INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#20126 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:57
HelaS wrote: 18/10/2024 09:44
Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:18

Pa ako nije u sistemu PDV-a valjda nema fiskalnog računa?
Neće ti valjda onaj što sa razglasom ide okolo i otkupljuje staro željezo, veš mašine itd...izdavati fiskalni račun?
Sve pravne osobe moraju imati fiskalnu kasu i izdavati račune, neovisno o registraciji PDV.
Ja još ne vidjeh taksistu sa fiskalnom kasom da izdaje fiskalni račun.
A ni onaj u tramvaju kada mi proda kartu ništa mi ne otkuca.
Doduše, možda oni nisu pravne osobe.
:roll:
taksisti su, po meni neopravdano, izuzeti iz fiskalizacije a na kartu iz tramvaja se plaća PDV
VladaFBiH

#20127 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:56
foton wrote: 18/10/2024 09:51
Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:15

A programer izdaje račun?
:gunjastajl:
Pa naravno da izdaje! Smijesno pitanje. Svaka naplata ide preko banke a za to je neophodan RACUN. Postoji li i jedna firma koja bi platila programera bez racuna? Bez evidencije svojih izdataka?
Postoji.
Povremeni poslovi programera, usluge.
Evo ja jučer radio sa momkom, programerom, uradio neke usluge za jednu firmu, biće isplaćeno iz koverte.
Ha ja.
kako ćeš to "provući" kroz papire? Ako je ugovor o djelu to nije iz koverte a rizikovati zbog cca 18,5% poreza koji plaćaš po ugovoru o djelu je suludo.
elcaliente

#20128 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Trappist wrote: 18/10/2024 09:40
elcaliente wrote: 17/10/2024 19:12
Trappist wrote: 16/10/2024 14:08
pa sta cemo eto, nadati se da ce bingo sam od sebe spustiti cijene :lol:
Kakva je to ekonomska logika da oni namjerno zaradjuju manje.
Ako je pavlaka u Bingu 5km, on ce je ponuditi za 4,90.
Neki drugi proizovd ce mu biti skuplji nego u Bingu da izjednaci i to je to.
"Lidl BH drastično uvećao kapital: Sada vrijedi više od većine bh. firmi"
ako je lidl ovako narastao nudeci nize cijene svuda po svijetu, sto ne bi isto radio u BiH ? Recimo u svicarskoj u lidlu potrosis 40 eura na neke osnovne potrepstine dok bi u coopu ili migrosu (svicarski supermarketi) potrosio min. 70 eura. I rade i jedni i drugi i imaju dobar profit.
Pitanje ti je na nivou "sto bi wizzair dao kartu za 20 eura ako lufthansa uzima 200 eura".
Pa Lidl ce raditi po tome koje je trziste, kao i ovjde u Njemackoj. Nisu svi proizvodi kod Lidla jeftiniji.

Evo primjer od jucer bas, moja djeca jedu Milchschnitte. Kod Lidla na akciji kutija Milchschnitte 7 komada kosta 1,99 EUR.
Kod Netta akcija Milchschnitte kutija od 11 komada 1,99 EUR.

Lidl ima neke porizvode jeftinie ali nisu im svi jeftini, cak ima neki i skupljih po redovnoj cijeni nego u drugim prodavnicama. Pricam sada o poznatim robnim markama onda Lildlov hamelj od robnih marki treba izbjegavat.
HelaS

#20129 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:18

Pa ako nije u sistemu PDV-a valjda nema fiskalnog računa?
Neće ti valjda onaj što sa razglasom ide okolo i otkupljuje staro željezo, veš mašine itd...izdavati fiskalni račun?
Sve pravne osobe moraju imati fiskalnu kasu i izdavati račune, neovisno o registraciji PDV.
Postoje izuzeci oslobađanja od fiskalizacije, zakonom su određene djelatnosti.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20130 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

elcaliente wrote: 18/10/2024 10:21 Lidl ima neke porizvode jeftinie ali nisu im svi jeftini, cak ima neki i skupljih po redovnoj cijeni nego u drugim prodavnicama. Pricam sada o poznatim robnim markama onda Lildlov hamelj od robnih marki treba izbjegavat.
Ja redovno kada mi je na ruku posjetim Lidl i Kaufland i kupim njihovog hamelja...ništa lošiji nego ovaj što valjaju po BiMgu i Moj Market pod svojim imenom :oops:
Trappist

