dr_Evil wrote: ↑04/07/2024 12:46Ja sam nedavno imao manji okrsaj tetom iz HR-a. Zaposlila dvojicu, to jest ona i tehnicki direktor, 2 intervjua i niko se nije sjetio da ih upita sta tehnicko. Inzinjeri ne znaju izracunat obicnu gredu sa jednom silom, a ocito niti nacrtati obicnu skicu rukom. A ja vise nemam zivaca, ova hinjava nova generacija mi ide na neku stvar. Ja sav sretan uzeo knjige iz skole, oznacio im i podvukao sta je bitno, napisao smjernice kako da dodju do odgovara, isprintao im slicne primjere, reko momci procitajte i pokusajte pa cemo zajedno ispravit, kazu on meni pa hajd ti nama to uradi posto se zuriAteista wrote: ↑04/07/2024 12:30
Za HR, tacno je da je to neko kopiranje zapada. Ja i dalje mislim da postojanje HR-a za velike firme ima smisla, na razne nacine, samo dok se ne pretjeruje i dok ne pokusavaju da daju sebi previse na znacaju i da se preseravaju, pa postanu sami sebi smisao. Mislim da je zapad prvi koji pocne pretjerivati sa necim, sama ideja HR-a je bila dobra, ali onda kao i sve drugo se komercijalizuje i pocinje da se gure i forsira vise nego sto treba i onda imamo to sto imamo., gledaju oni mene sto im nosim papire, i sto sam im donio markere i olovke.
Drugi put, ja im sve prepravio, oznacio i rekao ispravite, oni kazu zavrsili i pitaju trebam li opet pregledat, reko ako zelite ali znajte da direktor ne gleda on samo potpise. Kazu super i odnesose mu, za par dana proizvodnja zove kaze ne moze, kazu Evil pregledao, a ja samo sve papire sa oznacenim crvenim iz ladice reko hocemo li pogledat. Sad me zaobilaze![]()
Mislim da je IT malo otisao dalje sto se tice barem tih stvari, redovno cujem da su imali kakav zadacic da urade. Mislim da bi sve branse trebale slijediti, samo osnove da se vidi ima li se na cemu gradit.
Tako je kad se previse fokusira na analizu licnosti i slicne stvari, pa se zanemari ono glavno - znanje. Zbog toga se za strucne pozicije pored HR-a, direktora i slicnih, na razgovorima trebaju pojaviti i ljudi iz struke, koji ce procijeniti taj dio, i da svako da svoju ocjenu sa svoje strane, neki konkretan zadatak isto tako nije lose, ali sto kazes nesto kratko, ne treba ni maltretirati ljude nekoliko sati bezveze. Ne kazem da nije bitna i licnost, ima isto tako strucnih ljudi ali koji zbog osobina licnosti nisu za taj posao, mozda bi neki malo drugaciji posao odlicno radili, ali u taj se ne uklapaju, tako da treba gledati kompletnu sliku, ali nikako zanemariti strucni aspekt koji sam HR tesko moze procijeniti, a imam utisak da cesto zele sebi dati na vaznosti pa ne ukljucuju ljude iz struke koji su za neke pozicije neophodni, ne za sve.
Imali smo i mi skoro slicnu situaciju, dosla tehnicki jako lose potkovana osoba iako ima diplomu, crtezi nidje veze sa vezom, u razlicitim pogledima razlicite dimenzije, a direktor se hvali kako je kao dobro pogodio i kako dobro radi, ne znam kako da mu kazem, sreca kratko se zadrzala.