Jugoslavija

Post Reply
Haris.ba

#2451 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

madner wrote: 27/08/2024 09:18 Ma jok, EU bez Sengena. Imas sve prednosti zajednicke drzave ali ostane ti zastava, reprezentacija itd...

Mozda nije jasno, mislim da si u Sengenu.
Mozda se ne razumemo.

Sengen je eufemizam za slobodan protok ljudi, kao da granica za tebe ne postoji.

Koja je to drzava izgubila zastavu, reprezentaciju ulaskom u EU?
madner

#2452 Re: Jugoslavija

Post by madner »

Haris.ba wrote: 27/08/2024 09:24
madner wrote: 27/08/2024 09:18 Ma jok, EU bez Sengena. Imas sve prednosti zajednicke drzave ali ostane ti zastava, reprezentacija itd...

Mozda nije jasno, mislim da si u Sengenu.
Mozda se ne razumemo.

Sengen je eufemizam za slobodan protok ljudi, kao da granica za tebe ne postoji.

Koja je to drzava izgubila zastavu, reprezentaciju ulaskom u EU?
Ocito se ne razumijemo, kazem da je EU sa slobodnim protokom ljudi i robe optimum za ove prostore.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2453 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Haris.ba wrote: 27/08/2024 09:24 Koja je to drzava izgubila zastavu, reprezentaciju ulaskom u EU?
Koja god država je ušla u Šengen i uvela euro izgubila je suverenitet i vlast.

Postaneš njemačka kolonija.

Doduše, ima i masa dobrih stvari u tom svemu, nije to toliko ni loše da se razumijemo ;-)
Haris.ba

#2454 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

Lajavikrelac wrote: 27/08/2024 09:54
Haris.ba wrote: 27/08/2024 09:24 Koja je to drzava izgubila zastavu, reprezentaciju ulaskom u EU?
Koja god država je ušla u Šengen i uvela euro izgubila je suverenitet i vlast.

Postaneš njemačka kolonija.
Golemo. A, kako se izgubi taj suverenitet i vlast? Sta se to konkretno izgubilo? Sta bi to neka drzava uradila, a ne moze od Njemacke?
Domaci izdajnik

#2455 Re: Jugoslavija

Recimo kao da stanuješ kao podstanar. Za sve bitnije stvari moraš pitati vlasnika stana.
madner

#2456 Re: Jugoslavija

Post by madner »

Svaka federacija ili konfederacija jeste prenos vlastitog suvereniteta na neki veci nivo. Bio to EU ili Jugoslavija, samo je pitanje sta se prenosi. EU je sto se tice nadleznosti dosta blizu Jugoslaviji u nekim stvarima jos kasni, ali postoje planovi i za taj dio.
Domaci izdajnik

#2457 Re: Jugoslavija

istra_hr wrote: 27/08/2024 08:33 Da, "susjedi" smo ili "komšije", gotovo istim jezikom pričamo (izuzev Slovenije i Makedonije)... i to je taj zajednicki prostor.
Ali, mislim da je ovako bolje.
Svak ima svoj novčanik u svom džepu - dužan sam za svoje dugove, a ne i tuđe.
U sportu svak navija za svoju repku- i nema više onog "republičkog ključa"

Svako napreduje ili nazaduje isključivo svojom zaslugom.
Nisam ni extremist ni nacionalist, ali NE mogu više ni zamislit da npr. u nogometu dijelim reprezentaciju s ostalima.
NE mogu zamislit da mi u istoj državi živi i pametuje neki Vučić i slični primitivci.

Imamo i u HR još uvijek dosta svojih primitivaca...
Pa sad...cijenim tvoje pisanje, vidim da si jedan od normalnih ljudi koji žive u HR i misle svojom glavom, ali...