#20131 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

elcaliente wrote: 18/10/2024 10:21
elcaliente wrote: 17/10/2024 19:12

Kakva je to ekonomska logika da oni namjerno zaradjuju manje.
Ako je pavlaka u Bingu 5km, on ce je ponuditi za 4,90.
Neki drugi proizovd ce mu biti skuplji nego u Bingu da izjednaci i to je to.
ako je lidl ovako narastao nudeci nize cijene svuda po svijetu, sto ne bi isto radio u BiH ? Recimo u svicarskoj u lidlu potrosis 40 eura na neke osnovne potrepstine dok bi u coopu ili migrosu (svicarski supermarketi) potrosio min. 70 eura. I rade i jedni i drugi i imaju dobar profit.
Pitanje ti je na nivou "sto bi wizzair dao kartu za 20 eura ako lufthansa uzima 200 eura".
Pa Lidl ce raditi po tome koje je trziste, kao i ovjde u Njemackoj. Nisu svi proizvodi kod Lidla jeftiniji.

Evo primjer od jucer bas, moja djeca jedu Milchschnitte. Kod Lidla na akciji kutija Milchschnitte 7 komada kosta 1,99 EUR.

Lidl ima neke porizvode jeftinie ali nisu im svi jeftini, cak ima neki i skupljih po redovnoj cijeni nego u drugim prodavnicama. Pricam sada o poznatim robnim markama onda Lildlov hamelj od robnih marki treba izbjegavat.
upravo si povrdio ono sto govorim.
https://www.konzumshop.ba/#!/products/6 ... gr-ferrero
jedan milschschitte u konzumu je 1.05 km sto znaci da je 7 komada preko 7 km, sto znaci da je u lidlu u njemackoj duplo jeftinije. :bih:
lidlove cokoladne bananice su najbolje na svijetu btw :D
Naslovnica

#20132 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 18/10/2024 10:28

Postoje izuzeci oslobađanja od fiskalizacije, zakonom su određene djelatnosti.
Tako je.
Naslovnica

#20133 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

VladaFBiH wrote: 18/10/2024 10:20
foton wrote: 18/10/2024 09:51

Pa naravno da izdaje! Smijesno pitanje. Svaka naplata ide preko banke a za to je neophodan RACUN. Postoji li i jedna firma koja bi platila programera bez racuna? Bez evidencije svojih izdataka?
Postoji.
Evo ja jučer radio sa momkom, programerom, uradio neke usluge za jednu firmu, biće isplaćeno iz koverte.
Ha ja.
kako ćeš to "provući" kroz papire? Ako je ugovor o djelu to nije iz koverte a rizikovati zbog cca 18,5% poreza koji plaćaš po ugovoru o djelu je suludo.
Kako se puno toga provlači mimo papira.
Kako pola države radi za minimalac i prima kovertu na ruke?
KAKO?
:lol:
elcaliente

#20134 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Trappist wrote: 18/10/2024 10:30

jedan milschschitte u konzumu je 1.05 km sto znaci da je 7 komada preko 7 km, sto znaci da je u lidlu u njemackoj duplo jeftinije. :bih:
Razumijem ali ono sto hocu da kazem je da se Lidl orijentise prema trzistu. Ovdje imas puno razlizictih marekta pa je jaka konkurenicja ali ne treba jednu stvar zaboraviti, vecina stavri se producira u Njemackoj. Nema puno distributera, nema carine,nema dalekih puteva i imas autoputeve za brz transport. Sve to cini robu jeftinijiom.
U BiH nazalost nije takva situacija.
Ja bi volio da Lidl u BiH donese super niske cijene, ali ne vjerujem. Na pocetku ce to mozda akcijam i raditi ali onda kao i svaki kapitalista ce pokusati sto prije da povrati investiciju.
Bumo vidjeli.

I u Njemackoj je Lidl vise puta bio uhvacen u kartelskom djelovanju sa drugim prodavacima, bas nedavno sto se tice mljeka, putera i mljecnih proizvoda.

