Ukrajina

apsidejzi

#205376 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Point. wrote: 13/08/2024 14:55
Spoiler
Show
apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27
drndalo wrote: 13/08/2024 09:49

Da ne ostane nedoreceno, da ne bi neko bio zabrinut zbog ovoga...

UKRAJINA NIJE AGRESOR!

Agresija je svaki zlocin protiv mira, gdje je neko "planirao, pripremao, započeo ili vodi agresorski rat ili rat kojim se krše međunarodni ugovori, sporazumi ili garantije, ili učestvovanje u nekom zajedničkom planu ili zaveri za izvršenje ma kog od gore navedenih dela".

Ulazak napadnute zemlje u zemlju napadaca u svrhu ratne odbrane od tog napadaca NIJE AGRESIJA !!!
Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora. I nemoj biti naivan i tvrditi da nije tako kad jest. Isto kao sto i ovo jeste agresija na rusiju. To sto ti stimas definiciju da bi odgovarala tvom narativu ne cini te boljim. Cak sta vise, za mene si isti kao i Putin. I on stima definiciju svom narativu. I zato, jebo vase definicije jer one su konstrukt vaseg narativa. Agresija ja kad posaljes vojsku u tudju drzavu. Tacka. Ukrajina je poslala vojsku u tudju drzavu. To je agresija. Isto kao sto je jugoslavija poslala svoju vojsku u Hrvatsku ili BiH. To je bila agresija.

Te price o odbrani tamo ga vamo ga... su samo narativ koji te cini identicnim onim tamo. Zasto je toliko strasno stvari nazvati pravim imenom, kad one to i jesu? Sta ima veze ako je agresija Ukrajine u pitanju? Hoce li to nekako umanjiti rusku agresiju? Hoce li to dati opravdanje Putinu? Jel u tom zecu lezi grm? Putin ce dobiti validnost i legitimnost ako se i ovo nazove agresijom?

Izvini ali ako bilo koja drzava dovede svoju vojsku u drugu drzavu bez dozvole te drzave, to je agresija. Sve ostale definicije su namjestene narativu gdje pobjednik pise histoiju. Al to je problem sa slavoukrajinasima koji su navijacki raspolozeni. Ista stvar se vidi i na temi o palestini i izraelu. Samo je jedna strana upravu a druga strana bogom dana i bezgresna. Sto sam ja sit takvih preseravanja.

Nije ni ukrajinsko maslo za ramazana bolan. To sto ja navijam za njih nije zbog njih nego zbog mene. Jedini razlog sto ja navijam za njih je moja BiH koja bi iste sekunde dosla u pitanje ako bi ukrajina pala. Sve pored toga, iskreno, zaboli me. Hoce li to biti podjeljena drzava na kraju ovog rata? Zaboli me. Jedina varijabla koja je meni bitna jeste da rusija bude oslabljena i da se nikada vise ne oporavi i da to prisili srbiju da se okrene evropi.

I zato sam ja u stanju stvari nazvati pravim imenom.
Žao mi je što ću možda povrijediti tvoj ego ali ne možeš ti po slobodnom hođenju određivati definicije. One su jasno napisane i nisu teške za razumjeti. Po njima, Ukrajina nikako ne može i nije agresor. The ende.
Sta ako uzme Kursk? Sta ako uzme Belgorod? Sta ako ih krene i uzmu Moskvu? U kojem trenutku ce postati agresor i u kojem trenutku ce tvoja definicija prestati vaziti?

P.S. Moj ego je nepovrediv. :) samo udri mozda nesto i naucim
Last edited by apsidejzi on 13/08/2024 17:19, edited 1 time in total.
trambusek88

#205377 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 13:24
drndalo wrote: 13/08/2024 13:02
apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27 Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora.
Kojeg NATO prodora, i gdje u Rusiju bijahu prodrli (osim u pokoju Ruskinju, ali je to bivalo uz saglasnost)...?

Da te podsjetim, RUSIJA JE PREKRSILA VLASTITI POTPIS NA SPORAZUMU O UKLANJANJU ATOMSKOG ORUZJA IZ UKR POSJEDA...

Dakle, uzmiala-davala-s ciganima-spavala vrijednost POTPISA RUSKE FEDERACIJE !!! Ne obecanja, usmenog, nego POTPISA SPORAZUMA...
Pa tu i jeste problem: PERSPEKTIVA.

