Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Didier wrote: 17/10/2024 12:42
skafiskafsnjak wrote: 17/10/2024 12:05 Pa svako dijete rodjeno u Njemackoj ce bolje znati njemacki nego nas, koliko god se roditelji trudili … ali najbitnije je da zna nas, kako god.
To je tako kod niže obrazovanih.

Sasvim je moguće naučiti dijete da oba jezika jednako dobro govori, čita i piše. Ali potrebno je dosta truda.
Moguce naravno, ali cemu?
dijete koje ide u vrtic, skolu i na fakultete na njemackom, sport, prijatelji, partneri, tv, sve na njemackom...zasto mu je potrebno da zna na bosanskom tecno pricati o rijetkim vrstama ptica sa africkog kontinenta?? I kakve to veze ima sa nivoom obrazovanosti roditelja?
eluna

#22177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

iseljenje iz BiH se uvijek isplati ......nažalost :-?
Logovan

#22178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Logovan »

eluna wrote: 17/10/2024 15:47 iseljenje iz BiH se uvijek isplati ......nažalost :-?
Jesi li otišla?
eluna

#22179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

Logovan wrote: 17/10/2024 15:48
eluna wrote: 17/10/2024 15:47 iseljenje iz BiH se uvijek isplati ......nažalost :-?
Jesi li otišla?
jesam
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#22180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 17/10/2024 13:22
elcaliente wrote: 17/10/2024 13:04 Sto je cudno dok sam ja bio omladinac uz rat i poslije rata u BH drustvima po Minhenu smo bilo nacionalno mjesani.
Sada je sve to podpuno odvojeno, nove genracije bilo rodjene ovdje ili su dosle iz Bosne su puno vise radikalizovane.
Nema mjesanja ni pod koju cijenu, zna se ko gdje pripada.
Npr ako se Hrvat iz Zepca preseli u Minhen nece doci u BH kulturno drustvo u startu trazi hrvatsko drustvo herceg bosne.

Tako je i sa fudbalskim klubom u promilima se prisustvo drugih osim Bosnjaka mjeri.
@sehohari @_BataZiv_0809
Ne znam. Iskreno rečeno, i ne znam za neka kulturna društva koja nisu podjeljena po etniji.
Ali, isto tako ne bih rekao da je ovdje omladina nešto jako podjeljena. Naprotiv, većinom su prijateljstva izmješana. E sad, koliko su ta prijateljstva iskrena, o tome sam već pisao jednom...

Stvar jeste u tome što Minhen ili općenito Bavarska područje sa ogromnim brojem naših ljudi. Čak i prije rata je moj stari mogao doći i kupiti tehniku, auta i tkd. a da ni riječ njemačkog ne mora znati jer je svugdje mogao naići na nekoga našeg, čak mi je i rekao da je bilo "hrvatskih ulica" poput onih turskih u NRW tada.

Mi ovdje nemamo toliki broj dijasporaca, pa je možda onda i teže na mali broj ljudi opet razvrstavati ko je Hrvat, Srbin, Bošnjak i tkd.
Last edited by PreWiBa on 17/10/2024 17:08, edited 1 time in total.
Dope_Man

#22181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 17/10/2024 15:45 Moguce naravno, ali cemu?
dijete koje ide u vrtic, skolu i na fakultete na njemackom, sport, prijatelji, partneri, tv, sve na njemackom...zasto mu je potrebno da zna na bosanskom tecno pricati o rijetkim vrstama ptica sa africkog kontinenta?? I kakve to veze ima sa nivoom obrazovanosti roditelja?
Pa da pokaze patriotizam i ponos prema drzavi u kojoj nije ni rodjeno, a iz koje su mu roditelji svojom voljom otisli u nesto bolje :bih:

