Jugoslavija
- dječak sa šibicama
#2476 Re: Jugoslavija
U vrijeme Zajma Srbija je upala u zajednicku kasu i tako sjebala vrlo uspjesne Markoviceve reforme.
Bio sam klinac ali sjecam se entuzijazma ljudi nakon sto je Ante preporodio dinar kao konvertibilnu valutu. Kratko trajalo. Tada su svi mislili da je to konacni spas drzave nakon sumornih osamdesetih.
Bio sam klinac ali sjecam se entuzijazma ljudi nakon sto je Ante preporodio dinar kao konvertibilnu valutu. Kratko trajalo. Tada su svi mislili da je to konacni spas drzave nakon sumornih osamdesetih.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2477 Re: Jugoslavija
https://visoko.ba/rokfeler-je-za-milose ... e_vignettedječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2024 12:27 U vrijeme Zajma Srbija je upala u zajednicku kasu i tako sjebala vrlo uspjesne Markoviceve reforme.
Dečko koji obećava
- sinuhe
#2478 Re: Jugoslavija
Granicu je u Triestu 1978. prešlo preko 6 miliona Jugoslovena i vikendom bi u Triestu bilio do 100 hiljada Jugoslovena i jeste cvjetala maloprodaja. U hotele i restorane nisu zalazili.piupiu wrote: ↑27/08/2024 11:52Pogledajte dokumentarac, ako ga niste imali priliku gledati. Odličan je. Govori o tome kako je tršćanska ekonomija je živjela od Jugoslavena. Ali su isto tako imali poprilično rasistički odnos prema nama...
Ali da je Trieste živio od Jugoslovena je ambiciozna tvrdnja. To je industrijski, univerzitetski grad i danas.
Građani su bili protiv toga i tražili da se tezgaroši protjeraju sa Ponte Rossa. Vikendom nisu ni izlazili vani.
Osimske sporazume iz 1975. kojima je utvrđena granica sa Jugoslavijom u Triestu su smatrali veleizdajom toliko da je na izborima pobijedila Lista za Trieste osnovana upravo iz protesta.
Jugoslovensko-italijanski odnosi su velika priča i jedan od razloga zašto je Jugoslavija uopšte stvorena.
- piupiu
#2479 Re: Jugoslavija
To tvrde Italijani u dokumentarcu, ja samo prenosim. A i ne znam po kojoj to ekonomskoj računici desetine hiljada ljudi koji dodju svakog vikenda u jedan grad od 200ak hiljada ljudi nisu jedan od ključnih faktora ekonomije tog grada? Posebno neformalne ekonomije—k'o da su Talijani brojali i ubirali porez na svake farmerke koje su se prodale na Ponterossusinuhe wrote: ↑27/08/2024 15:48Granicu je u Triestu 1978. prešlo preko 6 miliona Jugoslovena i vikendom bi u Triestu bilio do 100 hiljada Jugoslovena i jeste cvjetala maloprodaja. U hotele i restorane nisu zalazili.
Ali da je Trieste živio od Jugoslovena je ambiciozna tvrdnja. To je industrijski, univerzitetski grad i danas.
Građani su bili protiv toga i tražili da se tezgaroši protjeraju sa Ponte Rossa. Vikendom nisu ni izlazili vani.
Osimske sporazume iz 1975. kojima je utvrđena granica sa Jugoslavijom u Triestu su smatrali veleizdajom toliko da je na izborima pobijedila Lista za Trieste osnovana upravo iz protesta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2480 Re: Jugoslavija
Ode i hotel Jugoslavija
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2481 Re: Jugoslavija
Zato Bajagina pjesma stara par godina itekako dobija na značaju.
Lijepa moja zemlja
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#2482 Re: Jugoslavija
Nase drzavice su cini mi se samo opet postale ono sto su i bile prije SFRJ.dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2024 11:58 Srbi vole reci da je SFRJ unistila industriju Srbije, zbog onog manje ili vise poznatog seljenja vojne industrije iz Srbije u brdovitu Bosnu.
Oni ce reci da je to radjeno "da se Srbija osakati", a ne zbog SSSR opasnosti i relativne sigurnosti bosanskih planina.
