Po zakonu je vozač kamiona dužan skrenuti na proširenje ako se formirala kolona iza njega.Dozer wrote: ↑27/08/2024 14:57 Problem je i konfiguracija puteva. Prema Doboju i nije problem, ima se gdje preticati (ko zna i smije), ali sta cemo na ostalim magistralama koje su vecinom brdsko-planinske?
Npr., ako stignes slepera kod Stupara prema Sarajevu, neces ga prestici do iza Olova... I obratno. Mozes ako imas srece na 2-3 mjesta, i jako auto.
Ili Lasvanska dolina...
itd.
Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- DaysleepeR
#51 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#52 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
pa opet imaš problem sa putem koji nema preticajna mjestaDozer wrote: ↑27/08/2024 14:57 Problem je i konfiguracija puteva. Prema Doboju i nije problem, ima se gdje preticati (ko zna i smije), ali sta cemo na ostalim magistralama koje su vecinom brdsko-planinske?
Npr., ako stignes slepera kod Stupara prema Sarajevu, neces ga prestici do iza Olova... I obratno. Mozes ako imas srece na 2-3 mjesta, i jako auto.
Ili Lasvanska dolina...
itd.
ti da imaš 2 trake svuda, da li bi kamion bio problem?
- Ateista
#53 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Skoro mi se desilo da sam vidio da kamion stane na prosirenje, ostao sokiran jer godinama to nisam dozivio, generalno mozda 3-4 puta u zivotu. Policiji lakse radar zastekati nego pisati kazne kamionima koji naprave kolonu.DaysleepeR wrote: ↑27/08/2024 15:13Po zakonu je vozač kamiona dužan skrenuti na proširenje ako se formirala kolona iza njega.Dozer wrote: ↑27/08/2024 14:57 Problem je i konfiguracija puteva. Prema Doboju i nije problem, ima se gdje preticati (ko zna i smije), ali sta cemo na ostalim magistralama koje su vecinom brdsko-planinske?
Ili Lasvanska dolina...
itd.
-
Proposition Joe
#54 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Postavlja se pitanje da li je kamion dužan stati sa strane i da pusti kolonu ako vozi na granici ograničenja? recimo 60km/h gdje je toliko i ograničenje?
Nekada je problem i naših vozača što bi tim dionicama da voze 80 ili 90 km/h, pa im smetaju kamioni.
Apsolutno sam za uvođenje zabrane kamionima iz mnogo različitih praktičnih stvari a prva je i osnovna da je užasno gledati u njega ispred sebe bez obzira što zna voziti toliko da ga ne mogu preteći i da hoću.
Međutim, uvođenje zabrana, ograničavanje vožnje/transporta roba bi dovelo do još jednog dodatnok poremećaja na tržištu i rezultiralo povećanjem cijena roba široke potrošnje.
Ako je to cijena, a neminovno je da u našim okolnostima jeste, onda baš treba dobro izvagati šta je prioritet i za šta glasati u ovoj anketi.
Nekada je problem i naših vozača što bi tim dionicama da voze 80 ili 90 km/h, pa im smetaju kamioni.
Apsolutno sam za uvođenje zabrane kamionima iz mnogo različitih praktičnih stvari a prva je i osnovna da je užasno gledati u njega ispred sebe bez obzira što zna voziti toliko da ga ne mogu preteći i da hoću.
Međutim, uvođenje zabrana, ograničavanje vožnje/transporta roba bi dovelo do još jednog dodatnok poremećaja na tržištu i rezultiralo povećanjem cijena roba široke potrošnje.
Ako je to cijena, a neminovno je da u našim okolnostima jeste, onda baš treba dobro izvagati šta je prioritet i za šta glasati u ovoj anketi.
- mk ultra
#55 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
i još gore je što se misli da je TRUCC 7.5T natovaren na 9T jako brzo vozilo, brže od šlepera 
-
Naslovnica
#56 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
-
Seawolf
#57 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Atego 818 L, pretovaren, sa 9.000 kg ukupne mase (19,6 PS/t), svakako znatno brže dohvati limitiranih 90 km/h, nego što tegljač Actros 1848 LS sa poluprikolicom, uredno natovaren, sa 40.000 kg ukupne mase (11,9 PS/t) dođe do tih istih, limitiranih 90 km/h.