A da ima povezvnice sa obrazovanjem roditelja, ima donekle. Obrazovaniji ljudi imaju manju tendenciju da se traze svoj ponos u nekom grupnom identitetu. Ponosni su na to sto su oni postigli, a ne na mjesto gdje su igrom slucaja rodjeni oni, ili njihovi roditelji itd... Naravno, kao i u svemu dosta je izuzetaka.
Ozimician

#22182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ironija tog pristupa je da Nick Salihamidzic nastupa(o) za reprezentaciju BiH.
PreWiBa

#22183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 17/10/2024 15:45
skafiskafsnjak wrote: 17/10/2024 12:05 Pa svako dijete rodjeno u Njemackoj ce bolje znati njemacki nego nas, koliko god se roditelji trudili … ali najbitnije je da zna nas, kako god.

Sasvim je moguće naučiti dijete da oba jezika jednako dobro govori, čita i piše. Ali potrebno je dosta truda.
Pa sve zavisi od toga šta ti je tačno cilj.

Ako želiš da ti dijete bude 100% Nijemac i da više nema nikakve veze sa svojim porijeklom, onda je naravno najbolje da samo zna njemački. Čak je i kontraproduktivno.
Jednostavno, daš djetetu njemačko ili neko međunarodno ime, utuviš mu da ne treba previše da razmišlja o zemlji porijekla, kasnije oženi Njemicu i tjt.
Što je i legitimno, neko jednostavno želi da ostavi određenu kulturu iza sebe i da se svi što brže asimiliraju u kulturu koju smatraju superiornijom.

Ono što mi nije jasno je što onda ti isti roditelji još drže neke veze sa prijašnjom zemljom i tkd. pogotovo mi nije jasno kako neko može i dalje držati lično do te kulture, tradicija, jezika ili čemu već a iduće naraštaje odgajati na drugi način. Ja bih onda radije bio konzistentan, pogotovo se pitam da li ti ljudi onda razviju određen osjećaj inferiornosti i kako žive s tim.

Ja sam lično vazda odrastao u dualizmu, i ne vidim problem u tome. Stvar i jeste što ti jezik ne treba kada te roditelji ubace u određeni kolosijek. Ja koliko sam gledao gledao njemačku televiziju, tako sam i pratio bh. programe od malena. Navečer pratiš neki njemački dokumentarac, pa onda neki film na Cinestaru, ujutru najbolji ćejf sa roditeljima piti kahvu uz naš jutarnji program. Onda ti naravno treba bosanski. Ne treba ti ako roditelji stalno idu na Mallorcu, ali itekako treba ako si po 3-4 puta godišnje u Bosni, ako na Jadran ideš na more, ako si se u Sarajevu prvi put provozao tramvajem, ako si na Bjelašnici i Rostovu prvi put pravo počeo skijati...

Vazda sam furao tako i nikada nisam imao problema, naprotiv. I općenito, šta znači to što sam ja sada negdje? Naravno je i to onda dio mog identiteta, ali šta ako ja sutra opet odem u treću zemlju? 21. je vijek, ja zbog određenih okolnosti sutra opet mogu završiti u Luksemburgu, Francuskoj, Americi, Kini, Australiji.... pa neću onda tamo djetetu dati ime Francois, John, Xi... a sudbina me može opet odnijeti u neku zemlju južnoslavenskog govornog područja...
PreWiBa

#22184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Može imati i veze koliko neka familija ima iskustva sa imigracijom.

Sa očeve i mamine strane imam većinom iskustva o ljudima gdje je emigracija bila privremena.
Pradjed mi je otišao u Ameriku i vratio se sa dosta novca u Hercegovinu, kasnije adžo isto otišao tamo, ali se vratio sa Amerikankom da živi u Dubrovniku. Prije rata sve naravno.

