INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
elcaliente

#20101 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Sanjarko wrote: 17/10/2024 20:04
elcaliente wrote: 17/10/2024 19:50
Sanjarko wrote: 17/10/2024 19:22

Ovo njesra garant nije htio, ni rat itd. Ni na Zapadu ili vecini Zapada nije ovako. U Americi cak sredzeno je koliko toliko stanje naspram naseg. Ovo je sve nekako od danas do sutra i na horuk, metez jednostavno receno.

Ne znam, i nesto sumnjam i u glasanje, kad se sad lazizaju izbori itd, kradu glasovi i sl, stima sto sta, ko zna sta je se tad radilo.
Pa izgleda da jeste upravo to htio. Vecini odgovara, zato se niko ne buni.
Pa bunio se, ali odmah bune sjecene u startu od vremena Batona do Gradascevica pa do nedavnih buna. Jos bunu je ovdje sada tesko dici od straha od rata, a i nema ko. Oni koji nisu u Halki su ili stari ili bolesni ili nesto slicno.

Zamisli mene da dignem bunu, sta mislis sta bi mi se desilo. Sch imam, kad bi se pobunio ili bi me policija roknula, ili bi me strpali na psihijatriju na zatvoreni odjel i jos bi me svezali.

Ne znam sta tacno od naroda ocekujete, previse mislim da ocekujete.
Nisi ti taj koji treba da dize bilo sta.
Ali ako vecina ne izlazi na proteste protiv inflacije onda se nece nista promjeniti jer vlast misli da je sve super.
Bilo je tih situacija puno gdje su protesti protiv inflacije uspjeli, Francuska, Argentina evo nedavno seljaci kada su im poskupili plavi dizel.
Sanjarko

#20102 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 17/10/2024 20:11
Sanjarko wrote: 17/10/2024 20:04
elcaliente wrote: 17/10/2024 19:50

Pa izgleda da jeste upravo to htio. Vecini odgovara, zato se niko ne buni.
Pa bunio se, ali odmah bune sjecene u startu od vremena Batona do Gradascevica pa do nedavnih buna. Jos bunu je ovdje sada tesko dici od straha od rata, a i nema ko. Oni koji nisu u Halki su ili stari ili bolesni ili nesto slicno.

Zamisli mene da dignem bunu, sta mislis sta bi mi se desilo. Sch imam, kad bi se pobunio ili bi me policija roknula, ili bi me strpali na psihijatriju na zatvoreni odjel i jos bi me svezali.

Ne znam sta tacno od naroda ocekujete, previse mislim da ocekujete.
Nisi ti taj koji treba da dize bilo sta.
Ali ako vecina ne izlazi na proteste protiv inflacije onda se nece nista promjeniti jer vlast misli da je sve super.
Bilo je tih situacija puno gdje su protesti protiv inflacije uspjeli, Francuska, Argentina evo nedavno seljaci kada su im poskupili plavi dizel.
Nismo se razumili, i nisam se dobro izrazio, kad bi se ja pobunio ili neki drugi, pa ja s njima, sta mislis sta bi se desilo. Pa sve su bune razbijali uspjesno do sada. Silom, strahom od novog rata, ucjenama itd.

Precjenjujete mogucnost ovdje naroda. Jadan je ovdje narod pravo, jos je razjedinjen, glodze se medzusobno itd.
fortaleza

#20103 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

ElRe wrote: 16/10/2024 14:48
Naslovnica wrote: 16/10/2024 12:36 Došla mi svastika iz Srbije.
Otišla do Bimgeta, nije se mogla načuditi cijenama, mnogo je stvari koje su kod nas osjetno jeftinije nego u Srbiji.
Mi smo osjetno jeftiniji od SCG. Kod njih 500g kafe je već 7-8 eura, Milka 250-300g je 5-6 eura, Najlepše želje još malo skuplje. Voće, povrće, crveno meso sve drastično skuplje nego kod nas. Nafta, struja, benzin, telekom enormno skuplje nekog kod nas. U Novom Pazaru 1kg teletine bez kosti je 17 eura, teletina sa kostima 9 eura, 1kg sjeničkog sira je 12 eura...

