"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#7651 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

dr_Evil wrote: 04/07/2024 12:46
Ateista wrote: 04/07/2024 12:30
Za HR, tacno je da je to neko kopiranje zapada. Ja i dalje mislim da postojanje HR-a za velike firme ima smisla, na razne nacine, samo dok se ne pretjeruje i dok ne pokusavaju da daju sebi previse na znacaju i da se preseravaju, pa postanu sami sebi smisao. Mislim da je zapad prvi koji pocne pretjerivati sa necim, sama ideja HR-a je bila dobra, ali onda kao i sve drugo se komercijalizuje i pocinje da se gure i forsira vise nego sto treba i onda imamo to sto imamo.
Ja sam nedavno imao manji okrsaj tetom iz HR-a. Zaposlila dvojicu, to jest ona i tehnicki direktor, 2 intervjua i niko se nije sjetio da ih upita sta tehnicko. Inzinjeri ne znaju izracunat obicnu gredu sa jednom silom, a ocito niti nacrtati obicnu skicu rukom. A ja vise nemam zivaca, ova hinjava nova generacija mi ide na neku stvar. Ja sav sretan uzeo knjige iz skole, oznacio im i podvukao sta je bitno, napisao smjernice kako da dodju do odgovara, isprintao im slicne primjere, reko momci procitajte i pokusajte pa cemo zajedno ispravit, kazu on meni pa hajd ti nama to uradi posto se zuri :D, gledaju oni mene sto im nosim papire, i sto sam im donio markere i olovke.

Drugi put, ja im sve prepravio, oznacio i rekao ispravite, oni kazu zavrsili i pitaju trebam li opet pregledat, reko ako zelite ali znajte da direktor ne gleda on samo potpise. Kazu super i odnesose mu, za par dana proizvodnja zove kaze ne moze, kazu Evil pregledao, a ja samo sve papire sa oznacenim crvenim iz ladice reko hocemo li pogledat. Sad me zaobilaze :D

Mislim da je IT malo otisao dalje sto se tice barem tih stvari, redovno cujem da su imali kakav zadacic da urade. Mislim da bi sve branse trebale slijediti, samo osnove da se vidi ima li se na cemu gradit.
:-)
Tako je kad se previse fokusira na analizu licnosti i slicne stvari, pa se zanemari ono glavno - znanje. Zbog toga se za strucne pozicije pored HR-a, direktora i slicnih, na razgovorima trebaju pojaviti i ljudi iz struke, koji ce procijeniti taj dio, i da svako da svoju ocjenu sa svoje strane, neki konkretan zadatak isto tako nije lose, ali sto kazes nesto kratko, ne treba ni maltretirati ljude nekoliko sati bezveze. Ne kazem da nije bitna i licnost, ima isto tako strucnih ljudi ali koji zbog osobina licnosti nisu za taj posao, mozda bi neki malo drugaciji posao odlicno radili, ali u taj se ne uklapaju, tako da treba gledati kompletnu sliku, ali nikako zanemariti strucni aspekt koji sam HR tesko moze procijeniti, a imam utisak da cesto zele sebi dati na vaznosti pa ne ukljucuju ljude iz struke koji su za neke pozicije neophodni, ne za sve.

Imali smo i mi skoro slicnu situaciju, dosla tehnicki jako lose potkovana osoba iako ima diplomu, crtezi nidje veze sa vezom, u razlicitim pogledima razlicite dimenzije, a direktor se hvali kako je kao dobro pogodio i kako dobro radi, ne znam kako da mu kazem, sreca kratko se zadrzala. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7652 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Direktoru je legla izgleda :mrgreen:
dr_Evil

#7653 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ateista wrote: 04/07/2024 13:15
Imali smo i mi skoro slicnu situaciju, dosla tehnicki jako lose potkovana osoba iako ima diplomu, crtezi nidje veze sa vezom, u razlicitim pogledima razlicite dimenzije, a direktor se hvali kako je kao dobro pogodio i kako dobro radi, ne znam kako da mu kazem, sreca kratko se zadrzala. :D
Sa curama imam bolja iskustva. Obicno dodju veze nemaju o zivotu i pitaju jel podloska zapravo matica ili tome slicno, hoce da prave kocku na strugu, ali su spremnije za ucit i lakse ih je usmjerit gdje treba, brze napreduju, a karananan bi rekao da bolje i mirisu :D

@_BataZiv_0809, ono si ti metalurg, neki dan sam se satrao objasnjavajuci certifikate od materijala, dok nisam skuzio da ne znaju sta je Sarpijev test, a nije im jasno ni zasto im govorim da pogledaju postotak karbona prema standardu.