- Didier
#58 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Ima li većih seljobera od kamiondžija...
Na grupi Teretnjaci.ba kakav god oglas da neko objavi, stoka komentariše kako je malo para.
Na grupi Teretnjaci.ba kakav god oglas da neko objavi, stoka komentariše kako je malo para.
- VladaFBiH
#59 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
šta odličan - fantastičanDaysleepeR wrote: ↑27/08/2024 13:29Ja bih bio zadovoljan da krenemo od zabrane vikendom.Dozer wrote: ↑27/08/2024 13:19 Znam da se o ovoj temi raspravljalo vec na raznim drugim temama, ali mislim da ovome treba posvetiti posebnu temu jer se ne tice samo saobracaja, nego i zakonodavstva.
Svi koji vozimo sirom BiH znamo na kakve sve probleme nailazimo, pogotovo sto se tice guzvi na magistralama koje stvaraju sleperi i drugi kamioni tezi od 5 tona.
Ali, oni koji voze izvan BiH, bilo po regionu bivse Juge ili dalje po Balkanu i/ili EU, sigurno znaju da se izvan autoputeva sleperi i kamioni tezi od 5 tona srecu vrlo rijetko, a cesto nikako tokom dana.
Razlog za ovo su zabrane saobracaja magistralnim putevima za ova vozila tokom dana. Negdje je ta zabrana od 6 ujutro do 22 navecer, negdje od 7 do 23, ali na postoji, bas kako je postojala i u bivsoj Jugi.
Zasto ovaj zakon danas ne postoji samo u BiH?
Neko ce sad skociti i reci "jer mi nemamo autoputeve". Drugi ce reci "nemamo zeljeznice i kamionski saobracaj je zila kucavica ekonomije u BiH". I oboje je - tacno.
Medjutim, kamioni su takodjer zila kucavica i svih ostalih ekonomija u regiji i u EU, ali su ljudi ipak ogranicili njihov saobracaj magistralama na nocne sate. Gomila je razloga za to, a navescu samo neke.
- Ubrzavanje saobracaja na magistralama tokom dana, kada vecina ljudi radi, vozi se na/sa posla, ili obavljaju druge poslove u malim vozilima.
- Smanjenje guzve na magistralama koje uzrokuju kamioni.
- Izbjegavanje stvaranja dugih kolona vozila iza kamiona.
- Smanjenje nervoze i stresa u saobracaju generalno, jer mnogi vozaci ne znaju ili ne smiju preticati kamione, pogotov duge slepere.
- Olaksavanje voznje i vozacima kamiona, kao i smanjenje njihovog stresa.
- Olaksavanje i ubrzavanje prevoza roba kamionima.
- Smanjenje saobracajnih nesreca na magistralama (cini mi se da je po nekoj statistici u svakoj trecoj nesreci usrok i/ili ucesnik bio kamion).
Mislim da je zabrana saobracaja svim vozilima tezim od 5 tona na magistralama u BiH nuzna tokom dnevnih sati (7-22) iz gore pobrojanih razloga, a vikendom od 5 do 24.
To bi bio odličan početak.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
-
mali_balon
- mk ultra
#62 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
U praksi je to daleko drugacije
U praksi vrlo cesto na celu kolone bude putnicko vozilo, a ne kamion.
-
Seawolf
#63 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Tako je.mk ultra wrote: ↑27/08/2024 18:20U praksi je to daleko drugacije
Bude putničko vozilo. Ali ne bude Atego 818 L.
-
mali_balon
#64 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Evo maloprije....u Belgiji....picimo 90 nas 4rica pretice nas kamper i usporava na 75 i zabrana preticanja za kamione...prc ...jebi drobi....dodje do presanka zabrane pocnem preticanje dodjem do pola kamprra lik po gasu i ode...drka mobitel....mk ultra wrote: ↑27/08/2024 18:20U praksi je to daleko drugacije
I onda dodje dozer i kaze do kamiona je.....
Prvo neka rijese auto put pa onda uvodjenje zabrana....da se sad uvedu zabrane prvo bi likovi poput dozera zakukali sto nema tariguza
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#65 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Spomenuti su najmanji problem. Lokalci su veci problem. Odsijece badnjak i mili 40 na sat. Ti, da ne vozis samo lokalno,Dozer wrote: ↑27/08/2024 13:19 Znam da se o ovoj temi raspravljalo vec na raznim drugim temama, ali mislim da ovome treba posvetiti posebnu temu jer se ne tice samo saobracaja, nego i zakonodavstva.
