Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
casanova123

#1 Savjeti vozacima pocetnicima

Post by casanova123 »

Naslov sve govori. Dakle, dajte savjete nekome kao sto sam ja ko je tek polozio i tek treba da upozna cari voznje i samog auta.

Evo vidim da je velika razlika kod pocetnika izmedju voznje dizelasa i benzinca.. ucio sam i polagao na dizelasu, a kuci imamo jednog dizelasa(njega sam vozio i nemam nikakvih problema osim sto sam mozda prvih desetak kilometara malo opipavao kvacilo ali mislim da je to normalno jer sam prvi put sjeo u auto), a imam i benzinca kojeg do sada nisam nikada vozio a bas planiram ovih dana da malo i to isprobam i da se provozam, pa bih volio da znam na sta da se pripremim haha

I hajde objasnite malo pojam servo volan.. kaze mi stari da ce mi dati sad preko vikenda da vozim caddyija od firme pa da vidim sta je voziti bez servoa tako da mogu da razvozim robu u ponedjeljak haha :D
Mlad i Nevin

#2 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Servo ti omogućava da lakše motaš volan, bez njega ćeš dobro nabildati mišiće ;D

Kod benzinca treba mnogo manje gasa pri kretanju za razliku od dizela. Vozi i jedno i drugo, nema tu ništa revolucionarno da se kaže. Samo pamet u glavu i polako. Najvažnije je da voziš i voziš, bez prakse nema ništa.
Averus

#3 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Averus »

Moji savjeti:

1. Čuvaj se mostova! Na njima se najlakše prokliže, bilo da je snijeg, led ili ljetno sunčano vrijeme!

2. Kada te papak pretiče, a nije mu dovoljno jako auto da to učini - zakoči! Ako ne zakočiš, on će pokušavati dok te ne odgura u jarak u pokušaju da izbjegne sudar sa kolonom iz suprotnog pravca :x

3. Uvijek koristi sve retrovizore. Uvijek ih dobro podesi i znaj za šta ti koji služi!

4. Nikad nemoj uzimati zdravo za gotovo uključene/isključene žmigavce druigh jer prečesto se dešava da te to prevari, pa kloc koji je najavio da skreće desno, ustvari drmne pravo u tebe.

5. Drži rastojanje! Ne govore ljudi džaba. Pogotovo u BiH gdje se i policiji i vlasnicima auta j*ebe da li im radi štop-svjetlo ili ne.
nula37

#4 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nula37 »

Polozila sam prije 3 godine ...
imam citroen prular (1.4 HDI dizelas) i punto mk2 (1.2 benzinac)
prular je moj a sekin je puntic... i iskreno puno je bolji punto (benzinac) jer je nekako meni bar lakse voziti benzinca... kod benzinaca je razlika u kvacilu i u dodavanju gasa...
benzinac je malo onako drugaciji voli on crknut na startu ako npr na semaforu si i ako nisi dao dovoljno gasa...
benzinac je bolji kad je hladno od dizelasa jer bolje grije i ne mrzne...

dizelaša je kazu (mada meni to sad vec svejedno) puno lakse voziti i naci vagu na kvacilu..
ja sam zensko i vise volim benzince :dance: :dance: :dance:

sto se tice serva jebemu gdje vam je snaga kako su gooodinama zene vozile auta bez serva i nista im nije bilo a sad vecem u danasnje vrijeme ne mogu ni muskarci bez serva...
servo volani imaju motoric koji pomaze motanje volana... obicni volan to nema pa moras sve svojom snagom....
imala sam priliku sjesti i za auto sa obicnim volanom u voznji se ne osjeti samo se osjeti kod skretanja da je teze i kod parkiranja....prvih 10 metara je onako malo cudno i drugacije... ali nista strasno navikne se :skoljka:
ve u svemu polako smireno i nista se ne brini...
i uvijek bez opterecenja opusten sjedaj za volan :)
Last edited by nula37 on 18/07/2012 12:12, edited 1 time in total.
sarayewo

#5 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sarayewo »

Odlicni savjeti od @Nenjia.

