INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#20151 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 18/10/2024 12:57
Naslovnica wrote: 18/10/2024 11:38
Trappist wrote: 18/10/2024 11:35

kako sa strane? POnavljam se: ode nekom na kucnu adresu i odrade posao je li ? Ko god radi za strance nema na crno, ugovor i placanje na banku/karticu, pa je onda na njemu da se ovdje zajebaje sa porezima, ali je trenutno jako tesko izbjeci porez.
da li lokalci koji rade u amerićkoj anbasadi plaćaju poreye državi
kako sad sa programera dodje na lokalce u americkoj ambasadi? Ne znam iskreno, ali i oni rade na neki ugovor, ne dolaze 'nako na posao.
Pa počela je priča vezano za plačanje poreza.
Nismo došli od programera na lokalce, nego smo došli od majstora instalatera.
Trappist

#20152 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

citroen xm wrote: 18/10/2024 12:18
Trappist wrote: 18/10/2024 11:35
kako sa strane? POnavljam se: ode nekom na kucnu adresu i odrade posao je li ? Ko god radi za strance nema na crno, ugovor i placanje na banku/karticu, pa je onda na njemu da se ovdje zajebaje sa porezima, ali je trenutno jako tesko izbjeci porez.
Fino, odradi poslove u zemlji i naplati u gotovini. Odradi posao vani, izbjegne porez. Porez i danas mnogi uspješno izbjegavaju, da se ne lažemo.
Daj mi jedan primjer eto, cuj odradi poslove u zemlji, pa nije moler. To su kompleksni poslovi koji se rade mjesecima i u timovima i gdje je 99% posao za neku firmu, sto znaci da ta firma mora nekako prikazati to sto je napravljeno = prikazati koga su platili za to. Svaki programer iz bih koji radi za EU ili americko trziste ili ima obrt (b2b ugovori) ili je zaposlen u predstavnistvo firme ovdje, ali u oba slucaju primaju novac na banku/racun. U tim krugovima sam preko 10 godina, jos nikad nisam cuo da je neko dobio cisto pare u gotovini za bilo koji IT posao, osim nekih manjih tipa izrada loga, manje web stranice i slicno.
Trappist

#20153 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 12:59
Naslovnica wrote: 18/10/2024 11:38
da li lokalci koji rade u amerićkoj anbasadi plaćaju poreye državi
kako sad sa programera dodje na lokalce u americkoj ambasadi? Ne znam iskreno, ali i oni rade na neki ugovor, ne dolaze 'nako na posao.
pa majstor instalater radi na crno (osim ako nije zaposlenik firme) i 100 km koje uzme na ruke idu direktno njemu, ni feninga ne plati poreza, ne znam kome to nije jasno? Programer radi za stranu firmu i ubija pare, ali minimalno drzavi da 12% od tih para svaki mjesec. Ne vidim konekciju :D
Hakiz

#20154 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 18/10/2024 12:37
dixi5 wrote: 18/10/2024 12:24
Ozimician wrote: 18/10/2024 11:59 Ono sto bi se dalo iz upisa na forumu zakljuciti jeste da ce Lidl u BIH donijeti (u odnosu na BH konkurenciju):
nek mi donese samo parkside nista mi vise ne trba.
:thumbup:

Eh ovo je pravo razmisljanje, nek donesu Parkside i te kucne zezancije + online shop i to je to.
Ko da donese, Švarceneger :lol:

Ima već Einhell, Scheppach, bolji od Parksidea. A isto ili malo više koštaju.

Ali, neka ljudi probaju.

Doduše, kažu da im ona uranjajuća pila sa šinama nije loša.
Naslovnica

#20155 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 18/10/2024 13:08
pa majstor instalater radi na crno (osim ako nije zaposlenik firme) i 100 km koje uzme na ruke idu direktno njemu, ni feninga ne plati poreza, ne znam kome to nije jasno? Programer radi za stranu firmu i ubija pare, ali minimalno drzavi da 12% od tih para svaki mjesec. Ne vidim konekciju :D
Konekcija je plaćanje poreza.
Programer, kao i majstor, rade za regularnu firmu. Idu porezi, socijalno, zdravstveno, sve legalno.
A kada završe sa redovnim radnim obavezama čvaknu nešto "ta trane".
Što da ne?
citroen xm

