Dobrooo se naspavaj.daario naharis wrote: ↑22/08/2024 18:55 Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
I valjda neces biti sam, drustvo znaci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Dobrooo se naspavaj.daario naharis wrote: ↑22/08/2024 18:55 Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
Kuda ides pa ti onda mogu vise recidaario naharis wrote: ↑22/08/2024 18:55 Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
Kuda planiras ići? Odradio sam taj put makar 20 puta, ako te bilo šta zanima pitajdaario naharis wrote: ↑22/08/2024 21:58 Hvala na ohrabrujucim rijecima.
Hocu da idem za Bukurest. Mislim prepoloviti put pa cemo vidjeti. Jos se razmisljam...
Nemam pojma iskreno, mape nude tri puta u sat razlike sve. Najblize je preko Visegrada. Imas li prijedlog gdje da presjecem put na pola?MMM1977 wrote: ↑22/08/2024 22:03Kuda planiras ići? Odradio sam taj put makar 20 puta, ako te bilo šta zanima pitajdaario naharis wrote: ↑22/08/2024 21:58 Hvala na ohrabrujucim rijecima.
Hocu da idem za Bukurest. Mislim prepoloviti put pa cemo vidjeti. Jos se razmisljam...
Preko Višegrada jeste najkraće ali put je stvarno težak. Ako nije gužva na granici Hrvatske i Srbije najlakši put je na Svilaj, Beograd, Đerdap, Craiova, Bukurest. Prespavati negdje na izlazu iz Srbije pored Dunava, ima prelijepih mjesta.daario naharis wrote: ↑22/08/2024 22:05Nemam pojma iskreno, mape nude tri puta u sat razlike sve. Najblize je preko Visegrada. Imas li prijedlog gdje da presjecem put na pola?MMM1977 wrote: ↑22/08/2024 22:03Kuda planiras ići? Odradio sam taj put makar 20 puta, ako te bilo šta zanima pitajdaario naharis wrote: ↑22/08/2024 21:58 Hvala na ohrabrujucim rijecima.
Radovi, gužva, ludi vozači... Nije baš za početnike realnomk ultra wrote: ↑22/08/2024 22:19 Ako mene pitas ja bih u komadu![]()
Samo je meni taj dio oko Vardista ostao u sjecanju kao rupicast
Sve je magistrala kao kod nas pa se rastegne
Ako ces na BG
Najbrza varijanta - SA - Kladanj - Sekovici - Caparde - Karakaj - nasom stranom na Sepak - Loznica - ŠABAC i tu ulazis na AC i laganini
Samo šekovići caparde je krivudav put, ostalo je sve bomba
Loznica - Šabac, ko kroz hadzice kad je pijaca
Prvo daj nekome ko ima iskustva da ti provoza auto, mozda i nije do tebe nego do auta, a onda samo vjezba. Stariji si, ne ide to bas kao sa 18, jer sad pored one glave dole imas konacno i glavu gore. Ako vidis da ne ide onda nabavi sebi automatika i rijesi se svih tih problema. Ali bit ce to ok, niko se nije naucen rodiogradskadjeca wrote: ↑07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio. Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
Da li ipak trebam svaki dan da vozim radi vjezbe ?
Pa reci sebi kada kreces na ravnom,gradskadjeca wrote: ↑07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio. Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
Kakvo ba povlačenje ručne, prevaziđeno, automatika…kabal1337 wrote: ↑07/09/2025 15:54Pa reci sebi kada kreces na ravnom,gradskadjeca wrote: ↑07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio. Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
nogu na gas pritisnes malo gas, i onda pustaj kvacilo.
Kada nisi siguran za brzinu, prva druga nemoj paniciti. Pritisni kvacilo i smiri auto. Ako se nisi zaustavio do kraja vozis 10 km/h mozes polahko pustiti kvacilo i nastaviti voznju u drugoj brzini. Nije kao da ovo ne mozes probati na parkingu.
Na brdu imas rucnu, kada parkiras na nekoj manjoj uzbrdici ili bobas cm, mm po ravnom. Lagano jedna noga preko kocnice, druga kvacilo i doziraj.
Iskreno da ti kazem, kada sam ovo auto uzimao, dobar prijatelj mi je pozelio srecu na slijedeci nacin, neka je sa srecom i da ti slijedeci bude automatik. Mislim da cu sjesti ovih dana i dobro razmisliti o tome. Kcerka mi takodjer polaze za 6 mjeseci, ne zelim da prolazi kroz sta i ja, ako ne mora. Imam strpljenja, ali me sve vise nervira, pogotovo sto ne smijem otici negdje malo vise u brdo i to, a volim da idem po planinama.dr_Evil wrote: ↑07/09/2025 15:20Prvo daj nekome ko ima iskustva da ti provoza auto, mozda i nije do tebe nego do auta, a onda samo vjezba. Stariji si, ne ide to bas kao sa 18, jer sad pored one glave dole imas konacno i glavu gore. Ako vidis da ne ide onda nabavi sebi automatika i rijesi se svih tih problema. Ali bit ce to ok, niko se nije naucen rodiogradskadjeca wrote: ↑07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio. Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
S vremenom ces nauciti da slusas motor i po zvuku osjetis kad treba malo vise pricuvati kvacilo i dodati gas, ili popustit. Ali danas imamo sva auta u automatik verziji, ne vjerujem da bih se mucio uciti manuelca.