Libanon

Post Reply
jeza u ledja

#3876 Re: Libanon

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/10/2024 18:39
Osmi Socrates wrote: 09/10/2024 18:22 I ti brate ubi sa nadobudnošču. Kako se manifestira ta tvoja moralna superiornost? Time što prosipaš krokodilske suze na forumu?

Drviš ovdje bezveze danima kao i većina ostalih.
Pa sta mogu da uradim osim da skrecem paznju ljidima koji se vise pitaju od mene, ne previse all se ipak pitaju, jer svojim glasovima daju legitimitet i legalitet politici koja je ubila, ubija i ubijace milione, dopusta genocide i tako te sitnice.

Likovi ala Gandalf se ubise objasnjavajuci da su "oni anamo" vece zlo, naprijed nasi dok se ostalo brzo "zaboravi". Neugodno o tome razmisljati, sta li je vec u pitanju.

Odavno se ova prica poteze, samo su se sada, na zalost, stvari poslozile da ne mozes reci da nije tako, jer i slijepac vidi kako stvari zaista stoje. Cemu laganje onda ? Podrzavam to i to jer mi je u interesu, jer me ne zanima ill neki treci razlog i zavrsena prica.

I ne moralises nekome ko podrzava neki deseti agresivni rezim, jer je licemjerno, jer ti radis fakticki isto ( ne ti licno )
Dusa draga. On samo zeli da skrene paznju. :(

Al kad se treba vakcinisati i zastiti druge, e onda ce kako njemu odgovara. :oops:

Kolika kolicina uobraznosti i kurcenja..na svakoj temi svaki drugi post ti je ad hominem. Forumasi su ili botovi, ili kvislinzi ili sendvicari. Ali ti si moralna vertikala. :oops:
Osmi Socrates

#3877 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Pa otkad je, znaš li ti? Da ne idemo dublje u istoriju. Evo, moderna istorija, od Drugog Svjetskog Rata.

Dakle, UN je priznao Izrael. Nerijetko se to zaboravlja spomenuti. UN je priznao Izrael. Ako spominjete UN kad kritikuju Izrael, onda ih morate spomenuti i kao organizaciju koja je dala legitimnost Izraelu. To nije urađeno ni pod kakvim pritiskom Amerikanaca, nego je Savjet Bezbjednosti to uradio. Dakle, zemlje pobjednice Drugog Svjetskog Rata minus Kina, koja još nije bila u Savjetu Bezbjednosti.

Nuđeno je rješenje za dvije države. Arapi nisu pristali. Palestince nije niko ništa ni pitao. Onda su svi Arapi okolo napali Izrael. I od toga kreće kriza.

Ameri su Izraelce nalupali po prstima zbog Sueckog Kanala. Sasvim sigurno je, dakle, da se ne može govoriti o nekoj podršci Izraelu prije toga. Amerika postaje zaista zainteresirana za Izrael tek kad je procurilo da Izraelci imaju nuklearno oružje. Oni im nisu pomogli oko nuklearnog naoružanja. Francuzi jesu.
cvrčak_na_hedonizmu

#3878 Re: Libanon

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

jeza u ledja wrote: 09/10/2024 22:38
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/10/2024 18:39
Osmi Socrates wrote: 09/10/2024 18:22 I ti brate ubi sa nadobudnošču. Kako se manifestira ta tvoja moralna superiornost? Time što prosipaš krokodilske suze na forumu?

Drviš ovdje bezveze danima kao i većina ostalih.
Pa sta mogu da uradim osim da skrecem paznju ljidima koji se vise pitaju od mene, ne previse all se ipak pitaju, jer svojim glasovima daju legitimitet i legalitet politici koja je ubila, ubija i ubijace milione, dopusta genocide i tako te sitnice.

Likovi ala Gandalf se ubise objasnjavajuci da su "oni anamo" vece zlo, naprijed nasi dok se ostalo brzo "zaboravi". Neugodno o tome razmisljati, sta li je vec u pitanju.

