Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#25751 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:12 Kriminal se najviše dešava u prenamjeni ili dodjeli zemljišta koje niko na redovan način inače ne bi mogao dobiti za gradnju.
Već se ovako pod pritiskom politike i hype-a ogromnih arapskih ulaganja navrat nanos jako atraktivno zemljište prenamjeni za gradnju i pribave sve dozvole.
Ultimaticni cilj i motiv je što je u startu jasno da od te investicije dugoročno neće biti ništa i što je u pitanju ubleha i što će neko lokalni sa parama poprilično povoljno na kraju putem licitacije ili rasprodaje doći do zemljišta kakvo redovnim putem nije mogao ni sanjati.

U tom grmu leži zec.
Sva ova napuštena gradilišta resorta će vremenom doći u vlasništvo lokalnih tajkuna i moćnika, kao i kantonalnih i općinskih načelnika i vijećnika.
A koji je redovan nacin dolaska do zemljista za gradnju? Licitacija?
Pa mislim da to za svaku tu parcelu je bilo. Sumnjam da bi mogli taj korak preskociti. Imaju li vec spremnu firmu? Naravno.

Za bilo kakvu investiciju ti treba politicko zaledje. Je li to nesta cudno? Ako opcinsko vijece nece, i opcinski nacelnik - ne moze.
Sad, koji su motivi da opcina otkoci - e tu je kriminal.

Od postupka u vezi regulacionog pa nadalje da ne spominjem.

To sto se niko ne buni za rezorte, a kao da bi
htio neku proizvodnju - zna se do koga je.

Eno, u Kiseljaku za lidl. Odmah su dosli medijski lesinari da snime nekog lika koji je htio tu negdje koke i turizmom da se bavi.
Odmah zla drzava sprecava malog covjeka da zaradi. Odmah neko nekoga potlatio, krupni kapital narativ...

Hocemo drzavu turizma? Hocemo Arape da negdje dodju? Hocemo li iko da dolazi?

Nacin na koji se pristupilo ovim rezortima jeste nas bosanski - traljavo i stihijski.
Ali, imam osjecaj da bi se najsrecniji bilo da nista se ne pravi.
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:20 Treba vratiti zemljište u prvobitni status prije dozvola.
Porušiti objekte i zasaditi šumu nazad.
Kao što bi to uradila svaka normalna država.
I za objekte koji rade? I koja je to drzava koja bi to trebala? Opcina? Sta ako opcina zeli izgradnju? Kanton? Pa kanton je donio da tu moze gradnja.

Ja sam veoma zadovoljan sto npr.Mandic ne zeli nebodere po Marin dvoru. Sto se mene tice - neka vrati zemljiste u drzavno vlanistvo i sadi sumu.
Ali, ne zeli se svako balzamovati u 84.
Last edited by Haris.ba on 17/10/2024 14:28, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25752 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Ja bih prvi najsretniji bio da se nijedan od ovih rezorta, uz par izuzetaka, nikad nisu izgradili
HelaS

#25753 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:20
HelaS wrote: 17/10/2024 14:19
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:12
Spoiler
Show
Kriminal se najviše dešava u prenamjeni ili dodjeli zemljišta koje niko na redovan način inače ne bi mogao dobiti za gradnju.
Već se ovako pod pritiskom politike i hype-a ogromnih arapskih ulaganja navrat nanos jako atraktivno zemljište prenamjeni za gradnju i pribave sve dozvole.
Ultimaticni cilj i motiv je što je u startu jasno da od te investicije dugoročno neće biti ništa i što je u pitanju ubleha i što će neko lokalni sa parama poprilično povoljno na kraju putem licitacije ili rasprodaje doći do zemljišta kakvo redovnim putem nije mogao ni sanjati.

U tom grmu leži zec.
Sva ova napuštena gradilišta resorta će vremenom doći u vlasništvo lokalnih tajkuna i moćnika, kao i kantonalnih i općinskih načelnika i vijećnika.
Pa ako će ove objekte pustiti u eksploataciju, i treba... U protivnom, šta će s njima, da i dalje zjape prazni, a novac potrošen :-)
Treba vratiti zemljište u prvobitni status prije dozvola.
Šta je bilo prije šume :? Tvojom logikom ne bismo imali nijednog izgrađenog objekta, nigdje... :-) Besmisao, "Podićevizam" :(
HelaS

#25754 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 17/10/2024 14:23
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:12 Kriminal se najviše dešava u prenamjeni ili dodjeli zemljišta koje niko na redovan način inače ne bi mogao dobiti za gradnju.

