Libanon

Post Reply
Osmi Socrates

#3901 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Pa to je zato što tada nisu imali nikakvih međusobnih žarišta i nesuglasica oko teritorija (koji Jevreji nisu imali).

Jesu li Jevreji opstali u muslimanskim društvima nakon proglašenja Izraela?
Osmi Socrates

#3902 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

JovicSA wrote: 10/10/2024 07:47
Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:21 Jeste li se fino nagovorili svima kako kome odgovara, ovaj Arapima, onaj Jevrejima, treći Amerima a četvrti Britancima, itd?

Neko spomenu "muslimanska društva". Nisu muslimanska društva nastala u miru i propovijedanju bratstva i jedinstva. Neko je nešto osvajao. Ubijao. Brisao dijelove prijašnjeg društva ili čitavu kulturu. Pa stvorio muslimansko društvo. Ne pričajmo budalaštine.

Baš kao što ni kršćanska društva nisu stvarana u miru otkad je Vatikan zgrabio moć.

Ja lično preferiram predhrišćansko rimsko društvo. Nisu ni oni bili mirotvorci.

Ne znam šta ste očekivali posebno od jevrejskog društva, nakon hiljada godina progona i ubijanja i lutanja. Kao što rekoh, UN im dao državu. I prvi dan nakon povlačenja Britanaca, sve su ih komšije napale. Egipat, Sirija i Jordan.
Samo što si izostavio da su jevrejske milicije i prije odlaska Britanaca krenule u teorističke akcije i ubijanja Palestinaca...na kraju napad na King David hotel. Dakle nije baš to tako jednostavno niti su ih komšije na lijepu hatru eto nako napale već su ovi napale komšije prije planski i sistematski.

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:21 Nisu ih valjda napali da slušaju mirotvornu muziku s njima. Napali su ih da ih sve istrijebe i da podijele plijen između sebe. Kakvi, brt, Palestinci? Nijedan arapski vladar tada nije namjeravao Palestincima dati državu. Namjeravali su podijeliti plijen. To je jasno iz tadašnjih izjava. Tada ni Ameri ni Britanci nisu pomagali Izraelu. Ameri su se tada zalagali da čitava regija bude pod kontrolom UN-a. Kakva pomoć?

Britanci su u građanskom ratu koji je prethodio napadu, dakle kada su još imali mandat nad Palestinom, više pomagali Palestincima nego Jevrejima. Mada, najviše su gledali kako da završe tu epizodu i povuku se. Ako mogu zadrže neki utjecaj u regionu. Svakako taj utjecaj nisu namjeravali zadržati preko tada slabog Izraela. Čak su ih Arapi molili da ostanu još godinu dana, da se bolje spreme za rat, ali, Britanci su odbili.

I dobro, završi prvi rat. Onda ide još nekoliko ratova. Ameri su se zaista zainteresirali za Izrael kada su Sovjeti i Egipćani napali Izrael. Prvo zato što je već bila javna tajna da je Izrael razvio nuklearno oružje, a drugo zato što su Sovjeti učestvovali u tom ratu. Ili kombinacija te dvije činjenice. Nije to ni tad bila pretjerana vojna pomoć, što se tiče Amera.

Anyway, nebitno. Dakle, nakon decenija neprekidnog ratovanja, ne vidim da je neko iznenađenje da se Izrael pretvorio u ovo danas. Što se mene tiče, pravo je čudo da je neko uspio isposlovati mirovne ugovore Izraela sa Egiptom i Jordanom. I to je značajan uspjeh, s obzirom na bliskoistočnu situaciju.

I naravno, sad će neki skočiti na Egipat i Jordan. Kao što rekoh, ako Egipat i Jordan ne vide nikakvu dobit koju mogu ostvariti, ne sekiraju se oni previše ni za šta drugo.

Palestinci će na kraju dobiti svoju državu. Da su bili imalo utjecajniji nakon Drugog Svjetskog Rata, mogli su je tada imati.
Uz današnje barbarsko nacističko vodstvo Izraela niakda Palestinci neće dobiti državu. Tek kada se stvoi, ako se stvori, neki minimalan balans snaga tada se mogu nadati možda državi.
Kad sam rekao "komšije", mislio sam na Egipat, Siriju i Jordan.