Iz njihove perspektive, nato se siri i ugrozava ih. Ne mogu ja reci da ih ne ugrozava jer ne odredjujem ja jel moji postupci tebe ugrozavaju ili ne. Ako se ti osjecas ugrozeno onda si ugrozen. To isto ako ti meni opsujes mater i kazes ja se salio. Ako ja tu psovku dozivim licno, onda sam je dozivio licno a ne kao salu. Ne odredjuje NATO jer njihovo sirenje opasnost po Rusiju ili ne. Rusija odredjuje jel sirenje opasnost po nju. I oni su odlucili da jeste i poveli su agresiju na Ukrajinu. Zajebali se al jebi ga sad.

Ukrajina se brani. Ali je istovremeno istovarila svoje trupe u Rusiju. Dokle je ovo stvar odbrane a kad pocinje agresija. Sta ako ukrajina uzme Kursk? Sta ako dodje do Moskve? Hoce li tada biti agresija? U kojem trenutku ce ovo prestati biti odbrana a postati agresija?
Nema tu perspektive. Jasno je definisano šta je agresija po međunarodnom pravu, a ne što je definisala neka baba Stana.

Nije mi mrsko ponoviti
Vojna agresija označava ratni pohod jedne države protiv druge države na njenim teritoriju :

bez da je napadač prethodno bio napadnut ili
bez da mu je napadnuta država objavila rat ili
bez da je dio napadačevog teritorija okupiran od vojnih snaga napadnute strane.
Za definiciju vojne agresije potrebno je odrediti tko je napadač, a iz perspektive napadnute države se radi o obično obrambenom ratu.

Vojne agresije su zabranjene prema međunarodnim pravu.
Ukrajina je prethodno napadnuta, a Rusija ne samo da je okupirala već i anektirala prvo krim pa onda i druge oblasti pod okupacijom. Jedino što nisu još objavili rat Ukrajini.

Po međunarodnom pravu Ukrajina je imala pravo izvršiti invaziju na Rusiju još 2014 čim je ova okupirala krim, i to se ne bi zvalo agresijom.

Da ponovim - Agresija je jasno definisana, i ne ostavlja prostor da se definiše kako kome paše.
Čitalac

#205378 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Civili iz Kurske oblasti idu - u Zaporožje.
Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera Kurske oblasti, rekao je da će izbjeglice evakuirane iz Kurske oblasti biti prebačene na teritorij Zaporoške oblasti. Prema njegovim riječima, Yevhen Balytskyi, šef Zaporoške oblasti, dao je prijedlog za smještanje izbjeglica u pansione na obali Azovskog mora, koji se nalaze od Berdjanska do Kirilivke.
"U bliskoj budućnosti prve grupe bit će upućene u Zaporožje", rekao je Smirnov.
apsidejzi

#205379 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

trambusek88 wrote: 13/08/2024 17:18 Da ponovim - Agresija je jasno definisana, i ne ostavlja prostor da se definiše kako kome paše.
Eto da i tebi postavim isto pitanje: u kojem trenutku ce postati agresija? Jel sad Ukrajina ima pravo uzeti Moskvu i St Petersburg na primjer?
Nebozemlja

#205380 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:20
trambusek88 wrote: 13/08/2024 17:18 Da ponovim - Agresija je jasno definisana, i ne ostavlja prostor da se definiše kako kome paše.
Eto da i tebi postavim isto pitanje: u kojem trenutku ce postati agresija? Jel sad Ukrajina ima pravo uzeti Moskvu i St Petersburg na primjer?
Jesu li saveznici imali pravo uzeti Berlin?
Dope_Man

#205381 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Ukranija NIKADA NECE POSTATI AGRESOR u ovom ratu. Rat je zapocela rusija, oni su agresori. Ukrajina ima pravo da odgovori punom silom na agresiju, i da se brani ako treba do zadnjeg rusa, i opet se ne moze smatrati agresorom jer nije Ukrajina pocela rat.

Ukrajina moze biti agresor, kako sam ti vec ja napisao prije stranicu dvije, samo ako se potpise primirje a onda Ukrajina napadne nakon primirja. E tada bi bili agresori, a bilo kakav udarac koji nanesu u ovom ratu, u kom su napadnuti bez ikakvog valjanog razloga, oni ne mogu i nece biti agresori.