Odavno se ova prica poteze, samo su se sada, na zalost, stvari poslozile da ne mozes reci da nije tako, jer i slijepac vidi kako stvari zaista stoje. Cemu laganje onda ? Podrzavam to i to jer mi je u interesu, jer me ne zanima ill neki treci razlog i zavrsena prica.

I ne moralises nekome ko podrzava neki deseti agresivni rezim, jer je licemjerno, jer ti radis fakticki isto ( ne ti licno )

Al kad se treba vakcinisati i zastiti druge, e onda ce kako njemu odgovara. :oops:

Kolika kolicina uobraznosti i kurcenja..na svakoj temi svaki drugi post ti je ad hominem. Forumasi su ili botovi, ili kvislinzi ili sendvicari. Ali ti si moralna vertikala. :oops:
Vakcinacijom ne stitis druge, nit se to istrazivalo sto znaci, gle cuda, da se lagalo :oops: Al zato sebi skracujes zivotni vijek, zato imamo ovoliko iznenaditisa, turbo karcinoma, ugrusaka, mozdanih, autoimunih bolesti. Usput, nesto ne znam previse ljudi koji bi to isto ponovili, al svakom svoje, moje je da kazem kao sto sam i pricao za pelcove i bio, na zalost, u pravu. Al' je trebalo skrenuti paznju pa ko voli da bude pokusni kunic, bujrum, njegov izbor i sretno.

Bot ne mijenja misljenje, vergla jednu te istu pricu bez obzira na stvarna desavanja oko njega. Lako ih je prepoznati, a nije da ih fali na forumu.

Trebal' jos sta da ti rastabirim :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3879 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 09/10/2024 22:50 Pa otkad je, znaš li ti? Da ne idemo dublje u istoriju. Evo, moderna istorija, od Drugog Svjetskog Rata.

Dakle, UN je priznao Izrael. Nerijetko se to zaboravlja spomenuti. UN je priznao Izrael. Ako spominjete UN kad kritikuju Izrael, onda ih morate spomenuti i kao organizaciju koja je dala legitimnost Izraelu. To nije urađeno ni pod kakvim pritiskom Amerikanaca, nego je Savjet Bezbjednosti to uradio. Dakle, zemlje pobjednice Drugog Svjetskog Rata minus Kina, koja još nije bila u Savjetu Bezbjednosti.

Nuđeno je rješenje za dvije države. Arapi nisu pristali. Palestince nije niko ništa ni pitao. Onda su svi Arapi okolo napali Izrael. I od toga kreće kriza.

Ameri su Izraelce nalupali po prstima zbog Sueckog Kanala. Sasvim sigurno je, dakle, da se ne može govoriti o nekoj podršci Izraelu prije toga. Amerika postaje zaista zainteresirana za Izrael tek kad je procurilo da Izraelci imaju nuklearno oružje. Oni im nisu pomogli oko nuklearnog naoružanja. Francuzi jesu.
Dobro, teorija i nije da je samo Amerika kriva za ono što se dešava, već zapad i evropa općenito.

Prvi najveći sponzor te države tamo je bio Sovjetski savez.
Isti Sovjetski savez koji je onda kasnije slao oružje arapskim državama i čiji su se političari slikali sa Arafatom.
PreWiBa

#3880 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

I još jedna ispravka.

Nisu Amerikanci nalupali ove, već prije svega Engleze. Ovi su im samo bili saveznici.
cvrčak_na_hedonizmu

#3881 Re: Libanon

Za amera, tema je Libanon odnosno Iran, a ovi tvoji hoce opet da pobiju i rasele koji milion ljudi, ono klasika, nista specijalno. Necemo se valjda oko toga brinuti, milion manje, milion vise, sitnica.

Dnevna doza mracnjaka :stidljiv:
Osmi Socrates

#3882 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Izrael nije američki saveznik, zvanično govoreći, diplomatskim rječnikom. Da ih Ameri hoće proglasiti saveznicima, oni bi to lako uradili. Međutim, nisu nikad to uradili. Saveznici su Francuska i Velika Britanija.