Ja bih jos dodao:

Nauci i koristi kocenje motorom, pogotovo na nizbrdicama - kocnice ce duzi trajati, sigurnije je (pogotovo zimi) i jako dobra stvar za nase podneblje. Takodje ga koristi kad usporavas npr. za semafore i to - ja sam godinama auto dovodio skoro do zaustavljanja samo motorom i onda stajao na semaforu.

Nemoj da ti bude mrsko vezati pojas - kod nas je to cesto predmet sprdanja, ali slucajeva gdje sitni udesi ljude ostave u kolicima jer nisu bili vezani ima koliko hoces.

Dok ne naviknes na zvuk motora i ne pocnes voziti po osjecaju, pazi na broj obrtaja (ako imas obrtomjer u autu). Pogotovo po ravnom, gledaj da ga drzis oko 2000, cak i ispod - ekonomicnije je a i manje opterecenje za motor.

Za kraj, moj stari vazda kaze: "ne bojim se ja sebe, nego svih drugih u saobracaju." Svoj nacin voznje i mogucnosti ces brzo nauciti, al nikad ne znas ko ti dolazi u susret ili vozi u traci pored tebe. Zato uvijek cetvore oci i koristi retrovizore kako @Nenjia rece.
drndalo

#6 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

Osnovno sto sam naucio je, da ako u vidokrugu osim sebe imas jos 8 auta, moras misliti za svu tu osmoricu oko sebe, da ne bi bilo kuku lele...

Jos nesto, dok ne "ovjeris" auto, barem malom ogrebotinom nisi nista naucio, mislices sve do tada da si Alonso... I ja sam mislio... Prvi razbijeni zmigavac me je naucio da nisam nepogresiv, a nije bio narocito skup, ali od dzeparca je falilo...
hostapler

#7 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by hostapler »

Moj savjet: "Znam kakva budala ide odavde,ali ne znam kakva ide iz drugog pravca". :thumbup:
Averus

#8 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Averus »

@sarayewo: hvala vecina iz licnog iskustva :D a i tvoji savjeti su :thumbup:

Fakat, pojas obavezan! Meni je 4 puta spasio život, nisu ga ljudi džaba napravili i izmislili.
Ja sam se od prvog dana naučio na MPSR pravilo: Motor, Pojas, Svjetla, Radio.

Palio sam svjetla i prije nego je to po zakonu bilo obavezno :)

Dalje savjeti:

1. Molim vas, ali PREKLINJEM, nemojte voziti sa upaljenim jakim svjetlima. Vec ih je previse po ulicama koji zasljepljuju sve ostale vozace, pa eto potrudite se da prosirite ovo jer je užasno voziti noću, kad kiša padne, a iz suprotnog pravca fra'er ide sa G2 i upalio allahov Nur! Ja najčešće skoro skroz stanem dok takav prođe, jer od svjetla ne vidm da li ispred mene na cesti ima kakva vjeverica, dijete ili ništa.

2. Kad god imate priliku, pregledajte da li vam sva signalizacija radi. Dakle žmigavci, štop svjetla, farovi - SVE. Niste ni svjesni kolika je opasnost na cesti ukoliko vam nešto od toga ne radi.
Ja npr. to provjeravam kad se parkiram ispred zgrade. Fino u rikverc naiđem blizu zida ili drugog auta i lagano pritišćem jedno po jedno - kočnicu, ubacim u rikverc, palim poziciju, velika svjetla, duga svjetla itd. U odsjaju iza mogu vidjeti da li mi je sve ispravno :)

3. U početku, prvih godinu dana vožnje, nemojte nikada voziti sa glasnom muzikom. Naučite se da osjetite auto i rad motora. Na taj način ćete u budućnosti mehanički prebacivati brzine, pa vam neće ni trebati obrtomjer :)

4. Ako niste nikako od polaganja vozili izvan grada, pod hitno to uradite. Odvezite se, recimo, od Sarajeva do Mostara i nazad. Naravno, neka s vama bude u autu i neko iskusan (otac, tetak, instruktor). Na taj način ćete dobiti osjećaj za dimenzije auta, za držanje na cesti itd. Poslije toga će vam po gradu biti lakše manevrisati, a i parkiranje ćete lakše savladati.