Svi nekako nabacuju da ih je SFRJ unistila, a zapravo su svi prosperirali u njoj, ne nuzno zbog nje. 20 vijek je bio vijek razvitka, a yu prostori su od zaostalih ratarskih i stocarskih krajeva izrazli u relativnu industrijsku silu. Mozda bi se to dogodilo i bez SFRJ, zato kazem ne nuzno zbog nje, a mozda i ne bi.
A mozda bi duplo bolje prosli, da nije bilo gradjanskog rata etno plemena i da su se ovi prostori pokrili po glavi i cekali da WWII protutnji, pa nakon rata nesto ko Austrija. Zapadni svijet, demokracija, kapitalizam. Iako, sumnjam, mi bi vjerovatno samo 40 godina ranije potonuli u feudalizam.
- sinuhe
#2483 Re: Jugoslavija
Oni koji su prodavali Jugoslovenima su i zivjeli od toga. Ima i jugoslovenski snimak iz tog vremena "Bogati Jugosloveni pomazu italijanskim trgovcima da opstanu". Ali Trieste je vise od toga a izjave su cesto politicki korektne.piupiu wrote: ↑27/08/2024 16:24
To tvrde Italijani u dokumentarcu, ja samo prenosim. A i ne znam po kojoj to ekonomskoj računici desetine hiljada ljudi koji dodju svakog vikenda u jedan grad od 200ak hiljada ljudi nisu jedan od ključnih faktora ekonomije tog grada? Posebno neformalne ekonomije—k'o da su Talijani brojali i ubirali porez na svake farmerke koje su se prodale na PonterossuU tom dokumentarcu vidiš da su se ljudi doseljavali iz drugih dijelova Italije u Trst s ciljem prodaje Jugoslovenima, kako su se neki ozbiljno obogatili i kakav je bio šok kad je naprasno sve stalo. Pričala mi je prijateljica, koja je Italijanka iz Trsta, da su bukvalno u stanju šoka gledali tenkove na granici...
-
swanfilter
#2484 Re: Jugoslavija
Kakva propast je Trieste danas, dobro doslo bi im ondasnje tezgarenje sa Jugosima.
- istra_hr
#2485 Re: Jugoslavija
Lajavikrelac wrote: ↑27/08/2024 12:24E vidiš to ti je velika greška. Što je rekao Eugen Kvaternik za Hrvate "Veći su nam žuljevi od klečanja, nego od rada."
Imamo državu HR, ali, drago mi je što ulaskom u EU postoje neka "über" pravila i zakoni kojih se moramo pridržavati
Jer, da tog nema i dalje bi ovi naši provodili svoje.
Također, drago mi je i da postoji i Ured Europskog tužioca - koji rješava pravna "sranja" kod nas, kad domaće pravosuđe ne radi - čak retroaktivno/unazad.
Nekoliko kradezeovih lopova su osuđeni za grijehe iz bliske prošlosti.
Svega toga navedenog, nebi bilo da nismo u EU i da nam oni (na neki način) ne "komandiraju".
- Domaci izdajnik
#2486 Re: Jugoslavija
To si u pravu za zavođenje reda, vidim svojim očima neke stvari da su na bolje u HR, a i ljudi koji žive tamo potvrđuju to što kažeš.
Ali stoji činjenica da je velika žalost da smo sami sebi najveći dušmani i da znamo živjeti prema zakonima i poštovati iste kada nam je batina i tuđa čizma nad glavom
Ali stoji činjenica da je velika žalost da smo sami sebi najveći dušmani i da znamo živjeti prema zakonima i poštovati iste kada nam je batina i tuđa čizma nad glavom
- Haris.ba
#2487 Re: Jugoslavija
Fantastican dokumentarac o Elektronskoj industriji Nis.
Nista bez Njemaca, a kasnije i Amera.
Mada, treba skinuti kapu prema domacima.
https://youtu.be/FJrPeqIMH6I?si=KEFqskEoNTABv31r
Nista bez Njemaca, a kasnije i Amera.