U građanskom ratu prije toga, i jedni i drugi su bili naoružani, organizirani i napadali su jedni druge.
JovicSA

#3903 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:48 Pa to je zato što tada nisu imali nikakvih međusobnih žarišta i nesuglasica oko teritorija (koji Jevreji nisu imali).

Jesu li Jevreji opstali u muslimanskim društvima nakon proglašenja Izraela?
Jesu. Dokaz je Iran i Irak sve do invazije Iraka (u Iranu žive i danas)...kršćanska invazija Iraka je uništila Jevreje i ne samo njih već i neke druge etničke grupe koje su do tada hiljadama godina živjelu tu na tom prostoru uz i sa muslimanima.
Last edited by JovicSA on 10/10/2024 07:59, edited 1 time in total.
JovicSA

#3904 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:50

Kad sam rekao "komšije", mislio sam na Egipat, Siriju i Jordan.

U građanskom ratu prije toga, i jedni i drugi su bili naoružani, organizirani i napadali su jedni druge.
To jednostavno ne odgovara istorisjkim činjenicama. Jevreji su ti koji su prvi krenuli sa organizovanjem milicija koje su krenule sa terorističkim napadima koji su do tada bili nepoznanica jer palestinci nisu do tad imali razloga da napadaju Jevreje sa kojima su to stotinama godina.
Osmi Socrates

#3905 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Jest, kršćanska invazija Iraka. :-)

Koliko je muslimana Saddam pobio i da li se iko od vas nasikirao zbog toga? Prije "kršćanske invazije".
Osmi Socrates

#3906 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Svakako, čitav arapski svijet obećava da će pobiti sve Jevreje ako se proglasi Izrael, i Jevreji nisu imali nikakvog razloga da se organiziraju. U kojem ti svijetu živiš?

Četnici obećavaju godinama prije rata da ide genocid, i muslimani u BiH nisu imali razloga da se organiziraju za odbranu, zato što je bio mir prethodnih pola vijeka.

Je l' to neka Alijina vojna taktika ili šta? "Za rat je potrebno dvoje".
JovicSA

#3907 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:00 Jest, kršćanska invazija Iraka. :-)

Koliko je muslimana Saddam pobio i da li se iko od vas nasikirao zbog toga? Prije "kršćanske invazije".
Pusti se sada sada Sadama i koliko je pobio muslimana, pitao si za Jevreje dobio si odgovor i skontao si da nisi u pravu, sada se samo vadiš na Sadama. Možemo i o Sadamu koji je bio između ostalog i produkt tog Zapada protiv Irana ako ti je tako lakše. Naravno da je kršćanska invazija, njihovi generali su tvrdili da je njihov, kršćanski Bog, bolji od Allaha". kako god to nazvali ostaje fakt da je invazija Iraka greška, Sadam optužen lažno da posjeduje oružije za masovno uništenje i šta sve ne. Iza tog čina dole u regionu je krenuo haos sa raznim "inside job" terorističkim organizacijama i ISIL-om. To je uradila ova kršćanska protestantska fundamentalistička elita koja podržava Izrael bjanko.
JovicSA

#3908 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:05 Svakako, čitav arapski svijet obećava da će pobiti sve Jevreje ako se proglasi Izrael, i Jevreji nisu imali nikakvog razloga da se organiziraju. U kojem ti svijetu živiš?

Četnici obećavaju godinama prije rata da ide genocid, i muslimani u BiH nisu imali razloga da se organiziraju za odbranu, zato što je bio mir prethodnih pola vijeka.

Je l' to neka Alijina vojna taktika ili šta? "Za rat je potrebno dvoje".
Ne ide ti poređenje nikako i ostavi se BiH jer nije za porediti.