U tom grmu leži zec.
Pa mislim da to za svaku tu parcelu je bilo. Sumnjam da bi mogli taj korak preskociti. Imaju li vec spremnu firmu? Naravno.

Za bilo kakvu investiciju ti treba politicko zaledje. Je li to nesta cudno? Ako opcinsko vijece nece, i opcinski nacelnik - ne moze.

To sto se niko ne buni za rezorte, a kao da bi htio neku proizvodnju - zna se do koga je.

Eno, u Kiseljaku za lidl. Odmah su dosli medijski lesinari da snime nekog lika koji je htio tu negdje koke i turizmom da se bavi.
Odmah zla drzava sprecava malog covjeka da zaradi. Odmah neko nekoga potlatio, krupni kapital narativ...

Nacin na koji se pristupilo ovim rezortima jeste nas bosanski - traljavo i stihijski.
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:20 Treba vratiti zemljište u prvobitni status prije dozvola.
I za objekte koji rade? I koja je to drzava koja bi to trebala? Opcina? Sta ako opcina zeli izgradnju? Kanton? Pa kanton je donio da tu moze gradnja.

Ja sam veoma zadovoljan sto npr.Mandic ne zeli nebodere po Marin dvoru. Sto se mene tice - neka vrati zemljiste u drzavno vlanistvo i sadi sumu.
:thumbup: Za naročito i drsko ugrožavanje prirode treba razmotriti povrat prirode u pređašnje stanje, poput BURZOJ projekta na Igmanu, ali za druge, za sva ta izgrađena naselja koja su neposredno smještena uz druga slična naselja, a takvih je najviše, bilo bi besmisleno rušenje i povrat u pređašnje stanje. Bilo bi to revizionistički, zlobno, pakosno, šta god, ali potpuno nepotrebno djelovanje lokalne zajednice. Konačno, bio bi to i dugotrajan sudski proces, i ubijeđen sam, izgubljen u svim pravnim procedurama. Uz ogromnu finansijsku štetu.

Ovdje najprije treba zaustaviti slične urbanističke saglasnosti i izdavanje dozvola za gradnju prije sadržajnog propitivanja svih uslova i okolnosti takve gradnje, prije provedene normirane javne rasprave, u smislu velike zastupljenosti lokalnog stanovništva u tim raspravama, itd. Uz povećanje zaknenij mjera za prekršioce...
bonersa

#25755 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Haris.ba wrote: 17/10/2024 10:35
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 10:30 Zemlju dodijeljenu za Buroj Ozone treba oduzeti, otkupiti nazad, porušiti ovo malo jadnog rugla što je napravljeno i vratiti taj komad prirode u prvobitno stanje. Dobili su najljepši komad zemlje tu, samo upropastili. I sve naplatiti Berilu.
Koliko znam zemlja nije ni prodana, drzavna je zemlja. Trebalo je takav rezim da bude sa svakim tim projektom.
Katastar jasno kaže Buroj International Group d.o.o. (primjer samo jedna parcela, a i ostale su...):

Image
DaysleepeR

#25756 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 17/10/2024 14:23

U tom grmu leži zec.

To sto se niko ne buni za rezorte, a kao da bi
htio neku proizvodnju - zna se do koga je.

Ti si enabler.
So What!

#25757 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

HelaS wrote: 17/10/2024 14:35:thumbup: Za naročito i drsko ugrožavanje prirode treba razmotriti povrat prirode u pređašnje stanje, poput BURZOJ projekta na Igmanu, ali za druge, za sva ta izgrađena naselja koja su neposredno smještena uz druga slična naselja, a takvih je najviše, bilo bi besmisleno rušenje i povrat u pređašnje stanje. Bilo bi to revizionistički, zlobno, pakosno, šta god, ali potpuno nepotrebno djelovanje lokalne zajednice. Konačno, bio bi to i dugotrajan sudski proces, i ubijeđen sam, izgubljen u svim pravnim procedurama. Uz ogromnu finansijsku štetu.

