A koji je redovan nacin dolaska do zemljista za gradnju? Licitacija?DaysleepeR wrote: ↑17/10/2024 14:12 Kriminal se najviše dešava u prenamjeni ili dodjeli zemljišta koje niko na redovan način inače ne bi mogao dobiti za gradnju.
Već se ovako pod pritiskom politike i hype-a ogromnih arapskih ulaganja navrat nanos jako atraktivno zemljište prenamjeni za gradnju i pribave sve dozvole.
Ultimaticni cilj i motiv je što je u startu jasno da od te investicije dugoročno neće biti ništa i što je u pitanju ubleha i što će neko lokalni sa parama poprilično povoljno na kraju putem licitacije ili rasprodaje doći do zemljišta kakvo redovnim putem nije mogao ni sanjati.
U tom grmu leži zec.
Sva ova napuštena gradilišta resorta će vremenom doći u vlasništvo lokalnih tajkuna i moćnika, kao i kantonalnih i općinskih načelnika i vijećnika.
Pa mislim da to za svaku tu parcelu je bilo. Sumnjam da bi mogli taj korak preskociti. Imaju li vec spremnu firmu? Naravno.
Za bilo kakvu investiciju ti treba politicko zaledje. Je li to nesta cudno? Ako opcinsko vijece nece, i opcinski nacelnik - ne moze.
Sad, koji su motivi da opcina otkoci - e tu je kriminal.
Od postupka u vezi regulacionog pa nadalje da ne spominjem.
To sto se niko ne buni za rezorte, a kao da bi
htio neku proizvodnju - zna se do koga je.
Eno, u Kiseljaku za lidl. Odmah su dosli medijski lesinari da snime nekog lika koji je htio tu negdje koke i turizmom da se bavi.
Odmah zla drzava sprecava malog covjeka da zaradi. Odmah neko nekoga potlatio, krupni kapital narativ...
Hocemo drzavu turizma? Hocemo Arape da negdje dodju? Hocemo li iko da dolazi?
Nacin na koji se pristupilo ovim rezortima jeste nas bosanski - traljavo i stihijski.
Ali, imam osjecaj da bi se najsrecniji bilo da nista se ne pravi.
I za objekte koji rade? I koja je to drzava koja bi to trebala? Opcina? Sta ako opcina zeli izgradnju? Kanton? Pa kanton je donio da tu moze gradnja.DaysleepeR wrote: ↑17/10/2024 14:20 Treba vratiti zemljište u prvobitni status prije dozvola.
Porušiti objekte i zasaditi šumu nazad.
Kao što bi to uradila svaka normalna država.
Ja sam veoma zadovoljan sto npr.Mandic ne zeli nebodere po Marin dvoru. Sto se mene tice - neka vrati zemljiste u drzavno vlanistvo i sadi sumu.
Ali, ne zeli se svako balzamovati u 84.