Stvarno se ofiras.
zigzag

#205382 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Zašto insistiraš na tome ako i sam znaš da su cilj ruske trupe ,koje su trenutno u Ukrajini, a ne teritorija.

Računaj da je ovo samo proširivanje fronta. Pa ako će pomoći da ruske trupe razvuku koliko treba onda je i Moskva legalna lokacija. I Konigsberg i Mali.
apsidejzi

#205383 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Nebozemlja wrote: 13/08/2024 17:22
Jesu li saveznici imali pravo uzeti Berlin?
To je isto da pitas jel Austrougarska imala pravo uzeti Bosnu. Jebo pravo. Agresija je agresija. Pogotovo ako skidas table i mjenjas mjesta imenima kao ovaj lik u tweetu. Evo ovo sto radi ukrajinski vojnik meni je isto kao kad su promijenili naziv Foce u srbinje ili sto zele promijeniti Srebrenicu u mladicevo.

Ako me pitas da li su saveznici TREBALI uzeti Berlin, ja cu reci: Da trebali su. Ako me pitas jel bila agresija: Naravno da jeste. Isto i za Ukrajinu. Ako me pitas jesu li trebali uletiti u Rusiju, ja cu ti reci jesu. Da li je agresija? Njihova armija je na teritoriji druge drzave. Pravno gledano je rastezljivo ali to je zato sto zakone i pravo pisu pobjednici. pravno gledano, saveznici nisu pocinili agresiju na osnovu zakona koje su oni potpisali na Jalti. Al jbg, da je Hitler pobjedio Jalta bi bila nevazeca i onda bi neki drugi zakoni predstavljali medjunarodno pravo i bili osnov pravnih odnosa.

Pravo je izmisljeni konstrukt.

lajkujMe

#205384 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mrzim deprimirati, ali dosta istine u onom sto Madner i Karanana govore.

1) Pored pocetnog uspjeha prva 3 dana sve je stalo.
Ko onomad kad je Pici insistirao da mora da nastavi Kharkivska ofanziva

2) bruku snimaka s Ruske strane kako cepaju Ukrajince, nazalost, Lancet, Avijacija i Iskander cine dosta stete.

3) Rusi se nisu plaho nasekirali, povukli su svega par brigada i to ni s jednog ratista kriticnu kolicinu.

4) Rusi napreduju prema Chasiv Yaru i Pokrovsku i to sve vise i sve brze tako da Kurska ofanziva nije postigla da se Rusi saseru i oslabe taj pravac.

Ako Ukrajinci nemaju plana za Kursk onda mora biti neki as u rukavu
apsidejzi

#205385 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Dope_Man wrote: 13/08/2024 17:26
Ukranija NIKADA NECE POSTATI AGRESOR u ovom ratu. Rat je zapocela rusija, oni su agresori. Ukrajina ima pravo da odgovori punom silom na agresiju, i da se brani ako treba do zadnjeg rusa, i opet se ne moze smatrati agresorom jer nije Ukrajina pocela rat.

Ukrajina moze biti agresor, kako sam ti vec ja napisao prije stranicu dvije, samo ako se potpise primirje a onda Ukrajina napadne nakon primirja. E tada bi bili agresori, a bilo kakav udarac koji nanesu u ovom ratu, u kom su napadnuti bez ikakvog valjanog razloga, oni ne mogu i nece biti agresori.

Stvarno se ofiras.
Znaci sad je OK i izvrsiti genocid nad rusima zato sto se branis? Pretpostavljam da si stava i da treba pobiti sve jevreje zato sto cine genocid nad palestincima?
trambusek88

#205386 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

U trenutku ako se potpiše mirovni sporazum gdje se okončavaju neprijateljstva i svi se vraćaju na svoje teritorije, a Ukrajina se ne povuče u dogovorenom roku.

