalost, nije primjenjiv u Ukrajini jer se s tim zakasnilo, a trebalo ga je početi primjenjivati još 2014. godine. Međutim, sad nema alternative općoj mobilizaciji, i svi će morati ići u vojsku na 2-3 godine. To nije nešto što mi se osobno sviđa, više bih volio da imamo profesionalne vojske kao gotovo sve zapadne zemlje. No, to nije realno kada se suočavate s neprijateljem kao što je rusija."
"Ne, rusija neće posegnuti za nuklearnim oružjem. To je nešto što bi se moglo očekivati od irana, ne i od rusije. putin nije neki šijitski bombaš samoubojica, on je razbojnik, mafiozo. Njemu treba osobno i direktno reći da će biti ubijen ako se usudi tako nešto upotrijebiti. On osobno će umrijeti zajedno sa svojom obitelji, svojim prijateljima i cijelim svojim režimom. Trebao bi postojati javno dostupni popis pripadnika putinova režima s njihovim adresama. Nije tako komplicirano saznati gdje žive."
"Ukrajina mora biti kreativna, kao što smo mi bili kreativni kad smo proveli operaciju s biperima. Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti je sjajan primjer kreativnosti, no takvih akcija treba biti puno više. Eto, rusi su navodno rasporedili taktičko nuklearno oružje u bjelorusiji. Primjerice, bila bi dobra ideja tamo napasti i jednostavno uzeti im to oružje. Kako? Budite kreativni..." - rekao je Weitmann
Amri Weitmann je došao u središte pozornosti kad je u izravnom javljanju prokremaljskoj ruskoj televiziji javno zaprijetio kako će se Izrael, kad riješi svoj problem s islamistima, nakon njih obračunati i s rusijom.
Ovaj Amir je već davao slične izjave i prijetio rusima da će im jeb.t mater kad završe kod kuće jer znaju da su rusi nahuškali Hamas&Co.

Koliko se lik pita to je drugo.

Jedan je front i širok je.
I zna se ko je na kojim stranama u neobjavljenom ww3 koji lagano tinja jer obe strane još nisu spremne na totalni otvoreni sukob. To govorim već duže, da jednoj ekipi(multipolarnoj) trenutno ide bolje na evropskom ratištu a drugoj na blisko-istočnom.
BAK-eV

#210721 Re: Ukrajina

Post by BAK-eV »

JovicSA wrote: 03/11/2024 15:06
mishic wrote: 03/11/2024 11:42

Da sam na njihovom mjestu rukama i nogama bi kopao da se predam Ukrima i da uzmem azil na zapadu.
Da imas zenu, djecu, bracu, sestre, rodbinu, koja ide u logor zbog tvog bjektsva ne bi tako pricao.

A :roll: mozda i bi.
Ironmen

#210722 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Navodno je 13 000 SK vojnika stiglo u Kursk gdje su i rasporedjeni, ako Rusija gubi na dan u prosjeku 1100 vojnika veoma brzo ce ti SK vojnici biti proslost.
mishic

#210723 Re: Ukrajina

Post by mishic »

To ko je kome neprijatelj i kom krugu taj neprijatelj pripada je jedno a to šta ko kome i kako čini nešto sasvim drugo.

Mi na sceni imamo one koji bezobzirno ubijaju, ruše, uništavaju, otimaju i pri tome čine strahovite zločine nad djecom, ženama civilima, ruše stambena naselja, škole, bolnice i sve redom i one koji im pri tome pomažu, naoružavaju ih i odobravaju to što ovi čine.

I imamo one druge koji pokušavaju da se brane i odbrane od neuporedivo jačeg agresora a čija odbrana je skoro pa samo njihov i ničiji drugi problem.

Imamo zapravo dvostruke kriterije, kršenja svih mogućih normi, nejasne stavove i veliku kolebljivost u tome da se odlučno i principijelno te iznad svega čvrsto stane na insistiranju da se poštuju međunarodni standardi i principi uključujući i ratne.

Ovo što sada gledamo i vidimo čista je anarhija, nasilje i zulum koji promoviraju silu, moć, otimačinu i zločine bez presedana.
mishic

#210724 Re: Ukrajina

Post by mishic »

A sve to munjevito se multiplicira još od kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog stoljeća do dana današnjeg.
Bernardinac

#210725 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

mishic wrote: 03/11/2024 16:33 To ko je kome neprijatelj i kom krugu taj neprijatelj pripada je jedno a to šta ko kome i kako čini nešto sasvim drugo.

Mi na sceni imamo one koji bezobzirno ubijaju, ruše, uništavaju, otimaju i pri tome čine strahovite zločine nad djecom, ženama civilima, ruše stambena naselja, škole, bolnice i sve redom i one koji im pri tome pomažu, naoružavaju ih i odobravaju to što ovi čine.

I imamo one druge koji pokušavaju da se brane i odbrane od neuporedivo jačeg agresora a čija odbrana je skoro pa samo njihov i ničiji drugi problem.

Imamo zapravo dvostruke kriterije, kršenja svih mogućih normi, nejasne stavove i veliku kolebljivost u tome da se odlučno i principijelno te iznad svega čvrsto stane na insistiranju da se poštuju međunarodni standardi i principi uključujući i ratne.

Ovo što sada gledamo i vidimo čista je anarhija, nasilje i zulum koji promoviraju silu, moć, otimačinu i zločine bez presedana.
Sve jasno, naravno.
Međutim, historiju će pisati pobjednici pa samim tim i koja je uloga stradalih i zločina nad njima kojih je sigurno bilo i koji se i dalje sprovode.
Post Reply