Pričali smo o početku konflikta u Palestini i činjenica, je ma koliko ti to izvrtao i stavljao u današnji kontekts, da su Jevreji prvi krenuli sa oružanim odgovorom i napad na King David hotel se desio 22. Jula 1946. godine od strane Irgun organizovane terorističke skupine Jevreja. Palestinci tada nisu znali šta ih je snašlo niti su bili organizovani, tada je Arafat imao 17. godina heeej, nije ga bilo na mapi, ostali nisu bili ni rođeni a Jevreji su krenuli u oružani obračun. Sve kasnije što se dešavalo nema veze sa ovim, istorija pamti ko je prvi krenuo sa terorizmom.
Osmi Socrates

#3909 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Ti si prvi napisao stupidnu frazu "kršćanska invazija Iraka".

I zaboravljaš pritom da su Ameri tokom invazije imali na svojoj strani frakciju u Iraku, koji su bili muslimani. I to muslimani koje je Saddam dosljedno ubijao čitavo vrijeme vladavine.

Sad, da li je bila greška, dvoumim se. Ipak je Saddam bio prijatelj sa Miloševićem. Morao je neko da mu stane u kraj, pa makar samo da zadovolji mene.
JovicSA

#3910 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:11 Ti si prvi napisao stupidnu frazu "kršćanska invazija Iraka".

I zaboravljaš pritom da su Ameri tokom invazije imali na svojoj strani frakciju u Iraku, koji su bili muslimani. I to muslimani koje je Saddam dosljedno ubijao čitavo vrijeme vladavine.

Sad, da li je bila greška, dvoumim se. Ipak je Saddam bio prijatelj sa Miloševićem. Morao je neko da mu stane u kraj, pa makar samo da zadovolji mene.
:lol: Ono kada se tako velik istorijski događaj kao što je invazija Iraka stavlja u kontekst prijateljstva sa Miloševićem, grohotom se smijem...šta kažu jesu li bili haveri sa Borislavom Jovićem i Brankom Mikulićem?. Tebi je kršćanska invazija Iraka stupidna isto onoliko koliko je meni tvoja tvrdnja da Jevreji od prvog rata u Palestini nisu opstali u muslimanskim društvima. :-) Više je kršćanska invazija Iraka rasturila naroda i manjina u Iraku nego 1000-1500 godina života tih naroda među muslimanima.
Osmi Socrates

#3911 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

JovicSA wrote: 10/10/2024 08:15
Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:11 Ti si prvi napisao stupidnu frazu "kršćanska invazija Iraka".

:lol: Ono kada se tako velik istorijski događaj kao što je invazija Iraka stavlja u kontekst prijateljstva sa Miloševićem, grohotom se msijem. Tebi je kršćanska invazija Iraka stupidna isto onoliko koliko je meni tvoja tvrdnja da Jevreji od prvog rata u Palestini nisu opstali u muslimanskim društvima. :-)
Naravno, svakog Miloševićevog prijatelja je trebalo nuklearno napasti. Nikakve milosti niti sažaljenja tu nemam.

Znači, grupica bjelosvjetskih idiota se kurčila dok je mogla. Pobiju milion(e) ljudi. I ja sam, između ostalih, žrtva. A onda dođe vrijeme da im sudi božji sud.

Nikakvo budalesanje oko kršćana i invazije to neće promjeniti.

Na kraju, sudili su im njihovi. Miloševića Srbi poslali u Hag, Saddamu sudio irački narod.
Hendrix

#3912 Re: Libanon

Post by Hendrix »

Svi arapski diktatori produkt mrskog zapada. Nikada nije do njih i sveopste korupcije i haosa kao i kod nas. Uvijek taj mrski zapad zavadi narod koji je inace slozan i plemenit, samo ih eto zavade.

Odvadite malo ba, da su arapi kojim slucajem slozni i da imaju sistem ne bi ih se tako lako moglo navuci na tudje interese.

Uvijek neko drugi kriv. Treba nekad priznat vlastitu nesposobnost i neorganizovanost.
Osmi Socrates

#3913 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Ma ne treba štediti ni Izrael.

Sve luđi od luđeg na Bliskom Istoku. Skoro bez izuzetka.
Hendrix

#3914 Re: Libanon

Post by Hendrix »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:32 Ma ne treba štediti ni Izrael.