U ovoj situaciji da Ukrajina po međunarodnom pravu ima pravo okupirati čitavu Rusiju.
Maliodmene

#205387 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:36

Stvarno se ofiras.
Znaci sad je OK i izvrsiti genocid nad rusima zato sto se branis? Pretpostavljam da si stava i da treba pobiti sve jevreje zato sto cine genocid nad palestincima?
Pa ako se vojnik ne zeli predati, logicno da ce ga ubiti, hocel ga cvijecem gadjat?
Dimu1927

#205388 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Od za dvije sedmice do lisabona do kme kme ukrajina agresor kuku lele traktorijada
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#205389 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ko god napadne rusiju, bilo kako, nije agresor
napad na agresora nije agresija - rusija svakako vraca tocak historije unatrag, rusi medjunarodno pravo i poredak i postupa po standardima 19 vijeka

sto se bune sada kada ih udaraju dje boli
hoce aneksiju, osvajanja, promjene granica - dobice sto zele samo ne na nacin kako su zamislili
Excel2

#205390 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:34 Mrzim deprimirati, ali dosta istine u onom sto Madner i Karanana govore.

2) bruku snimaka s Ruske strane kako cepaju Ukrajince, nazalost, Lancet, Avijacija i Iskander cine dosta stete.

3) Rusi se nisu plaho nasekirali, povukli su svega par brigada i to ni s jednog ratista kriticnu kolicinu.

4) Rusi napreduju prema Chasiv Yaru i Pokrovsku i to sve vise i sve brze tako da Kurska ofanziva nije postigla da se Rusi saseru i oslabe taj pravac.

A sta su trebali uraditi i dostici da bude uspijeh? Osvojen Kursk sa 6 brigada ili?
Matzan

#205391 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

Jedino Informer i @apsidejzi bulazne o nekakvoj "ukrajinskoj agresiji".
Po vašoj logici Saveznici su 1945. god. izvršile agresiju na Njemačku?!
lajkujMe

#205392 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pa makar da Rusi se dovoljno uspanice da puno vece snage povuku.

Jedina dobra stvar je 1000+ zarobljenih Rusa ima ce se s cime mijenjati.
I bruka Rusije naravno.

Pored toga Ukrajinci su pokazali da imaju dobru operativu za vece napade

Ali strateski nista se promjenilo nije, Istok i dalje pada i melju li melju Rutalji.

Da se makar otvori neka sansa za Jug ali sumnjam
splinter

#205393 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Stvarno se ofiras.
:thumbup:
Maliodmene

#205394 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:48 Pa makar da Rusi se dovoljno uspanice da puno vece snage povuku.

I bruka Rusije naravno.

Ali strateski nista se promjenilo nije, Istok i dalje pada i melju li melju Rutalji.

Ukrajinci i dalje imaju inicijativu, uzimaju dio po dio i ukopavaju se, logicno da su najvise uzeli na pocetku, al ovi ih i dalje ne zaustavljaju, sta bi ti?
Dope_Man

#205395 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Stvarno se ofiras.
Svako lice koji je aktivni sudionik u borbi na strani agresora je valjana meta. Zna se koga je dozvoljeno ubiti u ratu, a koga ne. Al s obzirom kako se mucis da shvatis ko je agresor a ko zrtva, haman i to treba nacrtati
geoxx

#205396 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Stvarno se ofiras.
Lupas gluposti. Ratni zlocin je ratni zlocin i mogu ga pociniti obje strane. Zapravo nije nimalo relevantno ko je napadac, a ko se brani, bitno je da osteceni uziva zastitu, odnosno da je civil, ratni zarobljenik ili ranjenik.

S druge strane, ni u teoriji nije moguce da drzave istovremeno vrse agresiju jedna na drugu jer medjunarodno pravo kaze da se odredbe rezolucije UN kojom je definisana agresija ne smiju tumaciti na stetu zrtve (one koja je prva napadnuta), odnosno ne smije joj se uskratiti pravo na samoodbranu. Sto u prijevodu znaci ovo sam i napisao, ne mogu obje biti agresori.

Posto pitas kada prestaje odbrana i pocinje agresija, odgovor je u onom trenutku kad nakon potpisanog primirja Ukrajina izvrsi invaziju na Rusiju.

Ovo da su i saveznici izvrsili agresiju na Njemacku je provala godine. Bas hoces biti na silu pametan, a ne ide.
Last edited by geoxx on 13/08/2024 17:58, edited 1 time in total.
apsidejzi

#205397 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

trambusek88 wrote: 13/08/2024 17:40
U trenutku ako se potpiše mirovni sporazum gdje se okončavaju neprijateljstva i svi se vraćaju na svoje teritorije, a Ukrajina se ne povuče u dogovorenom roku.