Izgleda da meni treba da dobijem na lotu i izmaknem se :D Nisam vise za naroda van foruma :D
Ateista

#7654 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 04/07/2024 13:16 Direktoru je legla izgleda :mrgreen:
Izgleda. :thumbup: :lol:
Operativac11

#7655 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Operativac11 »

Uslovi rada u DHL-u i dm-u, je li neko upoznat ? Lp
Hakiz

#7656 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 04/07/2024 13:29
Ateista wrote: 04/07/2024 13:15
Sa curama imam bolja iskustva. Obicno dodju veze nemaju o zivotu i pitaju jel podloska zapravo matica ili tome slicno, hoce da prave kocku na strugu, ali su spremnije za ucit i lakse ih je usmjerit gdje treba, brze napreduju, a karananan bi rekao da bolje i mirisu :D

@_BataZiv_0809, ono si ti metalurg, neki dan sam se satrao objasnjavajuci certifikate od materijala, dok nisam skuzio da ne znaju sta je Sarpijev test, a nije im jasno ni zasto im govorim da pogledaju postotak karbona prema standardu.

Izgleda da meni treba da dobijem na lotu i izmaknem se
:D Nisam vise za naroda van foruma :D
Stani u red, ima nas koji smo prije to zaključili :lol:
problemnatravunu

#7657 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by problemnatravunu »

Image :lol: :lol:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#7658 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by anex »

Operativac11 wrote: 26/07/2024 00:01 Uslovi rada u DHL-u i dm-u, je li neko upoznat ? Lp
Na koji nacin allicirati u DHLu?
Operativac11

#7659 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Operativac11 »

anex wrote: 28/07/2024 10:12
Operativac11 wrote: 26/07/2024 00:01 Uslovi rada u DHL-u i dm-u, je li neko upoznat ? Lp
Prosli mjesec bio konkurs za kurire...
anex
Nindža revizor

#7660 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by anex »

Operativac11 wrote: 30/07/2024 01:00
anex wrote: 28/07/2024 10:12
Prosli mjesec bio konkurs za kurire...
E jbg..scheise..
ShnjaZZZ

#7661 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

anex wrote: 30/07/2024 08:49 E jbg..scheise..
Jesi počeo radit anex?
anex
Nindža revizor

#7662 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by anex »

ShnjaZZZ wrote: 30/07/2024 11:00
Jesi počeo radit anex?
Ne još.
Trebao sam al nisam...za*ebalo me nešto...

Što, jel ima gdje neki posao?
ShnjaZZZ

#7663 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

anex wrote: 30/07/2024 11:10
ShnjaZZZ wrote: 30/07/2024 11:00
Jesi počeo radit anex?
Ne još.
Trebao sam al nisam...za*ebalo me nešto...

Što, jel ima gdje neki posao?
Nema, ali javim ti kad kod nas bude konkurs (treba ubrzo). Imaju problema da zaposle pružne radnike, a obzirom na tvoje iskustvo to ne bi trebao bit nikakav problem.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7665 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Joj što bacaju bombe i to one ruske FAB-500 :-) danas svako može biti novinar... :run:

Gdje to kuhar ima četiri milje da se odmah prijavim??? Bauštelci preko dvije milje??? Pa što onda uvoze Turke, Induse i Bangladešane kad tako dobre pare daju???

Majko moja mila... :jbt:

https://www.atvbl.rs/vijesti/ekonomija/ ... -28-5-2023
Ali_G

#7666 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ali_G »

Ja sam sjedio u kaficu dok je djevojka bila na razgovoru za pos’o konobarice, 2milje plata. Nije nemoguce da odlican kuhar u top restoranu ima 3-4 milje
Javier Pena

#7667 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
Hakiz

#7668 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Javier Pena wrote: 31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
I to je sasvim uredu.

Neka svako izabere između para i vremena.
Javier Pena

#7669 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Hakiz wrote: 31/07/2024 10:38
Javier Pena wrote: 31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
I to je sasvim uredu.

Neka svako izabere između para i vremena.
Normalno. Samo što je kod nas nadmoćno prema vremenu i lagodnosti.
"Mi smo država fenomen, neodrživo je da je pola stanovništva samo u FBiH 47 posto zaposleno u javnom sektoru. To je neodrživo, tu nema investicija i razvoja društva”
Domaci izdajnik

#7670 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

A ko je zaslužan za takvo stanje i razmišljanje? Pa upravo takvi što to pričaju dok su jahali radnike od zvijezde do zvijezde za siću, često na crno.

Drug mi je radio kod tog istog govneta Trivića nekoliko godina, u knjižicu mu upisano samo nekoliko mjeseci. Kad uđe inspekcija morali se sakrivati u ostavu... :-) Pričam o vremenu do otvaranja granica i dvijehiljaditim da ne bude zabune :oops:

Naravno da ljudi bježe gdje će mu poštovati njegova ljudska i radnička prava, gdje neće imati presije i mobinga, gdje neće vući za četvoricu...
Javier Pena

#7671 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:00
A ko je zaslužan za takvo stanje i razmišljanje? Pa upravo takvi što to pričaju dok su jahali radnike od zvijezde do zvijezde za siću, često na crno.