Imam te banacnice, sto je slucajnost jucer ih kupio, bile preko Lidl app na akciji za 1,29 EUR. Mister Chock.
Nisam kupovao to godinama te njihoce slatkise, al nisam jucer mogao odoliti cijeni.
Last edited by elcaliente on 18/10/2024 10:42, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20135 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Bit ce isto kao u Srbiji
Nije to sad naucna fantastika pobogu
elcaliente

#20136 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Domaci izdajnik wrote: 18/10/2024 10:28
elcaliente wrote: 18/10/2024 10:21 Lidl ima neke porizvode jeftinie ali nisu im svi jeftini, cak ima neki i skupljih po redovnoj cijeni nego u drugim prodavnicama. Pricam sada o poznatim robnim markama onda Lildlov hamelj od robnih marki treba izbjegavat.
Ja redovno kada mi je na ruku posjetim Lidl i Kaufland i kupim njihovog hamelja...ništa lošiji nego ovaj što valjaju po BiMgu i Moj Market pod svojim imenom :oops:
Mozda u tom poredjenju ali sa poznatim markama gube.

Jedino sto bi svakome savjetovao ne kupujte njihovo meso. Stavrno je lose, puno vode itd.
Tu su na njemackom trzistu poznati po skandalima, svako drugu godinu nesto oko mesa muljaju.
Trappist

#20137 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 10:31
VladaFBiH wrote: 18/10/2024 10:20
Postoji.
Ha ja.
Kako se puno toga provlači mimo papira.
Kako pola države radi za minimalac i prima kovertu na ruke?
KAKO?
:lol:
e vala za programere nikad nisam cuo da na crno rade, mozda tako minimalac i koverta, ali da nema nikakvih ugovora, to tesko. Mozda neki koji rade jeftine web stranice
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20138 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

elcaliente wrote: 18/10/2024 10:41 Mozda u tom poredjenju ali sa poznatim markama gube.
Pa sad...Alpecin Coffeine Shampoo je u Lidlu 5 eura, jeftiniji nego u drogerijama (bar što sam ja upratio) i L'oreal Men gelovi za tuširanje.

Pričam o DE od prije neki dan.
Trappist

#20139 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

elcaliente wrote: 18/10/2024 10:36
Trappist wrote: 18/10/2024 10:30

Razumijem ali ono sto hocu da kazem je da se Lidl orijentise prema trzistu. Ovdje imas puno razlizictih marekta pa je jaka konkurenicja ali ne treba jednu stvar zaboraviti, vecina stavri se producira u Njemackoj. Nema puno distributera, nema carine,nema dalekih puteva i imas autoputeve za brz transport. Sve to cini robu jeftinijiom.
U BiH nazalost nije takva situacija.
Ja bi volio da Lidl u BiH donese super niske cijene, ali ne vjerujem. Na pocetku ce to mozda akcijam i raditi ali onda kao i svaki kapitalista ce pokusati sto prije da povrati investiciju.
Bumo vidjeli.

I u Njemackoj je Lidl vise puta bio uhvacen u kartelskom djelovanju sa drugim prodavacima, bas nedavno sto se tice mljeka, putera i mljecnih proizvoda.

Imam te banacnice, sto je slucajnost jucer ih kupio, bile preko Lidl app na akciji za 1,29 EUR. Mister Chock.
Nisam kupovao to godinama te njihoce slatkise, al nisam jucer mogao odoliti cijeni.
nek bude 10-20% jeftinije ja zadovoljan, prelazit ce ljudi vise u lidl, onda ce bingo/konzum jednostavno morati sniziti cijene i ganjati se medjusobno sa najniznim cijenama. Je li vjerujes da trenutno bingo saceka da konzum izbaci svoju katalosku ponudu pa tek onda bingo svoju, kako bi valjda uskladili cijene? Zamisli kad dodje gigant kao sto je lild, nece im biti svejedno sigurno.
Eto te coko bananice, kod nas nemas ispod 5-6 KM u konzum/bingo.
elcaliente

#20140 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Domaci izdajnik wrote: 18/10/2024 10:44
elcaliente wrote: 18/10/2024 10:41 Mozda u tom poredjenju ali sa poznatim markama gube.
Pa sad...Alpecin Coffeine Shampoo je u Lidlu 5 eura, jeftiniji nego u drogerijama (bar što sam ja upratio) i L'oreal Men gelovi za tuširanje.