5. Nemojte žuriti
Ugasilo ti se auto?
Ma boli te čošak što onaj glavonja sa zlatnom kajlom iza tebe u BMW-u siluje sirenu! Polako, okreni ključ, ubaci u brzinu itd. Nemoj smatrati brukom što ti se ugasilo auto - to se dešava i ljudima koji voze 40 godine i sasvim je normalna pojava.
Isto tako, ako niste sigurni da se možete "ubaciti" u kolonu, bolje sačekajte još malo. Uvijek je bolje izbjeći belaj, nego se zaletiti i onda napraviti sebi frku do neba.

6. Ukoliko primjetite da vam se neko "prilijepio" tj. da ne drži dovoljno rastojanje, postoji veoma učinkovit način za rješavanje tog problema. Samo pipnite kočnicu. Vaše auto neće uopšte zakočiti, ali on hoće jer će se vama upaliti štop svjetla. :) Ovo je naročito dobro po gradu, kada trebate uskoro skrenuti negdje isl. situacije.
casanova123

#9 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by casanova123 »

da li je normalno da sam jos uvijek malo ukocen i nesiguran kada se uskom cestom vozim ili mimoilazim sa drugima? Jucer bas prolazim jednom uskom i jos sam vozio jeepa, i mimoilazim se sa drugim autom, i imao sam osjecaj ne samo da cu njega da izgrebem nego i svoje auto sa desne strane(bio zidic mali), i sekunda je falila da ono zatvorim oci i kontam e jbg sta bude neka bude.. ali dobro je proslo(starog je oblio hladan znoj tada haha) :D

i mogu da kazem da ovo sto sam radio i ucio sa instruktorom da je smijesno kad se pogledaju druge ceste i putevi, jer dok sam ucio sve se vozao glavnim cestama gdje ima puno prostora, gdje nema teskih situacija ali jbg.. tu sam polagao, tu ssam ucio i polozio.. ali jucer.. uff sa starim otisao odmah na vratnik, na zmajevac gore, podhrastovi, kobilja glava, vogosca, ilijas, stara cesta nazad, semizovac, itd itd.. vise sam jucer iskustva stekao za 2h nego za svih 35 casova sa instruktorom..
nula37

#10 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nula37 »

casanova123 wrote:da li je normalno da sam jos uvijek malo ukocen i nesiguran kada se uskom cestom vozim ili mimoilazim sa drugima? Jucer bas prolazim jednom uskom i jos sam vozio jeepa, i mimoilazim se sa drugim autom, i imao sam osjecaj ne samo da cu njega da izgrebem nego i svoje auto sa desne strane(bio zidic mali), i sekunda je falila da ono zatvorim oci i kontam e jbg sta bude neka bude.. ali dobro je proslo(starog je oblio hladan znoj tada haha) :D

i mogu da kazem da ovo sto sam radio i ucio sa instruktorom da je smijesno kad se pogledaju druge ceste i putevi, jer dok sam ucio sve se vozao glavnim cestama gdje ima puno prostora, gdje nema teskih situacija ali jbg.. tu sam polagao, tu ssam ucio i polozio.. ali jucer.. uff sa starim otisao odmah na vratnik, na zmajevac gore, podhrastovi, kobilja glava, vogosca, ilijas, stara cesta nazad, semizovac, itd itd.. vise sam jucer iskustva stekao za 2h nego za svih 35 casova sa instruktorom..
eee vozi i samo tako ces steci iskusvo... ja sam kad sam polozila vozila prular koji je bas mali za razliku od dzipa ali sam se svejedno sklanjala u kraj skroz a mala voznja mi je stvarala takvu ukocenost i znoj da sam znala doci kuci smrdi trag iza mene...
cesta je dovoljno siroka da se dva auta (cak i kamiona) mogu mimoici u vecini slucajeva i nemoj toliko bjezati u stranu i ti si sudionik u saobracaju ti idi svojom trakom a onaj ko ti dolazi u susret nek se skloni ako je u tvojoj traci
tester33

#11 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by tester33 »

nakon 11 godina voznje treba se pridrzavati ovih pravila:

1. snimiti kvalitetne muzike da uzivas u voznji, losa muzika cini covjeka nervoznim
2. dobre gume na autu
3. drzat obavezno veliko odstojanje zbog drugih neispravnih vozila (ne rade im zadnja svjetla)
4. ne trebas zuriti jer ces svakako izgubiti 5-10 minuta vremena ako se kreces optimalno 80-100 km/h
5. gledanje na retrovizore obavezno, ima konjina koji se pribiju uz tebe 30 cm od branika prilikom voznje
6. parkirati iskljucivo na "pravim parkingzima" , ovaj ciganluk od parkinga sto su opcinari zasrali s urbanistickim planom pa kao fol su izmisljeni paralelni parkingzi ..... to za mene nisu parkingzi nego ciganluk.
7. klima u autu
8. kod dizelasa startas s kvacilom i teze se gasi, dok kod benzinca jaci gas moras dati , sve u svemu moras testirati svako novo auto da osjetis kako reaguje.
9. kocenje "motorom" je brze kocenje nego samo kad kocis kocnicom.

...... 10. servo volan je isto kao i volan bez serva, samo razlika je u tome sto kad si parkiran ne mozes smotati volan jer je "teze" 8-)

......11. preticanje vrsis tako sto ubacujes za jednu brzinu nize ili dvije .... zavisi od situacije i o vrsti automobila .... nije isto ubaciti nize s porsche-om ili audijem :thumbup:
Last edited by tester33 on 18/07/2012 16:15, edited 2 times in total.
randooom

#12 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by randooom »

Evo par savjeta i od mene kao ajd da kazem solidnog vvozaca sa 10-ak godina iskustva :-D

1. Uvijek uspori kada autobus stoji na stanici a ti prolazis pored njega, cesto se desava da pjesaci tj putnici koji su izasli iz autobusa, istrce ispred zaustavljenog autobusa jer ne vide tebe kako dolazis!

2. Bez naglih trzanja, skretanja, ubrazanja, i kocenja. Znaci sto vise tih radnji, veci je rizik da nesto krene po zlu, a i auto se trosi!

3. Uvijek predvidjaj sta se moze desiti, npr ulazis u raskrsnicu sa pjesackim, i tad uvijek predvidjas sta ako izleti pjesak, znaco operz non stop.

4. Tipkanje poruka i prica na mob, naravno da ne treba ni spominjati koliko je opasno!
sarayewo

#13 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sarayewo »

casanova123 wrote:da li je normalno da sam jos uvijek malo ukocen i nesiguran kada se uskom cestom vozim ili mimoilazim sa drugima? Jucer bas prolazim jednom uskom i jos sam vozio jeepa, i mimoilazim se sa drugim autom, i imao sam osjecaj ne samo da cu njega da izgrebem nego i svoje auto sa desne strane(bio zidic mali), i sekunda je falila da ono zatvorim oci i kontam e jbg sta bude neka bude.. ali dobro je proslo(starog je oblio hladan znoj tada haha) :D

Heh, moj stari je nesto slicno uradio... Kad sam polozio sjeo sa mnom u auto prvi puta, otisli sa Breke do Dobrinje, pa preko Rajlovca i Vogosce nazad. Drugi dan me je vrtio dva sata sokacima sa posljednjim testom okuke od 180 stepeni kad od Logavine presjeces na Kovace. Uspio sam iz prve okrenuti passata karavana tu i onda je samo rekao da sam i kod njega polozio vozacki i od tada sam imao auto kad god sam htio.

Instruktor te uci kako savladati cake na kojim komisija obara, stari te uci kako da ne razbijes i sebe i auto.
Comrad

#14 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Comrad »

Cuvaj se mrtvog ugla.

Kad sam tek polozio sjecam se idem cca 80-ak onim tzv autoputem blazuj ilidza, pogledam retrovizor dva puta nigdje nista, krenem da se prestrojim, sekunda falila da lupim lika.

Naravno, idiot instruktor mi nije nikad napomenuo da se to moze desiti, a moze itekako. Kod novijih auta imaju rjesenja u onim zaobljenim retrovizorima i sl, ali ja od tog prvog slucaja ako nisam 100% siguran, gledam vala sto puta prije nego se prestrojim.