Ovdje najprije treba zaustaviti slične urbanističke saglasnosti i izdavanje dozvola za gradnju prije sadržajnog propitivanja svih uslova i okolnosti takve gradnje, prije provedene normirane javne rasprave, u smislu velike zastupljenosti lokalnog stanovništva u tim raspravama, itd. Uz povećanje zaknenij mjera za prekršioce...
Opcina Novi Grad je bila najtransparentnija u slucajevima izgradnje resorta. Ovi sto su napravili ovaj AlJazeera resort u Dobrosevicima, platili su rekonstrukciju Ahatovićke i Doljanske ulice sto je ukljucivalo i instalaciju kanalizacione, gasne, elektro i telefonske mreže, a u potpunosti su platili izgradnju vodovodne mreze kroz naselje i to je kostalo oko pola miliona maraka. Zatim su donirali 300 000 KM za zavrsetak izgradnje Osnovne skole u Dobrosevicima.

Provedene su javne rasprave, u medijima su isli clanci, a sve je uredno zavedeno i na web stranici Opcine. Na Ilidzi, a posebno u Hadzicima je to islo nekako zbrda-zdola i haman je svako ziv mogao kupiti zemlju i dobiti neki regulacioni plan.

U ovom slucaju, Opcine su gledale da napucaju budzete, jer su uzele solidne pare za prodaju zemljista i administrativne troskove. Pa samo Trnovo je Buroju uzelo preko milion maraka na osnovu raznih potrazivanja, logikom ako napravi super, ako ne napravi, opet super, uzeli smo pare.

U Visokom je isto kriticna situacija, udjete na katastar, isparecelisane zemlje za resorte kao u prici, a malo ko je i temelje zakopao. Opcina uzela pare, niko ziv u medijima ne poteze pricu sto su cijela sela presla u vlasnistvo kompanija s Bliskog Istoka.

Sto se tice price o burzoaziji, Buroj je htio prodavati nekretnine od 2300 KM po kvadratu, sto bas nije neka burzoaska cijena. Poljine Hills takodjer nikada nije bio namijenjen nekakvoj arapskoj invaziji, vec su ciljali uglavnom domace stanovnistvo.

Image
Haris.ba

#25758 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

bonersa wrote: 17/10/2024 14:46
DaysleepeR wrote: 17/10/2024 10:30 Zemlju dodijeljenu za Buroj Ozone treba oduzeti, otkupiti nazad, porušiti ovo malo jadnog rugla što je napravljeno i vratiti taj komad prirode u prvobitno stanje. Dobili su najljepši komad zemlje tu, samo upropastili. I sve naplatiti Berilu.
Koliko znam zemlja nije ni prodana, drzavna je zemlja. Trebalo je takav rezim da bude sa svakim tim projektom.
Katastar jasno kaže Buroj International Group d.o.o. (primjer samo jedna parcela, a i ostale su...):

Image

Pa dobro. Ali, sta kaze zk? Tu je vlasnistvo upisano.
Logicno je da je firma posjednik.

DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:48

Ti si enabler.
Podsjecas me na Dalmose koji su tek sad skontali da ulaskom u EU ce im obalu pokupovati Njemci i Italijani.

Kod nas barem Arapi ne mogu bez firme kupiti. Dok ne dobiju drzavljanstvo. A, i taj ce momenat doci.

Ja licno sam da se to zabrani. Isto kao i da se zabrani Nepalcima da dolaze u Bosnu da rade. Ali, nesta ne vidim ni Niksica da dijeli te svjetonazore. Vec je pripremio zakon o zaposljavanju stranaca.

https://fbihvlada.gov.ba/bs/utvrden-nac ... u-stranaca
So What! wrote: 17/10/2024 14:51
Image
Eh, kad bi opcine ovako i za domace stanovnistvo.
So What!

#25759 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Evo recimo Poljine Hills mozemo nazavati neuspjelim projektom jer je svega 30% planiranog izgradjeno, ali ovaj dio brijega bi kolonizovali stanovnici na isti nacin kao sto su naselili i ostatak brijega. Jedina svijetla tacka su UNIS-ove one male zgradice na dnu brijega.