Oko Sueckog Kanala, svi su dobili po prstima od Amerikanaca. Nije tu bilo izuzimanja bilo koga.
apsidejzi

#3883 Re: Libanon

Post by apsidejzi »

Osmi Socrates wrote: 09/10/2024 18:47 Pa ne možeš ni ti ništa uraditi, osim drviti bezveze. Kao što i druga strana drvi bezveze.

Ne morališite bezveze jedni drugima. Bliskoistočni problem nije od juče i nije samo otkad Amerika pruža podršku Izraelu. Nećete ga vi riješiti. Niti ga može bilo koji američki predsjednik (ili bilo koji političar) riješiti preko noći.

Šira slika je jedna sasvim druga tema. Ona uključuje čitav svijet. I nije baš ugodna tema za raspravu.
Valjda nekad skontaju da je rat sastavni dio zivota tih ljudi. Oni se ne znaju ponasati bez rata. od kada pisemo historiju tj od bronzanog doba pa do danas, to podrucje je uvijek ratovalo. Nebitno kako se grupacije nazivaju. Svako svakog roka. Onda samo promijene imena i opet udri. Al ono bas krvolocno. Danas je Izrael za dlaku spretniji pa ih sve redom samara al zna i sam primiti koju pljusku. No vec sutra se stvar moze okrenuti i onda ce njih samarat i tako sve u nedogled.

Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
cvrčak_na_hedonizmu

#3884 Re: Libanon

apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03
Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
To su i srbi pricali daj da pokoljemo Bosnje jerbo ce oni nas poklati cim budu mogli, a sjetimo se i da su poturice.

E cuj i ovi ostali cine genocid nad Izraelom, manji doduse al da mogu sve bi ih pobili tako da su sve strane jednake osim zrtava. Nevjerovatno sta si napisao, nevjerovatno :skoljka:

Sumire, jebe te malo Al Nakba, proguglaj ako nisi cuo. Ima i "finih" dokumentaraca.

S kim ja dijelim zrak, tobe jarabi.
PreWiBa

#3885 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 09/10/2024 18:47 Pa ne možeš ni ti ništa uraditi, osim drviti bezveze. Kao što i druga strana drvi bezveze.

Ne morališite bezveze jedni drugima. Bliskoistočni problem nije od juče i nije samo otkad Amerika pruža podršku Izraelu. Nećete ga vi riješiti. Niti ga može bilo koji američki predsjednik (ili bilo koji političar) riješiti preko noći.

Šira slika je jedna sasvim druga tema. Ona uključuje čitav svijet. I nije baš ugodna tema za raspravu.
Valjda nekad skontaju da je rat sastavni dio zivota tih ljudi. Oni se ne znaju ponasati bez rata. od kada pisemo historiju tj od bronzanog doba pa do danas, to podrucje je uvijek ratovalo. Nebitno kako se grupacije nazivaju. Svako svakog roka. Onda samo promijene imena i opet udri. Al ono bas krvolocno. Danas je Izrael za dlaku spretniji pa ih sve redom samara al zna i sam primiti koju pljusku. No vec sutra se stvar moze okrenuti i onda ce njih samarat i tako sve u nedogled.

Gasi mješalicu, motaj kablove.
geoxx

#3886 Re: Libanon

Post by geoxx »

Cine genocid nad Izraelom, na nacin da bi zapravo ucinili genocid da mogu. :lol:

Lakse otici raditi u rudniku citav dan nego biti tuzilac koji bi sastavljao ovakvu optuznicu.