Normalno desit ce ti se da ce se i tebi neko ubaciti, u tom slucaj odmah nagazi sirenu.
shalla

#15 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by shalla »

sarayewo wrote:

Heh, moj stari je nesto slicno uradio... Kad sam polozio sjeo sa mnom u auto prvi puta, otisli sa Breke do Dobrinje, pa preko Rajlovca i Vogosce nazad. Drugi dan me je vrtio dva sata sokacima sa posljednjim testom okuke od 180 stepeni kad od Logavine presjeces na Kovace. Uspio sam iz prve okrenuti passata karavana tu i onda je samo rekao da sam i kod njega polozio vozacki i od tada sam imao auto kad god sam htio.

Instruktor te uci kako savladati cake na kojim komisija obara, stari te uci kako da ne razbijes i sebe i auto.
Qratz maca, ja sam imao iznikten instruktora (i dalje tvrdim da je među 3 najjača u gradu sudeći po tome kako voze 2 od 3 kćerke mog punca, najstarija je polagala kod drugog i ona nema pojma o vožnji :lol: ) koji me je prvi dan odveo na Zmajevac, na Vratnik, pa kaže haj sad da vidiš gdje ja živim (u mrtvoj preuskoj Roginoj), a čitavo vrijeme lafo drži mobitel u ruci i kucka i ti kontaš da si prepušten sam sebi al kad je neki kreten (isti taj prvi dan vožnje) krenuo da me velikom brzinom pretekne sa vanjske strane prema tunelima od bolnice tad sam skontao da on ustvari itekako dobro pazi na sve što se dešava u autu i van. Ovaj osjećaj skučenosti o kojem casanova priča sam i ja imao prvih nekoliko dana, ono, vozim se u srednjoj traci između 2 kamiona, ma isto kao da sam u crnu rupu upao al vremenom to postane pičkin dim.

Ja nemam nešto puno godina iskustva ali ono što mogu reći postavljaču teme je isto ovo što je vas nekoliko već reklo, OBAVEZNO gledaj sve retrovizore koliko god možeš, ja se recimo i dan-danas uhvatim kako svakih 5-6 sekundi gledam na srednji retrovizor jer kako mi je instruktor govorio "uvijek budi svjestan situacije iza i oko tebe". Naravno, on je meni to predočio na sebi svojstven način riječima "kakav ti i okretanje glave, sa tvojom kilažom i tvojim bojlerom zaglavićeš stomakom od volan svaki put pa belaj :mrgreen: I ono gdje se primijeti koliko me je dobro naučio korištenje retrovizora je parkiranje u rikverc koje u 98% slučajeva radim samo sa retrovizorima, urijetko, baš urijetko okrenem glavu da pogledam nazad, retrovizori zakon. Zato mogu sa sigurnošću tvrditi da bolje parkiram od mnogih ljudi koje znam (koje i sarayewo zna) a koji se prilikom parkiranja ili prestrojavanja okreću lijevo-desno ko muha bez glave.
S4mpion

#16 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by S4mpion »

Evo par savjeta i od mene:

1.Kad se vozis magistralom,u krivinama obavezno drzi desnu stranu,milion puta ce ti se desiti da ti autobus ili kamion zauzmu 20-30% tvoje trake.
2.Zimi se odmakni od trotoara,jer su rubovi ceste krcati kamencicima i ledom koji te lahko mogu odbiti.
3.U slucaju da naidjes na zaledjenu cestu,kocnicu ne smijes upotrijebiti ni pod tackom razno(bez obzira da li je to ABS ili ne),u tom slucaju se uvijek koci motorom.
4.Pri kocenju motorom obavezno moras voditi racuna o broju obrtaja i brzini kojom se kreces,znaci saltanje iz trece u prvu pri nekih 60km/h ne dolazi u obzir(mogu iskociti klipovi).
5.Kocenje motorom koristis pri jakim nizbrdicama i zaledjenoj cesti.Na nizbrdici kombiniraj sa klasicnim kocenjem(nemoj da ti se gusi motor)jer kompresiju dovodis u pitanje.
6.Nikad,ali nikad nemoj potcjenjivati prvu kisu.Prva kisa aktivira svu prasinu i ulje na cesti,mozes izgubiti kontrolu nad autom samo tako.Za tvoje dobro,prvu kisu izjednaci sa zaledjenom cestom.
7.Pri velikim pljuskovima zna se desiti da ti kamion ili autobus potpuno "okupaju" auto(puno lokvi na cesti),na to moras biti spreman,mnogi se izgube :-) .
8.Price da zmigavce koriste samo "seljaci koji ne znaju voziti" zaboravi-tako seljaci lijece svoje komplekse-znaci upotreba zmigavaca ti je obavezna,za tvoje dobro(kada obilazis biciklistu,radnike,pjesake,parkirana auta na cesti).
9.Slovo "P" ti moze koristiti na cesti,vozaci su tolerantniji prema vozacima pocetnicima.
To je sve sto mi je sada palo na pamet :D
crnoplavo

