Dozer wrote: ↑27/08/2024 13:19
Znam da se o ovoj temi raspravljalo vec na raznim drugim temama, ali mislim da ovome treba posvetiti posebnu temu jer se ne tice samo saobracaja, nego i zakonodavstva.
Svi koji vozimo sirom BiH znamo na kakve sve probleme nailazimo, pogotovo sto se tice guzvi na magistralama koje stvaraju sleperi i drugi kamioni tezi od 5 tona.
Ali, oni koji voze izvan BiH, bilo po regionu bivse Juge ili dalje po Balkanu i/ili EU, sigurno znaju da se izvan autoputeva sleperi i kamioni tezi od 5 tona srecu vrlo rijetko, a cesto nikako tokom dana.
Razlog za ovo su zabrane saobracaja magistralnim putevima za ova vozila tokom dana. Negdje je ta zabrana od 6 ujutro do 22 navecer, negdje od 7 do 23, ali na postoji, bas kako je postojala i u bivsoj Jugi.
Zasto ovaj zakon danas ne postoji samo u BiH?
Neko ce sad skociti i reci "jer mi nemamo autoputeve". Drugi ce reci "nemamo zeljeznice i kamionski saobracaj je zila kucavica ekonomije u BiH". I oboje je - tacno.
Medjutim, kamioni su takodjer zila kucavica i svih ostalih ekonomija u regiji i u EU, ali su ljudi ipak ogranicili njihov saobracaj magistralama na nocne sate. Gomila je razloga za to, a navescu samo neke.
- Ubrzavanje saobracaja na magistralama tokom dana, kada vecina ljudi radi, vozi se na/sa posla, ili obavljaju druge poslove u malim vozilima.
- Smanjenje guzve na magistralama koje uzrokuju kamioni.
- Izbjegavanje stvaranja dugih kolona vozila iza kamiona.
- Smanjenje nervoze i stresa u saobracaju generalno, jer mnogi vozaci ne znaju ili ne smiju preticati kamione, pogotov duge slepere.
- Olaksavanje voznje i vozacima kamiona, kao i smanjenje njihovog stresa.
- Olaksavanje i ubrzavanje prevoza roba kamionima.
- Smanjenje saobracajnih nesreca na magistralama (cini mi se da je po nekoj statistici u svakoj trecoj nesreci usrok i/ili ucesnik bio kamion).
Mislim da je zabrana saobracaja svim vozilima tezim od 5 tona na magistralama u BiH nuzna tokom dnevnih sati (7-22) iz gore pobrojanih razloga, a vikendom od 5 do 24.