Pričam o DE od prije neki dan.
Super kada je akcija, ali ti proizvoda nemaju uvjek na stanju.
citroen xm

#20141 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Trappist wrote: 18/10/2024 10:43 e vala za programere nikad nisam cuo da na crno rade, mozda tako minimalac i koverta, ali da nema nikakvih ugovora, to tesko. Mozda neki koji rade jeftine web stranice
Kako nisi :-)

Imaju osnovni posao, prijava i regularno sve. Ali određeni postotak njih zaradi više sa strane na crno nego na osnovnom poslu.
Trappist

#20142 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

citroen xm wrote: 18/10/2024 11:29
Trappist wrote: 18/10/2024 10:43 e vala za programere nikad nisam cuo da na crno rade, mozda tako minimalac i koverta, ali da nema nikakvih ugovora, to tesko. Mozda neki koji rade jeftine web stranice

Imaju osnovni posao, prijava i regularno sve. Ali određeni postotak njih zaradi više sa strane na crno nego na osnovnom poslu.
kako sa strane? POnavljam se: ode nekom na kucnu adresu i odrade posao je li ? Ko god radi za strance nema na crno, ugovor i placanje na banku/karticu, pa je onda na njemu da se ovdje zajebaje sa porezima, ali je trenutno jako tesko izbjeci porez.
Naslovnica

#20143 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 18/10/2024 11:35

kako sa strane? POnavljam se: ode nekom na kucnu adresu i odrade posao je li ? Ko god radi za strance nema na crno, ugovor i placanje na banku/karticu, pa je onda na njemu da se ovdje zajebaje sa porezima, ali je trenutno jako tesko izbjeci porez.
da li lokalci koji rade u amerićkoj anbasadi plaćaju poreye državi
sahbazzz

#20144 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sahbazzz »

To moze jos samo na domacem trzistu, ali tog posla je jako malo i slabo ko i hoce to da radi.
Ljudi koji rade za strane kompanije/lica novac dobivaju na racun u banci, a banke danas ganjaju te kao vjestice.
Ono, vjerovatno ti moze jednom proci uplata i da niko ne skonta ali svaki mjesec, nema sanse.
sahbazzz

#20145 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sahbazzz »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 11:38 da li lokalci koji rade u amerićkoj anbasadi plaćaju poreye državi
Mislim da ne placaju, ali to je vjerovatno zakonski rijeseno zbog toga sto je diplomatsko predstavnistvo, ambasada ili sta vec.
Ali isto tako oni nemaju domace osiguranje koliko znam, sve moraju sebi uplacivati?

Iako kad bolje razmislim, nisam siguran da ne moraju placati sve poreze, ako su rezidenti onda porez na dohodak ili slicno je obaveza, jedino ako nisu iskljuceni zbog toga sto je ambasad u pitanju.
Ozimician

#20146 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2024 10:40 Bit ce isto kao u Srbiji
Nije to sad naucna fantastika pobogu
:thumbup: :thumbup:

Ono sto bi se dalo iz upisa na forumu zakljuciti jeste da ce Lidl u BIH donijeti (u odnosu na BH konkurenciju):
-50% bolji kvalitet
-20% nize cijene
-20-50% bolje plate
-20-30% manje opterecenje radnika

Jedva cekam da se otvori konacno i prodje jedna godina pa da rezimiramo sve to.
citroen xm

#20147 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Fino, odradi poslove u zemlji i naplati u gotovini. Odradi posao vani, izbjegne porez. Porez i danas mnogi uspješno izbjegavaju, da se ne lažemo.
dixi5

#20148 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dixi5 »

Ozimician wrote: 18/10/2024 11:59 Ono sto bi se dalo iz upisa na forumu zakljuciti jeste da ce Lidl u BIH donijeti (u odnosu na BH konkurenciju):
nek mi donese samo parkside nista mi vise ne trba.
Ozimician

#20149 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dixi5 wrote: 18/10/2024 12:24
Ozimician wrote: 18/10/2024 11:59 Ono sto bi se dalo iz upisa na forumu zakljuciti jeste da ce Lidl u BIH donijeti (u odnosu na BH konkurenciju):
nek mi donese samo parkside nista mi vise ne trba.
:thumbup:

Eh ovo je pravo razmisljanje, nek donesu Parkside i te kucne zezancije + online shop i to je to.
Trappist

#20150 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 11:38

da li lokalci koji rade u amerićkoj anbasadi plaćaju poreye državi
kako sad sa programera dodje na lokalce u americkoj ambasadi? Ne znam iskreno, ali i oni rade na neki ugovor, ne dolaze 'nako na posao.
Post Reply