Sve luđi od luđeg na Bliskom Istoku. Skoro bez izuzetka.
Ma normala. Ali me iritira ovde prica o svjetskom poretku i neka naiva o pravdi i postenju. Svi igraju prljavo, i vlada zakon jaceg. Ne znam vise koliko se moze pravdati necija nesposobnost organizovanja i modernizovanja.

Kako je Kina se digla iz dubokog siromastva i postala svjetski faktor opet. Sve se moze kad se ima sistem i pravi ljudi na pravom mjestu.
JovicSA

#3915 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:20

:lol: Ono kada se tako velik istorijski događaj kao što je invazija Iraka stavlja u kontekst prijateljstva sa Miloševićem, grohotom se msijem. Tebi je kršćanska invazija Iraka stupidna isto onoliko koliko je meni tvoja tvrdnja da Jevreji od prvog rata u Palestini nisu opstali u muslimanskim društvima. :-)
Naravno, svakog Miloševićevog prijatelja je trebalo nuklearno napasti. Nikakve milosti niti sažaljenja tu nemam.

Znači, grupica bjelosvjetskih idiota se kurčila dok je mogla. Pobiju milion(e) ljudi. I ja sam, između ostalih, žrtva. A onda dođe vrijeme da im sudi božji sud.

Na kraju, sudili su im njihovi. Miloševića Srbi poslali u Hag, Saddamu sudio irački narod.
Eh, kad od drveta ne vidiš šumu...Sadama nisu napali i izvršili invaziju Iraka zbog toga što je palio i žario u Iraku svoj narod, boli kršćansku inkviziciju kita za tim narodom a i podržavali su ga u tome dok im je trebao i dok je igrao kako su dirigovali. :roll: Napali su ga jer se to uklapa u tu kršćansku fundamentalističku agendu o velikom Izraelu i slamanju Irana.
Osmi Socrates

#3916 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Kad neko iz Evrope počne braniti luđake po Bliskom Istoku, tačno mi dođe da im crtam i drvo i šumu.

Ali, ne ide to. Nemaju kad obraćati pažnju. Zauzeti branjenjem luđaka.
BiBi911

#3917 Re: Libanon

Post by BiBi911 »

JovicSA wrote: 10/10/2024 08:53

Eh, kad od drveta ne vidiš šumu...Sadama nisu napali i izvršili invaziju Iraka zbog toga što je palio i žario u Iraku svoj narod, boli kršćansku inkviziciju kita za tim narodom a i podržavali su ga u tome dok im je trebao i dok je igrao kako su dirigovali. :roll: Napali su ga jer se to uklapa u tu kršćansku fundamentalističku agendu o velikom Izraelu i slamanju Irana.
Mozda ja jos uvijek spavam ali Izraelci nisu krscani
JovicSA

#3918 Re: Libanon

Post by JovicSA »

BiBi911 wrote: 10/10/2024 09:07
JovicSA wrote: 10/10/2024 08:53

Mozda ja jos uvijek spavam ali Izraelci nisu krscani
Ta protestantska ideologija vjerskog fundamentalizma je usko uz Izrael jer čekaju svog mesiju koji ne može doći dok ne izgradi Davidov hram i ta sranja u koja vjeruju da su "izabrani" i da su bolji od drugih i da će biti spašeni samo kroz ponovni dolazak mesije bez obzira na cijenu pa i po cijenu armagedona. Jbg. neke stvari su premisa za diskusiju, ako to ne znaš sjedi i nauči, pogledaj par dokumentaraca i tako...nemoj postavljati blesava pitanja.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3919 Re: Libanon

Post by arman1 »

sehohari wrote: 09/10/2024 23:58 Meni je interesantno je da Libanon kao relativno dosta liberalna država ima toliko jake fundamentalističke organizacije.

