Mozda se ne razumemo.
Sengen je eufemizam za slobodan protok ljudi, kao da granica za tebe ne postoji.
Koja je to drzava izgubila zastavu, reprezentaciju ulaskom u EU?
Mozda se ne razumemo.
Ocito se ne razumijemo, kazem da je EU sa slobodnim protokom ljudi i robe optimum za ove prostore.
Golemo. A, kako se izgubi taj suverenitet i vlast? Sta se to konkretno izgubilo? Sta bi to neka drzava uradila, a ne moze od Njemacke?Lajavikrelac wrote: ↑27/08/2024 09:54Koja god država je ušla u Šengen i uvela euro izgubila je suverenitet i vlast.
Postaneš njemačka kolonija.
Pa sad...cijenim tvoje pisanje, vidim da si jedan od normalnih ljudi koji žive u HR i misle svojom glavom, ali...istra_hr wrote: ↑27/08/2024 08:33 Da, "susjedi" smo ili "komšije", gotovo istim jezikom pričamo (izuzev Slovenije i Makedonije)... i to je taj zajednicki prostor.
Ali, mislim da je ovako bolje.
Svak ima svoj novčanik u svom džepu - dužan sam za svoje dugove, a ne i tuđe.
U sportu svak navija za svoju repku- i nema više onog "republičkog ključa"
Svako napreduje ili nazaduje isključivo svojom zaslugom.
Nisam ni extremist ni nacionalist, ali NE mogu više ni zamislit da npr. u nogometu dijelim reprezentaciju s ostalima.
NE mogu zamislit da mi u istoj državi živi i pametuje neki Vučić i slični primitivci.
Imamo i u HR još uvijek dosta svojih primitivaca...
Mislim da su Bosanci najviše vezani za Jugoslaviju, najiskrenije su je voljeli, mozda zato sto su najviše krvi za nju dali. Najviše i vole i poštuju susjede/komšije. Na stranu sad jer je veliki dio nacionalno vezan za matice.sehohari wrote: ↑27/08/2024 01:09 Imam jedno pitanje za starije ovdje
Da li vi još uvijek donekle smatrate Jugu zajedničkim prostorom? Ono, da li za vas u Sarajevu ili Jablanici Zagreb ili Sl. Brod predstavljaju nešto?
I kako mislite da je slučaj kod mlađih?
Meni koji sam rođen iza rata, ali odrastao vani, je danas nekako potpuno nezamislivo da su Koper ili Krapina dio neke moje države. Jednostavno, dok ne pređem Savu ni po čemu nemam osjećaj da sam došao u neko "matično područje". Razumijem jezik i sve, ali nije to to.
Iako i ja vidim sličnosti, i jedno vrijeme jesam imao taj osjećaj, su mi nekako iskustva govorila da je Bosna ipak dosta drugačije društvo od susjednih zemalja, i to nevezano za etniju.
Nekako bi mi sitiacija u kojoj npr. Goražde i Karlovac završe u istoj državi bila potpuno neprirodna, ili Goražde i Kikinda, da ne govorim o Skoplju npr.
Ovo ne mislim u smislu nekih političkih konotacija, već stvarno opisujem svoj osjećaj i pitam se kako je kod onih koji su ipak živjeli u vremenu kada je to sve bila jedna država.
Pogledajte dokumentarac, ako ga niste imali priliku gledati. Odličan je. Govori o tome kako je tršćanska ekonomija je živjela od Jugoslavena. Ali su isto tako imali poprilično rasistički odnos prema nama...sinuhe wrote: ↑08/08/2024 07:30Trieste je veliki univerzitetski grad. Sigurno su se bavili Jugoslavijom decenijama. Kako je njima bilo gledati jugoslovenske svercere nakon sto su 1945. svjedocili i provali slavena.
Istra, danas EU nema alternativu, a Hrvatska je zaista profitirala ulaskom u istu. Ono sta se jeste desilo sa Hrvatskom, kao i sa vecinom nebitnih drzava je to da je izgubila samoodrzivost. Sto hocu reci nema vise industrije niti poljoprivrede, a to automatski znaci da nestaje znanje, a dugorocno to znaci da postajes vazal velikih sila sa zdravom ekonomijom.istra_hr wrote: ↑27/08/2024 11:45 Jugoslavija... naročito na ovom forumu: nikad završena priča / nepresušna tema
Jugoslavije više nema, mnogi to (još uvijek) ne shvaćaju.
A, u vezi EU, gdje smo mi HR sada - niko nas nije tjerao da uđemo. Sami smo to htjeli.
I mislim tj. tvrdim, puno više dobrog nam je donijela i donosi - nego negativnog.
I financijski i kao uređenje države, iako presporo to ide.
I kao Hrvat, uvijek ću pošteno, realno, objektivno koliko mogu, imat svoje mišljenje, a to je:
Mi moramo imati nekog "gazdu", jer sami ne znamo vodit državu.
Danas je to EU i mislim da je OK
Znaci, drzava kada udje u EU postaje podstanar? Golemo.Lajavikrelac wrote: ↑27/08/2024 10:21 Recimo kao da stanuješ kao podstanar. Za sve bitnije stvari moraš pitati vlasnika stana.
Pa jeste Srbija najvise preselila firmi. I nisu samo firme isle u Bosnu, neke firme koje nisu iz namjenske su isle u druge zemlje.dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2024 11:58 Srbi vole reci da je SFRJ unistila industriju Srbije, zbog onog manje ili vise poznatog seljenja vojne industrije iz Srbije u brdovitu Bosnu.

Ma svi su nekada vise davali, a nekada vise uzimali. Zavisi u cemu i kada. Pa to i jeste smisao savezne drzave.dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2024 12:08 Ne vole reci koliko su profitirali posebno Beograd kao glavni grad, napravili su metropolu zahvaljujuci statusu, Novi Beograd arhitektonsko cudo bez obzira na ruznocu, na mocvari su napravili grad. Pa sve one pare za "nerazvijene krajeve" koje su mahom isle na Kosovo i u Srbiju. Pa novac od turizma, zbog cega su se Hrvati pobunili sedamdesetih, ogromnu vecinu deviza zaradjivala je hrvatska obala a 90% je islo u "zajednicku kasu" u Beograd. I gradile su se autoceste od i ka Beogradu, ne prema jadranskoj obali od koje su se muzle devize. I tako dalje.
Bio prije 10ak godina. Ista stvar. Grad luka. Zivi svoj zivot, nije propao.
Više je BH građevinska industrija donosila deviza u zajedničku kasu nego turizam u HRdječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2024 12:08 Ne vole reci koliko su profitirali posebno Beograd kao glavni grad, napravili su metropolu zahvaljujuci statusu, Novi Beograd arhitektonsko cudo bez obzira na ruznocu, na mocvari su napravili grad. Pa sve one pare za "nerazvijene krajeve" koje su mahom isle na Kosovo i u Srbiju. Pa novac od turizma, zbog cega su se Hrvati pobunili sedamdesetih, ogromnu vecinu deviza zaradjivala je hrvatska obala a 90% je islo u "zajednicku kasu" u Beograd. I gradile su se autoceste od i ka Beogradu, ne prema jadranskoj obali od koje su se muzle devize. I tako dalje.
E vidiš to ti je velika greška. Što je rekao Eugen Kvaternik za Hrvate "Veći su nam žuljevi od klečanja, nego od rada."