Za tebe smo susjedi i komšije (što je sasvim normalno po meni) ali za većinu tvojih sugrađana smo postali naprasno treći svijet. To smo vidjeli za vrijeme pandemije otvoreno i javno. Dok politikom EU i šengena šiljite qratz na građanima BIH sa kojima uglavnom nemate problema, sa druge strane Slovencima ne smijete ni pisnuti kada vas handre oko teritorija i političkih pitanja. Na granici (BIH-HR) gledam kako Švabo natovaren da je legao zadnji kraj ulazi u HR bez puno pitanja, BIH građane izvrćete ne bi li slučajno unijeli više od dvije kutije cigareta :roll: Švabu drot ne smije ni pitati šta je to natovario u gepek :oops:

Dugovi su vam daleko veći nego za vrijeme SFRJ, vaši vlastiti, ali daleko veći i još rastu...

Država vam je takođe centralizovana, sada se ne pita Beograd, ali se za sve pita Zagreb. Za bitnije stvari se po mišljenje ide u Brisel. Za poljoprivredu ti kvotu postavlja Poljak, vojsku ti ustrojava Litvanac, a Slovak reformiše monetarni sektor (karikiram naravno, ne mislim doslovno)

Od zemlje koje je imala razvijenu brodogradnju i mašinsku industriju, pretvorili ste se u zemlju konobara, soobarica i rentijera apartmana :roll: Jedna Slavonija koje je hranila pola Evrope i uvozila sezonsku radnu snagu sada izgleda većinom kao zona u Černobilu...svaka druga kuća zarasla u krov, kad padne mrak sablasno sve izgleda osim možda Osijeka :sad:

Reprezentacija i sport su takođe centralizovani i zna se ko tu vedri i oblači, a kao i u Srbiji pola fudbalera i košarkaša u klubovima su stranci...

Za napredovanje i nazadovanje u svim sferama je bitna članska knjižica vladajuće stranke i bliskost sa istima. Nije SKJ ali zato jest HDZ.

Za primitivce se slažem u potpunosti, svi ih imamo na izvoz...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2458 Re: Jugoslavija

Post by sime_cipol »

sehohari wrote: 27/08/2024 01:09 Imam jedno pitanje za starije ovdje

Da li vi još uvijek donekle smatrate Jugu zajedničkim prostorom? Ono, da li za vas u Sarajevu ili Jablanici Zagreb ili Sl. Brod predstavljaju nešto?
I kako mislite da je slučaj kod mlađih?

Meni koji sam rođen iza rata, ali odrastao vani, je danas nekako potpuno nezamislivo da su Koper ili Krapina dio neke moje države. Jednostavno, dok ne pređem Savu ni po čemu nemam osjećaj da sam došao u neko "matično područje". Razumijem jezik i sve, ali nije to to.

Iako i ja vidim sličnosti, i jedno vrijeme jesam imao taj osjećaj, su mi nekako iskustva govorila da je Bosna ipak dosta drugačije društvo od susjednih zemalja, i to nevezano za etniju.

Nekako bi mi sitiacija u kojoj npr. Goražde i Karlovac završe u istoj državi bila potpuno neprirodna, ili Goražde i Kikinda, da ne govorim o Skoplju npr.

Ovo ne mislim u smislu nekih političkih konotacija, već stvarno opisujem svoj osjećaj i pitam se kako je kod onih koji su ipak živjeli u vremenu kada je to sve bila jedna država.
Mislim da su Bosanci najviše vezani za Jugoslaviju, najiskrenije su je voljeli, mozda zato sto su najviše krvi za nju dali. Najviše i vole i poštuju susjede/komšije. Na stranu sad jer je veliki dio nacionalno vezan za matice.
Ja za sebe mogu reci, crnogorci su mi simpatični, kao i makedonci. Slovenci su i onda bili kao stranci, Hrvatska mi je najdraža, mozda zato sto smo stalno tamo isli na more, a i supruga je rodom iz Pule. Za Srbiju sam totalno ravnodušan, svejedno mi je. Nemam ni zelju tamo ici.
Domaci izdajnik

#2459 Re: Jugoslavija

Meni je bilo zanimljivo prije par dana čitati neki blog sa ispovjestima starijih žena koje su trpile teror pijanih muževa, prisilne brakove, zatucane svekre i svekrve i slično, preko 90% tih ispovjesti je - iz Srbije :)