Drug mi je radio kod tog istog govneta Trivića nekoliko godina, u knjižicu mu upisano samo nekoliko mjeseci. Kad uđe inspekcija morali se sakrivati u ostavu... :-) Pričam o vremenu do otvaranja granica i dvijehiljaditim da ne bude zabune :oops:

Naravno da ljudi bježe gdje će mu poštovati njegova ljudska i radnička prava, gdje neće imati presije i mobinga, gdje neće vući za četvoricu...
Ma niko to ne spori, pa jasno je čemu ova navala s člancima oko nedostatka radne snage, došlo narodu iz guzice u glavu, pogotovo je mlađa generacija generacija odjebala to, pa ovi sad kukaju.

Već samo kažem, generalno je mentalitet našeg naroda što manje raditi za što više para, što je sasvim okej, isti sam. Eh sad, kad bi država smanjila dadžbine prema privatnicima (na hiljadu KM plate privatnik mora platiti 700 državi za prijavljenog radnika, između ostalog), kad bi svi privatnici imali 8-4 radno vrijeme i slobodne vikende uz platu bar 30% višu od prosječne državne i prestali imati robovlasnički mentalitet, lagano bi se i ljudi šaltali na drugu stranu. Ovako, sve će ostati isto i u narednih 20 godina jer je razlika u kvaliteti života ogromna.
Domaci izdajnik

#7672 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Slažem se sa tobom u potpunosti, a to da naš narod ne voli puno raditi, a imati para - ne vole ni Švabe :mrgreen:

Pa nema većih flegmana i ljenguza od Portugalaca, Italijana i Španaca, pa jbt sve im je va bene ili manjana :lol: Probaj da mu upadneš nešto pitati ili tražiti za vrijeme ručka ima da te iznapušava samo tako...Kod njih je sve polako neće posao nikud uteći :zzzz:

A za namete, pa ne mora gazda kupiti S Klass nakon pola godine rada ili tri stana odjednom... :skoljka: Bošva dere porezima, ima zastrašujuću birokratiju, pa opet bogata zemlja! Kako to? Mislim da znaš odgovor ;-)
BiBi911

#7673 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by BiBi911 »

Javier Pena wrote: 31/07/2024 11:09
Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:00

Ma niko to ne spori, pa jasno je čemu ova navala s člancima oko nedostatka radne snage, došlo narodu iz guzice u glavu, pogotovo je mlađa generacija generacija odjebala to, pa ovi sad kukaju.

Već samo kažem, generalno je mentalitet našeg naroda što manje raditi za što više para, što je sasvim okej, isti sam. Eh sad, kad bi država smanjila dadžbine prema privatnicima (na hiljadu KM plate privatnik mora platiti 700 državi za prijavljenog radnika, između ostalog), kad bi svi privatnici imali 8-4 radno vrijeme i slobodne vikende uz platu bar 30% višu od prosječne državne i prestali imati robovlasnički mentalitet, lagano bi se i ljudi šaltali na drugu stranu. Ovako, sve će ostati isto i u narednih 20 godina jer je razlika u kvaliteti života ogromna.
Tolika razlika u plati ce dovesti do povecanja korupcije. Jer ce ti sisari trazit za sve da im das jer znaju da ti je plata veca i da ti trebe pecat.
Ozimician

#7674 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 31/07/2024 11:14 Slažem se sa tobom u potpunosti, a to da naš narod ne voli puno raditi, a imati para - ne vole ni Švabe :mrgreen:

Pa nema većih flegmana i ljenguza od Portugalaca, Italijana i Španaca, pa jbt sve im je va bene ili manjana :lol: Probaj da mu upadneš nešto pitati ili tražiti za vrijeme ručka ima da te iznapušava samo tako...Kod njih je sve polako neće posao nikud uteći :zzzz:

A za namete, pa ne mora gazda kupiti S Klass nakon pola godine rada ili tri stana odjednom... :skoljka: Bošva dere porezima, ima zastrašujuću birokratiju, pa opet bogata zemlja! Kako to? Mislim da znaš odgovor ;-)
Jel mislis da svabski gazda nema to sve nabrojano? :D

Bogata je zemlja jer su ultra produktivni, u cijeloj Evropi visoko na vrhu.
Postavlja se pitanje cak kako to da su u Njemackoj plate toliko niske za toliku produktivnost.
Domaci izdajnik

#7675 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

BiBi911 wrote: 31/07/2024 11:19 Tolika razlika u plati ce dovesti do povecanja korupcije. Jer ce ti sisari trazit za sve da im das jer znaju da ti je plata veca i da ti trebe pecat.
Pa korupcija je i sada svakodnevni dio života:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iji/531019
https://balkans.aljazeera.net/teme/2023 ... dgovornost

Pa jbt kod nas za najmanju sitnicu moraš nekoga vući za rukav, ganjati, zvati, moliti od električara do službenika :roll: To me i tjera odavde, a ne samo neimanje para..
Post Reply