Iako se genocid ni ne moze uciniti nad drzavom, ali nakon ovog gore to jedva i primjetis.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3887 Re: Libanon

Post by sime_cipol »

apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 [

[yt]https://youtu.be/15IWWZJguBQ?t=86[/yt]
jeza u ledja

#3888 Re: Libanon

Post by jeza u ledja »

E cuj svi ostali cine genocid nad Izraelom. :jbt:
PreWiBa

#3889 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Meni je interesantno je da Libanon kao relativno dosta liberalna država ima toliko jake fundamentalističke organizacije.

Mislim, nevezano zato šta sad neko mislio o Hezbolahu, činjenica jeste da su islamistički nastrojeni.
LSD

#3890 Re: Libanon

Post by LSD »

geoxx wrote: 09/10/2024 23:27 Cine genocid nad Izraelom, na nacin da bi zapravo ucinili genocid da mogu. :lol:

Lakse otici raditi u rudniku citav dan nego biti tuzilac koji bi sastavljao ovakvu optuznicu.

Iako se genocid ni ne moze uciniti nad drzavom, ali nakon ovog gore to jedva i primjetis.
Dezurni cionisticki propagandisti i tuzlanski jehudi su se totalno pogubili, oteli kontroli. Ne znaju ni oni sta vise da pisu, vec godinu dana petljaju i spletkare na ovom forumu, i to u 3 smjene rade :shock:

Pa ne moze vise, koliko god spletkarosi bili, iscrpila se sva ta propaganda i lazi....ne znam kako se sami sebi ne dosade i ne ogade.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3891 Re: Libanon

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 09/10/2024 22:38

jel vidim natruhe mesijanskog kompleksa, tačno znam da će krenuti nego nadobudno prosipanje šuplje uz neku teorijicu zavjere kao šlagvort.

ko da su iz iste fabrike izašli. svi isto drve.

"skretanje pažnje" i "otvaranje očiju", omiljene sintagme.
Dead Man Walking

#3892 Re: Libanon

Post by Dead Man Walking »

E sreca pa ne valjas gluposti.
Capajebo

#3893 Re: Libanon

Post by Capajebo »

apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
Ako pod ovi ostali mislis na prvenstveno Europu, onda se mozemo sloziti s tim. Jer su prventsveno i skoro iskljucivo oni izvrsili genocid nad Jevreijma (ne Izraelom), najvise Njemacka, ali nisu daleko ni Rusi bili iza njih. Francuska, Spanija itd itd svi protjerali te iste Jevreje, dok su ih muslimani prihvatili u svoje drustvo.
Nekako se lahko zaboravlja da nije samo Hitler bio protiv Jevreja u Europi, nego su ih kroz njihovu historiju tlacili prvenstveno ti civilizovani i nadasve milostivi europejci.
I nisu Britanija, Francuska i ostale drzave krenule u drugi svjetski rat zbog odnosa Njemacke prema Jevrejima, apsolutno ih je bolio qrac sta se desava tamo Jevrejima.
https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemit ... viet_Union
https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemit ... ed_Kingdom
https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_France
https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_Spain

I ovi isti gore nabrojani, uz podrsku ostatka zapadnog svEta, su te iste Jevreje deportovali i poslali u Palestinu gdje su im nasilno dali zemlju i od tada ih pomazu da cionisti medju Jevrejima vrse genocid nad narodom Palestine. Te iste Palestina koja ih je jedina prihvatili kada su ih ovi tvoji, gore navedeni dobrocinitelji, protjerali iz svojih drzava - po ko zna koji put u historiji.

Budi insan, reci otvoreno, mrzim muslimane i sve sto ima veze s Islamom. Vjerujem da ce te svi vise postovati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3894 Re: Libanon

Post by Chmoljo »

Capajebo wrote: 10/10/2024 00:54
apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
Ako pod ovi ostali mislis na prvenstveno Europu, onda se mozemo sloziti s tim. Jer su prventsveno i skoro iskljucivo oni izvrsili genocid nad Jevreijma (ne Izraelom), najvise Njemacka, ali nisu daleko ni Rusi bili iza njih. Francuska, Spanija itd itd svi protjerali te iste Jevreje, dok su ih muslimani prihvatili u svoje drustvo.
Nekako se lahko zaboravlja da nije samo Hitler bio protiv Jevreja u Europi, nego su ih kroz njihovu historiju tlacili prvenstveno ti civilizovani i nadasve milostivi europejci.
I nisu Britanija, Francuska i ostale drzave krenule u drugi svjetski rat zbog odnosa Njemacke prema Jevrejima, apsolutno ih je bolio qrac sta se desava tamo Jevrejima.