#17 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by crnoplavo »

Nek ti ne bude strano dodat gas,
jer ako ces vozit sporo
sta ce ti auto?
Radije hodaj.
drndalo

#18 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

Dedera, nalozi ga malo vise, kao da svakako nije nalozen zbog godina...! :shock:
S4mpion

#19 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by S4mpion »

OK je dodat gas,ali do ogranicenja ili uslova na cesti.Po gradu je stvarno sve preko 60 opasno.

PRAVILO 10(ujedno i najvaznije):
Ne slusajte savjete tipa "dodaj gas","vidi seljaka,veze se ","predji ga"...Kada pocnete primjenjivati savjete ovog tipa,znajte da vam je vrijeme da malo odmorite od volana i rascistite u glavi.
Dee-Dee_13

#20 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dee-Dee_13 »

Ova tema mi je kao narucena dosla :) Polozila sam prije 10 god, ali sam samo automatika vozala 2 god., a sad novo auto s kvacilom :-) Prije nego sam sjela u njega, uzela sam dodatnih casova u u auto skoli i sve je super bilo, bolje nego sam ocekivala....Ali sada kad sam sama u autu, nema nikog da daje savjete :-) mogu reci da mi je poprilicno stresno :roll:
Ugasilo se par puta jbg sta cu :-) upalim sva 4 kome se zuri nek me zaobiđe :) Ali cini mi se da sam imala srece(normalni ljudi iza mene), pa niko nije "sjeo" na sirenu i sl.
Praxa, praxa i samo praxa...Nema nikakvog drugog rjesenja :) Jednom pogrijesis, pa znas sljedeci put kako je trebalo :)
Ja sad za sad polako, pa biti ce bolje :)
Hvala svim iskusnim vozacima na savjetim :thumbup:
madtv

#21 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by madtv »

Oprez i bez zurbe :)
Averus

#22 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Averus »

S4mpion wrote:Evo par savjeta i od mene:

1.Kad se vozis magistralom,u krivinama obavezno drzi desnu stranu,milion puta ce ti se desiti da ti autobus ili kamion zauzmu 20-30% tvoje trake.
2.Zimi se odmakni od trotoara,jer su rubovi ceste krcati kamencicima i ledom koji te lahko mogu odbiti.
3.U slucaju da naidjes na zaledjenu cestu,kocnicu ne smijes upotrijebiti ni pod tackom razno(bez obzira da li je to ABS ili ne),u tom slucaju se uvijek koci motorom.
4.Pri kocenju motorom obavezno moras voditi racuna o broju obrtaja i brzini kojom se kreces,znaci saltanje iz trece u prvu pri nekih 60km/h ne dolazi u obzir(mogu iskociti klipovi).
5.Kocenje motorom koristis pri jakim nizbrdicama i zaledjenoj cesti.Na nizbrdici kombiniraj sa klasicnim kocenjem(nemoj da ti se gusi motor)jer kompresiju dovodis u pitanje.
6.Nikad,ali nikad nemoj potcjenjivati prvu kisu.Prva kisa aktivira svu prasinu i ulje na cesti,mozes izgubiti kontrolu nad autom samo tako.Za tvoje dobro,prvu kisu izjednaci sa zaledjenom cestom.
7.Pri velikim pljuskovima zna se desiti da ti kamion ili autobus potpuno "okupaju" auto(puno lokvi na cesti),na to moras biti spreman,mnogi se izgube :-) .
8.Price da zmigavce koriste samo "seljaci koji ne znaju voziti" zaboravi-tako seljaci lijece svoje komplekse-znaci upotreba zmigavaca ti je obavezna,za tvoje dobro(kada obilazis biciklistu,radnike,pjesake,parkirana auta na cesti).
9.Slovo "P" ti moze koristiti na cesti,vozaci su tolerantniji prema vozacima pocetnicima.
To je sve sto mi je sada palo na pamet :D
1. Ne drži se nikad nijedne strane jer kod nas je obično šljunak s desne strane trake, a mamlazi sijeku krivine pa ti zauzmu lijevu stranu. Drži se sredine i budi spreman izbjeći opasnost :thumbup:

2. kad naiđeš na led nema ti spasa uopšte - ni motor ni kočnica, nego moli se bogu i ne puštaj volan. isto tako, nemoj slučajno da volanom trzaš 'vamo tamo :-)

3. na većini auta (čak i onih '82 godište) ne možeš u prvu brzinu prešaltati ako ti broj obrtaja nije dovoljno nizak, ali slažem se da ne trebaš ni ubijati auto šaltanjem iz treće u drugu na visokom stepenu jer će ti motor samo iskočiti iz haube jednom :lol:

4. prva kisa: 100% se slazem. zajebana je k'o išta. takođe, kiša poslije vrelog dana ti pretvori cestu u uljanu podlogu... dakle skoro kao led!

5. ovo što se tiče gasa: nemoj smetati na cesti. ne trebaš se ni kur*iti po cesti, ali drži se kolone. Ako vidiš 15 auta iza sebe, znači da smetaš. ako ne vidiš ni jedno, znači da žuriš.
citroen xm

#23 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by citroen xm »

Vidim da ima odličnih savjeta pa ću se ja samo nadovezati. Možda nešto i ponovim, ali sve je dobronamjerno.

Kao prvo pošto si početnik/početnica oslobodi se panike. Nikome ko prije polaganja nije vozio auto, na početku vozačke karijere ne ide glatko. Čovjek je ukočen, nema osjećaj za gabarite. Rutina i vještina se stiču vožnjom, vozačkim stažom i susretanjem sa realnim situacijama u svakodnevnom saobraćaju.

Prvih desetak dana neka sjedi neko iskusan sa tobom i neka te upućuje na sve greške i neka ti dijeli savjete(nekada izgleda naporno slušati kad ti neko pametuje, ali to je za tvoje dobro).

Razlika benzin/dizel: Dizelu pri kretanju treba manje gasa i teže se gasi pri greškama, dok je benzinac u principu startniji i više voli tjeranje u visoke obrtaje. tebi ovo kao početniku možda zvuči kao špansko selo, ali u principu posle 2 dana isto ti je voziti i jedno i drugo. Ja sam položio na G2 dizelu, prvo auto mi je bio dizel, a posle sve benzinci. Mogu ti reći iako je možda apsurd, ali dizeli su mi se više gasili. Dakle bez panike i posle sat vremena se navikneš na bilo koje auto.

Vožnja bez naglih startova, kočenja, trzanja volanom ... je najbezbjednija i najlagodnija. Tako da se trebaš naučiti da osmatraš situaciju oko sebe, a ne da buljiš u jednu tačku ispred auta.

Nemoj da ti je lijeno davati žmigavac i prije skretanja uvijek na vrijeme daji žmigavac kako bi ljudi iza tebe na vrijeme uočili da ćeš usporiti.

Uvijek se drži blizu linije koja razdvaja saobraćajne trake. Vožnja blizu ivičnjaka je veoma opasna zbog pokradenih poklopaca sa šahtova i samog ivičnjaka. Zapinjanje točkom od ivičnjak može da bude kobno i da veoma lako dovede do prevrtanja auta. Čim upoznaš gabarite auta biće ti lako pratiti odstojanje od bijele linije.(Ja pratim da mi lijevi prednji ćošak auta siječe liniju i tako znam da mi je auto u traci u najboljem mogućem položaju)

Kao što neko navede trebaš da naučiš kočenje motorom jer tako štediš kočnice od trošenja i pregrijevanja. To naravno ne možeš primjeniti u svim situacijama, ali recimo možeš prije semafora da ubacuješ u manje brzine. Nemoj da te buni što motor postaje bučniji, ništa mu ne smeta. Ubacivanje u ler niz stranu zbog niske potrošnje je najveća zabluda i mnogi kasno shvate da je to kobna odluka. Zlatno pravilo kod prosječnih auta je: Kojom brzinom vozi uz brdo, niz to isto brdo vozi tom brzinom(stepenom prenosa).