Mada, treba skinuti kapu prema domacima.
https://youtu.be/FJrPeqIMH6I?si=KEFqskEoNTABv31r
- istra_hr
#2488 Re: Jugoslavija
Lajavikrelac wrote: ↑28/08/2024 08:07 To si u pravu za zavođenje reda, vidim svojim očima neke stvari da su na bolje u HR, a i ljudi koji žive tamo potvrđuju to što kažeš.
Ali stoji činjenica da je velika žalost da smo sami sebi najveći dušmani i da znamo živjeti prema zakonima i poštovati iste kada nam je batina i tuđa čizma nad glavom![]()
Ja prvi priznajem i za nas HR, da smo ponašanjem još "debelo" na Balkanu. OK. možda dosta zapadno, ali (ipak) još na Balkanu.
Mogu si ja umišljat šta želim-ali, vidim to kad se vrnem iz Belgije i to ovdje u Istru, Kvarner ili u Zagreb. A to su "kao najzapadniji/najrazvijeniji" dijelovi HR.
Da se razumijemo, ima Balkanaca dosta i u najzapadnijoj Sloveniji; to najbolje mi vidimo. U svojoj SLO je miran, posluŝan.... ovdje kad dođu, mnogi se ponašaju ko pas kad ga pustiš sa lanca...
Naročito u prometu; na cesti ili na moru/plovidba. Prepotencija, pijanstvo, neplaćanje kazni...
- madner
#2489 Re: Jugoslavija
Treba procitati strategije Rima za zastitu granice od varvara. Trebaju narodi koji je jaki ali nesposobni za saradnju. Par stoljeca te strategije dovodi do ovih prostora.
Praviti jacu drzavu izmedju Beca i Carigrada nije lako, niti je material dobar, niti ima podrsku.
Sve drzave nastale nakon raspada imaju manje apetite, ne ugrozavaju nikoga ozbiljnog niti se guraju u prvu ligu. Tako da clanstvo u EU i turizam, eventualno napraviti koji dio da ugrade pametniji.
Praviti jacu drzavu izmedju Beca i Carigrada nije lako, niti je material dobar, niti ima podrsku.
Sve drzave nastale nakon raspada imaju manje apetite, ne ugrozavaju nikoga ozbiljnog niti se guraju u prvu ligu. Tako da clanstvo u EU i turizam, eventualno napraviti koji dio da ugrade pametniji.
- Didier
-
Tromblon
#2491 Re: Jugoslavija
Čuj u restorane nisu zalazili??? Odakle ti to. Svi kafići, picerije i restorani u centru puni jugosa bili. Jeftiniji restoran u centru Trsta bio od Šentade na primjer.sinuhe wrote: ↑27/08/2024 15:48Granicu je u Triestu 1978. prešlo preko 6 miliona Jugoslovena i vikendom bi u Triestu bilio do 100 hiljada Jugoslovena i jeste cvjetala maloprodaja. U hotele i restorane nisu zalazili.
Jugoslovensko-italijanski odnosi su velika priča i jedan od razloga zašto je Jugoslavija uopšte stvorena.
- escobar__
#2492 Re: Jugoslavija
Meni su Hrvatska i Bosna jedan prostor (nek shvata kako ko hoće , boli me kurac) iako razumijem i trenutne političke okolnosti i nemogućnost takve jedne opcije na duže staze.sehohari wrote: ↑27/08/2024 01:09 Imam jedno pitanje za starije ovdje
Da li vi još uvijek donekle smatrate Jugu zajedničkim prostorom? Ono, da li za vas u Sarajevu ili Jablanici Zagreb ili Sl. Brod predstavljaju nešto?
I kako mislite da je slučaj kod mlađih?
Meni koji sam rođen iza rata, ali odrastao vani, je danas nekako potpuno nezamislivo da su Koper ili Krapina dio neke moje države. Jednostavno, dok ne pređem Savu ni po čemu nemam osjećaj da sam došao u neko "matično područje". Razumijem jezik i sve, ali nije to to.
Iako i ja vidim sličnosti, i jedno vrijeme jesam imao taj osjećaj, su mi nekako iskustva govorila da je Bosna ipak dosta drugačije društvo od susjednih zemalja, i to nevezano za etniju.