Znači radi se mahom o 70-tim godinama prošlog vijeka :-?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2460 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Strajk titogradskih medicnara

www.facebook.com/share/v/zpL8LWGDcZsFik ... tid=EaoxJs

Dnevnik 1989
istra_hr

#2461 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Jugoslavija... naročito na ovom forumu: nikad završena priča / nepresušna tema

Jugoslavije više nema, mnogi to (još uvijek) ne shvaćaju.
A, u vezi EU, gdje smo mi HR sada - niko nas nije tjerao da uđemo. Sami smo to htjeli.
I mislim tj. tvrdim, puno više dobrog nam je donijela i donosi - nego negativnog.
I financijski i kao uređenje države, iako presporo to ide.

I kao Hrvat, uvijek ću pošteno, realno, objektivno koliko mogu, imat svoje mišljenje, a to je:
Mi moramo imati nekog "gazdu", jer sami ne znamo vodit državu.
Danas je to EU i mislim da je OK
dječak sa šibicama

#2462 Re: Jugoslavija

Post by dječak sa šibicama »

Etnomazohizam, kao eto mi ne znamo voditi drzavu pa neka je vode pametniji. Pametniji vodili SFRJ i doveli je do krvoprolica, ovi sto vode EU vode je u katastrofu neslucenih razmjera sto se vidi iz dana u dan. Mediji mogu sakrivati istinu, internet ne moze.

Jugoslavija uvijek draga, kad se usporedi sa ovim sljamom poslije raspada iste, ali da cu plakati za njom necu. Nema je vise i to je to.
piupiu

#2463 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

sinuhe wrote: 08/08/2024 07:30
broj dva wrote: 07/08/2024 22:03
sinuhe wrote: 07/08/2024 08:49 Tršćanski intelektualac o Jugoslaviji 1987: Nije uopšte komunistička zemlja. Zemlja korupcije, nepotizma gdje svako mrzi svakoga. :D

Dobar taj intelelktualac, bez tragova razisma i bez ljutnje sto su njegovi fasiticki sunarodnjaci izgubili rat.
Trieste je veliki univerzitetski grad. Sigurno su se bavili Jugoslavijom decenijama. Kako je njima bilo gledati jugoslovenske svercere nakon sto su 1945. svjedocili i provali slavena.
Pogledajte dokumentarac, ako ga niste imali priliku gledati. Odličan je. Govori o tome kako je tršćanska ekonomija je živjela od Jugoslavena. Ali su isto tako imali poprilično rasistički odnos prema nama...

madner

#2464 Re: Jugoslavija

Post by madner »

Najveci problem Jugoslavije i jeste bio sto je Srbija razvojom bila iza HR i Slovenije.

Kada Svabo pametuje, covjek pogleda gdje su i sta su, kaze ovo vjerovatno ima smisla treba slusati ljude.

Sto se tice osjecaja prema bivsoj drzavi, Hrvatska i Srbija moraju voditi kampanju protiv pozitivnog misljenja jer je to najvece dostignuce nezavisnosti.
dr_Evil

#2465 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

istra_hr wrote: 27/08/2024 11:45 Jugoslavija... naročito na ovom forumu: nikad završena priča / nepresušna tema

Jugoslavije više nema, mnogi to (još uvijek) ne shvaćaju.
A, u vezi EU, gdje smo mi HR sada - niko nas nije tjerao da uđemo. Sami smo to htjeli.
I mislim tj. tvrdim, puno više dobrog nam je donijela i donosi - nego negativnog.
I financijski i kao uređenje države, iako presporo to ide.

I kao Hrvat, uvijek ću pošteno, realno, objektivno koliko mogu, imat svoje mišljenje, a to je:
Istra, danas EU nema alternativu, a Hrvatska je zaista profitirala ulaskom u istu. Ono sta se jeste desilo sa Hrvatskom, kao i sa vecinom nebitnih drzava je to da je izgubila samoodrzivost. Sto hocu reci nema vise industrije niti poljoprivrede, a to automatski znaci da nestaje znanje, a dugorocno to znaci da postajes vazal velikih sila sa zdravom ekonomijom.