Svi koji vozimo sirom BiH znamo na kakve sve probleme nailazimo, pogotovo sto se tice guzvi na magistralama koje stvaraju sleperi i drugi kamioni tezi od 5 tona.
Ali, oni koji voze izvan BiH, bilo po regionu bivse Juge ili dalje po Balkanu i/ili EU, sigurno znaju da se izvan autoputeva sleperi i kamioni tezi od 5 tona srecu vrlo rijetko, a cesto nikako tokom dana.
Razlog za ovo su zabrane saobracaja magistralnim putevima za ova vozila tokom dana. Negdje je ta zabrana od 6 ujutro do 22 navecer, negdje od 7 do 23, ali na postoji, bas kako je postojala i u bivsoj Jugi.
Neko ce sad skociti i reci "jer mi nemamo autoputeve". Drugi ce reci "nemamo zeljeznice i kamionski saobracaj je zila kucavica ekonomije u BiH". I oboje je - tacno.
Medjutim, kamioni su takodjer zila kucavica i svih ostalih ekonomija u regiji i u EU, ali su ljudi ipak ogranicili njihov saobracaj magistralama na nocne sate. Gomila je razloga za to, a navescu samo neke.
- Ubrzavanje saobracaja na magistralama tokom dana, kada vecina ljudi radi, vozi se na/sa posla, ili obavljaju druge poslove u malim vozilima.
- Smanjenje nervoze i stresa u saobracaju generalno, jer mnogi vozaci ne znaju ili ne smiju preticati kamione, pogotov duge slepere.
- Smanjenje saobracajnih nesreca na magistralama (cini mi se da je po nekoj statistici u svakoj trecoj nesreci usrok i/ili ucesnik bio kamion).
Mislim da je zabrana saobracaja svim vozilima tezim od 5 tona na magistralama u BiH nuzna tokom dnevnih sati (7-22) iz gore pobrojanih razloga, a vikendom od 5 do 24.
znao bi da od 22 h do 6 h kamioni ne voze po EU osim sa posebnom dozvolom.
-
Throttle
#66 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Vozim i kod nas dosta i Hr, Slo i At. Nikad mi kamion nije bio problem. Guzvu pravi stoka sa telefonima i kitoboljom a ne vozac kamiona. Iako su sad ove nove generacije vozaca diskutabilne, opet imam vise razumijevanja za gresku vozaca kamiona nego za obicne ljude u putnickim autima. S druge strane, nerviraju me vozacki brze poste, nisu u kamionima al gaze kombije pun gas, preticu i gdje mogu i gdje ne mogu
- Dozer
#67 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Kad sljedeci put budem vozio nocu kroz EU, snimacu, cisto radi ovakvih nebuloza. AP krcat sleperima svugdje. "Problem" u EU je sto se kontrolisu tahometri, a cini mi se da je 8h max. dozvoljeno vrijeme voznje jednog vozaca dnevno. Posto ljudi imaju autoputeve, logicno je da ogromna vecina vozaca to vrijeme namiri tokom dana, i onda navecer sidju s AP prema odredistu i spavaju do jutarnjeg utovara/istovara.topcam wrote: ↑27/08/2024 18:31Spomenuti su najmanji problem. Lokalci su veci problem. Odsijece badnjak i mili 40 na sat. Ti, da ne vozis samo lokalno,Dozer wrote: ↑27/08/2024 13:19 Znam da se o ovoj temi raspravljalo vec na raznim drugim temama, ali mislim da ovome treba posvetiti posebnu temu jer se ne tice samo saobracaja, nego i zakonodavstva.
znao bi da od 22 h do 6 h kamioni ne voze po EU osim sa posebnom dozvolom.
-
mali_balon
#68 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Selam za Dozera.....iako je treca traka zatvorena zbog radova ogranicanje je 90
-
mali_balon
#69 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
@Dozer kada sljedeci put budes bio u EU malo pogledaj parkinge po pumpama vidjet ces da su krcate kamionima, sto li, zato sto ljudi odmaraju 90% firmi ne radi nocu, one koje rade su vecinom distribucija dhl amazon.....lazu te da nema kretanja 10km od AP ima i te kako....ja znam kroz centar Beca proc u Hermman Manner....itd itd....fabrike su npr napravljene prije 50 60g grad se prosirio i sad je fabrika u naselju....postoje zabarne tranzita za kamione jer ko bi onda iso AP i placao putarine.....