Mi smo medju jeftinijim zemljama centralne i istočne Evrope.
I u Hrvatskoj lagano cijena maslaca skočila, sad je zbregov na 3 eura za 250g, a znao je sve do nedavno biti na akciji ispod 2 eura.
Lain Coubert

#20104 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Naslovnica wrote: 17/10/2024 19:36 Pošto je da ti, recimo, Mibral ili Euro-Asfalt , asfaltiraju 200m pristupnog puta do vikendice, može li se naći na internetu?
Ili da ti Elko-Marić uradi električne instalacije u kući?
Naravno da ne može.
Kakvi ba cjenovnici?
Prvo se vidi situacija na terenu pa se da ponuda.
Ne može ti niko dati fiksnu cijenu za ugradnju 20 prekidača u objektu, taj cjenovnik nećeš naći
Kakva situacija, kakav teren. Uđeš u sobu poput 95 % drugih, prekidač ko i 95% drugih na tržištu... šta se gleda, orijentacija kuće, koji je sprat, rad na visini, treba li dodatna mašinerija? Ne moraš dati tačnu cijenu ali makar nešto okvirno, kažeš između A i B.
Naslovnica

#20105 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Lain Coubert wrote: 17/10/2024 20:58
Naslovnica wrote: 17/10/2024 19:36 Pošto je da ti, recimo, Mibral ili Euro-Asfalt , asfaltiraju 200m pristupnog puta do vikendice, može li se naći na internetu?
Ili da ti Elko-Marić uradi električne instalacije u kući?
Naravno da ne može.
Kakvi ba cjenovnici?
Prvo se vidi situacija na terenu pa se da ponuda.
Ne može ti niko dati fiksnu cijenu za ugradnju 20 prekidača u objektu, taj cjenovnik nećeš naći
Kakva situacija, kakav teren. Uđeš u sobu poput 95 % drugih, prekidač ko i 95% drugih na tržištu... šta se gleda, orijentacija kuće, koji je sprat, rad na visini, treba li dodatna mašinerija? Ne moraš dati tačnu cijenu ali makar nešto okvirno, kažeš između A i B.
Pa okvirno će ti dati, ali si ti konkretni spominjao cjenovnik.
Šta ako je soba u 5% onih koje razlikuju?
Nije isto polagati instalaciju u siporex ili u opeku, da li treba obrađivati utičnicu, specijalni zahtjevi klijenta itd.
dječak sa šibicama

#20106 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Znam samo da nijedan vise nece u kucu dok ne kaze cijenu.

Ubezobrazilo se opasno. Ima postenih majstora hvala Bogu, samo treba naci.
last mohicans

#20107 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Kad ste kod usluznih djelatnosti, dubinsko čišćenje malog ugla i bračnog kreveta 150×200 85 maraka. Eh, nes brale više, iznajmit cu sam u OBiju i očistiti. Nije 2 sata ostavio, sat i po, otprilike. Uglavnom sve sam radim, evo sad mijenjao šalter, sve šteke zamijenio sam i brave.
Hakiz

#20108 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 17/10/2024 22:39 Znam samo da nijedan vise nece u kucu dok ne kaze cijenu.

A valjda prvo treba doći, vidjeti stanje, pa onda reći cijenu?

Evo, kod mene stan u staroj zgradi, utičnice i prekidači po nekom starom standardu, kada staviš modernu utičnicu, viri 1 cm iz zida. To jeste, svaku rupu u zidu za utičnicu i prekidač treba "oštemati" još 1 cm u dubinu zida.

Sa druge strane, zgrada samo 5 ili 10 godina mlađa, ne treba štemati.

Kako da mi majstor da cijenu "naslijepo", otkud on zna?

Zna za taj problem starih zgrada, pa mi da cijenu veću nego za noviju zgradu? To bi bilo OK, ali, ja sam prije desetak godina te rupe već oštemao, mijenjao utičnice, sada hoću nove. To jeste, ne treba štemati, dat će mi previsoku procjenu.

Mora majstor doći "on d fejs of d plejs" da vidi stanje da bi dao prijedlog cijene.

Naravno, nešta može odmah okvirno. Zoveš me za čišćenje kamenca iz bojlera, odmah ti kažem 50 KM ako nema nepredviđenih okolnosti. Ako bude tih okolnosti, cijena će biti po dogovoru na licu mjesta (potreban materijal, vrijeme, amortizacija alata da se te okolnosti riješe). Ako zbog toga odustaneš, 30 KM što sam "džaba" dolazio.
fortaleza

#20109 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

dječak sa šibicama wrote: 17/10/2024 22:39 Znam samo da nijedan vise nece u kucu dok ne kaze cijenu.