Neka ti navika postane izbacivanje iz brzine u mjestu mirovanja(crveno na semaforu, stajanje u koloni) jer tako štediš kvačilo.

Pri vožnji poštuj ograničenja i vozi max 10km/h iznad ograničenja. Kazne nisu male, a i glavu ti niko ne može vratiti ako je izgubiš.

Nauči da obavezno vežeš pojas i tjeraj bar suvozača da isto uradi na mjestu, nikako u vožnji. Pusti priče tipa:steže me, smeta mi.... Bolje pri udesu da te pojas malo nagnječi nego da te nabije volan ili da izletiš kroz šoferku.Posljedice su strašne.

Ne kucaj poruke, a izbjegavaj i da pričaš jer je dekoncentracija velika.

Ne pretiči bez potrebe jer ako neko vozi po ograničenju i ne smara nema potrebe da ga pretičeš. Ne pretiči više od 2 auta ni u ludilu. Ali ako odlučiš da pretičeš neko auto, kamion, autobus, a vidiš da situacija dozvoljava onda ne smiješ imati dvoumljenja i gubljenja vremena već odmah počni.

Pri preticanju se motor ne štedi i zato se nikada ne pretiče u recimo petoj brzini. Treća ti je najbolja za početak preticanja, ako baš nemaš ogroman zalet i odličnu brzinu. tada i četvrta može doći u obzir. A ako voziš sporo i imaš slabije auto možeš krenuti i drugom da pretičeš. ne štedi motor, neka ide u visoke obrtaje. Neće mu ništa smetati, a ti ćeš sačuvati glavu.

Pri namjeri da pretičeš daj žmigavac na vrijeme i dobro pogledaj retrovizore, a nije zgoreg ni sekund okrenuti lijevo u nazad glavu jer se zna desiti da ti neko stoji u mrtvom uglu i da ga u retrovizoru ne vidiš.

Najviše se čuvaj prve kišice u vrijeme kada kiša nije dugo pala, jer tada se podigne sva masnoća na površinu puta i auto se teško kontroliše kao i na ledu.

Pri jesenjim i proljećnim niskim temperaturama čuvaj se mostova i nadvožnjaka jer zbog propuha ispod njih na njima se najbrže ledi voda.

Zimi se čuvaj i tunela jer znaju ledenice da padaju sa vrha, a čuvaj se i svojih naglih pokreta pri zaleđenom i snijegom prekrivenom putu jer oni neminovno dovode o gubitka kontrole.

Brzina i dokazivanje pred rajom u vožnji ubijaju. nemoj da te bezbjedonosni sistemi u novim autima varaju. Oni su napravljeni da spasu normalne ljude pri normalnoj vožnji. Budale ni Bog ne može spasiti.

Pamet u glavu i srećno u vožnji. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Truba »

dobri savjeti...

jedan od najboljih je vozi svoju vožnju
idi po propisima ne vozi brzo ali ne guši promet

problem skretanja je evidentan... mnogi stanu da skrenu al bukvalno
žmigavci su problem također
svaki drugi ih ne daje :roll: ili da prekasno
odstojanje držati normala
:)
juzna_strana

#25 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by juzna_strana »

Vozim nekih 15-ak godina pa cu ti dati par savjeta,onako 'na prvu'.
Prvo pravilo : Alkohol i voznja,najgora kombinacija,ni u snu.
Vozi defanzivno,razlika je minimalna,pogotovo u gradu.
Ne skidaj pogled s ceste,pogled na stranu od 3 sekunde moze biti koban.
Predvidjaj ponasanje drugih vozaca na raskrsnicama,cesto se desi da zaborave ugasiti zmigavac.
Prati retrovizore i desavanja u prometu,motocikli se lako sakriju u mrtvom uglu.
Ukoliko te 'ponese' da divljas,pomisli na momenat nakon nesrece,kada se nista ne moze vratiti nazad.

Zelim ti puno sretnih i ugodnih kilometara,neka te sreca prati :thumbup:
Post Reply