#20156 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Trappist wrote: 18/10/2024 13:01 Daj mi jedan primjer eto, cuj odradi poslove u zemlji, pa nije moler. To su kompleksni poslovi koji se rade mjesecima i u timovima i gdje je 99% posao za neku firmu, sto znaci da ta firma mora nekako prikazati to sto je napravljeno = prikazati koga su platili za to. Svaki programer iz bih koji radi za EU ili americko trziste ili ima obrt (b2b ugovori) ili je zaposlen u predstavnistvo firme ovdje, ali u oba slucaju primaju novac na banku/racun. U tim krugovima sam preko 10 godina, jos nikad nisam cuo da je neko dobio cisto pare u gotovini za bilo koji IT posao, osim nekih manjih tipa izrada loga, manje web stranice i slicno.
Evo ja sam plaćao pravljenje i održavanje 3 web stranice gotovinski. Ok, sića, ali sitan i posao pa se može odraditi 20x više takvog posla. Znam čovjeka koji je gotovinski naplatio pravljenje par informacionih aplikacija. Odradiće ti svako na crno svašta, tvoj problem je kako ćeš i hoćeš li prikazati. Da si toliko u tom poslu, a nisi čuo, iskreno ne vjerujem.
Ozimician

#20157 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 18/10/2024 13:10
dixi5 wrote: 18/10/2024 12:24

nek mi donese samo parkside nista mi vise ne trba.

Eh ovo je pravo razmisljanje, nek donesu Parkside i te kucne zezancije + online shop i to je to.

Ali, neka ljudi probaju.

Jeste ako kupujes po standardnim cijenama. Ako pratis akcije onda prolazis dosta bolje, a svake sedmice je nesto od Parkside na akciji.
Hakiz

#20158 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 13:14

Programer, kao i majstor, rade za regularnu firmu. Idu porezi, socijalno, zdravstveno, sve legalno.
Što da ne?
I na to "ta trane" se mora platiti porez. Ako ćemo po zakonu.
Naslovnica

#20159 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 18/10/2024 13:15
Što da ne?
Pa mora, ali se ne plati.
O tome ja govorim.
Hakiz

#20160 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 18/10/2024 13:15

Ali, neka ljudi probaju.

Jeste ako kupujes po standardnim cijenama. Ako pratis akcije onda prolazis dosta bolje, a svake sedmice je nesto od Parkside na akciji.
Možda.

Ja sam probao te jeftine alate i sa tim iskustvom počeo kupovati profesionalne. Jeftinije, ali profesionalne. Ima i profesionalnih alata pristupačnih i pravo skupih. Nema jeftinih, ali ima podnošljive cijene.

Neka ljudi probaju, pa kome šta paše.

Nije slučajno jeftino.
Ozimician

#20161 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 18/10/2024 13:18

Ali, neka ljudi probaju.

Možda.

Ja sam probao te jeftine alate i sa tim iskustvom počeo kupovati profesionalne. Jeftinije, ali profesionalne. Ima i profesionalnih alata pristupačnih i pravo skupih. Nema jeftinih, ali ima podnošljive cijene.

Nije slučajno jeftino.
Ako ti nije mrsko onda da podijelis koji savjet, koje linije takvih "jeftinih a profesionalnih" su se pokazale kao najbolje?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20162 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Domaci izdajnik wrote: 18/10/2024 10:44
elcaliente wrote: 18/10/2024 10:41 Mozda u tom poredjenju ali sa poznatim markama gube.
Pa sad...Alpecin Coffeine Shampoo je u Lidlu 5 eura, jeftiniji nego u drogerijama (bar što sam ja upratio) i L'oreal Men gelovi za tuširanje.

Pričam o DE od prije neki dan.
Odlicna cijena za Alpecin
Kod nas je 17 maraka
Uvozi ga jedna poznata veledrogerija
Xe xe
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20163 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Kod nas je oko 20 KM odavno...Našao sam bio i pakovanje od 500 ml za nekih 9 eura ;-)
foton

#20164 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by foton »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 13:16
Što da ne?
O tome ja govorim.
Je li to iz vlastitog iskustva pricas? Ili pricala tetka kako je cula komsinicu u frizerskom salonu da je bio jedan programer, cvakne tri-cetiri linije koda ta tlane?