Mislim, nevezano zato šta sad neko mislio o Hezbolahu, činjenica jeste da su islamistički nastrojeni.
Razgovarao sam s likom, hrvat iz Siska. Lik je bio dole 2 godine radio kao serviser nekih rashladnih komora. Tvrdi sve što znaš o Libanu napiši na papir i zapali. Kad dole dođeš, učiš ponovo. Od svh "islamističkih" frakcija ovi su najmanje nastrojeni. Zbog natpisa na arapskom uglavnom imamo percepciju da su muslimani i isamisti. U svom sastavu imaju svih lokalnih religija, mada je najviše šija. To je čitav sistem koji uključuje političku strukturu, privredni dio (ipak sve košta) i vojni dio koji čine stalni sastav i oni koji uzimaju oružje čim zagusti. Uglavnom su dostaliberalni, više su mindsetom evropljni nego ostatak arapskog svijeta i nisu extremisti. Lokal patriotizam je jači od vjerskog mada vođe su to dvoje dobro sinhronizirali. Vođa razvoja raketa zadnjih desetak godina je pripadnik nekog pravoslavnog reda, a glavni za zdravstvo zoroastrijanac (valjda se ovako piše).
Last edited by arman1 on 10/10/2024 10:33, edited 1 time in total.
apsidejzi

#3920 Re: Libanon

Post by apsidejzi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/10/2024 23:14
apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03
Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
To su i srbi pricali daj da pokoljemo Bosnje jerbo ce oni nas poklati cim budu mogli, a sjetimo se i da su poturice.

E cuj i ovi ostali cine genocid nad Izraelom, manji doduse al da mogu sve bi ih pobili tako da su sve strane jednake osim zrtava. Nevjerovatno sta si napisao, nevjerovatno :skoljka:

Sumire, jebe te malo Al Nakba, proguglaj ako nisi cuo. Ima i "finih" dokumentaraca.

S kim ja dijelim zrak, tobe jarabi.
S kim ja dijelim zrak jbg. Koji ignorant. Sta mislis sta bi se desilo sa Izraelom i narodom koji tu zivi da ih se hamas i hezbolah dokopaju i da imaju mogucnost da bombarduju kako hoce? Haj budi iskren jednom!
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3921 Re: Libanon

Post by sime_cipol »

Palestinci bi prodali sviju, jer su svi prodali njih. Nad njima se vrsi genocid skoro 80 godina i svi se prave ludi na njihove patnje.
Oni nisu nikome nista duzni.
BiBi911

#3922 Re: Libanon

Post by BiBi911 »

apsidejzi wrote: 10/10/2024 10:31
Point. wrote: 10/10/2024 07:12
apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja.
Takozvani nanijetni genocid.

U moru gluposti, ovo je vrh.
Ja mislim da se 7/10 nije ni desio. To je sve bila teorija zavjere cionista kako bi mogli ubijati nevine palestince. Jebali vas i libanonci i palestinci. Prodali bi vas za saku para kao sto i jesu. A vi ih ovdje oplakujete. Idite se i vi grlite sa seseljem jebo vas on glupe.

Ko nam je ono nudio pomoc u hvatanju ratnih zlocinaca a ko je ono zvao milosevica da u miru slavi Bozic
Osmi Socrates

#3923 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Ko se pravi lud na bilo čije patnje?

S tim da bi Palestinci morali malo porazgovarati i o svom vodstvu sve ove godine.

I Arafat i jedan poslije njega su izjavili da je greška počinjena što nije prihvaćen plan UN za podjelu na dvije države.

Znači, nije da im vođe nisu (bile) svjesne da su se greške radile.

Naravno, i Izraelci bi trebali rešetati svoje vođe.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3924 Re: Libanon

Post by Truba »

palestinsko prihvatanje dvije države je kao što je tuđman prihvatio z4 plan o državi u državi

naime znao je da srbi ništa sem velike srbije ne prihvataju

tako su i židovi prihvaćali 2 state solution znajući da to neće prihvatiti arapi

albi bolje bilo pregovarat iz perspektive da postoje 2 entiteta tojest dvije države sa svim elementima državnosti
mada siguran sam da bi to izraelci opet osvojili
Osmi Socrates

#3925 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Pa ne znamo mi kako bi se stvari odvijale da je prihvaćen plan.

Bila je drugačija situacija u svijetu (i u regionu) tada nakon Drugog Svjetskog Rata.

Danas je to pitanje puno kompliciranije.
Post Reply