Za poštene misliš jeftine?
dječak sa šibicama

#20110 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Nijedan nije jeftin, posten mislim da realno cijeni posao koji radi, a ne da mi naplacuje ko da mi programira aplikaciju a ne mijenja dio na ves masini.
Naslovnica

#20111 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 18/10/2024 08:16 Nijedan nije jeftin, posten mislim da realno cijeni posao koji radi, a ne da mi naplacuje ko da mi programira aplikaciju a ne mijenja dio na ves masini.
Ne znam koje si ti struke, ali valjda i ti imaš svoj cjenovnik, satnicu, dnevnicu?
VladaFBiH

#20112 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 17/10/2024 23:02

A valjda prvo treba doći, vidjeti stanje, pa onda reći cijenu?

Evo, kod mene stan u staroj zgradi, utičnice i prekidači po nekom starom standardu, kada staviš modernu utičnicu, viri 1 cm iz zida. To jeste, svaku rupu u zidu za utičnicu i prekidač treba "oštemati" još 1 cm u dubinu zida.

Sa druge strane, zgrada samo 5 ili 10 godina mlađa, ne treba štemati.

Kako da mi majstor da cijenu "naslijepo", otkud on zna?

Zna za taj problem starih zgrada, pa mi da cijenu veću nego za noviju zgradu? To bi bilo OK, ali, ja sam prije desetak godina te rupe već oštemao, mijenjao utičnice, sada hoću nove. To jeste, ne treba štemati, dat će mi previsoku procjenu.

Mora majstor doći "on d fejs of d plejs" da vidi stanje da bi dao prijedlog cijene.

Naravno, nešta može odmah okvirno. Zoveš me za čišćenje kamenca iz bojlera, odmah ti kažem 50 KM ako nema nepredviđenih okolnosti. Ako bude tih okolnosti, cijena će biti po dogovoru na licu mjesta (potreban materijal, vrijeme, amortizacija alata da se te okolnosti riješe). Ako zbog toga odustaneš, 30 KM što sam "džaba" dolazio.
sve se može ako se hoće - dovoljno je da razloži ponudu na više faktora (ako je pravi majstor onda zna šta ga može čekati i koliko to košta) pa se ti saberi koliko će ti koštati npr:
1. Ugradnja prekidaća
2. Obrada oko prekidaća
3. "Štemanje" za kućište prekidaća
4. Cijena prekidaća - opcija a, b,c,...
5. itd.

samo kod nas majstor ne može napraviti cjenovnik a svugdje u svijetu ga mora imati a da ne spominjem što nećeš dobiti nikakav račun za usluge. Naravno da ćeš finalnu ponudu dobiti kada on dođe i oko koje ćeš se cjenkati ali napraviti okvirni cjenovnik nije nimalo teško niti problematično.
dječak sa šibicama

#20113 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ma neka on ima svoju satnicu i neka mu je 500 km po satu, nemam nista protiv, ali nece kod mene te pare zaradjivati. Prosto ko pasulj.

Vise i majstorskog bezobrazluka, dosta. Cijene svoj posao ko da su programeri, a nijedan racun ne izdaje, placaju li oni ikakav porez na tu zaradu. Al u qrcu izgleda.
Last edited by dječak sa šibicama on 18/10/2024 09:08, edited 1 time in total.
citroen xm

#20114 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Prekidače, utičnice, sitne popravke po kući radim isključivo sam. Što zbog zanimacije, što zbog uštede, a vala i zbog pedantnosti. Nebi bilo loše da se i drugi malo zainteresuju prije nego počnu kukati kako im majstor zamjenu prekidača naplati 20 KM. Niko ne računa gorivo i vrijeme koje majstor potroši, niti vrijednuje njegovo znanje.

Ne kažem, cijene jesu otišle u nebo, ali između ostalog i zbog toga što mnoge poslove decenijama niko nije želio da radi pa majstora i nema. Ali imamo sve više gospode koja ne zna sijalicu zamjeniti.
dječak sa šibicama

#20115 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Zadnji racun od majstora sam dobio prije 20 godina, tv serviser, napisao na paragon bloku.

Poslije toga, nikada, osim ovih iz ovlastenih servisa i to je po propisu.

Ovi sto dodju da nesto urade, sa oglasa, nikakve oni racune ne izdaju. Nije li to varanje drzave, ili za njih pravila ne vaze.
Naslovnica

#20116 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 18/10/2024 09:07 Ma neka on ima svoju satnicu i neka mu je 500 km po satu, nemam nista protiv, ali nece kod mene te pare zaradjivati. Prosto ko pasulj.