I ovi isti gore nabrojani, uz podrsku ostatka zapadnog svEta, su te iste Jevreje deportovali i poslali u Palestinu gdje su im nasilno dali zemlju i od tada ih pomazu da cionisti medju Jevrejima vrse genocid nad narodom Palestine. Te iste Palestina koja ih je jedina prihvatili kada su ih ovi tvoji, gore navedeni dobrocinitelji, protjerali iz svojih drzava - po ko zna koji put u historiji.

Budi insan, reci otvoreno, mrzim muslimane i sve sto ima veze s Islamom. Vjerujem da ce te svi vise postovati.
meni je tako simpatično sa kakvim žarom se u Njemačkoj zabranjuju propalestinski protesti. jer ne žele povrijediti osjećaje onih desetak Jevreja koje nisu stigli otpremiti na rekreaciju u Mathauzen.

super je to, zatreš ljude i poslije roniš krokodilske suze nad njihovom sudbinom. i mašeš njihovim potomcima preko mora i šalješ puse, pozdrave i oružje.

da im je stvarno ikada bilo žao i da su se pokajali za učinjeno, dali bi im sjevernu vestfaliju da se nasele. al daće kurac, a ne vestfaliju. i to sjevernu.
ultima_palabra

#3895 Re: Libanon

Post by ultima_palabra »

Ne samo to, nego su krscani Evropejci u srednjem vijeku dolazili u Palestinu da genocidisu i Jevreje, pored muslimana naravno. A onda kad se vracala muslimanska vlast, vracali su se i Jevreji u Palestinu.

I zlu krv na Bliski istok su donijeli Britanci, a najradikalniji Izraelci su doseljenici iz Evrope i Amerike. Ali kako sada uklopiti fakte u ovaj narativ o divljacima na BI.
jeza u ledja

#3896 Re: Libanon

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 10/10/2024 04:23

Ne samo to, nego su krscani Evropejci u srednjem vijeku dolazili u Palestinu da genocidisu i Jevreje, pored muslimana naravno. A onda kad se vracala muslimanska vlast, vracali su se i Jevreji u Palestinu.

I zlu krv na Bliski istok su donijeli Britanci, a najradikalniji Izraelci su doseljenici iz Evrope i Amerike. Ali kako sada uklopiti fakte u ovaj narativ o divljacima na BI.
Koliko je meni poznato, politicka podjela u Izraelu je ovakva - Ashkenazi jevreji (Zapadna Evropa) uglavnom glasaju za ljevicarske stranke, a Mizrahi (Bliskoistocni jevreji), Sefardi (Iberijski poluotok) i Haredi (Istocna Evropa) uglavnom glasaju za desnicarske stranke.
Iako je tacno da je cionizam proizvod zapadnoevropskih jevreja, takvi recmo danas cine samo trecinu doseljenika na Zapandoj Obali.

Inace kad je Izrael napravljen, Ashkenazi su cinili 90% jevreja dole. Danas ne cine ni polovinu. Mislim da se upravo u toj demogragskoj promjeni ogleda zaokret Izraela u ultradesnicu.

A bliskoistocni Mizrahi jevreji dole su uvijek bili sirotinja i uvijek glasali za Likud i njihove prethodnike.
Tako da, i medju samim jevrejima dole postoje iste rasnoetnicke podjele, mrznja i diskriminacija, kao i u sirem regionu i svijetu. Ljudi su ljudi, u bilo kakvom kontekstu da ih stavis, uvijek ce naci nacina da se djele i mrze, iskoristavaju i diskriminisu jedni druge.
Point.