OK, recimo da ne placa porez. Onda je isti lopov kao i onaj majstor koji ne placa porez, a zali se sto ne valjaju putevi, zdravstvo, skolstvo, nista ne valja, drzava kriva, nema penzije itd...
Hakiz

#20165 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 18/10/2024 13:23

Možda.

Nije slučajno jeftino.
Ako ti nije mrsko onda da podijelis koji savjet, koje linije takvih "jeftinih a profesionalnih" su se pokazale kao najbolje?
Vidi, ti imaš recimo Bosch (plavu, prorofesionalnu) pilu od 150, 200, 400, 500 eura. Ja kupim ovu od 200. Ne najjeftiniju, ali sigurno ne skupu.

To sam htio reći.

To je kod svih, pa ti je svejedno koja marka. Imaš Festool, Mafell, pa donekle i Dewalt koji nemaju jeftine alate, njih ne gledaš osim ako baš imaš para. Ali Bosch (plavi profesionalni, ne zeleni amaterski), Makita, Metabo, tu možeš naći pristupačne alate. Ili barem zeleni, amaterski, Bosch, ali ja ga ne volim.

Jedini je problem u tome što, na primjer, Bosch baterija od 5 Ah košta 300 eura, a Einhell baterija 5 Ah košta 200 KM. Punjač Bosch 100 eura naspram Einhell 50 KM u kompletu sa baterijom od 2 Ah. Tu su velike razlike, u baterijama razlike su 3-6 puta. Ali u samim alatima nisu tolike, evo, profi Bosch odvijač košta samo 100 % više od Einhell odvijača koji ima na papiru slične karakteristike. To nije velika razlika s obzirom na klasu i kvalitet.

Imam Einhell odvijač/bušilicu. Kaže da glava prihvata svrdla od 1,5 do 10 mm. Prije neki dan stavim svrdlo od 1,5 mm, ne prihvata. Svrdlo ispada. Alat radi, ali tolerancije su loše. Neka druga Einhell isti model neće imati problem, trećoj će ispadati i 2 mm. Takvo nešta će biti i kod Parksidea, kod svih jeftinih alata su slični problemi. Alat u suštini radi, ali :-D
Last edited by Hakiz on 18/10/2024 13:49, edited 1 time in total.
Trappist

#20166 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

citroen xm wrote: 18/10/2024 13:15
Trappist wrote: 18/10/2024 13:01 Daj mi jedan primjer eto, cuj odradi poslove u zemlji, pa nije moler. To su kompleksni poslovi koji se rade mjesecima i u timovima i gdje je 99% posao za neku firmu, sto znaci da ta firma mora nekako prikazati to sto je napravljeno = prikazati koga su platili za to. Svaki programer iz bih koji radi za EU ili americko trziste ili ima obrt (b2b ugovori) ili je zaposlen u predstavnistvo firme ovdje, ali u oba slucaju primaju novac na banku/racun. U tim krugovima sam preko 10 godina, jos nikad nisam cuo da je neko dobio cisto pare u gotovini za bilo koji IT posao, osim nekih manjih tipa izrada loga, manje web stranice i slicno.
Evo ja sam plaćao pravljenje i održavanje 3 web stranice gotovinski. Ok, sića, ali sitan i posao pa se može odraditi 20x više takvog posla. Znam čovjeka koji je gotovinski naplatio pravljenje par informacionih aplikacija. Odradiće ti svako na crno svašta, tvoj problem je kako ćeš i hoćeš li prikazati. Da si toliko u tom poslu, a nisi čuo, iskreno ne vjerujem.
napraviti web stranicu u wixu ili wordpressu nije bi blizu pravog programiranja, a ni blizu para koje zaradjuju pravi softverski inzinjeri. A ni to nije cesto toliko kao recimo majstor koji svaki dan radi po 8-10 sati godinama i nikad marke ne plati poreza.
Trappist