Dakle dio gdje je Poljine Hills je barem uredjen nekakvim pravilom, ispravnim instalacijama, sirokim saobracajnicama i sl. Problem je sto se za to naselje vezao termin luksuz koji nema puno veze s ovakvim nacinom zivljenja, radi se o najobicnijem suburban developmentu, a pored toga Poljine su sinonim nekog eltinog naselja, ali ovo cak nisu ni Poljine vec Orahov Brijeg / Hotonj.

Image
DaysleepeR

#25760 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 17/10/2024 15:01
bonersa wrote: 17/10/2024 14:46

Image

Pa dobro. Ali, sta kaze zk? Tu je vlasnistvo upisano.
Logicno je da je firma posjednik.

DaysleepeR wrote: 17/10/2024 14:48

Ti si enabler.
Podsjecas me na Dalmose koji su tek sad skontali da ulaskom u EU ce im obalu pokupovati Njemci i Italijani.

Kod nas barem Arapi ne mogu bez firme kupiti. Dok ne dobiju drzavljanstvo. A, i taj ce momenat doci.

Ja licno sam da se to zabrani. Isto kao i da se zabrani Nepalcima da dolaze u Bosnu da rade. Ali, nesta ne vidim ni Niksica da dijeli te svjetonazore. Vec je pripremio zakon o zaposljavanju stranaca.

https://fbihvlada.gov.ba/bs/utvrden-nac ... u-stranaca
So What! wrote: 17/10/2024 14:51
Image
Eh, kad bi opcine ovako i za domace stanovnistvo.
Ja sam ovo isto pisao 2016 kad je najavljen Buroj Ozone, zakopaj se u moje postove i naći ćeš.
BadBoy

#25761 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Sve što ima veze sa državnim zemljištem treba poništiti u svjetlu najnovije odluke US
Haris.ba

#25762 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 17/10/2024 16:13 Sve što ima veze sa državnim zemljištem treba poništiti u svjetlu najnovije odluke US
Slazem se.

Kao znak ravnopravnog postupanja za pocetak bez odlaganja investiciju jedne njemacke firme u izgradnju distributivnog centra.

Ko ce podnijeti apelaciju? Ko ima hrabrosti?

Na parceli se uveliko gradi. Treba vratiti u prijasnje stanje i sumu posaditi.

Nadam se i da ce visoki predstavnik pozdraviti i podrzati da se to uradi.

Ja da sam npr.na mjestu savjetnika Kovacevica, umjesto da kisnem po protestima, savjetovao bih clana predsjednistva da podnese apelaciju u vezi tog zemljista.
HelaS

#25763 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 17/10/2024 19:25
BadBoy wrote: 17/10/2024 16:13 Sve što ima veze sa državnim zemljištem treba poništiti u svjetlu najnovije odluke US
Slazem se.

Kao znak ravnopravnog postupanja za pocetak bez odlaganja investiciju jedne njemacke firme u izgradnju distributivnog centra.

Ko ce podnijeti apelaciju? Ko ima hrabrosti?

Na parceli se uveliko gradi. Treba vratiti u prijasnje stanje i sumu posaditi.

Nadam se i da ce visoki predstavnik pozdraviti i podrzati da se to uradi.

Ja da sam npr.na mjestu savjetnika Kovacevica, umjesto da kisnem po protestima, savjetovao bih clana predsjednistva da podnese apelaciju u vezi tog zemljista.
:D :thumbup:
So What!

#25764 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Sto se tice megalomanije, Buroj sve presisao i dosao je u fokus, jer je investitor obecavao nadrealne stvari, a radilo se o totalnom anonimusu kojem je ozbiljan komad zemlje dat da ga zagadi i privremeno unisti.

Ipak drugi projekat je prosao ispod radara, a radilo se o daleko ozbiljnijem investitoru, mozda jednom od najvecih koji se interesovao da ulozi neke pare u nasu zemlju. Pisalo se u nasim medijima, ali s obzirom da svi koriste isti copy-paste clickbait pristup, vjerujem da su citaoci vjerovali da se sve ove godine pise o istom.