Radno vrijeme vozaca je 13 ili 15 sati u koje ulazi 9 ili 10 voznje, vrijeme voznje na smije trajati duze od 4:30 min nakon toga vozac je duzan narpaviti pauzu od 45min...itd itd itd...
Prvo AP pa onda zabrane..mada bi ja i sad uveo zabranu vikendom
Radno vrijeme vozaca je 13 ili 15 sati u koje ulazi 9 ili 10 voznje, vrijeme voznje na smije trajati duze od 4:30 min nakon toga vozac je duzan narpaviti pauzu od 45min...itd itd itd...
-
1Dante1
#70 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Ovo je nas opis. Znamo za neki problem, ali ne znamo ponuditi rjesenje.
Da je dozer dosao i rekao kako se mora 30% kamionskog saobracaja prebaciti na voz, pa nakon toga uvesti dodatne provjere, zabrane etc. Ovako ukini ovoo ukini oni, sigurno nece nikada biti niti ce se nesto postici.
To je nas problem, hocemo rjesenje, ne znamo kada, kako i sta na krjau hocemo..
- VladaFBiH
#71 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
vikend treba obavezno što je na kraju dobro i za vozače kamiona jer će odmarati 2 danamali_balon wrote: ↑28/08/2024 11:36 @Dozer kada sljedeci put budes bio u EU malo pogledaj parkinge po pumpama vidjet ces da su krcate kamionima, sto li, zato sto ljudi odmaraju 90% firmi ne radi nocu, one koje rade su vecinom distribucija dhl amazon.....lazu te da nema kretanja 10km od AP ima i te kako....ja znam kroz centar Beca proc u Hermman Manner....itd itd....fabrike su npr napravljene prije 50 60g grad se prosirio i sad je fabrika u naselju....postoje zabarne tranzita za kamione jer ko bi onda iso AP i placao putarine.....
- mk ultra
#72 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
pa napisao sam ti gdje imaš problem1Dante1 wrote: ↑28/08/2024 11:52Ovo je nas opis. Znamo za neki problem, ali ne znamo ponuditi rjesenje.
Da je dozer dosao i rekao kako se mora 30% kamionskog saobracaja prebaciti na voz, pa nakon toga uvesti dodatne provjere, zabrane etc. Ovako ukini ovoo ukini oni, sigurno nece nikada biti niti ce se nesto postici.
To je nas problem, hocemo rjesenje, ne znamo kada, kako i sta na krjau hocemo..
sa putovima
nemaš problem sa kamionima
bilo bi OK ukinuti teške kamione na određenim dionicama
ali mi bez jake mreže autocesta i brzih cesta ne možemo nikakve zabrane uvoditi.
-
1Dante1
#73 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Pa evo samo jedna dionica, Sarajevo TZ zasto se ne moze prebaciti na voz?
- ZoomZoomKiwi
#74 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Zato što fali pruga od Vareša do Banovića 
- Dozer
#75 Re: Kamionski saobracaj u BiH - zabrane?
Sve OK, ali je sustinski i nebitno. Svako stvari rjesava u skladu sa svojim stanjem, pa bi tako trebalo biti i u BiH. Ali, za nesto ovakvo, za takve prijedloge, a onda i odluke i zakonska rjesenja, moramo imati strucne ljude na odgovarajucim pozicijama. A mi to, kao sto znamo, nemamo.mali_balon wrote: ↑28/08/2024 11:36 @Dozer kada sljedeci put budes bio u EU malo pogledaj parkinge po pumpama vidjet ces da su krcate kamionima, sto li, zato sto ljudi odmaraju 90% firmi ne radi nocu, one koje rade su vecinom distribucija dhl amazon.....lazu te da nema kretanja 10km od AP ima i te kako....ja znam kroz centar Beca proc u Hermman Manner....itd itd....fabrike su npr napravljene prije 50 60g grad se prosirio i sad je fabrika u naselju....postoje zabarne tranzita za kamione jer ko bi onda iso AP i placao putarine.....