U ovoj situaciji da Ukrajina po međunarodnom pravu ima pravo okupirati čitavu Rusiju.
Zanimljivo razmisljanje na forumu, koje pokazuje neku podsvjesnu patologiju. Jednom je sasvim ok pobiti sve ruse, drugom je sasvim ok zauzeti cijelu rusiju. Genocid, kulturocid, urbicid su OK ako si na pravoj strani. Meni to izgleda identicno ruskoj propagandi jer i njihova populacija tvrdi da su na pravoj stranici i da se bore protiv nacista. Vidite tu propagandu a mislite da ste imuni na istu. A niste, jer evo na forumu pokazujete da se i vi pod uticajem iste te propagande samo suprotnog predznaka. Samo zamijenite rijeci Rusij i Ukrajina u vasim postovima i vidjecete da se mozete staviti i na jednu i na drugu stranu.

I meni je strasno kako se ljudima moze isprati mozak da budu ubijedjeni da su na pravoj strani i da je sasvim OK zauzeti neciju teritoriju ili ubiti sve stanovnike i onda to sve opravdati medjunarodnim pravom. Ne znam, ja navijam za ukrajinu samo dotle dok iscrpljuju ruske resurse. Ja i dalje nemam nista protiv ruskog stanovnista, ali sam svjestan da njihova ekonomija mora kolabirati kako bi mozda doslo do promjene vlasti. Sve preko toga od njihove patnje nije u mom interesu. Ovaj upad Ukrajine mi odgovora i podrzajem ga, ali i dalje kazem da je za mene to agresija. Da li Zelenski treba odgovarati za to? Pa ako ukrajinska vojska pocini zlocine na teritoriji rusije i te kako treba odgovarati. Nije uredu da se sada ubiju svi rusi kako se ovdje zagovara. Taj dio ukrajinske borbe ja ne podrzavam. Onog trenutka kada padne ruska ekonomija, tog trenutka ja prestajem navijati za ukrajinu.

Ne znam za vas, ali meni Ukrajina nista ne znaci, nikada mi nije ni znacila. Sebi se bore i igrom geopolitickog slucaja i za mene. I meni to dosta. Helem, hajde da ne trunimo vise o agresiji. Bilo ne bilo agresija necu vise da spamam temu. Vi i ja navijamo za ukrajinu iz razlicitih razloga. Ja ne djelim vase moralne vrijednosti i tu prestaje sva nasa konekcija.
geralt

#205398 Re: Ukrajina

Post by geralt »

lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:34 Mrzim deprimirati, ali dosta istine u onom sto Madner i Karanana govore.

Iz ovog mogu samo zakljuciti da gledas previse ruske propagande.

1) Sta je bolan stalo? Uzmi Perpetuinu mapu, ili Liveuamap, ili Rybara, ili cak izvjestaje ruskog ministarstva odbrane gdje se "uspjesno zaustavljanje ukrajinskog napada kod sela X" narednog dana pretvori u "uspjesno zaustavljanje ukrajinskog napada kod sela Y" koje je nekoliko km dublje od sela X.

2) Da, ima gubitaka. Nema ofanzivne akcije bez gubitaka. Da su neizdrzivi ili neisplativi, Ukrajinci bi se povukli i prekinuli akciju. Posto ne prekidaju vec i dalje napreduju, znaci da su unutar ocekivanih granica.

3) Vec utice na ratiste kod Vovchanska, koje pripada istoj grupi "Sjever" koja se brani u Kursku. Iz Vovchanska su Rusi skoro istjerani osim njih 40 koji su ostali u Agregatnom zavodu.

4) Mozes li mi oznaciti na mapi gdje je taj napredak, konkretno u zadnjih 7 dana? U Chasiv Yaru front stoji na famoznom kanalu, tri mjeseca nakon sto je trebao pasti. Kod Pokrovska sire klin oko Vesele zadnjih nekoliko sedmica.
Excel2

#205399 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:48 Pa makar da Rusi se dovoljno uspanice da puno vece snage povuku.

I bruka Rusije naravno.

Pa ovi im tri dana zauzeli ko oni od pocetka godine.
Ako ne povuku snage nece to ni povratit. Dron ne osvaja.Ako je Rusima ok da to je izgubljeno, samo da se ne povuku iz Ukrajine, sta je problem?
Dope_Man

#205400 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Ja se nadam da ti je samo neko preuzeo profil, jer toliko sramote odavno nije vidjeno :-)
Post Reply