Nekako bi mi sitiacija u kojoj npr. Goražde i Karlovac završe u istoj državi bila potpuno neprirodna, ili Goražde i Kikinda, da ne govorim o Skoplju npr.
Ovo ne mislim u smislu nekih političkih konotacija, već stvarno opisujem svoj osjećaj i pitam se kako je kod onih koji su ipak živjeli u vremenu kada je to sve bila jedna država.
Srbija, s druge strane, kao da ne postoji, nema toga šta bi me navelo da bilo kakvu opciju zajedničke države s njima smatram prihvatljivom. Neprijateljski prostor i to je to.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2493 Re: Jugoslavija
pa bliži smo srbiji i kompaKTIBilniji nego hrvatskoj
slicno se osjećam u obje zemlje
mrvicu bolje u hrvatskoj zbog dokumenata ali mogu u srbiji pokazati osobnu iskaznicu bez putovnice ionako oni misle da smo svi srbi
zbog politike propagande i svega djelomično srbiju smatram posebnijom ne nešto u negativnom smislu ali drugačijom
slicno se osjećam u obje zemlje
mrvicu bolje u hrvatskoj zbog dokumenata ali mogu u srbiji pokazati osobnu iskaznicu bez putovnice ionako oni misle da smo svi srbi
zbog politike propagande i svega djelomično srbiju smatram posebnijom ne nešto u negativnom smislu ali drugačijom
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2494 Re: Jugoslavija
apropo šuplje o trstu meni je taj grad sinonim za bonelija i Fušea lika koji je dokinuo francusku revoluciju i bio političar inspiracija za maksmagnusa...
fuše je svoje posljednje dane proveo u trstu gdje je i umro
fuše je svoje posljednje dane proveo u trstu gdje je i umro
- sinuhe
#2495 Re: Jugoslavija
6 miliona prelaza granice 1978. Neko je popio i kafu. Za jeftinom robom su Jugosloveni dolazili toliko da nije bilo izbora robe za stanovnike koji su morali onda ići van Triesta.
Italijanske izvore čitam. Piše jedna žena :ako vam nedostaje atmosfera tih godine otiđite kod Mirele. I stvarno spominju neku Mirelinu prodavnicu na hrvatskim i slovenskim stranicama.
- Comandini
#2496 Re: Jugoslavija
Trst je danas usnuo grad koji ceka revitalizaciju, s vjerovatno najksenofobnijim stanovnistvom u Italiji izuzev rupa tipa Foggie.
- istra_hr
#2497 Re: Jugoslavija
Trst je uvijek bio lučki grad. I tako je i danas.
Za vrijeme Austrougarske glavna sjeverna luka. Treći ili četvrti grad po veličini u AU. Beč, Budimpešta, Prag ili Trst (treci ili cetvrti).
Za vrijeme Yuge, pored Trsta jako dobro su "živjeli" od trgovine i Gorica, Monfalcone i još par manjih mjesta - koje su posjećivali lokalci da izbjegnu gužve.
- Domaci izdajnik
#2498 Re: Jugoslavija
Trst je u A-U bio poznat ko Beč na moru
najvažnija trgovačka luka carstva, dok je Molfankone bio brodogradilište.
I da, kako je nestalo Juge, Trst je baš ekonomski opao i izgubio svoj značaj. Navodno, veliki broj stanovništva se iseljava i opada broj stanovnika.
I da, kako je nestalo Juge, Trst je baš ekonomski opao i izgubio svoj značaj. Navodno, veliki broj stanovništva se iseljava i opada broj stanovnika.
-
swanfilter
#2499 Re: Jugoslavija
Jucer gledam mapu Europe i kada je koja drzava dozivjela svoj vrunac po AI.
Pa, tako su Slo i BiH na vrhuncu bile 1991 i 1992 godine.
Hrvatska 935 godine. A Srbija 1300 i neke ...
Pa, tako su Slo i BiH na vrhuncu bile 1991 i 1992 godine.
Hrvatska 935 godine. A Srbija 1300 i neke ...
-
HelaS
#2500 Re: Jugoslavija
U njegovo vrijeme bio je jedan od najboljih diplomata Svijeta, izuzetan... R.I.P.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... nchar.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... nchar.html