Sa mamine strane je dedo bio gastarbajter, u istoj regiji gdje sada (faktički sam više 3. nego 2. generacija), ali je se vratio još 1980-ih, od familije niko nije htio da ostane sa njim tamo.
eluna

#22185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

sehohari wrote: 17/10/2024 16:59

Ako želiš da ti dijete bude 100% Nijemac i da više nema nikakve veze sa svojim porijeklom, onda je naravno najbolje da samo zna njemački. Čak je i kontraproduktivno.
Jednostavno, daš djetetu njemačko ili neko međunarodno ime, utuviš mu da ne treba previše da razmišlja o zemlji porijekla, kasnije oženi Njemicu i tjt.
Što je i legitimno, neko jednostavno želi da ostavi određenu kulturu iza sebe i da se svi što brže asimiliraju u kulturu koju smatraju superiornijom.

Ono što mi nije jasno je što onda ti isti roditelji još drže neke veze sa prijašnjom zemljom i tkd. pogotovo mi nije jasno kako neko može i dalje držati lično do te kulture, tradicija, jezika ili čemu već a iduće naraštaje odgajati na drugi način. Ja bih onda radije bio konzistentan, pogotovo se pitam da li ti ljudi onda razviju određen osjećaj inferiornosti i kako žive s tim.

Ja sam lično vazda odrastao u dualizmu, i ne vidim problem u tome. Stvar i jeste što ti jezik ne treba kada te roditelji ubace u određeni kolosijek. Ja koliko sam gledao gledao njemačku televiziju, tako sam i pratio bh. programe od malena. Navečer pratiš neki njemački dokumentarac, pa onda neki film na Cinestaru, ujutru najbolji ćejf sa roditeljima piti kahvu uz naš jutarnji program. Onda ti naravno treba bosanski. Ne treba ti ako roditelji stalno idu na Mallorcu, ali itekako treba ako si po 3-4 puta godišnje u Bosni, ako na Jadran ideš na more, ako si se u Sarajevu prvi put provozao tramvajem, ako si na Bjelašnici i Rostovu prvi put pravo počeo skijati...

Vazda sam furao tako i nikada nisam imao problema, naprotiv. I općenito, šta znači to što sam ja sada negdje? Naravno je i to onda dio mog identiteta, ali šta ako ja sutra opet odem u treću zemlju? 21. je vijek, ja zbog određenih okolnosti sutra opet mogu završiti u Luksemburgu, Francuskoj, Americi, Kini, Australiji.... pa neću onda tamo djetetu dati ime Francois, John, Xi... a sudbina me može opet odnijeti u neku zemlju južnoslavenskog govornog područja...
nažalost, masa balkanaca nije svjesna kolilko je bitno poznavati različite kulture, koliko to pozitivno utiče na razvoj ličnosti ....

odrastala sam u ex yugi, ali u mahali gdje smo imali i jevreje, i rome, i ova tri tzv naroda a svi u stvari Bosanci različitih konfesija, i uvijek ističem da sam imala prekrasno djetinjstvo koje bi poželjela svakom djetetu.
A što se jezika tiče - quot Lingua tales tot Homines vales ..... kad savladam njemački malo bolje, mislim da žu uzeti još neki jezik da učim
PreWiBa

#22186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

eluna wrote: 17/10/2024 17:17
sehohari wrote: 17/10/2024 16:59

nažalost, masa balkanaca nije svjesna kolilko je bitno poznavati različite kulture, koliko to pozitivno utiče na razvoj ličnosti ....

odrastala sam u ex yugi, ali u mahali gdje smo imali i jevreje, i rome, i ova tri tzv naroda a svi u stvari Bosanci različitih konfesija, i uvijek ističem da sam imala prekrasno djetinjstvo koje bi poželjela svakom djetetu.
A što se jezika tiče - quot Lingua tales tot Homines vales ..... kad savladam njemački malo bolje, mislim da žu uzeti još neki jezik da učim
Da.
Ja govorim 6 jezika (ok, jedan od njih još slabo), i mislim da je veliku ulogu u tome imalo što sam uvijek odrastao u nekom jezičnom dualizmu. Jednostavno, nije ti toliko strano učiti ili pričati neki novi jezik ako si svakako vazda naučen da stalno "prešaltavaš".
eluna