Ali ide dok ide. BiH je izgubila sve sta i Hrvatska, a jos nema pristup EU ekonomiji. Dakle BiH i Srbija nisu ni vazali, nego kolonije.
Haris.ba

#2466 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

Lajavikrelac wrote: 27/08/2024 10:21 Recimo kao da stanuješ kao podstanar. Za sve bitnije stvari moraš pitati vlasnika stana.
Znaci, drzava kada udje u EU postaje podstanar? Golemo.

Ja sam mislio da postane suvlasnik, pa ucestvuje u odlukama sa ostalima.

Neko spomenu poljoprivredu. Mozes imati kakvu hoces poljoprivredu. Samo, nema onda na trziste EU kako tj se cefne. Sve je ti jeni, ja tebi. Tako i funkcionise zivot. Na kraju, imamo primjer Velike Britanije. Izasli iz EU, hoce na trziste EU, moraju prepisati sva pravila. Na kraju isto, a ne mogu vise nista odlucivati.
Last edited by Haris.ba on 27/08/2024 12:00, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#2467 Re: Jugoslavija

Srbi vole reci da je SFRJ unistila industriju Srbije, zbog onog manje ili vise poznatog seljenja vojne industrije iz Srbije u brdovitu Bosnu.

Oni ce reci da je to radjeno "da se Srbija osakati", a ne zbog SSSR opasnosti i relativne sigurnosti bosanskih planina.

Svi nekako nabacuju da ih je SFRJ unistila, a zapravo su svi prosperirali u njoj, ne nuzno zbog nje. 20 vijek je bio vijek razvitka, a yu prostori su od zaostalih ratarskih i stocarskih krajeva izrazli u relativnu industrijsku silu. Mozda bi se to dogodilo i bez SFRJ, zato kazem ne nuzno zbog nje, a mozda i ne bi.
A mozda bi duplo bolje prosli, da nije bilo gradjanskog rata etno plemena i da su se ovi prostori pokrili po glavi i cekali da WWII protutnji, pa nakon rata nesto ko Austrija. Zapadni svijet, demokracija, kapitalizam. Iako, sumnjam, mi bi vjerovatno samo 40 godina ranije potonuli u feudalizam.
Haris.ba

#2468 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 27/08/2024 11:58 Srbi vole reci da je SFRJ unistila industriju Srbije, zbog onog manje ili vise poznatog seljenja vojne industrije iz Srbije u brdovitu Bosnu.
Pa jeste Srbija najvise preselila firmi. I nisu samo firme isle u Bosnu, neke firme koje nisu iz namjenske su isle u druge zemlje.

Ali, nije valjda im citava industrija bila vojna?

Na kraju, evo nema vise Juge, nema vise ni Kosova da toliko preusmjeravaju investicije radi nerazvijenosti. Nesta im bas i ne ide industralizacija.
dječak sa šibicama

#2469 Re: Jugoslavija

Ne vole reci koliko su profitirali posebno Beograd kao glavni grad, napravili su metropolu zahvaljujuci statusu, Novi Beograd arhitektonsko cudo bez obzira na ruznocu, na mocvari su napravili grad. Pa sve one pare za "nerazvijene krajeve" koje su mahom isle na Kosovo i u Srbiju. Pa novac od turizma, zbog cega su se Hrvati pobunili sedamdesetih, ogromnu vecinu deviza zaradjivala je hrvatska obala a 90% je islo u "zajednicku kasu" u Beograd. I gradile su se autoceste od i ka Beogradu, ne prema jadranskoj obali od koje su se muzle devize. I tako dalje.
istra_hr