#20167 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Što da ne?
Ko radi za regularnu firmu? Majstori? Od krecenja, popravaka instalacija, bojlera, renoviranje kupatila, niko od tih ljudi ne radi za firmu nego su sami svoji majstori i sve sto sam im dao njima je otislo, ni fening drzavi. To uporedjujes sa programerima, mozes ih onda i uporediti sa zubarom koji ode na na kucnu adresu jaranu zub pogledati jer ga boli :lol:
Naslovnica

#20168 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

foton wrote: 18/10/2024 13:38

O tome ja govorim.
Je li to iz vlastitog iskustva pricas? Ili pricala tetka kako je cula komsinicu u frizerskom salonu da je bio jedan programer, cvakne tri-cetiri linije koda ta tlane?

OK, recimo da ne placa porez. Onda je isti lopov kao i onaj majstor koji ne placa porez, a zali se sto ne valjaju putevi, zdravstvo, skolstvo, nista ne valja, drzava kriva, nema penzije itd...
Da, iz svog iskustva pričam.
Nije programiranje samo pisanje linija koda, jel tako?
Naslovnica

#20169 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 18/10/2024 13:44
Što da ne?
Ko radi za regularnu firmu? Majstori? Od krecenja, popravaka instalacija, bojlera, renoviranje kupatila, niko od tih ljudi ne radi za firmu nego su sami svoji majstori i sve sto sam im dao njima je otislo, ni fening drzavi. To uporedjujes sa programerima, mozes ih onda i uporediti sa zubarom koji ode na na kucnu adresu jaranu zub pogledati jer ga boli :lol:
Za stomatološke usluge ti je potrebna određena oprema koja, u većini slučajeva, nije mobilna (osim možda onih zubara na ulicama Indije).
Možeš se smijati koliko hoćeš, ali je baš onako kako sam i napisao.
Evo ja na gradilištu imam milion majstora za sve i svašta, svi rade u regularnoj firmi, ide plata, doprinosi itd. I onda, ako žele, čvaknu šta sa strane.
A imamo povremeno i jednog kumpjuteraša koji programira "specifične stvari za specifične stvari".
Ozimician

#20170 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 18/10/2024 13:39

Možda.

Nije slučajno jeftino.
Vidi, ti imaš recimo Bosch (plavu, prorofesionalnu) pilu od 150, 200, 400, 500 eura. Ja kupim ovu od 200. Ne najjeftiniju, ali sigurno ne skupu....
Hvala puno na iscrpnom odgovoru, ali mi nazalost nisi puno pomogao, znam i ja da plavi Bosch i Makita nece imati greske.

Ali pitao sam za hobby alate cjenovno ne puno skuplji od Parkside, a mnogo bolji, tako sam te shvatio u prvom postu.

Ja se ne bavim nikakvim majstorisanjem osim po kuci standardno, nesto presjeci, nesto probusi, odvrni-zavrni...
foton

#20171 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by foton »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 13:48

O tome ja govorim.

OK, onda ti budi lopov, radi na crno zaposli po mogucnosti jos par ljudi isto tako da ih placas kovertom i vidi dokle ces doci. U medjuvremenu se zali kako je sve skupo, kako svi misle samo na svoj profit i kako nista ne valja.
Trappist

#20172 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:11
Što da ne?
Za stomatološke usluge ti je potrebna određena oprema koja, u većini slučajeva, nije mobilna (osim možda onih zubara na ulicama Indije).
Evo ja na gradilištu imam milion majstora za sve i svašta, svi rade u regularnoj firmi, ide plata, doprinosi itd. I onda, ako žele, čvaknu šta sa strane.
A imamo povremeno i jednog kumpjuteraša koji programira "specifične stvari za specifične stvari".
ako ti kompjuteras iole sta ozbiljno radi, dobit ce pare na banku/racun. Osim ako nisu ilegalne aktivnosti :D
i ja sam na faksu ljudima popravljao racunare pa uzimao 20-30 km za to, a prije toga u srednjoj crackovao igre i uzimao 5 km za to, ali mislim da se to ne moze uporediti sa nekim ko ima 30 godina i radi "za sebe" i ne placa marku poreza a zaradjuje preko 2000 km mjesecno (majstori :D )
Naslovnica