#22187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

sehohari wrote: 17/10/2024 17:19
Da.
Ja govorim 6 jezika (ok, jedan od njih još slabo), i mislim da je veliku ulogu u tome imalo što sam uvijek odrastao u nekom jezičnom dualizmu. Jednostavno, nije ti toliko strano učiti ili pričati neki novi jezik ako si svakako vazda naučen da stalno "prešaltavaš".
radeći gdje sada radim akontala sam da govorim haman pa 15 jezika :lol: :lol: :lol:
ako računamo da su Bosanski, Hrvatski i Srpski 1 jezik - mada nisu - onda sam bilingual samo .....ali sam kroz posao susretala ljude iz cijelog svijeta, i uvijek učila o drugim kulturama - djelomično što mi bio posao, ali više što me i zanimalo ......i sads u DE vidim po oglasima da je ta vještina "poznavanja raznih kultura" izuzetno cijenjena
Logovan

#22188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Logovan »

eluna wrote: 17/10/2024 15:59
Logovan wrote: 17/10/2024 15:48
Jesi li otišla?
jesam
Pa super, drago mi je, a da se uvijek isplati to jok, ne bih rekao. Barem sudeći po pojedinim ljudima koji su se vratili.
eluna

#22189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

Logovan wrote: 17/10/2024 19:55 Pa super, drago mi je, a da se uvijek isplati to jok, ne bih rekao. Barem sudeći po pojedinim ljudima koji su se vratili.
ne percipiramo svi na isti način šta je dobro a šta ne
aCme

#22191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aCme »

Ide vrijedna donacija iz prijateljske Bosnien und Herzegowina :mrgreen:
stubrijez

#22192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Laplace wrote: 27/09/2024 18:39
stubrijez wrote: 27/06/2024 18:52
Danke... eto. Mada mislim da je vise. Ne racunaju tu sigurno IZ isl.
Mislio sam na ove sto rade na budzetu in general, na sisi sto su. Njima se ne isplati iseljenje da ne idemo puno od teme.
Ne treba izvor drugar, ja kad odem dole svi koji su ostali, il rade u skoli il u opstini, komunalnom il je brico...
Ko ti je ovo slagao? Mnogi ljudi koje poznajem su napustili stalne poslove u školi i otišli u Njemačku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju (između ostalih i moja sestra, kolega informatičar, kolega fizičar,...). Ja nisam samo zato što sam naivno vjerovao da će u Bosni nekad biti bolje, da će se temelj društva nekad početi adekvatno poštovati a ne posmatrati kao gomila parazita.
Idu i oni naravno, to je sporadicno i potvrdjuje moju tezu... izuzetak potvrdjuje pravilo. Naravno, ima tu jos okolnosti, u biti oni su sigurni za vrijeme vlasti opcije kojoj pripadaju, uljuljkani dok traje... cijela Bosna pociva na tom principu. To najbolje kazuje izjava jednog mog poznanika (inace teski sisar cijelu karijeru): Svi cemo mi na kraju u Njemacku samo sto onda valja radit. Mozda sam ovo vec citirao, ali mi je bas ilustrativno i zbilja u kojoj se nazalost vrtimo evo 30 godina.
shape of despair

#22193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by shape of despair »

