BiBi911 wrote: ↑30/09/2024 13:30
Dozer wrote: ↑30/09/2024 13:27
BiBi911 wrote: ↑30/09/2024 13:24
Carina je na citav proizvod ne samo na sastavljen auto... ako budu sve dijelove pravili u EU onda cijena nece bit ista
Ako iz te fabrike izlazi gotov proizvod, to je onda to. Nema veze ako je tu samo sklopljen.
Rijetke su fabrike u kojima se komplet auto pravi od A do Z. U vecini slucajeva motor dolazi odnekud, mjenjac odnekud, dijelovi elektronike odnekud, itd.
Pa mozda ce carina bit na sve komponenete, sve sto dolazi iz kine mozda bude pod carinom.
Slicno nesto je u Americi
I opet ih cjenovno ne mogu potuci.
Ovdje se ne razumije da su cijene vozila od fabrike do krajnjeg kupca uvecane za cca. 500% (5x). Imam jarana koji radi u Fridrishafenu, u mecki. Danas je na kontroli kvaliteta, a poceo je kao mehanicar.
Jednom prilikom prije 6-7 godina kad je bio ovdje zajebavah ga za cijene mecke. Reko', jbt zivot, sta ste onoliko napimplali cijene, cuj osnovna C klasa 90K KM (tada je bila toliko).
Kaze on meni ovako - jarane, C klasa full fullova na izlaznoj traci, kad dodje kod mene, kosta 11K EUR. Time je pokriven kompletan trosak proizvodnje. Onog momenta kad je izvezem preko zute linije hangara, cijena za prvog koncesionara je 22K EUR. znaci da fabrika odmah uzima 100% na cijenu proizvodnje.
Onda dolazi prvi koncesionar, koji po zakonu mora biti njemacka firma. On je kupuje za 22K EUR, i vozi sebi u svoje skladiste, a ono je cca. 5km od fabrike. I zaracunava svoje transportne troskove + svoju marzu, sto je 15-20%. Znaci da je tad cijena tog vozila vec oko 26 K EUR.
Onda dolazi Slovenac, koji je glavni za ovaj vas region, i uzima taj auto po toj cijeni i vozi sebi u Sloveniju, i naravno zaracunava svoje troskove + marzu, a to bude cca. 30-35%. Znaci da je sad cijena tog auta oko 35K EUR.
E tek tada dolazi vas koncesionar iz BiH i kupuje od Slovenca taj auto, i logicno dodaje svoje troskove, carinu, porez i marzu, a to je dodatnih cca. 50-60% ukupno, i eto ti cijene od 56-60K EUR, ili ti 110-120 K KM u BiH za Full model.
I ovo je taj princip formiranja krajnje cijene za sva vozila iz EU.