#2470 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

piupiu wrote: 27/08/2024 11:52
Pogledajte dokumentarac, ako ga niste imali priliku gledati. Odličan je. Govori o tome kako je tršćanska ekonomija je živjela od Jugoslavena. Ali su isto tako imali poprilično rasistički odnos prema nama...
:-D ... a, u vezi Trsta
Prije par dana bio tamo ... pogled iz caffea s jutarnje kave na "Ponte Rosso".
Pusto, gotovo nikoga... 8-)
Image
Haris.ba

#2471 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 27/08/2024 12:08 Ne vole reci koliko su profitirali posebno Beograd kao glavni grad, napravili su metropolu zahvaljujuci statusu, Novi Beograd arhitektonsko cudo bez obzira na ruznocu, na mocvari su napravili grad. Pa sve one pare za "nerazvijene krajeve" koje su mahom isle na Kosovo i u Srbiju. Pa novac od turizma, zbog cega su se Hrvati pobunili sedamdesetih, ogromnu vecinu deviza zaradjivala je hrvatska obala a 90% je islo u "zajednicku kasu" u Beograd. I gradile su se autoceste od i ka Beogradu, ne prema jadranskoj obali od koje su se muzle devize. I tako dalje.
Ma svi su nekada vise davali, a nekada vise uzimali. Zavisi u cemu i kada. Pa to i jeste smisao savezne drzave.
Sustina je ko i kod EU da je postojalo jedinstveno trziste i da su svi od toga hajrovali. Neko manje, neko vise. O tome se da raspravljati, i o razlozima.
istra_hr wrote: 27/08/2024 12:12

:-D ... a, u vezi Trsta
Prije par dana bio tamo ... pogled iz caffea s jutarnje kave na "Ponte Rosso".
Pusto, gotovo nikoga... 8-)
Bio prije 10ak godina. Ista stvar. Grad luka. Zivi svoj zivot, nije propao.
Slicna prica ko pijaca Arizona u Bosni.
dječak sa šibicama

#2472 Re: Jugoslavija

Uglavnom su postranzicijske drzavice unistile sve pozitivno cega je bilo makar u industriji, cast izuzecima, opljackano i devastirano a onda izgradjeno feudalno drustvo gdje se domace budale dive hotelima i velebnim objektima koje grade posljeratni kriminalci i "tajkuni".

Iako, i ta SFRJ industrija je prelako propala za nekoga ko se smatrao stabilnim, uglavnom zbog sistema uredjenja i poslovanja.
Domaci izdajnik

#2473 Re: Jugoslavija

dječak sa šibicama wrote: 27/08/2024 12:08 Ne vole reci koliko su profitirali posebno Beograd kao glavni grad, napravili su metropolu zahvaljujuci statusu, Novi Beograd arhitektonsko cudo bez obzira na ruznocu, na mocvari su napravili grad. Pa sve one pare za "nerazvijene krajeve" koje su mahom isle na Kosovo i u Srbiju. Pa novac od turizma, zbog cega su se Hrvati pobunili sedamdesetih, ogromnu vecinu deviza zaradjivala je hrvatska obala a 90% je islo u "zajednicku kasu" u Beograd. I gradile su se autoceste od i ka Beogradu, ne prema jadranskoj obali od koje su se muzle devize. I tako dalje.
Više je BH građevinska industrija donosila deviza u zajedničku kasu nego turizam u HR ;-) A što se tiče auto cesta trase preko Velebita, tunel Učka i Jadranska magistrala su izgrađene u SFRJ. Željeznička mreža je odlično povezivala Istru i Kvarner sa ostatkom države.
Domaci izdajnik

#2474 Re: Jugoslavija

istra_hr wrote: 27/08/2024 11:45 I kao Hrvat, uvijek ću pošteno, realno, objektivno koliko mogu, imat svoje mišljenje, a to je:
E vidiš to ti je velika greška. Što je rekao Eugen Kvaternik za Hrvate "Veći su nam žuljevi od klečanja, nego od rada."
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2475 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 1%98%D0%B5

sjećate li se zajma za srbiju i upada u monetarnu politiku juge
nisam ekonomista ali sjebali su 10% dinara za jedan vikend
slovenija popizdila kad su vidjeli u ponedjeljak
Post Reply