Pa isplati se iseliti pa makar bio na "istom" kao ovdje a samo gledao onako uređenu državu. Onoliki Minhnen ja nigdje ne viđoh papirića na cesti, kamoli kakvog smeća: nema kuća bez fasade, tona parkova za djecu i odrasle, trava pokošena i uređena na svakom cm., okućnice uređene, vidi se neki jebeni red. Zgrade sa prostorijom za kante za smeće, nema kanti napolju da vrane i cuke razbacuju(nema cuka lutalica da se razumijemo), prostorija u zgradama za bicikla i kolica itd itd. Kod nas gledaju da iskoriste svaki cm za stan i poslovni prostor kako bi prodali. S ban, U ban, autobusi, tramvaji, čisto, uredno, redovno.
Vozači kulturni, svako te propusti da se ubaciš u traku, i onaj sa autom od 10k i od 100k, svako daje žmigavac, svak ide po ograničenju.....
Za mene je već kasno, za moju djecu nije, nek idu iz ove vukojebine.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#22194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

shape of despair wrote: 18/10/2024 09:58 Pa isplati se iseliti pa makar bio na "istom" kao ovdje a samo gledao onako uređenu državu. Onoliki Minhnen ja nigdje ne viđoh papirića na cesti, kamoli kakvog smeća: nema kuća bez fasade, tona parkova za djecu i odrasle, trava pokošena i uređena na svakom cm., okućnice uređene, vidi se neki jebeni red. Zgrade sa prostorijom za kante za smeće, nema kanti napolju da vrane i cuke razbacuju(nema cuka lutalica da se razumijemo), prostorija u zgradama za bicikla i kolica itd itd. Kod nas gledaju da iskoriste svaki cm za stan i poslovni prostor kako bi prodali. S ban, U ban, autobusi, tramvaji, čisto, uredno, redovno.
Vozači kulturni, svako te propusti da se ubaciš u traku, i onaj sa autom od 10k i od 100k, svako daje žmigavac, svak ide po ograničenju.....
Sve rečeno :thumbup: Uređena država, funkcionalan sistem, odlična infrastruktura, zdrava životna sredina. Ljudi imaju razvijenu svijest o svojoj okolini prema kojoj se odnose sa poštovanjem.

Jbt onoliki Nirnberg čist ko apoteka, ja se nisam mogao načuditi tome...mravinjak ljudi, gust saobraćaj, a nigdje papirića na cesti :o
ibizza

#22195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

shape of despair wrote: 18/10/2024 09:58 Pa isplati se iseliti pa makar bio na "istom" kao ovdje a samo gledao onako uređenu državu. Onoliki Minhnen ja nigdje ne viđoh papirića na cesti, kamoli kakvog smeća: nema kuća bez fasade, tona parkova za djecu i odrasle, trava pokošena i uređena na svakom cm., okućnice uređene, vidi se neki jebeni red. Zgrade sa prostorijom za kante za smeće, nema kanti napolju da vrane i cuke razbacuju(nema cuka lutalica da se razumijemo), prostorija u zgradama za bicikla i kolica itd itd. Kod nas gledaju da iskoriste svaki cm za stan i poslovni prostor kako bi prodali. S ban, U ban, autobusi, tramvaji, čisto, uredno, redovno.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

I sad kad ja kazem da sam vidio smece na cesti odmah pored Marienplatza ili sabanski parkirano auto ispred Opere bit ce lazem hhhh :mrgreen:
Ozimician

#22197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nedaj Boze da se neko kretao Berlinom ili Frankfurtom npr.

Ljubljana mi je kao grad ubjedljivo najbolji primjer cistoce bila, ali kaze @swanfilter da se i to mijenja?
Laplace

#22198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Laplace »

Ako ništa, samo ovo je dovoljan razlog da se iselim. Nađe se i u drugim zemljama tu i tamo smeća van kanti/kontejnera, ali kod nas (i u Srbiji) je smeće sveprisutno: moraš sklanjati bsmeće da bi parkirao, moraš sklanjati ili zaobilaziti smeće da bi pješačio, moraš izbjegavati smeće na cesti dok voziš - to nisam vidio ni u jednoj uređenoj zemlji.
Bullet Tooth Tony

#22199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Uvode se granice opet na mala vrata .. kao , sad za sad samo spot checks ...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#22200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Za sada još uvijek ne. Mnogi se tome protive zbog turizma i putnika van EU.
Post Reply