#3897 Re: Libanon

Post by Point. »

apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja.
Takozvani nanijetni genocid.

U moru gluposti, ovo je vrh.
Osmi Socrates

#3898 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Jeste li se fino nagovorili svima kako kome odgovara, ovaj Arapima, onaj Jevrejima, treći Amerima a četvrti Britancima, itd?

Neko spomenu "muslimanska društva". Nisu muslimanska društva nastala u miru i propovijedanju bratstva i jedinstva. Neko je nešto osvajao. Ubijao. Brisao dijelove prijašnjeg društva ili čitavu kulturu. Pa stvorio muslimansko društvo. Ne pričajmo budalaštine.

Baš kao što ni kršćanska društva nisu stvarana u miru otkad je Vatikan zgrabio moć.

Ja lično preferiram predhrišćansko rimsko društvo. Nisu ni oni bili mirotvorci.

Ne znam šta ste očekivali posebno od jevrejskog društva, nakon hiljada godina progona i ubijanja i lutanja. Kao što rekoh, UN im dao državu. I prvi dan nakon povlačenja Britanaca, sve su ih komšije napale. Egipat, Sirija i Jordan.

Nisu ih valjda napali da slušaju mirotvornu muziku s njima. Napali su ih da ih sve istrijebe i da podijele plijen između sebe. Kakvi, brt, Palestinci? Nijedan arapski vladar tada nije namjeravao Palestincima dati državu. Namjeravali su podijeliti plijen. To je jasno iz tadašnjih izjava. Tada ni Ameri ni Britanci nisu pomagali Izraelu. Ameri su se tada zalagali da čitava regija bude pod kontrolom UN-a. Kakva pomoć?

Britanci su u građanskom ratu koji je prethodio napadu, dakle kada su još imali mandat nad Palestinom, više pomagali Palestincima nego Jevrejima. Mada, najviše su gledali kako da završe tu epizodu i povuku se. Ako mogu zadrže neki utjecaj u regionu. Svakako taj utjecaj nisu namjeravali zadržati preko tada slabog Izraela. Čak su ih Arapi molili da ostanu još godinu dana, da se bolje spreme za rat, ali, Britanci su odbili.

I dobro, završi prvi rat. Onda ide još nekoliko ratova. Ameri su se zaista zainteresirali za Izrael kada su Sovjeti i Egipćani napali Izrael. Prvo zato što je već bila javna tajna da je Izrael razvio nuklearno oružje, a drugo zato što su Sovjeti učestvovali u tom ratu. Ili kombinacija te dvije činjenice. Nije to ni tad bila pretjerana vojna pomoć, što se tiče Amera.

Anyway, nebitno. Dakle, nakon decenija neprekidnog ratovanja, ne vidim da je neko iznenađenje da se Izrael pretvorio u ovo danas. Što se mene tiče, pravo je čudo da je neko uspio isposlovati mirovne ugovore Izraela sa Egiptom i Jordanom. I to je značajan uspjeh, s obzirom na bliskoistočnu situaciju.

I naravno, sad će neki skočiti na Egipat i Jordan. Kao što rekoh, ako Egipat i Jordan ne vide nikakvu dobit koju mogu ostvariti, ne sekiraju se oni previše ni za šta drugo.

Palestinci će na kraju dobiti svoju državu. Da su bili imalo utjecajniji nakon Drugog Svjetskog Rata, mogli su je tada imati.
Last edited by Osmi Socrates on 10/10/2024 07:43, edited 1 time in total.
JovicSA

#3899 Re: Libanon

Post by JovicSA »

ultima_palabra wrote: 10/10/2024 04:23

I ne samo u Palestini već svugdje gdje su živjeli muslimani tu su živjeli i opstali Jevreji. Sjetimo se gdje su Sefardi i ostali Jevreji iz Španije i Francuske našli utočište? Kod Otomana, muslimana, naravno, nisu kod kršćana.
JovicSA

#3900 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:21 Jeste li se fino nagovorili svima kako kome odgovara, ovaj Arapima, onaj Jevrejima, treći Amerima a četvrti Britancima, itd?