Vise i majstorskog bezobrazluka, dosta. Cijene svoj posao ko da su programeri, a nijedan racun ne izdaje, placaju li oni ikakav porez na tu zaradu. Al u qrcu izgleda.
A programer izdaje račun?
:gunjastajl:
Naslovnica

#20117 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 18/10/2024 09:10 Zadnji racun od majstora sam dobio prije 20 godina, tv serviser, napisao na paragon bloku.

Ovi sto dodju da nesto urade, sa oglasa, nikakve oni racune ne izdaju. Nije li to varanje drzave, ili za njih pravila ne vaze.
Pa ako nije u sistemu PDV-a valjda nema fiskalnog računa?
Neće ti valjda onaj što sa razglasom ide okolo i otkupljuje staro željezo, veš mašine itd...izdavati fiskalni račun?
Trappist

#20118 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

elcaliente wrote: 17/10/2024 19:12
Trappist wrote: 16/10/2024 14:08
vjeshalica wrote: 16/10/2024 12:30

Vi se uzdate u Lidl vec duze vrijeme ,dok on dodje bice cijene 5x vece....
pa sta cemo eto, nadati se da ce bingo sam od sebe spustiti cijene :lol:
Kakva je to ekonomska logika da oni namjerno zaradjuju manje.
Ako je pavlaka u Bingu 5km, on ce je ponuditi za 4,90.
Neki drugi proizovd ce mu biti skuplji nego u Bingu da izjednaci i to je to.
"Lidl BH drastično uvećao kapital: Sada vrijedi više od većine bh. firmi"
ako je lidl ovako narastao nudeci nize cijene svuda po svijetu, sto ne bi isto radio u BiH ? Recimo u svicarskoj u lidlu potrosis 40 eura na neke osnovne potrepstine dok bi u coopu ili migrosu (svicarski supermarketi) potrosio min. 70 eura. I rade i jedni i drugi i imaju dobar profit.
Pitanje ti je na nivou "sto bi wizzair dao kartu za 20 eura ako lufthansa uzima 200 eura".
HelaS

#20119 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:18
dječak sa šibicama wrote: 18/10/2024 09:10 Zadnji racun od majstora sam dobio prije 20 godina, tv serviser, napisao na paragon bloku.

Neće ti valjda onaj što sa razglasom ide okolo i otkupljuje staro željezo, veš mašine itd...izdavati fiskalni račun?
Sve pravne osobe moraju imati fiskalnu kasu i izdavati račune, neovisno o registraciji PDV.
foton

#20120 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by foton »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:15
dječak sa šibicama wrote: 18/10/2024 09:07 Ma neka on ima svoju satnicu i neka mu je 500 km po satu, nemam nista protiv, ali nece kod mene te pare zaradjivati. Prosto ko pasulj.

Pa naravno da izdaje! Smijesno pitanje. Svaka naplata ide preko banke a za to je neophodan RACUN. Postoji li i jedna firma koja bi platila programera bez racuna? Bez evidencije svojih izdataka?
Trappist

#20121 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

:lol: :lol:
ma jok, programer dodje na kucnu adresu klijentu, onako ofrlje kaze ovo ce ti biti 10 milja eura i ovaj mu u kesu da kad zavrsi :lol:
Naslovnica

#20122 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

foton wrote: 18/10/2024 09:51

Pa naravno da izdaje! Smijesno pitanje. Svaka naplata ide preko banke a za to je neophodan RACUN. Postoji li i jedna firma koja bi platila programera bez racuna? Bez evidencije svojih izdataka?
Postoji.
Povremeni poslovi programera, usluge.
Evo ja jučer radio sa momkom, programerom, uradio neke usluge za jednu firmu, biće isplaćeno iz koverte.
Ha ja.
Naslovnica

#20123 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 18/10/2024 09:44
Naslovnica wrote: 18/10/2024 09:18

Sve pravne osobe moraju imati fiskalnu kasu i izdavati račune, neovisno o registraciji PDV.
Ja još ne vidjeh taksistu sa fiskalnom kasom da izdaje fiskalni račun.
A ni onaj u tramvaju kada mi proda kartu ništa mi ne otkuca.
Doduše, možda oni nisu pravne osobe.
:roll:
nepass1

#20124 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Ima li gdje fileta ispod cenera? Bingo snizeni sa 14.xx na 11.95
Izgleda postao standard za filete 12KM/kg
Javier Pena

#20125 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

nepass1 wrote: 18/10/2024 10:10 Ima li gdje fileta ispod cenera? Bingo snizeni sa 14.xx na 11.95
Izgleda postao standard za filete 12KM/kg
Postao je 12 ima godina. Visoka potražnja, ne isplati im se spuštati ispod cenera.
Post Reply