Dar Al Arkan je najveca saudijska kompanija u gradjevinskom sektoru koja posluje na Saudijskoj i Londonskoj berzi, a posljednjih godina rade na izgradnji vise projekata Donalda Trumpa na Bliskom Istoku, dakle dovoljno je izguglati ovu kompaniju i vidjeti da se radi o top-tier kompaniji.

Projekat je smjesten na Nisickoj visoravni, tacnije u naselju Toljenak, koje se nalazi u sastavu Opcine Vares, a okruzenje resorta bi krasilo 20 hiljada stabala. Vrijednost projekta je procijenjena na 134,2 miliona dolara, a prostirao bi se na 540 metara kvardatnih, te bi ukljucivao 370 vila, podijeljenih na cetiri vrste objekata, fudbalsku akademiju, hotel s pet zvjezdica, restorane, kafice i dzamiju.

Prodaja je zapocela prije par godina, a tuzlanski Cestotehnik je izabran za igradnju saobracajnica i prilaznih cesta, ali za sada izgleda da nikakvih radova nema, iako je zemlja izparcelisana, te su gradjevinske dozvole spremne, a nacelnik Zdravko Marosevic nije krio odusevljenje, jer realno idealna prilika da se napuni budzet opstine koja je bila pred bankrotom.

Hoce li ovo biti realizovano, ostaje da vidimo, uglavnom moglo bi fakat privuci neki visi sloj turista s Bliskog Istoka i generalno generisati vise novca u vezanim sektorima. Sto se tice ekologije, kada bih rekao da ovako nesto ne bi ostetilo ekosistem i okolis na Nisicima, ispao bih fakat budala, ali uz postivanje nekih standarda, pogotovo paznja na ocuvanje sume i izvorista vode u blizini, mislim da ne bi izazvalo neku katastrofu.

Image

Image

Image
shandrprcSA

#25765 Re: Sarajevo Construction

Post by shandrprcSA »

drug_profi wrote: 17/10/2024 09:12
shandrprcSA wrote: 16/10/2024 22:19 juce vidim da iz onih kuca u H.Kajtaza stanari iznose stvari
Morebit da si gledao pljačku :lol:
sve je moguce :lol:
Logovan

#25766 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

shandrprcSA wrote: 18/10/2024 13:55
shandrprcSA wrote: 16/10/2024 22:19 juce vidim da iz onih kuca u H.Kajtaza stanari iznose stvari
Pola kuće ispraznio, gomila stvari stoji ispred vrata. :-)
insaneinthebrain

#25767 Re: Sarajevo Construction

Post by insaneinthebrain »

Logovan wrote: 18/10/2024 14:10
shandrprcSA wrote: 18/10/2024 13:55

Pola kuće ispraznio, gomila stvari stoji ispred vrata. :-)
Tri mjeseca tako stoji. Drugi dio kuce stanuju ljudi
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25768 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Ovo što je propala izgradnja tih "arapskih" naselja je po meni opet koliko-toliko pozitivan ishod.

Ne volim ih, i kao domaći bi se osjećao kao neki domorodac sa svim tim stranim naseljima oko sebe. Baš me ponekad jeza uhvati kada ih vidim.

Bolje je ovako, da postoji privatni smještaj kod nas u već postojećim naseljima, a ne da se prave nekakvi hillsovi u kojima mi možemo biti samo hamali i čistači.

Hoteli da, jer doprinose ekonomskom razvoju i ne troše toliko zemljišta, uljepšavaju grad, ali ovo...
Naslovnica

#25769 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Ima li igdje u Evropi da su Arapi radili ova naselja kao kod nas u BiH?
Ono, ništa loše ne mislim, samo me interesuje
Logovan

#25770 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

insaneinthebrain wrote: 18/10/2024 14:11 Tri mjeseca tako stoji. Drugi dio kuce stanuju ljudi
Zar ima tri mjeseca, ja kao da sam ih vidio u septembru da roštiljaju. :? :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25771 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:17 Ima li igdje u Evropi da su Arapi radili ova naselja kao kod nas u BiH?
Turska, Gruzija. Ok, nije evropa, ali jesu druge zemlje.

Nemaju nigdje drugo iz prostog razloga što tamo nemaju bezvizni režim (jedino UAE je sad dobio šengenske vize, a Katar za SAD).