#20173 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

foton wrote: 18/10/2024 14:29
Naslovnica wrote: 18/10/2024 13:48

OK, onda ti budi lopov, radi na crno zaposli po mogucnosti jos par ljudi isto tako da ih placas kovertom i vidi dokle ces doci. U medjuvremenu se zali kako je sve skupo, kako svi misle samo na svoj profit i kako nista ne valja.
Eki ja lopov?
Ti tražiš od molera kada ti okreči stan fiskalni račun, nota račun?
Ili dođe lik da ti očisti bojler, promijeni česmu, postavi laminat, ugradi zvonce?
Ako nema fiskalnog računa nećeš ga ni angažovati?
Da možda ne tenderišeš postavljanje pločica u kupatilu, pa odabereš najpovoljniju ponudu, ali samo pod uslovom da izdaje fiskalni račun?
Nemoj mi samo reći da sve ove poslove obavljaš sam ukoliko možeš ili da usluge plaćaš isključivo uz izdavanje fiskalnog računa.
I da, baš mi je bolje što se ove godine prikupilo 600 miliona KM više u odnosu na prethodnu, fakat se osjeti. :thumbup:
Naslovnica

#20174 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 18/10/2024 14:30
Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:11
ako ti kompjuteras iole sta ozbiljno radi, dobit ce pare na banku/racun. Osim ako nisu ilegalne aktivnosti :D
i ja sam na faksu ljudima popravljao racunare pa uzimao 20-30 km za to, a prije toga u srednjoj crackovao igre i uzimao 5 km za to, ali mislim da se to ne moze uporediti sa nekim ko ima 30 godina i radi "za sebe" i ne placa marku poreza a zaradjuje preko 2000 km mjesecno (majstori :D )
Pa ilegalne su aktivnosti, pare na ruke.
Eto, i ti si se bavio ilegalnim aktivnostima, zarađivao pare i nisi plaćao porez na prihod.
Ne znam šta ti nije jasno u svemu tome?
Hakiz

#20175 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 18/10/2024 14:15
Hakiz wrote: 18/10/2024 13:39

Vidi, ti imaš recimo Bosch (plavu, prorofesionalnu) pilu od 150, 200, 400, 500 eura. Ja kupim ovu od 200. Ne najjeftiniju, ali sigurno ne skupu....
Hvala puno na iscrpnom odgovoru, ali mi nazalost nisi puno pomogao, znam i ja da plavi Bosch i Makita nece imati greske.

Ali pitao sam za hobby alate cjenovno ne puno skuplji od Parkside, a mnogo bolji, tako sam te shvatio u prvom postu.

Ja se ne bavim nikakvim majstorisanjem osim po kuci standardno, nesto presjeci, nesto probusi, odvrni-zavrni...
A, hobi alati.

Tu imaš Einhell, Scheppach, Ferm. S tim da recimo Einhell ima dobre aku bušilice, manje alate (fen, poštolj za vruće ljepilo i slično), ali električne bušilice, preklopne pile itd ne bih nikada. Te tri firme su najčešće kod hobista. Tu je još i Black abd Decker i zeleni Bosch, ali to je malo skuplje.

Svaki od tih proizvođača ima neke alate koji su bolji od cijene i ostale koji ne vrijede koliko koštaju. Imaš na youtube dosta primjera, samo što su za jeftinije alate uglavnom na Ruskom, Ukrajinskom, Rumunskom itd, pa imaš sliku ali ne i ton :-D Ima i nešto na Njemačkom, to ti može pomoći.

Recimo, stacionarne, veće mašine Scheppach, ručni aku alati Einhell. To bi bio prijedlog.

Ove Ingco, Bavaria, CMI i slične bih izbjegavao.

I kod ručnih alata je slično, imaš Knipex, Gedore, Felo itd sa jedne, skuplje strane i Hoegert ili Lux (OBI marka), HM i slične sa druge. I sve između, Unior je dobar ali nije jeftin, imaš Bahco.

Treba probati i Parkside, ako i ne valja, nije preskupo da se žali.

Već sam pisao, ja bih možda Parkside PTSS1200, ostalo me ne interesuje.
Post Reply