Neko spomenu "muslimanska društva". Nisu muslimanska društva nastala u miru i propovijedanju bratstva i jedinstva. Neko je nešto osvajao. Ubijao. Brisao dijelove prijašnjeg društva ili čitavu kulturu. Pa stvorio muslimansko društvo. Ne pričajmo budalaštine.

Baš kao što ni kršćanska društva nisu stvarana u miru otkad je Vatikan zgrabio moć.

Ja lično preferiram predhrišćansko rimsko društvo. Nisu ni oni bili mirotvorci.

Ne znam šta ste očekivali posebno od jevrejskog društva, nakon hiljada godina progona i ubijanja i lutanja. Kao što rekoh, UN im dao državu. I prvi dan nakon povlačenja Britanaca, sve su ih komšije napale. Egipat, Sirija i Jordan.
Samo što si izostavio da su jevrejske milicije i prije odlaska Britanaca krenule u teorističke akcije i ubijanja Palestinaca...na kraju napad na King David hotel. Dakle nije baš to tako jednostavno niti su ih komšije na lijepu hatru eto nako napale već su ovi napale komšije prije planski i sistematski.

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 07:21 Nisu ih valjda napali da slušaju mirotvornu muziku s njima. Napali su ih da ih sve istrijebe i da podijele plijen između sebe. Kakvi, brt, Palestinci? Nijedan arapski vladar tada nije namjeravao Palestincima dati državu. Namjeravali su podijeliti plijen. To je jasno iz tadašnjih izjava. Tada ni Ameri ni Britanci nisu pomagali Izraelu. Ameri su se tada zalagali da čitava regija bude pod kontrolom UN-a. Kakva pomoć?

Britanci su u građanskom ratu koji je prethodio napadu, dakle kada su još imali mandat nad Palestinom, više pomagali Palestincima nego Jevrejima. Mada, najviše su gledali kako da završe tu epizodu i povuku se. Ako mogu zadrže neki utjecaj u regionu. Svakako taj utjecaj nisu namjeravali zadržati preko tada slabog Izraela. Čak su ih Arapi molili da ostanu još godinu dana, da se bolje spreme za rat, ali, Britanci su odbili.

I dobro, završi prvi rat. Onda ide još nekoliko ratova. Ameri su se zaista zainteresirali za Izrael kada su Sovjeti i Egipćani napali Izrael. Prvo zato što je već bila javna tajna da je Izrael razvio nuklearno oružje, a drugo zato što su Sovjeti učestvovali u tom ratu. Ili kombinacija te dvije činjenice. Nije to ni tad bila pretjerana vojna pomoć, što se tiče Amera.

Anyway, nebitno. Dakle, nakon decenija neprekidnog ratovanja, ne vidim da je neko iznenađenje da se Izrael pretvorio u ovo danas. Što se mene tiče, pravo je čudo da je neko uspio isposlovati mirovne ugovore Izraela sa Egiptom i Jordanom. I to je značajan uspjeh, s obzirom na bliskoistočnu situaciju.

I naravno, sad će neki skočiti na Egipat i Jordan. Kao što rekoh, ako Egipat i Jordan ne vide nikakvu dobit koju mogu ostvariti, ne sekiraju se oni previše ni za šta drugo.

Palestinci će na kraju dobiti svoju državu. Da su bili imalo utjecajniji nakon Drugog Svjetskog Rata, mogli su je tada imati.
Uz današnje barbarsko nacističko vodstvo Izraela nikada Palestinci neće dobiti državu. Tek kada se stvori, ako se stvori, neki minimalan balans snaga tada se mogu nadati možda državi.
Last edited by JovicSA on 10/10/2024 07:56, edited 1 time in total.
Post Reply