Međutim, taj koncept zatvorenih naselja je definitivno evropski koncept, pola španske obale je pun takvih naselja gdje samo žive engleski penzioneri npr. i gdje nikako ne čuješ Španski.
Bukvalno imaš i cijele napravljene gradove koji su ostali prazni nakon krize 2008.
So What!

#25772 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:17 Ima li igdje u Evropi da su Arapi radili ova naselja kao kod nas u BiH?
Neki paralelan primjer, tehnicki vecina tropskih zemalja, turizam je dovela na neki nivo, zahvaljujuci dolasku stranih resorta, uglavnom Evropljana i Amerikanaca.

Neke su i pretjerale realno, rasprodavsi obalu, ali u sustini, zemlje u kojima ne postoji dovoljno kapitala za razvoj turizma, tako ga i razvijaju.

Mora postojati neka regulacija, jer ono standardno nase, svakakve mrake i svakakvih projekata je naletilo, a ispod toga kriminala, korupcije, unistavanja okolisa i generalnog javasluka.

Mi smo zanimljivi Arapima, cisto iz razloga jer smo prava evropska, skoro pa alpska zemlja reljefom, a jedemo halal meso, imamo dzamija na svakom koraku i nismo skupi.

A Arapi grade po Evropi, itekako, samo sto kod nas grade resorte jer nas vide kao turisticku destinaciju a u drugim zemljama uglavnom ulazu u nekretine druge vrste. Najveca zgrada u Velikoj Britaniji i jedna od najvecih u Evropi, londonski The Shard je izgradila Katarska Vlada i njihovo je 95% vlasnistvo.

Image
Naslovnica

#25773 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

So What! wrote: 18/10/2024 15:17
Neki paralelan primjer, tehnicki vecina tropskih zemalja, turizam je dovela na neki nivo, zahvaljujuci dolasku stranih resorta, uglavnom Evropljana i Amerikanaca.

Neke su i pretjerale realno, rasprodavsi obalu, ali u sustini, zemlje u kojima ne postoji dovoljno kapitala za razvoj turizma, tako ga i razvijaju.

Mora postojati neka regulacija, jer ono standardno nase, svakakve mrake i svakakvih projekata je naletilo, a ispod toga kriminala, korupcije, unistavanja okolisa i generalnog javasluka.

Mi smo zanimljivi Arapima, cisto iz razloga jer smo prava evropska, skoro pa alpska zemlja reljefom, a jedemo halal meso, imamo dzamija na svakom koraku i nismo skupi.

A Arapi grade po Evropi, itekako, najveca zgrada u Velikoj Britaniji i jedna od najvecih u Evropi, londonski The Shard je izgradila Katarska Vlada i njihovo je 95% vlasnistvo.

Image
Ma sve stoji, ulaganja, zgrade i to. Pola Londona drže Arapi, ništa sporno.
Mene je više interesovalo ovo, tipa, komad zemlje (engleske, španske, njemčke) prodan arapskom investitoru, ograđeno, izgrađene kuće i dolaze Arapi na odmor.
mistek

#25774 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Pa postoji drugim investitorima, ne nužno arapskim. Arapskim nisu interesantni Njemačka, Španija ili Češka Republika. Nekome jesu.
So What!

#25775 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 15:21Ma sve stoji, ulaganja, zgrade i to. Pola Londona drže Arapi, ništa sporno.
Mene je više interesovalo ovo, tipa, komad zemlje (engleske, španske, njemčke) prodan arapskom investitoru, ograđeno, izgrađene kuće i dolaze Arapi na odmor.
Ima u Turskoj toga, kao sto rekoh, biraju pogodne destinacije koje im vise kulturoloski odgovaraju. Isto kao sto Englezi odlaze u Spaniju i Grcku, Njemci na Majroku i sl.

Sto se tice ovih resorta, koji su izgradjeni, vecina ih legitimno iznajmljuje kapacitete preko Bookinga i AirBnB-a, hladno mozes rezervisati i veceras tamo otici s kim god zelis, a sto se tice limita i ograda, nisu to neke Bogzna barijere, kod mene je drug donedavno vozao bicklo kroz ovaj resort u Crepljanima.
Post Reply